Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
12.09.2010 20:38 - БЪЛГАРИТЕ (част 20)
Автор: dalida Категория: История   
Прочетен: 17652 Коментари: 23 Гласове:
16

Последна промяна: 09.04.2015 11:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                                              ДРЕВНИТЕ БЪЛГАРИ   

                               продължение от предния постинг:


   
http://dalida.blog.bg/history/2010/09/10/istoriia-na-drevnite-bylgari.603361


Било лятото на 665 година. Хан Котраг слязъл от черния си кон и забил меча си в рохкавата земя:

- Ето тук ще съградим град и ще го наречем Болгар, тук ще бъде моята България!

Това била десетата България. Наричат я Волжка Бълга рия, а заради богатството й в ония времена я наричали Сребър на България.

През X век сребърните българи приели от арабите исляма, имали те велики царе и още по-велики поети; дала е тази ваша България велики поети и други велики люде и на Русия, защото, както е известно, вика унгарецът, като отпи пак от ракията, великата руска поетеса Анна Ахматова се отказала от бащиното си име Горенко и се нарекла на българския си прапрадядо хан Ахмат;

корените на другата велика поетеса Марина Цветаева също са оттам, и Гогол е оттам, оттам е и великият бас Шаляпин, руски ят цар Борис Годунов е българин, и Суворов, и Кутузов, дето победи Наполеон, и Ермак, дето завладя Сибир и го хариза на руснаците…

Тази славна и богата държава просъществувала до 1278 година, когато след половинвековни отчаяни битки била завладяна от татарите на Чингиз хан, но българите съхранили своята свяст и, мине – не мине век, вдигали бунтове – и срещу татарите, и срещу руснаците, за това през 1937 година Сталин ги разпилял из лагерите в Сибир, но и днес, както е известно, те отново надигат глава и искат държавата им да се казва България.

Тук унгарският професор млъкна и се замисли. Ще из ползвам мълчанието му да добавя още няколко думи за тази България.

За разлика от нашата България, която няма запазени стари летописи (за което ще стане дума по-нататък), през 1680 година летописецът от Волжка България Бахши Иман събира в сборника си "Джагфар Тарихъ" ("Исто рията на Джагфар") древни български хроники, написа ни през предишните 4-5 века; от тях става ясно, че върху територията на Волжка България много векове преди това е имало друга прабългарска държава, наречена Идел; в една от хрониките – "Хон китабъ" ("Книга за хуните") на Кул Гали, се твърди, че историята на българите започва 33 000 години преди Христа и че българската цивилиза ция е съществувала паралелно или по-рано от цивилиза цията на Шумер, с която сме имали един и същ корен, че Троя е бил български град и етруските са прабългари, из бягали от този град, че египетските фараони също са били прабългари, а ацтеките, инките и майте са потомци на прабългарите, преплавали океана или преминали по ледо вете от Камчатка в Аляска; с турците пък, които ще ни поробят след 7 века, сме били родни братя и сме имали общ праезик (затова много от думите, които смятахме за турски, се оказаха прабългарски)… Моят кураж ми стигна да се върна до 2137 година преди Христа, когато за пръв път българите се споменават в китайските хроники; да се върне по-назад в мрака на вековете оставям на някой свой колега с по-храбро въображение.

Унгарецът отпи бавно от чашата си и продължи:

- Кубер поел на запад, след него препускал Алцек, пре­хвърлили Карпатите и се спуснали в Панония, в равнината край реките Тиса, Дунав и Сава, където е днешна Унгария;

понечили да основат държава и там (просъществувала тя само година-две, така че няма да я броим), аварите обаче по­срещнали на нож българите, след няколко сражения Кубер бил победен и побягнал с дружината си на юг и като стигнал, където е днес Македония, основал там край Битоля и Прилеп единадесетата българска държава;

именно срещу тази България, която напирала да превзе ме Солун, се отправил на поход през 688 година византийски император Юстиниан II Носоотрязания и едва не бил пленен и побягнал позорно, както пише във византийските хроники, а войниците му били избити от прабъл гарите на Кубер.

По-късно, след век и половина, тази Куберова България се съединила с Аспаруховата България – вероятно това е бил тайният замисъл на двамата братя…

Алцек продължил на запад, стигнал до страната на франките, крал Дагоберт го приел с радост, но през нощта заповя дал всичките българи да бъдат изклани;

Алцек се събудил от виковете на умиращите и с остана лите живи мъже и жени побягнал на юг през Алпите. Било зима, как са оцелели, не е известно, но през пролетта се появили в горната част на Италийския ботуш и продължили да слизат надолу, през Ломбардия, Тоскана и Умбрия, стигнали до Рим и Неапол, оставяйки след себе си вечното свое българско име: Булгаро (край Бергамо), Булгаро грасо (край Комо), Тера Булгарорум (край Римини), Монпге Булгаро…

Не успял Алцек да основе дванадесетата българска държа­ва, но неговите българи оставили из Апенините не само името си, но и кръвта си:

Данте, вика унгарецът, е от българския род Алдъгьори, и Борджиите са българи, и Верди е българин, а Паганини направо си е потомък на българския хан Паган…

Между нас да си остане, сниши гласа си унгарецът, един потомък на вашия Кубрат, наречен Арпад, дошъл по нашите земи и през 889 година (да не ме чуй някой унгарец!) основал Унгария…

А кой основа вашата – дванадесетата българска държа ва през 681 година? – провикна се унгарецът, като гаврътна ракията си. – България, дето стана най-голямата държава в Европа, от Киев до Атина и от Черно море до Адриатика, че и Пеща, днешната унгарска столица, влизаше в пределите й!
И пак ще ви кажа, че се възмущавам, от това - толкова народи се изредиха да живеят тук на българска земя а пък нито един не се оказа способен да основе силна държава. Ето траките- ако не бяха Одрисите, траките нищо нямаше да имат. Славяните също - преливаха от пусто в празно.
Що не я основаха славяните, дето от два века се мотали из Балканския полуостров, що не я основаха траките, дето са там от 1500 години?

Ами защото прости хора държави не могат да правят. От славяните вий наследихте загадъчния мързел и бленуването, а от траките – анархизма и забравата, затова не помните и собствената си история.

Тука унгарският професор стана, качи се на автомобила си и си замина.

Сигурно прекаляваше той в приказките си, но някакъв прапраспомен заброди из тъмните пещери на кръвта ми и ме будеше нощем, зарових се в разните стари и нови истории и се оказа, че такива Българии наистина е имало, един автор разказва за една, друг – за друга, трети яростно ги отрича, а ние всички нехаем…

И тъй ден след ден, век след век – "Било ли е, не е ли било?" – и всичко потъва в мъглата на вековете и, уви – в мъгла та на нашата памет.

Другите народи провъзгласяват за истина и най-малката вероятност, а ние погребваме и най-големите истини под кръста на съмнението.

Кое е по-добро?
Пролог от Български хроники, Т. І, С. 2007, Стефан Цанев


[1] Магнус Феликс Енодий (473-521) – роден във Франция, близък приятел на остготския крал Теодорих, в негова чест написал "Похвално слово за крал Теодорих".

[2] Заратустра (Зороастър) – персийски пророк, създател на зороастризма – дуалистично учение за вечно враждува щите бог на доброто Ахурамазда и бог на злото Анхра-Майню (Ариман).

[3] Патриарх Никифор I – бил патриарх в Константинопол от 806 до 815 г., а живял до 829 г.; написал "Кратка история" – за събитията от 602 до 769 г. и "Кратка хроника " – от сътворението на света до 829 г.




Гласувай:
16



Следващ постинг
Предишен постинг

1. hristo27 - Много са интересни четивата в блога ...
13.09.2010 08:19
Много са интересни четивата в блога ти!
Успешна седмица!
цитирай
2. dalida - Древните българи
13.09.2010 08:25
hristo27 написа:
Много са интересни четивата в блога ти!
Успешна седмица!

-------------------------------
Благодаря!
цитирай
3. zelas - историческа белетристика
13.09.2010 17:12
Трябваше да напишеш, че е от хрониките на Стефан Цанев и се нарича историческа белетристика. Няма лошо да се спекулира, но трябва да се отбележи.

Поздрави
цитирай
4. dalida - Разбира се, това е продължение на предния постинг
13.09.2010 17:18
zelas написа:
Трябваше да напишеш, че е от хрониките на Стефан Цанев и се нарича историческа белетристика. Няма лошо да се спекулира, но трябва да се отбележи.

Поздрави

----------------------
Това е продължение на предния постинг. А там е отбелязано.
цитирай
5. анонимен - То си пише -в постинга
13.09.2010 18:21
То си пише в постинга - пролог от Български хроники от Ст.Цанев. Ама кой да го види? Сигурно авторът на постинга трябваше с големи вадещи окото букви да го напише за слепци като теб zelas. Но нали противниците стрябва да обиждат - това им е в кръвта на така наречените нови "родолюбци", дошли с новите си паспорти от албания и македония и се правят на българи. Сарадива(saradiva) е албанка по произход, sparotok също може би е някакъв, щото иначе нямаше да ни ПОГРЪЧВА - (гърците са траките),ВСИЧКИ БЪЛГАРИ.
цитирай
6. dalida - Една молба към анонимните:
13.09.2010 19:03
Имам една молба към анонимните - нека да пишат коментариите си, но да се придържат към добрия тон. Не мога да съм бавачка и да трия несправедливи и обидливи коментари.
цитирай
7. анонимен - За българите
13.09.2010 20:19
За тези които искат да научат повече за българите:
http://www.protobulgarians.com/
цитирай
8. dalida - Древните българи
15.09.2010 09:51
Този сайт протобългарите е една алтернатива, вече приета и от учените като възможна истина. Все още се проверява. Така също се проверяват и версиите дали българите не са и частично потомци на древното население живяло на българската територия преди новата ера, защото не е много сигурно, че това население е било тракийско. Учените са на друго мнение, но какво точно са намерили ще кажат по-късно, когато са абсолютно сигурни. Така, че може би не всички българи живяли тук преди новата ера са потомци на траките.
Самите траки са били нападани от различни варварски племена от началото на ІІ хилядолетие пр.н. ера до 5 век сл. н. ера., според учените. Затова те предполагат, че не всички българи са траки. колкото до фонетичните прилики на речта и писмеността, учените също са скептично настроени и се съмняват в приликите, те са сигурни, че всички славянски езици си приличат, а славяни са живяли на полуострова.Те били руси и със сини очи. Някои от траките също били с руси коси.Иска се време да се проучат всички хипотези, а освен време се иска и пари, защото всяко изследване струва пари.
цитирай
9. zelas - Славяните
15.09.2010 20:36
Славяните не са били руси и със сини коси. Тези славяни (русите със сини очи) са били по-скоро изключение.

For they are all exceptionally tall and stalwart men, while their bodies and hair are neither very fair or blond, nor indeed do they incline entirely to the dark type, but they are all slightly ruddy in color."
http://en.wikipedia.org/wiki/Slavic_peoples#Earliest_accounts
цитирай
10. анонимен - Славяните...
15.09.2010 22:47
[quote=zelas]Славяните не са били руси и със сини коси. Тези славяни (русите със сини очи) са били по-скоро изключение.

For they are all exceptionally tall and stalwart men, while their bodies and hair are neither very fair or blond, nor indeed do they incline entirely to the dark type, but they are all slightly ruddy in color."
-------------------------------
О, зелас.Защо мислите така, кое ви дава право да казвате, че славяните не са били с руси коси?
В книгите пише, славяните са руси, с пъстри и сини очи и са живеели през 18 и 19 век. Подробно са описани в кн. "Български хроники", прочетете книгите за да научите древната си история изопачена от бившите комунисти.

цитирай
11. dalida - За да няма спор около термина "славяни" ще Ви дам няколко примера.
16.09.2010 00:25
Според Тацит -"Германия",Плиний Стари -"Естествена история", там славяните са описани като племето "Венети". Върховен бог на славянските племена бил Перун.
Славяните се отделят в обособени общности още през ІІ хилядолетие пр.н. ера.

Но, в документите на латински език терминът "славянини" означава социално.икономически зависимо население - роби. ( Римско частно право -предметът се изучаваше в първи курс в Юридическите факултети и в България и
по света). В "Римско частно право" на проф. Михаил Андреев,стр. 154 пише:
"При потушаване на възтанието на Спартак между Рим и Капуа,били разпънати на кръста около 6000 роби - славяни". В академичните исторически среди изследващи славянството като народнаст или етнос, определят Спартак по народност е тракиец-славянин. Същото твърдение срещаме и в Уикипедията. Там описват Кпартак като тракиец - славянин. По народност тракиец, а по социален статус - роб (славянин).
стр.157 ".............робовладелецът предоставял на своите роби, земя, която да стопанисват и управляват".
В Свещената римска империя терминът "славяни" обхваща народите, които са в зависимост от империята или от императора. Това са всички народи, които са под контролът на римската империя, народите, които са васали, народите които са окупирани, зависими от икономическото и политическото командване на империята. Зависими народи.
А такива на Балканският полуостров е имало. Под Римска власт попадат траките в края на І век,тогава римляните ги обявяват за римски граждани.
Когато римляните покоряват траките, незнайно защо от историческата сцена траките изчезват а се появяват славяните.
Освен траките, под римско владеене попадат и други народи, на север от балканите и на изток.
цитирай
12. анонимен - Книги свързани със славяните
16.09.2010 08:56
"Царството на славяните" от Мавро Орбини - дава богати сведения за южните славяни живяли на балканите. Това е книгата - основа върху която Паисий Хилендарски е написал своята "Славянобългарска история". Ако сте чели едната книжка, ще разберете за какво става дума.
цитирай
13. zelas - За Мавро Орбини и Славяните
17.09.2010 16:12
Мавро Орбини е главният инструмент в създаване на Панславизма, освен това е много късен автор, далеч от извора на събитията, така че всяко цитиране на Орбини е повторение на лъжи.
-----------------------------

Далида написа: Когато римляните покоряват траките, незнайно защо от историческата сцена траките изчезват а се появяват славяните.

----------------

Защото Траките на юг от Дунава вече са смятани за римляни (има няколко императора от тракийски произход и един най-великите пълководци на всички времена, Велизарий (Belisarius) е също тракиец, роден близо до Сапарева Баня.

А траките на север от Дунав продължават да бъдат наричани славяни/роби/неримляни. Първото им споменаване е 5-6 век когато според сегашната псевдо-наука "изчезват" траките.

Надявам се сега да е ясно! Далида въпреки грешките си търси и ще намери. Поздрави!
цитирай
14. анонимен - от вОДЕСос до dalida - Моля Ви прочетете следното, внимателно !
22.09.2010 06:04
Уважаема dalida,
Предполагам известен Ви е св.Бернар от Клерво(ХІв). В една от речите(документирана) си пред рицари, които призовава към Кръстоносен поход, той изрича следното: "Ако евреите не искат(има в предвид приемането на християнството) то не ги насилвайте, славяните ги унищожавайте". Речта е произнесена на събор в гр. Лион Франция.
Моля прочетете внимателно следното http://jew.dp.ua/ssarch/arch2002/arch1102/sh8.htm - предполагам, че ще Ви стане донякъде ясно откъде се появява и във връзка с какво думата славяни. Какъв е произхода, от какъв език.
До този момент в който визирам й съответният проблем, нашите народи са били известни със етнонима Словени и са се самонаричали така.
Много преди М. Орбини, поради определени причини е влязъл този термин в употреба - С(ц)лавяни.
Подсказвам Ви още малко ! Той е влязъл в обръщение по време на преследванията на катарите-албигойци-богомилите в сев. Италия и южна Франция.
С уважение и надежда правилно да бъда разбран !
цитирай
15. dalida - Сла - вяни не е етнос, а разбиране и...
22.09.2010 10:29
Сла -вяни не е етнос. Това определение е дадено от преводачите на древните латински писания. Този линк не води до доказателствата за такъв народ или племе. Това, което е изнесено в интернет, в пресата и историческите книги и други, не означава ИСТина. Не се заблуждавам и не следвам указания на които няма косвени доказателства. Защото, все още не е доказано - КОЙ написа Библията?
КОЙ събра Стария и Новия завет?
КОЙ определя -ТОва е ИСтнина, ТОва е ЛЪжа - КОЙ?
Правени ли са експедиции до мястото на създаването на Библията?
Правени ли са експедиции за доказване корените на славяните?

Знам, че за да се напише някаква история, трябва да се поръча.
Така както е поръчана "История славнобългарска", (а не "славянобългарска" - както е преведена от преписвачите),така са поръчани и другите "исторически хроники, книги, писанийца, книжчици и т.н.
Поръчковите "Истории - истини" не са достатъчно доказателство, особено когато са написани по политически мотиви, когато са свързани с политиката.
КОЙ казва и кой доказва, че тази история е ИСТИНА - кой?
--------------------
колкото до катарите - има една държавица Катар, намира се до Саудитска арабия,
(британска колония). Народа на Катар е предимно евреи приели исляма.
------------------------
Истинските потомци на Авраам,Соломон и Давид са палестинските араби(юдеи)
приели исляма.
А съвременните евреи притежават завидни имущества по нашето черноморие -цели градове - хотелски комплекси.
-----------------------
Това, което е било преди, вече няма да се върне.
Миналото си остава в .........миналото.
цитирай
16. dalida - За евреите има много "исторически" данни.
22.09.2010 10:44
Но, какво направи ЕВреина ХИТлер? Той е причината за Втората световна война.
Евреите са хитър народ, но самото им име е измислено така както е измислено името на слав -ните (славяните) или слове - ните, хората които са предавали словото от уста на уста. Така е нагласена и Библията, поръчана от църквата. Паисий е получил поръчка да напише "История славно - българска".
-----------
Извинявам се, ако съм много крайна, но това е личното ми мнение за "историческите" данни свързани с различните понатия и термини дадени от преводачите,превеждали - нагласяли историята така както е угодно на НЯкой.
цитирай
17. анонимен - от вОДЕСос
23.09.2010 21:42
Привет dalida !
Коя Библия ? - те поне са няколко ?!
Словен-ите носеха гнозиса и поради това приемаха за близко Йоановото евангелие.
Преди Хитлер доста други войни са били разпалени в Европа, ама не знам защо не се коментират. То пък и да се коментират, ще бъде от такъв вид - както със Втората световна война - Кой с кого и защо се е бил "двама историци-три мнения".
Да вземем да препрочетем отново ли ? - чичко Бертолд Брехт и неговата "Майка кураж и нейните деца" - Какво ли се опитва да ни каже чрез нея човека ?! - за войните !!
Прощавай dalida - бях останал с чувството, че си се подвела от писаниците на Ст. Цанев, за хвърковатите конници ... не-не на Бенковски, а на ПРАбългарите :))
Най-добри пожелания ! - и успех !
цитирай
18. dalida - Колкото до книгите на Ст.Цанев
25.09.2010 13:30
И четирите тома са доста интересни, поне за мен. Стилът му на писане е простонароден, близък до обикновенния човек, човекът, който не разбира академичните парливи приказки на учените. Затова ми харесват тези хроники. Самият автор още в началото на първата книга съобщава, че не претендира книгите да са с исторически вярна информация, не защото не е вярна, а защото използва документална информация от оплюти историци, от историци като Златарски, които по един или друг начин са изопачили част от историята ни.
цитирай
19. анонимен - Изкривената истина
25.09.2010 23:47
От много "историци" във времето на 60-те на 20 век историята ни се загуби.
Но и сега има вероятност да се изгуби, защото се предлага История, която няма нищо общо с действителноста това, което се е случило преди новата ера и след нея. Измислят се разни хипотези че сме потомци на народ, с който по едно и също време сме живяли, траките, сори, но тези хипотези не са вярни.
цитирай
20. анонимен - от вОДЕСос - до аноним 20
28.09.2010 11:10
анонимен написа:
От много "историци" във времето на 60-те на 20 век историята ни се загуби.
Но и сега има вероятност да се изгуби, защото се предлага История, която няма нищо общо с действителноста това, което се е случило преди новата ера и след нея. Измислят се разни хипотези че сме потомци на народ, с който по едно и също време сме живяли, траките, сори, но тези хипотези не са вярни.


Приятелю поразрови се малко в българският фолклор и предполагам нещо ще ти просветне ! :)
Културата на българите не се създава в кабинетите на многомъдрите ни учени !
За твое неудоволствие - Да траките имат значително място в културата ни като народ ! - Ако твърдиш обратното заблуждаваш себе си и по този начин и другите !
С уважение !
цитирай
21. анонимен - от вОДЕСос - до dalida -
28.09.2010 11:22
dalida написа:
В Библията, която аз имам ,издателство на св.Синод от С.1991г. има доста данни за промени, изгубени книги. От друго място в ЗЕздр. 14:21-48 се разказва по символично-легендарен начин за:
ИЗГАРЯНЕТО НА ОРИГИНАЛНИТЕ СВЕЩЕННИ КНИГИ при разрушаването на Иерусалим от Навуходоносор, след което ПЕТИМА мъже, вдъхновени от Всевишния, в продължение на 40 дни преписват 94 книги общо ( 24 книги от Библията предоставени на всеобщо прочитане от народа и 74 книги предадени на съхранение у благочестиви мъже).
Затова си мисля, че Библията в този си вид сякаш не е оригиналната, т. е. няма ги оригиналите(тези които били изгорени при разрушаването на Иерусалим). Какво ли е пишело в тях, че са ги изгорили?


Уважаема dalida, с това ти позоваване към "този момент" в историята на Библията, или създаването на т.нар. Макавееви книги ... Второзаконие и мн.др. неща. Знаеш ли в каква деликатна тема навлизаш ?!
Ако те интересува повечце по въпроса пиши ми на get-blog bg.

С уважение и най-добри пожелания !
цитирай
22. dalida - Здравей вОДЕСос!
28.09.2010 22:55
Библията винаги ми е била интересна, заради това, че в нея има и доста пикантни нещица. Но извън тази книга, чета и други "библийки", които също са интересни, за мен. Срещам разногласия и божествени спорове относно старите книги.

По ТВ National Geographic също засягат темата -библията и нейната история.
Говорят и за Исус,Мария и за гробовете им и още др. нещица, любопитни за всеки.
Ако видя зор, ще те потърся.
Много поздрави и приятна почивка!
цитирай
23. анонимен - Относно това или онова
30.09.2010 21:02
Днес попаднах на един постинг в "Езотерични учения",там пишеше за Исус,че оцелял излязъл от пещерата-гроб с продупчените си ръце, изплашил сумата народ и си поел по пътя. А в друг сайт попаднах на една книга "Исусови хроники", автор Ангел Хаджипопгеоргиев. Той описва героят който изиграва ролята в библията на Исус, казва се Йешуа - този човек владее йога, владее много други учения,като: зороастризма, будизма, митризма и др.Владее и хипнозата, правил разни фокуси и неуките израелтяни меу се хващали на номерата. Когато Йешуа го опват на кръста, нашия прави така че сърцето му да бие по 5 удара в минута. Фактически това се определя за смърт. Така и решават простите израелтяни...... Изглежда нещата започват да миришат и от към библията и откъм религията. Освен това вече и намирисва на голямата манипулация с лъжата, че траките са ни нещо кат роднини. И други истини ще излязат май в близко бъдеще. Амин!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6156860
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031