Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
11.07.2011 07:11 - ДРЕВНИТЕ ЦИВИЛИЗАЦИИ (част 15)
Автор: dalida Категория: История   
Прочетен: 18391 Коментари: 22 Гласове:
41

Последна промяна: 25.09.2011 17:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                               
                             СИГИРИЯ и 21 КРАСИВИ ДЕВОЙКИ

    фреските на Сигирия — чудото на острова Шри Ланка.



image
Фреските на Дънхуан и на Аджанта са създавани векове. Тези картини не са паметници от някакъв кратък период, това е школа за живопис, проточила се с векове, която положила основата на по-нататъшното развитие на изкуството в страната. Колкото и да са възхитителни фреските на Аджанта, то в някакъв друг храм биха се родили подобни тълкования на будистката митология, формите и движението на многобройните фигури. Зад тези фрески, както и зад барелефите на Ангкор, се скриват много майстори и първият, най-талантливият създател на новата школа, се губи в тълпата на учениците си и подражателите. Разрушителят на каноните става създател на нови.

Сигирия е преди всичко известен със скалните рисунки, оцелели по западната стена - 21 изящни женски фигури, наричани "Девойките от небесата", често сравнявани по тяхната прелест с индуските рисунки в Аянта. Градът, включен през 1982 г. в Списъка на световното наследство, е извънредно уязвим и изисква постоянни грижи.


Историята на Сигирия е трагична и не съвсем ясна. За да се появят на бял свят тези фрески, е била необходима и появата на царя бунтовника, царя отхвърления.


Сигирия с право е била смятана за едно чудесата на света. С добре запазения си градски център от първото хилядолетие, с комбинацията от сгради и градини, пътеки, водни резервоари, съчетанието от симетрични и асиметрични елементи, използването на различни нива на хоризонтално и вертикално планиране, крепостта е красноречив пример за архитектурните традиции на Шри Ланка.

Вечнозеленият тропически остров Шри Ланка е разположен в самото сърце на Индийския океан, на 664 км от Екватора. Имал е през вековете много названия, по-старото поколение у нас го помни като о.Цейлон – така са го наричали европейските завоеватели. А на местния синхалски език Шри Ланка означава „благословена страна”.

Комплексът включва централен скален масив, който се издига на 200 м. над околната равнина с два правоъгълни участъци на изток(90 хектара) и на запад(40 хектара), заобиколени от два рова и три крепостни вала. И до днес личи първоначалния градоустройствен план - 3км. от изток на запад и 1 км. от север на юг свидетелстват за величието и прецизността на архитектурата и градоустройството в Шри Ланка през 5 век.

Скалното плато Сигирия съществува от около 7 000 години още от праисторически време, а през 3 век пр. н.е. служи като скален манастир, който е резултат от даренията на сангха(будистки общности). Градските градини и дворецът се построени от Касапа 477-495 г . след н.е.. После след смъртта на Касапа, там функционира манастирски комплекс до 14 век. Махавамса, древните исторически писания разказват за крал Касапа, който убил своя баща и се възкачил на престола, който бил предопределен за брат му Могалана. За да се спаси от преследващите го войски на Могалана, Касапа издигнал своя дворец на билото на скалното плато Сигирия. Накрая, когато Могалана превзел крепостта, Касапа се самоубил.


Време на действието — V век. Място на действието — Шри Ланка.

Така започва легендата за Сигирия, легенда, в която истината се преплита с измислицата, но истината е повече.
„… Живял някога един цар. И имал.....…“
„… Имал две царици. Едната била прекрасна, но от нисък произход и царят я обичал. Другата не била красива, но кръвта й била благородна и обичала царя. И имал царят двама сина. Синът на прекрасната царица бил красив, но зъл и коварен. Синът на грозната царица бил безобразен, но мъдър и добър. И имал царят дъщеря с изумителна красота, която той пазел като зеницата на окото си.


image
Царят омъжил дъщеря си за командуващия кралската конница, но принцесата не била щастлива. Свекървата я обиждала. Научил за това царят. А трябва да се каже, че той можел да бъде много добър човек и когато бил такъв, от него нямало по-добър на света. Но, ако се разсърдел, то на земята по-зъл от него също нямало.

Царят разбрал, че с дъщеря му се отнасят лошо. И се разсърдил. Видял следи от камшик върху бялото й тяло и тогава заповядал да изгорят жива мъчителката на принцесата. Така и било направено.

Командуващият царската конница бил най-близък приятел на красивия, но зъл принц. Подтикван от мъст, той склонил принца към заговор срещу баща си. Принцът завзел трона, убил баща си и го зазидал в крепостната стена. Новият цар се опитал да си разчисти сметките и с по-малкия си брат. Но той бил, както вече беше казано, много умен. Почувствувал лошото и избягал от страната.

Новият цар не бил щастлив. Страхувал се от отмъщението на по-малкия си брат, страхувал се от народа, който бил недоволен от убийството на стария цар. И тогава той намерил непристъпна скала, извисяваща се сред долина, покрита с непроходими джунгли, и построил върху скалата града Сигирия, новата столица, където никой не би могъл да се добере: така хитро била устроена, че двама-трима войници могли да я отбраняват срещу цяла армия.


image
Осемнадесет години царят живял на скалата, като управлявал оттам остров Шри Ланка. Той водел разгулен живот и прекарвал времето си в пирове и забави, за да заглуши гласа на съвестта и страха.

И ето веднъж патрулите известили, че откъм морето се приближава голяма армия. Тогава царят събрал отрядите си и им заповядал да слязат в долината, за да срещнат врага в полето.

Начело на настъпващата армия бил по-малкият брат. Започнала битка. Бойното щастие се наклонило на страната на по-малкия брат. Виждайки неизбежното поражение, царят се обърнал, за да се скрие в непристъпната крепост, но в последния момент го обхванал срам и решил да умре като цар, а не като изгнаник. Извадил меча си и го забил в гърлото си.

По-малкият брат, като отмъстил за смъртта на баща си, се върнал в столицата Анурадхапура и започнал да управлява. Хората бързо забравили скалата, където живял отцеубиецът, забравили и пътя за там.“

Така или почти така било наистина. Цар Касапа (478–496 г.), реформатор, личност, надарена и трагична, след убийството на баща си построил върху скалата град-крепост и живял в него, чиито пещери и къщи били надупчили като пчелни килийки каменните пропасти, скривайки входовете зад монолитни късове.

През 496 година по-малкият брат на царя, Монолан, се върнал от Индия, където бил избягал по време на борбата за престола, и победил Касапа.

Скалата Сигирия с останките от древната столица се намира на двеста километра от столицата на Шри Ланка
— Коломбо, и на седемдесет километра от главната средновековна столица Анурадхапура. От двете страни на пътя, водещ към Сигирия, се е приближила джунглата, и трябва да се отиде много близо, за да се види как сто и петдесетметровият връх на скалата се издига над гората. Пътят изведнъж свършва пред стръмна стълба, тук-таме изсечена в камъка, тук-таме иззидана от тухли. До стълбата израстват от скалите ноктите на приказна птица колкото три човешки боя.

Стълбата дълго заобикаля, огъвайки се на завоите, докато не доведе до дълга криволичеща галерия. От едната страна тя е ограничена с тясна стена, от другата — с каменен парапет. Галерията се вие като планинска пътека, като заобикаля скалните издатини. На едно място са се запазили фрески, които са били създадени по време на царуването на Касапа. Намират се на височина петнадесет метра над галерията в голяма труднодостъпна ниша.

Към нишата по-рано водела неустойчива дървена подвижна стълба. Днес там може да се стигне (прогрес, който е реализиран от туристическото управление на Шри Ланка) по метална спираловидна стълба, оградена за безопасност с телена мрежа. В нишата се намират фреските на Сигирия — чудото на острова.

Фигурите на двадесет и една жени са единственият пример за светска живопис на средновековния Шри Ланка и абсолютно уникален образец на изкуството на средновековна Азия,

image

Фреските на Сигирия понякога ги сравняват с индийските фрески на Аджанта. Но това никак не е правилно. Фреските на Аджанта, колкото и талантливи да са, не излизат извън рамките на позволеното от религията и са свързани с нея. Те не са бунт, а подвиг на талантливи майстори, които съумели да оживят религиозните сюжети, без да са въстанали против каноните.

В Сигирия не е така. Досега учените не са стигнали до единодушно мнение какво изобразяват фреските — или това са небесни танцьорки аспари, които от небето обсипват земята с цветя, или са богини на дъжда и мълниите, или погребална процесия, или церемония в двореца на Касапа, или просто девойки, които се къпят в езеро. Вече подобно различие в тълкуването на сюжетите — а учените се оправят толкова уверено в будистката митология, че практически няма фрески, които да не са били отнесени със сигурност към един или друг канонически сюжет — навежда на мисълта, че тук са нарушени религиозните канони.

Разголени красавици в човешки ръст стоят на двойки. При всяка двойка една от девойките е с тъмна кожа, другата — с бяла. Вероятно художникът с това показва, че едната от тях е благородна дама, другата — нейна прислужница. Девойките са разположени свободно върху плоскостта на стената, което е необичайно за азиатската живопис, и се движат и живеят като че ли в мъгла — по-долу от бедрата фигурите на девойките потъват в бял непрозрачен облак или във вода.

Стандартите за красота се изменят не само от столетие на столетие, от страна в страна, но и в продължение на десетина години. Но има някои особено големи произведения на изкуството, които побеждават и модата, и вкусовете, и столетията. Венера Милоска, Венера на Ботичели, Нефертити са винаги прекрасни, и то за всички. Същото е и с девойките на Сигирия.


източници:
http://idi.bg/blogs/view/blog/731
http://www.dreamtravel.bg




Гласувай:
42


Вълнообразно


1. анонимен - Винаги се намира нещо, за което ч...
11.07.2011 07:50
Винаги се намира нещо, за което човек не е чувал. В това отношение сайта е много полезен. Мерси!
цитирай
2. andri - Сигирия.
11.07.2011 08:18
Сигирия е бивша столица на Шри Ланка. Построена е през 477-495 г. сл. Христа от крал Касапа.

Този древен град се е приютил в подножието на 180-метрова огромна скала от червен гнайс, върху която през V век цар Касапа I заповядал да бъде построен дворец с крепостна стена. За да се стига до него, в основите му бил издялан гигантски седнал лъв, от който започвали стъпала. Именно този лъв, сега в руини, от който са останали само лапите е дал в началото името на скалата, а по-късно и на града.

цитирай
3. andri - И още нещо: този древен град Сигирия е реликва.
11.07.2011 08:21
Обявена е от ЮНЕСКО за паметник на световното културно наследство.

цитирай
4. rouzy - Лъвската крепост Сигирия.
11.07.2011 08:24
В Сигирия е запазен невероятен комплекс от градини, езера, сгради и фонтани, а от върха може прекрасно да се види някогашния кралски басейн, останките от двореца и трона.
цитирай
5. marley - Сигирия в Шри Ланка е една от чудесиите на света
11.07.2011 08:39
Всички чудни места са отбелязани в "Библиотека" - виртуалната библиотека на интернет. Едно от тях е и Сигирия. Вавилонските градини са другото чудо на света.
и макар че има много версии, за вавилонската кула, истината е че никога не е съществувала в действителност. Само в картините на художниците.

Знаехте ли това?
цитирай
6. dalida - Винаги се намира...
11.07.2011 08:43
kushel написа:
Винаги се намира нещо, за което човек не е чувал. В това отношение сайта е много полезен. Мерси!

-----------------------------------------------------------
Добро утро, Куш!
Благодаря, че се отби!
цитирай
7. dalida - Звучи като приказка
11.07.2011 08:44
golden написа:
Крепостта Сигирия представлява древен исторически град с красива градина, в която са издигнати уникален храм и дворец. Наричат често този археологически паметник Осмото чудо на стария свят.



цитирай
8. dalida - Лъвът наистина е разрушен
11.07.2011 08:46
andri написа:
Сигирия е бивша столица на Шри Ланка. Построена е през 477-495 г. сл. Христа от крал Касапа.

Този древен град се е приютил в подножието на 180-метрова огромна скала от червен гнайс, върху която през V век цар Касапа I заповядал да бъде построен дворец с крепостна стена. За да се стига до него, в основите му бил издялан гигантски седнал лъв, от който започвали стъпала. Именно този лъв, сега в руини, от който са останали само лапите е дал в началото името на скалата, а по-късно и на града.

!

---------------------------------------------------------------------
Но, и така скалата буди възхищение и е посещавана от хиляди туристи.
цитирай
9. dalida - Сигирия
11.07.2011 08:49
rouzy написа:
В Сигирия е запазен невероятен комплекс от градини, езера, сгради и фонтани, а от върха може прекрасно да се види някогашния кралски басейн, останките от двореца и трона.

------------------------------------------
Има и други снимки където се виждат градините и части от двореца.
цитирай
10. dalida - Сега за Сигирия, а по-късно и за други чудеса на света. Те са много.
11.07.2011 08:52
marley написа:
Всички чудни места са отбелязани в "Библиотека" - виртуалната библиотека на интернет. Едно от тях е и Сигирия. Вавилонските градини са другото чудо на света.
и макар че има много версии, за вавилонската кула, истината е че никога не е съществувала в действителност. Само в картините на художниците.

Знаехте ли това?

------------------------------------------------------
За вавилонската кула знам, че в действителност никога не е съществувала като огромна кула. Била е вдигната само една част, висока около 5 метра, след което строителите са я съборили, за да я построят отново. Но, така и не са я построили тогава. Това което се вижда на снимките е само художествена картина.
цитирай
11. анонимен - Направо
11.07.2011 09:40
невероятно! Поздрави! )))
цитирай
12. magnoliya - Някъде бях чела
11.07.2011 10:16
за Сигирия, но това, което прочетох беше много кратко.
Благодаря ти, че от тук научих още много интересни факти!
цитирай
13. kozme - Сигирия
11.07.2011 12:14
За любопитните във Фото Култ има няколко фотографии, които заслужават да се видят-

http://photo-cult.com/showpic.php?id=320283

Поздрави, далида!
цитирай
14. kozme - Шри Ланка е доста интересен остров
11.07.2011 12:18
Ето какво намерих в интернет пространството:

Полоннарува (Ancient City of Polonnaruwa) е втората столица на Шри Ланка, след разрушаването на Анурадхапура през 983г. Освен паметниците на брахманизма, построени от чола, обектът съдържа монументални останки от удивителния град-градина, създаден от Паракрамабаху I през дванадесети век.
На картинката е изобразена огромен човек в легнало положение, подпрял глава на дланта си. Дланта му е голяма колкото височината на човек (175 см).
Явно великаните са живяли по онова време.
цитирай
15. kozme - А, от устата на големия лъв
11.07.2011 12:20
започват стълбите при обхода на скалата към върха и терасите на градините останали от древността.
цитирай
16. hristo27 - Отново интересна и полезна статиия ...
11.07.2011 19:07
Отново интересна и полезна статиия си избрала.
Поздрави!
цитирай
17. borjanmljakov - Малко известен факт е, че в близкото село се пази автентично лайно на Фридрих Енгелс.
11.07.2011 20:26
.
цитирай
18. alexs - Всички чудни места са отбелязани в ...
12.07.2011 09:04
dalida написа:
marley написа:
Всички чудни места са отбелязани в "Библиотека" - виртуалната библиотека на интернет. Едно от тях е и Сигирия. Вавилонските градини са другото чудо на света.
и макар че има много версии, за вавилонската кула, истината е че никога не е съществувала в действителност. Само в картините на художниците.
Понякога трябва да живеем с мечтите и илюзията, а точната истина не е от голямо значение!

Знаехте ли това?

------------------------------------------------------
За вавилонската кула знам, че в действителност никога не е съществувала като огромна кула. Била е вдигната само една част, висока около 5 метра, след което строителите са я съборили, за да я построят отново. Но, така и не са я построили тогава. Това което се вижда на снимките е само художествена картина.

цитирай
19. alexs - Благодаря
12.07.2011 09:05
много вълнуваща и интересна статия!
цитирай
20. sparotok - !
13.07.2011 18:41
Интересна тема! Признавам най-откровено, че изобщо не бях чувал за Сигирия. Дали името ще е свързано със санскритската дума СИКХАРА - скала, връх?

Поздрави!
цитирай
21. atil - Още следобяд прочетох с интерес, но ...
13.07.2011 21:08
Още следобяд прочетох с интерес,но коментара не можа да замине.Нещо честичко май взе да се случва ,но няма значение.Какви неща имало на този остров а ние си мислим само за тамилските тигри,слонове и цейлонски чай...Джунглата е изиграла много положителна роля в случая.Това ще го запомня,бих отишъл там като турист!
цитирай
22. djem - В осем сайта е описана историята на скалната крепост Сигирия.
16.07.2011 13:06
Това си е направо РЕКЛАМА на статията - колкото се може повече хора да научат за нея. Ето нещо и от мен:

Друга уникална забележителност е така наречената „Огледална стена”, която била шлифована до такава степен, че действително служела като огледало и същевременно на нея били изобразени млади девойки, голи до кръста. Все още не е установено кои са те и какъв е техният произход. Знае се само, че са съществували точно 500 портрета, от които само 18 могат да се видят в наши дни.

От: http://travelblog.bg/Skalnata-krepost-Sigiriya-id4642.html
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6157225
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031