Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
11.01.2009 22:11 - БЪЛГАРИТЕ /КАН КРУМ
Автор: dalida Категория: История   
Прочетен: 11807 Коментари: 7 Гласове:
10

Последна промяна: 09.04.2015 13:30


                         
ВЕЛИКИ БЪЛГАРСКИ ВЛАДЕТЕЛИ
                                                  
                                                
КАН  КРУМ

Един  от най-великите български владетели възкачил се на престола след кан Кардам (803 - 814) е кан  Крум. Велик, защото разгромява византийците  с хитрост, първи  създава писмени закони, първи премахва племенната автономност, първи прави стъпки в административните реформи, разширява границите на българската държава като стига до Месембрия, заздравява позициите й и издига България като  трета по сила държава на кантинента.

image

Кан Крум  се възкачва на българския престол през 803г, приобщава славяните към българите и властта,  Няколко години след това император Никифор I Геник, започва поход срещу българите, но стига само до Одрин, това дава повод на Крум да поведе отрядите си по поречието на река Струма и да нападне византийците настанени  от двата бряга на реката. След тежка  обсада през 808 година кан Крум завладява Сердика - през този град преминават най - важните търговски пътища за Константинопол. Византийците правят няколко опити да си върнат града, но все неуспешни. Единственото, което Никифор успява да направи е да пресели част от населението на града в Мала Азия и да настани на тяхно място гърци. Едва през 811 година успява да завладее столицата на българите - Плиска  като избива мирното население.  Кан Крум се опитва да постигне мир, но Никифор отказва, тогава Крум се съюзява с аварите и огражда византийците, като издига високи кули и изкопава дълбоки ровове около крепостта Плиска, така държи византийците в плен , като ги обстрелва с камъни и стрели. Първи под ударите пада мъртъв Никифор, а синът му - Ставракий    се спасява с много тежки рани.

Все пак успява да се върне в  Цариград,  след което се възкачва на престола, но за много кратко време, защото е свален от Михаил I Рангаве, а по-късно умира  от раните си.  През 812 година, след  дълга почивка на войската му, кан Крум  започва настъпление към Тракия и пак стига до р. Струма - крепостта Девелт,  тук започва преселване на българско население по тези земи, за да затвърди позициите си и да разшири границите на българската държава. От тук за трети път кан Крум иска подписване  и  удължаване на  мирния договор подписан от Тервел с ромеите през 716 год. Но и Михаил отказва, тогава кан Крум решава да превземе Месембрия, а след това поема пътя към Константинопол. След изморително дебнене едни - други,  в 813 год  българите разгромяват византийците, повечето жители  на крепостите   се предават доброволно чули за силните българи и за да запазят живота си.
Кан Крум, освен смел български  войн, бил и много хитър стратег.

Пристигайки пред вратите на сталицата на византийците, той пак изпробвал техниката на обсадата - ровове и дървени прегради, с цел да принуди императора да подпише мирния договор. В  резултат на тази хитрост постига споразумение-среща между представители на двете страни, но по време на срещата усеща, че има заговор и успява да се спаси. Това действие на 
 византийците го ядосва и  той решава да нападне столицата, опожарява и избива повечето войни, а другите - населението  се предава   доброволно.

Дали заради жестокостите приложени към мирното население на Византия или от някоя неизлечима болест, но малко време след това кан Крум умира през 814 г   на  13 април.
От  своето  управление кан Крум оставя на българите  силна държава  издигайки  я пред  балканските страни и Европа  на   трето  място   на  континента.  Благодарение на тази  сила, власт и  страх, който е вселил в съседните народи  кан  Крум  постига  100 годишен  мир  за българите.


  (източник: "История на България")



Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Още сведения за кан Крум. (от далида)
05.09.2010 20:52
Кан Крум успява да върне Тракия на българите, откъсва я от територията на Византия, освен тракия, кан Крум откъсва и Косово и Източна албания и присъединява тези територии към Българската държава през 811 година. Няколко месеца по-късно към България присъединява и територията на Аварският хаганат.
При едно от сраженията при Върбишкия проход разгромява Византийската армия през същата година - 811г. Тогава убива Никифор Първи Геник.
В своята умраза към кан Крум византийците му приписват всякакви дивотии, които учиха нашите деца по времето на социализма.
По - късно около 150 години, пак византийски хроникьори отбелязват че кан Крум е управлявал мъдро и с тактика своя народ. Макар, че Крум не е обичал войната / така пише в хрониките / и преди битка е опитвал чрез преговори да се споразумее с врага си, когато са му отказвали смятайки го за страхлив, канът с яд и ярост унищожавал противника си, оставяйки само трупове на бойното поле.
Стараещ се да избегне военните действия кан Крум е действал смело и решително. По негова поръка е изградена така наречената Алея на Победите по пътя от Главната Порта до двореца на кан Крум били издигнати мраморни колони, на които са написани имената на превзетите с щурм крепости и имената на победните битки. Кан Крум - българският държавник, който за 10 /десет/ години управление превърна завещаната му от кан Кардам малка България в Европейска политическа сила.
(далида)
цитирай
2. анонимен - От андри-
04.03.2011 15:24
Освен даровит военачалник, Крум е и талантлив държавник. Той създава първите писани закони. Според една легенда той разпитал аварски военнопленници какво довело до разпадането и унищожението на тяхната държава и създал своите закони въз основа на техните отговори. Сведения за Крумовите закони се срещат във византийската енциклопедия „Свидас“ от 10 век. Трябва да се отбележи фактът, че за пръв път е направен опит да се въведе единен правов ред в страната. Тези закони трябва да уеднаквят правата на славяните и българите в държавата и да премахнат обичайноправните норми по места.
цитирай
3. анонимен - от блога на Марин -
04.03.2011 15:25
За краткото си управление Крум постига териториално разширение и укрепване на държавата, каквито никой друг преди него не успял. Победите му в битките на Балканите заздравяват позициите на България не само пред Византия, но и в цяла Европа, издигайки страната като трета по сила на континента. Благодарение на силната си войска Крум успява да отстрани Византийската империя като противник за близо един век. Той продължава обединението на славяните на полуострова, а след него основна цел на българските владетели става завладяването на Константинол.
Марин.
цитирай
4. анонимен - След смъртта на кан Крум....
04.03.2011 15:29
Последиците за империята на източните римляни са катастрофални. Българите нахлуват в Тракия. В 812 г. са завладени Подбалканските полета, Средна гора, Южното Черноморие, Горнотракийската низина. В 813 г. след битката при Версиникия край Одрин, когато отново е унищожена цялата армия на империята, българите стигат до Константинопол. На следващия кан Омуртаг, заменил внезапно починалия Крум, остава да сключи мирния договор. Той ще потвърди не само териториалните завоевания, но и ще установи новия хегемон в Югоизточна Европа - България.
/копирано от бг.история/
цитирай
5. анонимен - от Б.Димитров / бг.история./
04.03.2011 15:31

Суровият образ на кана е дело на хрониките

Образът на кан Крум дори в представите на съвременните българи е на суров, безчовечен и примитивен варварин.

Затова са спомогнали несъмнено митовете, създадени от византийските хронисти за жестокото му законодателство, и превърнатият в чаша череп на Никифор. Но същите хронисти свидетелстват и за необичайната за езичник толерантност към християните. Ред ромеи са на важни длъжности в двора му - финансистът Византий, строителят на бойни машини Евматий и т.н. Един от тях, някой си Константин Пацик, дори му станал зет.

А от един надпис, открит в с. Маломирово, Ямболско, става ясно, че за стратези (командири на гарнизоните в тракийските области) са назначени само християни - Кордил, Вардан, Григорий…
цитирай
6. анонимен - BY.EUI
04.03.2011 15:33
КРУМ ОБЕДИНЯВА ДВЕТЕ БЪЛГАРИИ.
цитирай
7. shtaparov - Забравете това фалшиво "кан"
02.08.2011 23:23
Разбирам Далида,че в духа на 2009г. е писала за титла "кан" сред Българите,след като често я споменаваха и хабилитирани лица. Но се чудя на читателите: нито един от тях ли още не е чул,и то в нашето съвремие-днес,че Кан= Хан,а Българската титла всъщност е била Канас /Къняз,Княз/,и по този въпррос дори хабилитираните лица се вече колебаят! По нашите древни надписи се вижда с просто око: Канас убиги /Къняз у Биги/= Княз от Бога!!! Толкова ли е сложно да се разбере това,или какво??!!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6200075
Постинги: 1102
Коментари: 4873
Гласове: 29482
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930