Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
20.07.2011 23:55 - ДРЕВНИТЕ ЦИВИЛИЗАЦИИ ( част 16)
Автор: dalida Категория: История   
Прочетен: 15336 Коментари: 10 Гласове:
27

Последна промяна: 25.09.2011 17:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
            СЪЩЕСТВУВАЛА ЛИ Е ВАВИЛОНСКАТА КУЛА

                                    ВАВИЛОНСКИЯТ ЗИКУРАТ

image

Опитайте се да направите прост опит: помолете някого да изброи седемте чудеса на света. Най-вероятно първо ще ви назоват египетските пирамиди. След това ще си спомнят за висящите градини на Семирамида и почти сигурно ще споменат Вавилонската кула.


В библията се казва, че започнали да строят кула, но се случило вавилонското стълпотворение; ръководството на строителството не могло да намери необходимия брой преводачи и пред вид на езиковите бариери работите били прекратени.

Всичко това е така. Ако, разбира се, се вярва на библията.

Но, в библията не всичко е истина.

Ако се направи опит да се изясни какво все пак в същност е било там, във Вавилон?

Отначало да прелистим страниците на историята и да видим как са си представяли хората тази загадъчна кула, как полека-лека се изменял нейният вид…

Най-ранното изображение на Вавилонската кула, което е достигнало до наши дни, се е запазило на барелефа на Салернската катедрала в Южна Италия.
То се отнася до XI век. Там е изобразена малка, колкото два човешки ръста, правоъгълна постройка, която прилича на незавършена европейска крепостна кула. Двама души отдолу подават плосък съд с разтвор, а третият, който едва се е наместил на горната площадчица, е протегнал ръце, за да поеме този съд. А отляво на кулата, на нейна височина — строителите достигат едва до кръста му — стои самият бог. Той назидателно е протегнал ръка към кулата. Авторът на барелефа не е имал голямо въображение. Оставил го е за зрителите, които били длъжни да повярват, че заради тази неугледна постройка е могло да започне вавилонското стълпотворение.

През следващите сто години образът на Вавилонската кула не е претърпял много изменения. Върху сицилианска мозайка от XII век кулата не е пораснала, само са допълнени два детайла: врата и строително скеле до нея. По-нагледно кулата била представена като илюстрации към пражката Велиславска библия (XIV век). По нея може да се изучава крепостното строителство на средновековна Чехия. Кулата тук е висока колкото двуетажна къща и художникът дори е намерил място да изобрази самото вавилонско стълпотворение. Отгоре от облак се е подал до кръста господ бог. Той е закачил с гега току-що поставената тухла и иска да я откърти. От облаците се показват също така ръце на ангели, които избутват от кулата изумените зидари. Останалите строители продължават работата си като че ли нищо не се е случило.

Изминали още сто години. В Европа започнал Ренесансът. Хората взели да се интересуват не само от това, което става непосредствено до тях, но открили за себе си други страни и други времена, дори разбрали, че тези страни и времена не са по-лоши от ония, в които живеят. Изображенията на Вавилонската кула от XV век не са така примитивни. Кулата дотолкова израства на рисунките, че за нея може да се говори с уважение. Появяват се нови, интересни детайли. Френски художник от средата на XV век нарисувал до кулата натоварено магаре — разяснение, че действието се развива на Изток. На околните хълмове се намират вятърни мелници, издигнати са скелета, за да се изкачва по-удобно на кулата и да се повдигат тежести, и броят на работниците достига двадесетина души.

Но истинска революция във възпроизвеждането на Вавилонската кула извършил известният фламандски художник Питер Брьогел през 1563 година. Именно на него му дошла мисълта, че Вавилонската кула трябва наистина да бъде невероятно голямо и необикновено съоръжение, за да отразява с целия си вид борбата на хората и на бога, и не само величието на бога, но и величието на хората, спорещи с него.

Брьогел бил вдъхновен от образа на римския Колизей, когото видял по време на пътешествието си из Италия. Той увеличил Колизея многократно, разтеглил го на височина и не само че нарисувал кулата отвън, но я показал и в разрез. Това било първата действително „вавилонска“ кула и корабите изглеждали като играчки до нея.

След още едно столетие „реконструкциите“ на Вавилонската кула станали вече съвсем умозрителни. Наивността на Средновековието и поетичността на Ренесанса отстъпили място на нов, трезв и делови подход.

Вавилонските кули от XVII-XVIII век били инженерни конструкции — кулата се рисувала такава, каквато авторът, ако би имал възможност, вероятно сам би проектирал. Най-високи били кулите на Атанасий Кирхер. Дори в незавършен вид те се издигали над земята на височината на телевизионната кула в Останкино.

През хилядолетията хора, които никога не са виждали Вавилонската кула и са имали само повърхностна представа за Вавилон, а често и никаква, много пъти са я рисували, но нито един от художниците не познал каква в същност е била.

… Херодот, който написал за седемте чудеса, посетил Вавилон. Дори нещо повече, той видял тази легендарна и като че ли изобщо несъществувала кула. Това се случило преди четири и половина века пр.н.е. Макар че Херодот не включил кулата в броя на чудесата, той оставил нейно кратко описание: кулата се издига над града, тя е осеметажна и всеки етаж е по-малък от предидущия. Именно затова художниците, които били запознати с описанието на Херодот, като се започне от Брьогел, се стараели да я направят осеметажна.

Херодот писал, че видял кулата здрава. Когато след десетина години във Вавилон влязъл с войските си Александър Македонски, той открил, че кулата се руши… и заповядал да се разчистят развалините. Не, той не е искал да унищожи кулата. Напротив, Александър Македонски решил да я възстанови, да я направи център на новата си столица, където трябвало да се намери място за всички велики богове на Изтока, но умрял в самото начало на работата.


Пътят води от юга на Ирак към Багдад — столицата му. Назад е пустинята, нефтените кули, факлите от горящия газ и черните палатки на чергарите. До столицата са сто километра.


Пътят свършва пред двуетажна сграда, скрита в сянката на финикови палми. На нея пише: „Музей“.

Стар арабин отваря вратата на музея — само една дълга стая — и с предварително научено бързо говорене казва всичко, което туристът трябва да знае за цар Хамурапи и Вавилонската кула, „която не се е запазила до наши дни поради исторически и природни условия“.

На музея във Вавилон не му провървяло. Разкопките се осъществявали главно от европейски експедиции, преди Ирак да стане самостоятелна държава, и затова най-интересните находки са се преселили в музеите на европейските столици.

Ако се изкачиш на хълма зад музея, ще видиш целия Вавилон, тоест тези негови части, които са разкопали археолозите. Хълмовете са отворени, прорязани от траншеи с различна дълбочина и широчина, едни са се появили преди петдесет или сто години, други са отскоро. Градът изглежда обърнат с главата надолу — отгоре е почти равен, а в дълбочина се виждат къщи с различна височина. От хълмовете се показват арки на дворци, останки от стени, пещери на подземия…

И ето тогава се убеждаваш лично, че кулата я няма, нито тухла не се е запазила от нея. Александър Македонски старателно е разчистил площадката и дори е подготвил основите за нова кула, по-точно за зикурат — вавилонски храм на бог Мардук. Властелинът на Изтока се грижел да се поддържат и процъфтяват култовете на източните богове, за чието въплъщение се смятал.

Вавилонската кула са я издирвали и първите археолози, и просто търсачите на съкровища, които се натъквали на хълмовете на Вавилон. Разкопки във Вавилон се правят вече двеста години и първите десетилетия били посветени на търсене именно на кулата. Археологът, намерил мястото, където била кулата и открил основите й, бил Колдевай, който започнал разкопки през 1899 година в състава на немска археоложка експедиция.

През първата седмица на разкопките на хълмовете, които представлявали купчина от тухли, чирени и прах, Колдевай се натъкнал на колосална стена. Провървяло му, той попаднал на същата стена, за която Херодот пише, че на нея могат да се разминат две колесници, запрегнати с четири коня. Но по-нататъшните разкопки не вървели така гладко, както му се искало. И това е естествено: Вавилон е покрит със слой от земя и развалини, дебел от дванадесет до двадесет метра. За да се изясни какво се намира в долните слоеве, трябва да се прехвърлят хиляди тонове земя и смет.

Стената, открита от Колдевай, е най-голямото от градските укрепления на древността. На нея е имало триста и шестдесет кули, разстоянието между които достигало петдесет метра. Значи дължината на стената била осемнадесет километра.

Тухленият град, постепенно разрушен от случайни проливни дъждове, земетресения, пясъчни бури в течение на две хилядолетия, служил за строителен склад на жителите от околността. Те изваждали от руините тухли и си строели жилища. И днес в стените на къщите в град Хила и околните села може да се видят тухли с печата на вавилонския цар Навуходоносор.

Големите открития в която и да е наука, в това число и в археологията, обикновено не се правят от единици. И винаги остава място за учения, който ще допълни откритието и ще каже и своята дума.

Английският археолог Лиънард Уули разкопал зикурата в град Ур, в южната част на Вавилонската империя. За разлика от Вавилонската кула той толкова бил запазен, че можело със сигурност да се твърди какъв е бил първоначално. И Уули могъл точно да възпроизведе урския зикурат. Рисунката му почти напълно съвпадала с възпроизведеното от Колдевай. По такъв начин завършил хилядолетния труд на художниците, които са рисували Вавилонската кула.

Вавилонският зикурат бил най-големият от многобройните зикурати на Двуречието. Представлявал пирамида със седем стъпала, завършваща с малък храм. Съгласно плана първата тераса била квадрат със страни, дълги деветдесет метра. Достигала височина тридесет и два метра. Вторият етаж отстъпвал малко на първия по площ, но бил много по-нисък — само осемнадесет метра, отдалече двете тераси изглеждали като един каменен куб. Следващите етажи били още по-ниски — по шест метра. Накрая, на горната площадка, се намирал петнадесетметровият храм на Мардук. Той бил покрит със злато и облицован с небесносини гледжосани тухли. Общата височина на кулата била равна на дължината на страната на квадрата — деветдесет метра.

Хеопсовата пирамида със своята форма скрива размера си. Тя завършва постепенно. Точните форми на зикурата не позволявали на окото да се плъзга по страните му, погледът неизбежно се местел рязко и бързо, зрителят бил принуден да осъзнае грандиозността на съоръжението и петнадесетметровият храм на върха на зикурата, ярко блестящ и виждащ се от десетки километра, бил толкова величествен, че бедните чергари юдеи го считали за олицетворение на хорското могъщество, богатство, знатност и високомерие. И като смятали така, осъждали изнежените и богатите жители на града, които говорели на непознат за тях език и презирали скотовъдците. А осъждайки ги, мечтаели техният бог, също такъв строг и беден като тях, да накаже и самия Вавилон, и неговото олицетворение — зикурата на Мардук — Вавилонската кула.


А когато много искаш нещо, то приемаш желаното за действително.


Отначало съществувала приказка за това, как бог ще накаже вавилонците, А после, когато минали столетия и кулата, пощадена от Кир, разрушена от Ксеркс и изравнена със земята от Александър, престанала да съществува, приказката за гибелта на Вавилонската кула била потвърдена с документи.



Археолозите са уточнили, че зикуратът се е намирал в столицата на каситската държава — град Дур-Куригалза, и е построен петнадесет века пр.н.е. . А околните храмове, складовете, жилищата на жреците и царският дворец, открити при разкопките, дали възможност още веднъж да се убедят в правилността на изводите на пионерите на вавилонската археология. А днес вече никой не се съмнява как е изглеждала онази, най-главната, Вавилонската кула.

източник:
"Научнопопулярна литература".
http://am-bg.com/?p=1421




Гласувай:
27



1. анонимен - Вавилон........
21.07.2011 00:51
през две хилядната година, преди н.е. съществувал народ, който обичал и познавал добре математиката, астрологията, физиката и електрониката. Археолози при разкопките намерили предмет наподобяващ батерия. Тази батерия била направена от жълта глина, съдържащ меден цилиндър, запоен в единият край с оловно - калаена сплав. Долната част на цилиндъра се помествала в легло от меден диск запечатан със смола. Другият край на цилиндъра също бил запечатан и крепял неподвижна желязна пръчка изправена в средата на медния цилиндър.

Древната батерия, както и други такива предмети били открити в днешен Ирак, още от Персийската окупация между 248 - 226 година пр. н. е.
Оказало се, според учените, че притежаваните от персийците батерии са наследени от съществувала преди тях, цивилизация на територията Близкия Изток с името Вавилония.
цитирай
2. анонимен - В "Библията" ако нещо не ...
21.07.2011 07:16
В "Библията" ако нещо не е абсолятна измислица, то поне е абсолютна хипербола. По някаква случайност и аз вчера се сетих за тоя факт по повод на космоновта св.Илия.
цитирай
3. ezitura - Преди 2 хил. години
21.07.2011 09:09
анонимен написа:
през две хилядната година, преди н.е. съществувал народ, който обичал и познавал добре математиката, астрологията, физиката и електрониката. Археолози при разкопките намерили предмет наподобяващ батерия. Тази батерия била направена от жълта глина, съдържащ меден цилиндър, запоен в единият край с оловно - калаена сплав. Долната част на цилиндъра се помествала в легло от меден диск запечатан със смола. Другият край на цилиндъра също бил запечатан и крепял неподвижна желязна пръчка изправена в средата на медния цилиндър.

Древната батерия, както и други такива предмети били открити в днешен Ирак, още от Персийската окупация между 248 - 226 година пр. н. е.
Оказало се, според учените, че притежаваните от персийците батерии са наследени от съществувала преди тях, цивилизация на територията Близкия Изток с името Вавилония.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
цитирай
4. letopisec - ЕТ-ЕМЕН-АНКИ
21.07.2011 10:28
е името на зикуратите, много от които са разкопани и явно сведението в Библията, макар и олицетворено от една кула във Вавилон, е верно...Друг е въпросът, че е натоварено с етично-морална семантика и най-вече полиглотска...И така, преводът "дом между земята и небото", показва, че сикуратите са имали храмова стойност, значи неслучайно отношението на монотеиста мойсей, е отрицателно.
цитирай
5. marley - Вавилон........
21.07.2011 10:53
Някои учени смятат, че
Вавилонската кула представлява най-високият зикурат (91 метра), който се намирал във Вавилон. Наричал се Етеменанки „дом, между небето и земята“.

Други, обаче мислят че
Вавилон е бил един от главните градове в царството на Нимрод (Битие 10:8-10). Това е глад разположен покрай бреговете на река Ефрат в централна Месопотамия

Трети са убедени че
„Греховността“ на строителите на вавилонската кула е свързана с негативното отношение на евреите към Вавилон, както и с възгордяването на хората в стремежа им да достигнат Бог. Градът е политически и военен противник на евреите. В Библията Вавилон става символ на греха.
цитирай
6. marley - Вавилонската кула
21.07.2011 10:54
Аз мисля ,че художниците и поетите са изиграли много важна роля при " построяването" на Вавилонската кула - въобще.
цитирай
7. kozme - Ако се вярва на библията
21.07.2011 11:29
От Битие научаваме, че кулата никога не е завършена (Битие 11: 8). Етемананки е имал същата съдба. Била е поправена от Асирийският цар Есарадон (680-669), и е била доста разрушена по време на асирийската гражданска война (652-648).
цитирай
8. kozme - Вавилон в ....библията
21.07.2011 11:30
Вавилонската кула е предмет на две картини с маслени бои от Питер Брьогел Стари . Те показват построяването на Вавилонската кула , която според Книгата на Битие в Библията е кула, построена от унифицирана, моно-езични човечеството като знак за тяхното постигане, и да ги предпази от разсейване: „И рекоха „Хайде, нека се построи град, и кула с прекрасното си на небесата, и нека направи име за себе си, в противен случай ние ще се разпръснат по лицето на цялата земя.“ (Битие 11: 4).
цитирай
9. watchtowerman - В Брюксел
21.07.2011 21:07
също има построена "Вавилонска кула". Какво ли искат да кажат с тази постройка европейските й архитекти ? Библията не напразно ни предупреждава, че "последните дни" на ТАЗИ човешка цивилизация ще бъдат отъждествявани с древния Вавилон и Кулата му. Тези, които считат, че Библията е измислица, няма как да разберат, че съвременната цивилизация - основана на алчността, приключва. За тези, които възприемат достоверността на Библията има Надежда за Бъдещето, защото То ще им принадлежи. За онези, които отричат достоверността на Библията, Надеждата им остава в Миналото.
цитирай
10. alexs - Според легендите
25.07.2011 21:14
е направен опит да бъде построена.....
Но това е разгневило Господ!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6156700
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031