Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
30.10.2010 09:57 - ТРАКИЙСКОТО НАШЕСТВИЕ и СЛАВЯНИТЕ
Автор: dalida Категория: История   
Прочетен: 14875 Коментари: 17 Гласове:
19

Последна промяна: 09.09.2011 10:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                                            НЕИЗВЕСТНИ ФАКТИ

След тракийското нашествие ние виждаме на сцената славяните.
Нашествията, обикновено имат  за последица от обезлюдаването на големи пространства."Варварите" от север, съблазнени от слабостта на византийската империя, от високата култура, от богатствата, нахлували големи маси, грабели изаемали обезлюдените области. 
Към края на 7- то столетие представлявали болшинството на населението на балканите.
Трако-илирийското население постепенно изчезвало.
Към края на V- то столетие се случило важно събитие за съдбата на балканите - нашествието на Волгарите - (войствен народ),
 от хунско произхождение, емигрирали от бреговете на р. Волга. Тия българи са завладели страната, постепенно и съвършенно са се изгубили,  и не оставили никаква следа, освен името си.

Ние споменахме, че Аспарух е превзел Одесос и се е установил в дворците на акропола.
Тук е бил подписан от посланниците на византийския император Константин Погонат и между Аспарух(679 г.) акта, с които е провъзгласено основаването на българската държава на Балканския полуостров.
Вярва се ,  че била   подписана и  конвенция между  Аспарух и славянските племена, живеещи между Дунава и Балкана за защита от външни нападения.
 "От тоя акропол ………… да се въздигнат насипи против десантите на византийците от към морето, от който виждаме  единия - почва от  шосето за Бургас и фабрика " Орел"( сега квартал Аспарухово) до полите на   възвишенията край града.
От 1018- 1185 год. Тази наша страна се намирала под византийско владичество.
Според Теофан (том1, стр. 691)  градът Варна е минавал, ту във владение на византийците, ту на българите от 773 до 950 год., от 950 до1202 год. e бил владение на византийците.
Престолния град е бил Търново. На престола се възкачва към 1197 год. най-младия от Асеновите - Иван Калоян. Царувал  до 1207 год.  През 1201 год. Калоян за пръв път преминава в открита война с Византия. Единствения град, който бил в ръцете на византите бил Варна. За това той с войската си напредва и обсажда крепоста.
Описанието, което дава историкът  Никита Хониати в своята Historia Greci et Latini, ( книжка III, стр. 343) за тази обсада е твърде интересна:    " Към това време, 1202 год. - Иван Калоян предприе едно нашествие в Мизия с голяма армия и се установява пред Варна; обсажда тоя град, който се защитава храбро. Той построил четириъгълна машина, чиято дължина е била равна по широчина на широчината на рова и висока, като височината на стената на града. Тая машина била сложена на колела, тласната в рова и прекатурена вътре. Служейки си с тая машина вместо стълбове  за   катерене    по стените, войските на Калоян в три дни са станали господари на града. Тоя варварин, не почитайки тържествеността на деня ( това бе в страстната събота, когато Исус Христос лежеше в гроба)  и несрамувайки се да се казва християнин, действуваше той като демон, хвърляйки в рова всички живи, и после трупал пръс отгоре им и по тоя начин обърнал туй място на гробища."
"Най-после разрушил стените и се оттеглил в Мизия, след като прекарал великденските празници във Варна".
След тоя страшен разгром, Варна - тоя важен град в Долна Мизия - не можа да се съвземе до предишното си благосъстояние, но продължава да съставлява част от източната империя. 
След две години 1204 г. - почва разложението на Византия и в течение на 57 години, Варна, Анхиало, Девелт (Бургас), Созопол се намираха вече под власта на българите.
В 1204 г. кръстоносците от четвъртия кръстоносен поход превзели Константинопол, унищожили византийската империя и на нейно място основали Латинска империя. Калоян поискал от латинския император Балдуин Фландърски да го признае за цар на България, но Балдуин отхвърлил предложението му. Тогава Калоян сключил мир с гърците за обща борба срещу латинците. Последните като видяли опасноста от Калоян , насочили своята политика за разрушаване на съюза и сполучили.
Антибългарско движение избухнало най-напред в Пловдив. Борбата между българи и латинци била ужасна, и сега гърците се присъединили към латините. Българите от Пловдив поканили да дойде и да превземе града. Калоян по думите на Niketas(Historia gr. Et lat), бил    "отдавна озлобен против тоя град, за гдето жителите му не се подчинявали и отдавна чакал случай да го завладее", се явил и превзел града, разрушил го до основите и наказал със смърт знатните граждани.
След смърта на Калоян в 1207 г. както и в началото на царуването на Иван Асен ІІ (1218 - 1241),     търговията във Варна била съвършенно отслабнала, стопанския живот на града бил разтроен.   Венециянци и жители на Рагуза, генуезци образували свои колонии и взели търговията в свои ръце. Това усилване на търговията предизвикало и появата на български монети и Иван Асен ІІ бил първия от българските царе, който почнал да сече такива.

В това време, Варна се прочула на запад, като главно житно пристанище на  Bolgaria. Италианците получили специални грамоти (хрисовула), права и превилегии; да се съдят със свои съдии наречени консули, да носят оръжие и др.
Вътрешните ежби на България  я разслабили  отново. Образували се отделни царства. В 1346 г. от исток от Добруджа до басеина на р. Камчия управлявали независими владетели, отначало княз Балик, след него брат му Добротич, владетел на приморска България, владетел на крепостите Варна и Кaлиакра. Той разполагал с войска и флота, водел независима политика. Той водел една чисто гръкофилска политика. В царуването на Иван Александър- зет на влашкия войвода, Иван Бессараба, който встъпил на престола чрез преврат,    Варна играела видна роля в търговските сношения със запада  и с Византия.

В 1352 г. виждаме венецианския консул във Варна Марко Леонардо, който сключил договор с Иван Александър за безпрепятствено търгуване из държавата, да строят църкви, да изнасят жито, без мито за Венеция и от там също да внася стоки, т.е. обмен на стоки. По - късно Петручо ди Барлето, комисионер република Рагуза, също сключил договор с българския владетел търговски договор на същите условия както с Венеция, и по-после,     и Генуа направила същото.




В 1347 г. Иван Кантакузен, един военоначалник станал император на Византия и за задържането на престола повиква  Урхана от Бурса, турския владетел, който на Генуезийси кораби изпратил летящи отряди в Европа.
Българския господар, Иван Александър протестирал против нахлуването на турците в Европа пред Кантакузен. Междуособиците във Византия в 1352 г. имали за резултат :
    Сюлейман, синът на Урхан, да се настани в Галиполи.
От там и почват турските нападения навътре. Лесните и бързи успехи на турците в Тракия стреснали западните владетели и уплашили балканските господари, които апелирали за помощ. Папа Урбан V,  от Авиньон разпратил покана за "свещенна война" срещу турците. Италианските републики не се отзовали на тази покана, защототе помежду си са водели под стените на Константинопол- голяма морска война поради търговското им съперничество. Генуа открито взела страната на турците, а Венеция стояла неутрална за да не  пострада нейната търговия. На папската покана се отзовал Савойския граф Амедей.
На 1 юли 1366 г. папата обявил свещенна война на турците. Амадей Савойски потеглил за Цариград. Той минал през Венеция; много рицари; женевски граф, френски маршал и др. се присъединили към него. Република Венеция тайно дала на кръстоносците две галери. Амадей останал в Галиполи и след 9 месеца обсадил го, и го превзел на 14 юни 1367 г.- първата победа над турците. 

Амадей стигнал Константинопол и разбил властвующите.
През това време, след като бил изгонен Кантакузен, се се качил на престола Иоан V   Палеолог, който паднал в плен на Иван Александър при връщането му от Маджарско, гдето отишъл да търси подкрепата на Людовик Аржуйски, маджарски крал. Амадей вместо да продължи борбата си със турците, помолен да освободи византийския император, тръгнал по българския черноморски бряг. След три лесни победи над Созопол, Анхиало и Емона, тръгнал за Варна, по всяка вероятност е помислил, че и Варна лесно ще се предаде и ще наложи тежък данък като търговски център. Обсадата излязла без успех и претърпяла поражение, като  част от гарнизона, напущайки града, явила се при Галата и пленила много рицари, които били интернирани в Провадия.    Амедей като видял Варна непревземаема, помолил управителя на крепоста да пусне едно посолство през Варна при българския цар в Търново, за освобождението на Иоан  V   Палеолог. Посолството сполучило мисията си: императора бил освободен. Амедей, като счел мисията си за свършена върнал се обратно. Турците останали пак свободни да действат и разширяват властта.

В1386 г. Добротича наследява Иванко, който заел целия черноморски бряг с Варна до устието на Дунав.
През 1387 г. на 27 май той сключил нов търговски договор с Генуа.
През пролетта на 1388 г. Али Паша, великия везир изпратен от султан Мурат от Адрианопол срещу Шишман български цар   с   30000 войници, като изпратил отряд от 5000 войници под командата на Тимураш срещу Иванко, а сам   потеглил за Търново…. Тимураш минал Балкана Провадия и срещнал Али Паша ,тия два отряда се съединили и  стигнали до Варна. Обсадили града, но напразно. 

Турския султан Мурад, бил наследник на Баязид "илдаръм",  който сполучил да завземе Варна    в   1393г.
В 1402 г. Баязид трябвало да бърза за Азия,  гдето монголците начело с Тамерлан заплашвали азиатските му владения. При Ангора в битка с Тамерлан Баязид   паднал убит. Наследил го Сюлейман, който завзел Европа, с Одрин, а Мохамед втория му син наследил Азия. Сюлейман, за да угоди на византийците предал им целия черноморски бряг заедно с Варна и много други    градове.
В 1411 г. Муса третия син на Баязид разбива брат си Сюлейман.
През 1413 г. Мохамед разбива Муса, своя брат. От признателност и приятелство към византийския император Мануил Палеолог,   върнал му всичките градове край Черно море.
Византийската  власт  траела   до  1444 г. , когато се прославило името на Варна със сражението на полския крал Владислав, със султан Мурад ІІ , което станало на 5 километра от града до с. Паша кьой и се свършило с поражението и смърта на Владислав наречен Варненчик.   Това сражение беше -  Ватерло за кръстоносците.
В 1773 г. русите на брой 30 000 души под водителството на граф Румянцев нападнали по суша града и го превзели, но после се оттеглили.
В 1810 г. през войната между Русия и Турция русите не са нападали града, а само го държли под око.
В 1828 нова война между Русия и Турция - на 14 април бил издаден манифест на цар  Николай І   за обявяване на война с Турция. Видимите причини са били - оскърбяването на руския флаг, задържането на търговски   кораби в Босфора.
Русите преминали Дунава близо до устието му, стигнали на 29 юни в Добрич, гдето се присъединили  още 40 000 руска войска. Един отряд от 5000 души се насочил към Варна останалите продължили към Шумен.

Появата на тоя слаб отряд (5000 души) пред Варна насърчило туския гарнизон от 15000 души да излезе от крепоста и го нападне. Руската флота постепенно пристигала и пристъпвала към правилна морска обсада. По сухо, русите също предприели обсада. Лично Николай І    наблюдавал обсадата от Турна тепе, той слязал от кораба "Париж" близо до местността "Баир баши" по пътя наречен "московски път".
Обсадата траела 3 месеца и най-после след дълги и упорити усилия русите я превзели, и я владеели   от 1 октомври 1828    до    август    на  1830 г.
През 1832 г.,  след Одринския мир,  русите опразнили   Варна.
Султан Махмуд ІІ   на 18 Април 1837 г.,  пристигнал във Варна и наредил да се възобновят   стените   на    града.

През 1853 г. въпросът за светите места в Палестина -  православието    и католицизма - изпъкнал и станал причина   да се обяви нова война    между Русия и Турция, защото последната по съвет на   Англия   и   Франция, не искала да даде писменно никакви права   на   православните християни.    Почнала Источната война - Кримската война- похода на полумесеца с кръста срещу православна Русия.

Така се отбелязало и голямото значение на Варна.
Варна станала сборен пункт на съюзните войски - английски, френски и турски. През май 1854 г. ден на "Св. Пантелеймон", около 7 часа избухнал пожар, който траел  6 часа, унищожил целия пазар до пристанището.
Не само пожар, но и срашна холера върлувала.    Варна станала гробище за
съюзните войски.

Миналите войни се водели през равни интервали.
В 1877 г. войната за освобождението на последния християнски и славянски народ.
             Варна е превзета от русите на 27 юли 1878 г.

 


Вярваме, че сме сполучили да дадем в кратце, историческите данни за нашия град от основаването 57 г. пр.Р.Хр. до 27 юли 1787 г. с което изпълнихме своя дълг към съгражданите ни. Остава сега бъдещия историк да дадеедна пълна и системна работа за историята на града за която има и много материал.
Quod potui fasi, faciant meliora potentes 

 

( източник: www.varna-bg.com









 




Гласувай:
19


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Текста звучи малко странно,
30.10.2010 18:21
иначе е много интересен и го чета за първи път.
цитирай
2. magnoliya - Привет!
31.10.2010 00:39
Прочетох внимателно материала. Има грешка, която забелязах: "През 1387 г. на 27 май . . . , който сполучи на превземе Варна в 1939 г." Последната година вероятно трябва да е или 1393.
цитирай
3. dalida - Привет!
31.10.2010 07:06
magnoliya написа:
Прочетох внимателно материала. Има грешка, която забелязах: "През 1387 г. на 27 май . . . , който сполучи на превземе Варна в 1939 г." Последната година вероятно трябва да е или 1393.

-----------------------------------------------
Пропуснала съм го при проверката.Благодаря,за поправката!
цитирай
4. dalida - Интересното в тази история е,
31.10.2010 07:18
че стария документ е записано ".....Европа,заедно с Одрин ....." и си мисля,че тогавашните историци можеби са смятали,че Одрин,както и Солун влизат в границите на Европа. Незнаех,че Варна има такава история. Тези данни не са записани никъде,другаде/ в историята на България/ не съм ги чела някъде досега. Стана ми интересно и странно. Затова я поместих тук, за да видим всички,които я прочетем,дали не сме пропуснали нещо в историята си и ако има нещо подобно, за Варна,да го прибавим. След което ще го изпратя,в архива на библиотеката. Те ще преценят там на място,дали да го отразят.Търся,също и старата история на Русе,от 12/13 век.
цитирай
5. анонимен - варненец
31.10.2010 08:30
Извинявай, но текста ти е пълен с толкова правописни и стилистични грешки, че е невъзможно да се следи мисълта! Уважавай читателите си!

цитирай
6. dalida - Здравейте!
31.10.2010 08:38
анонимен написа:
Извинявай, но текста ти е пълен с толкова правописни и стилистични грешки, че е невъзможно да се следи мисълта! Уважавай читателите си!


-------------------------------------------
Текста е копиран директно от библиотеката,така както са го написали авторите му.Не съм променяла нищо,защото нямам право.Затова съм дала оригиналния линк,да направите сверка.Промених само датата,дано си нямам неприятности.
цитирай
7. анонимен - Щапаров Младши:
31.10.2010 20:47
Искала сте да направите добро, dalida-не се притеснявайте/вижте коментар №6./.
И без това в цитираната статия са допуснати някои грешки и неточности-нямам време да ги коментирам сега,че никак не са малко. Но човек в общи линии си изгражда представата,която сте искала да постигнете,а неточностите на автора преди Вас се дължат на неправилно тълкуване на изворите или на неточни преводи.
цитирай
8. dalida - Направих някои поправки
01.11.2010 02:44
Дано съм задоволила притенциите ви. Общо - взето, текста е написан в стар стил,словореда прилича на българският от времето на Вазов, и на мен ми беше трудно да го разбера, но горе-долу мисля,че се справих.
цитирай
9. rouzy - за Българските земи и древните легенди.
04.11.2010 09:15
Като чета разни други статии за т.н. траки,които уж живеели във варненски район, си мисля,дали този човек наистина познава древната българска история, или и той като всички останали протобългари и новодошли българи, попада на изценирани текстове за много-древното население на България. Като имам предвид,че преди 6/7 000 години на балканите на това място където сега се намира България, това място е било само блата,блата и вода,се питам: Къде,аджеба са живяли тези древни траки- на наколни жилища ли са живяли или в лодките си? Хипотезата е на път да се докаже. Защото вече се доказа,че Черно море преди хилядолетия е било едно малко езеро - блато. И цялата земя до земята на Сърбия, са били само блата.
цитирай
10. анонимен - Още данни и факти.
09.11.2010 20:25
Този исторически факт се потвърждава от хиоския поет Скимн, в своята поетична география1, (стих "741-744 ….. Одеса, която милетите основаха в царуването на Астиага в Мидия е заобиколена от кробизи и траки".)
Кробизите са били варвари и са живеели около древния Odessus край езерото на наколни жилища. Те се занимавали със скотовъдство и земеделие, необичали морето. За това били ограничени в своята външна дейност, непознавали търговията.
Религията им - антропоморфизъм, кумира им Героя- Конник.
С вярата си в задгробния живот били свързани погребалните обичаи.
Херодот казва: при раждане кробизите скърбели, а при смърт уреждали тържества, мъртвият, който изгаряли или пък оставяли цял ако бил благороден, снабдявалиго със всички нужни и скъпи нему предмети, с които си служел приживе, като натрупвали големи могили пръс - тумули, за да възвеличават пред бъдните поколения неговия земен живот.
Такива могили се срещат днес около Варна.
Земеделската аристокрация - Зивифиди, както и жреците били поставени по-високо от селяните, които били и роби. Начело на всяко племе стояло лице, което се наричало, както при старите гърци - "Василевс" или пък някой жрец ставал господар, поддържайки своето божествено начало.
Първоначално морето е било направо съединено с езерото, което образувало морски залив. Сегашната пясъчна преграда се е образувала постепенно от наносите на морския пясък. Кробизите построявали жилищата си на колове(пилоти). Това се потвърждава от прокопаването на канала (2) между морето и езерото, който е дълъг 1900 метра. Около 900 м. От морето, при прокопаването са намерени колове 3 метра дълги, дъбови, покрити отгоре с дъски, върху които са строили колибите, свързани със сушата с мост.
цитирай
11. анонимен - Нашествията на траките
09.11.2010 20:29
Бреговете на Черно море - Pontus Euxinus - са били предмет на изучаване.
Това изучаване се дължи на географското положение, особенно на западните брегове на това море, свързано с нашествията на племена от север към юг- към Byzantium: от траки, гети, скити, готи, хуни, авари, славяни, българи, даки, унгарци, руси, генуесци.
цитирай
12. анонимен - Римско присъствие във Варна
09.11.2010 20:36
Варна в древността
Древното име на Варна е Одесос. Градът е с дълбоки културни традиции. Следите на древната култура разкриват яркото Древногръцко и Римско присъствие. Развитието на занаятите в периода V-IV век п.н.е имат своя отпечатък в културното наследство на града. Доказателство за това е откритото златно съкровище на Варненския некропол, състоящо се от 2000 предмета с тегло над 5,5 кг, което го прави най-голямото и най-старото съкровище, открито някога в света.
цитирай
13. rouzy - това е активният сайт на Варна.
20.02.2011 15:21
http://www.varna-bg.com/library/maps/indemap.htm
-------------------------
този дето е даден от авторката е променен и много неща са изтрити. Тази статия не е там. Преди две години ходих в този сайт имаше найразлични неща и тази статия беше там, но вече я няма.
цитирай
14. анонимен - НАЙ-ВАЖНОТО КОЕТО ТРЯБВА ДА СЕ ЗАПОМНИ -
04.03.2011 16:42
В 1204 г. - почва разложението на Византия и в течение на 57 години, Варна, Анхиало, Девелт (Бургас), Созопол се намираха вече под власта на българите.
има и още, ще го намеря...
/танев/
цитирай
15. анонимен - /танев/
04.03.2011 16:45
След смърта на Калоян в 1207 г. както и в началото на царуването на Иван Асен 2 (1218 - 1241), търговията във Варна била съвършенно отслабнала, стопанския живот на града бил разтроен. Венециянци и жители на Рагуза, генуезци образували свои колонии и взели търговията в свои ръце. Това усилване на търговията предизвикало и появата на български монети и Иван Асен ІІ бил първия от българските царе, който почнал да сече такива.
цитирай
16. анонимен - И още
04.03.2011 16:49
В1386 г. Добротича наследява Иванко, който заел целия черноморски бряг с Варна до устието на Дунав.
/танев/
цитирай
17. анонимен - през 20-те години на 20 век -
04.03.2011 16:52
още някой интересни факти:
През порт Варна 20 те год на ХХ век се внасяло варели с машинно масло, релси, плугове машини, фъстъци, суровини а извнасяме дървени въглища, риба, кожи, зеленчуци, жито и храни. До 30 те год идвали много австрийски, гръцки, италиански, английски и турски пароходи. Въглищата се товарели по двама души с кошови, като вървели по дъски. Освен хамали имало и т нар житни занимаващи се с корабчетата с жито. А съществувала и т нар задруга- натоварената стока от кораба на каруцата отделни хора я пренасяли до склада или до клиента. Главния портал на порта е бил до плажа и до днешна морска гара. Имало е 5 корабни места, от 6 то място на запад бе остров. В посока към ж п гарата е рибна борса и мостче за лодки за превоз на хората. Складовете бяха към днешната морска гара имало е и хладилник.
/танев/
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6157953
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031