Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
26.11.2010 19:23 - РИМЛЯНИ В ПУСТИНЯТА ГОБИ
Автор: dalida Категория: История   
Прочетен: 8071 Коментари: 7 Гласове:
15

Последна промяна: 07.06.2011 05:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                              РИМЛЯНИ   В  ПУСТИНЯТА   ГОБИ

                                        Загатки   и  открития


image
пустинята Гоби

По тези места в древността е минавал Великият път на коприната. Сега археолози предвиждат да извършат археологически разкопки в района, за да открият факти, свидетелстващи   за   контактите   на  Китай   с   Древния Рим.

Предполага се, че войните от армията на Древния Рим са се заселили в Лицян през I-ви век пр. Хр.

Учените проучили ДНК на жителите на село Лицян в провинция Хансу, разположено в периферията на пустинята Гоби, в северозападен Китай. Генетиците дошли до извода, че 56% от изучаваните ДНК свидетелстват за европеиден произход на предците на местното население. И днес много от местните са със сини или зелени очи, дълги носове и дори светли коси, така че в техните вени може би тече европейска кръв.Много от самите местни жители смятат себе си за потомци на изгубилия се в тези краища римски легион.


Легендата за римския легион

Резултатите от генетичните тестове нямат достатъчна тежест за потвърждаване на легендата, според която римски легионери са се заселили в тази област в I век пр. Хр. Смята се, че те са избягали от бойното поле в 53 г.пр. Хр., когато римската войска, възглавявана от Марк Крас, търпи поражение

image

от партите, предвождани от Сурена. Тази битка, състояла се при Кара (сега Харан, Турция) се смята за едно от най-големите поражения в историята на древен Рим. В битката взели участие около 40 хиляди римски легионери, срещу които излязла доста по-малка партска армия. Римските легиони, обаче, не били подготвени за бързата кавалерия от умели ездачи-стрелци с която атакували партите; същият тип атака, която по-късно използва Чингис хан.

Партите приближавали докато римляните се окажат в обхвата на лъковете им, изстрелвали залп стрели, след което отстъпвали, после пак повтаряли атаката. Крас отказва предложението на Гай Касий Лонгин римляните да се разгърнат по традиционния си начин за водене на битки и нарежда легионите да се построят във формация “костенурка”, мислейки че в крайна сметка партите ще останат без стрели.



Обсипвани от стрели легионерите на Крас били близо до бунт и настоявали той да преговаря с партите, които предложили да се срещнат с него. Крас паднал духом след като синът му Публий бил убит в битката и се съгласил за среща с генерала на врага. По време на срещата партски войник дръпнал юздите на коня на Крас, разпалвайки битка. Крас и генералите му са убити. След смъртта му се твърди, че в гърлото му е излято разтопено злато – символичен жест на подигравка с прочутата алчност на Крас.

Възможно е, бегълци от сражението по-късно да са взели участие като наемници във войната между хуните и китайците в 36 г. пр. Хр. В китайски хроники се споменава за пленяване на отряд, построен във формата на риба. Историци предполагат, че това всъщност е била «костенурка» – типична бойна формация на римските легионери. Тази теория е издигната за пръв път още през 1950 г. от професор Хомър Дъбс, специалист по китайска история в Оксфорд. Но, мненията на учените са разделени.

Много историци смятат, че светлокосите и синеоки жители на Лицян може да са потомци на хуните, които приемали в своята войска много европейци.

Приказка или факт?

Специалистът по античност и антрополог Маурицио Бетини от Университета в Сиена, Италия смята, че тази легенда не е нещо повече от приказка. «За да се докаже тази теория, археолозите трябва да намерят римски монети или оръжие.   Без доказателства историята за изчезналия легион ще си остане само местна легенда », отбелязва Бетини.

Професор Ян Гунлъ от Пекинския педагогически университет се придържа към същата гледна точка: «Този район се намира на Пътя на коприната, и затова там има особено висока вероятност от междунационални бракове. «Чуждият» произход на местните жители, който показват генетичните анализи, не е доказателство за наличието на римски предци».

Професор Се Сяодун, генетик от Университета в Ланчжоу, също е настроен твърде скептично: «Дори това да са действително потомци на римляни, това не означава, че техните предци са били римски легионери ».

(източник: znania.Tv)





Гласувай:
15



1. анонимен - Това май не е вярно.
26.11.2010 20:46
В древния Рим въобще не са знаели за Китай.
цитирай
2. andri - Легенда да римският легион
26.11.2010 23:08
Това си е легенда. И ако учените успеят да я докажат, какво?
Китайците ще се радват на европейските си корени, но само някои от тях.
цитирай
3. rouzy - Рим
26.11.2010 23:59
Римските легиони в Китай?
Легендите са си легенди.
Дали учените ще намерат доказателство, които да потвърдят че римляни са били наистина в Китай, само времето ще докаже.
Интересна статия.
Поздрави!
цитирай
4. анонимен - Разлики
27.11.2010 01:11
Само защото някои китайци не приличат на китайци, не означава, че са европейци.
Много от европейците са различни от типичните европейци, но това не означава, че са китайци.
цитирай
5. анонимен - Легиони, империи
27.11.2010 01:13
През вековете нашите прадеди на три пъти са попадали под управле-нието на могъщи империи. Земите ни са били владение на Римската империя, после - на Византия,а накрая - и на Османската империя. В различните курсове по история на България тези периоди се третират най-често само като чуждо робство. Описват се на първо място борбите на прадедите ни срещу завоевателите, тежестта на чуждия гнет. На по-заден план остава простичкия факт, че и под чуждо иго народът ни е продължавал да живее, да твори и ДА ВЗЕМА УЧАСТИЕ В ОБЩЕСТВЕНИЯ ЖИВОТ НА ДЪРЖАВАТА, В КОЯТО ЖИВЕЕ. Последното в много случаи се разглежда едва ли не като национално предателство. В действителност, за да достигнат до високо обществено положение, на нашите прадеди им е било необходимо и да сменят името си, езика си, а в Османската империя - даже и вярата си. Дори прочутият с патриотизма си Раковски по време на учението си в Цариград е сменил името си със гръцкото Сава Стефанидис. Такива са били времената. Точно тези "ренегати" са елита на тогавашното общество. И трите посочени империи не са в никакъв случай държави на един отделен народ. Общоизвестно е, че те са били МНОГОНАЦИОНАЛНИ държави. Всички хубаво, с което тези държави са останали в историята не е дело само на латини, на гърци, или на турци. То е създавано с общите усилия на всички народи, живеещи в империите - в това число и нашите прадеди - траки, славяни и българи. Затова смятам, че ние българите имаме правото ДА СЕ СЧИТАМЕ ЗА НАСЛЕДНИЦИ на Римската империя, на Източната Римска империя / името Византия е измислено от историците много след като тази държава е престанала да съществува !/ и дори на Османската империя, НАРЕД СЪС ВСИЧКИ ДРУГИ НАРОДИ, ОБИТАВАЛИ ТЕЗИ ИМПЕРИИ.
цитирай
6. kabuli - Да!
27.11.2010 10:15
Абсолютно си прав човече, но я се помъчи да го набиеш това в главите на "чистите"
и ще бъдеш изгорен жив на кладата на амалгамата от разнопосочни и разностранни представи за "чиста" нация!
цитирай
7. анонимен - Чиста нация.....хахаха.
01.12.2010 01:37
Каква чиста нация? Ами в нашите вени тече най-различна кръв. Имаме руска, сръбска, тракийска, римска, турска, циганска, германска, френска кръв. Миналата година едно изследване на 1000 жени във Варна, доказа че 35% от тях носят във вените си френска кръв. Като започнем от всички поробители на българите и свършим с втората световна война, където секса е бил за предпочитане отколкото смъртта, където хората са се женили за час и после са се разделяли.
В Европа едва ли има чиста нация. Всички сме се омесили и всеки носи макар и малък процент кръв на другия от другата държава. Ами преселенията, ами имиграцията, сума народ мигрира, връща се и после пак мигрира. Хората се движат и така оцеляват.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6157220
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031