Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
21.11.2011 14:43 - СРЕДНОВЕКОВНИ МИСТЕРИОЗНИ ИСТОРИИ
Автор: dalida Категория: История   
Прочетен: 16136 Коментари: 15 Гласове:
38

Последна промяна: 22.11.2011 01:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                  ДЕЙСТВИТЕЛНИ    СЛУЧАИ

  призраците през вековете, пътуване  във времето и коледните празници

Замъкът Пиил
image

            Този ирландски замък може би е най-известното място в списъка и в него се е разиграла ужасна сцена. Въпреки, че е построен от О’Банън в края на 15-ти век, замъкът е превзет от управляващите О’Каръл, на които служели О’Банън. След смъртта на Мулруни О’Карол се зародило жестоко съперничество между двамата братя. Един от тях, който бил свещеник, е убит в собствения си параклис пред очите на семейството си от другия. Сега този параклис е известен като Кървавия параклис, по очевидни причини. Много хора са били държани като затворници и екзекутирани в замъка.

Според легендите много призраци обитават замъка, включително и звяр, наречен Елементал. Той се познавал по миризмата на изгнила плът и сяра. При обновяване на замъка, работници открили тъмница, която имала само една решетка. През нея затворниците били хвърляни и оставяни да умрат. От тъмницата били извадени три колички с човешки останки, а на пода й имало шипове, на които се нанизвали нещастниците.

Езерото на скелетите
Една от най-големите мистерии на Хималаите е малко ледниково езеро, наречено Рупкунд. То е разположено в индийския щат Утаракханд на надморска височина 5029 метра. Районът около него безлюден и до водата се стига с петдневен преход. През 1942 г. Рупкунд става известно като "Езерото на скелетите", след като са открити над 500 човешки черепа, кости и предмети  около леда. Тези човешки кости са загадка за учените в продължение на десетилетия, защото историците не могат да разберат кои са били тези хора и какво са правели на това място. Рупкунд никога не е бил исторически значим регион и от там не са преминавали никакви търговски пътища до Тибет.

В документалния филм на National Geographic за езерото се твърди, че при Рупкунд се е провеждал религиозен фестивал на всеки 12 години, но фактите за това са много малко. Първоначално е смятано, че хората са загинали при епидемия, свлачище или от премръзване, но екип археолози изследват мястото през 2004 г. и установяват, че по черепите има следи от тежки травми. От това се извежда хипотезата, че хората са загинали при силна градушка. По време на бурята са падали ледени късове с големината на тенис топка и хималайците нямало къде да се скрият.


Местна легенда разказва за кралят на Канаудж (древна земя на юг от Гарвал), който присъствал на важно поклонение в чест на богинята Нанда Деви. Той не послушал съветниците си и се държал невъзпитано и арогантно. Тогава кралят повел цялата си свита, включително и много танцьорки, музиканти и слуги, както и бременната си съпруга със себе си. Когато стигнали до езерото Рупкунд, кралицата родила в пещера наблизо. Тогава богинята Нанда Деви се ядосала на всички, които били навлезли в свещената земя. Това било строго забранено според местните обичаи, но най-лошото нарушение било раждането – според обичаите, новороденото и майката се считат за нечисти в определен период от време. Богинята изсипала ужасна градушка върху пилигримите и ги убила на място.

Вероятно най-важното откритие идва, след като учените провеждат ДНК тестове на костите, които съдържали предостатъчно ДНК материал и били добре запазени от студа. Телата са датирани от 850 г. с точност до 30 години. Това е с 600 години по-рано, отколкото се е смятало преди това.
Интересното е, че учените са успели да разграничат две различни групи скелети. Едните са значително по-ниски от другите. При ДНК тестовете са открити генетични мутации, които привличат вниманието на учените, но все още не е ясно кои са били тези хора и защо са били в този отдалечен район на Хималаите.


Изпаднали във времето
10 Август 1901г. – горещ летен ден. Двете приятелки и уважавани дами – Ан Мобърли, дъщеря на д-р Джордж Мобърли, директор на колежа в Уинчестър, и Елинор Джърдейн, дъщеря на преподобния Франсис Джърдейн – се наслаждавали на почивката си във Франция, разглеждайки Версай. Привечер дамите решили да се отправят към двореца Малкия Трианон и поели през красивите градини, възхищавайки се на цветята и коментирайки колко чудесно си прекарват. И понеже вече били виждали двореца, цялото си внимание насочили към парка.

Тук се случва нещо изключително странно. Последвалите събития влизат в историята като може би най-забележителният разказ за пътуване във времето и повлияват изключително върху мирогледа и работата на известния писател Дж. Р. Р. Толкин.
Мобърли и Джърдейн вече се разхождали от известно време, когато изведнъж осъзнали, че нямат представа къде се намират. Решили, че са се изгубили, но не разпознавали нищо около тях, което било много странно –
все пак и друг път са идвали. След известно време двете забелязали изоставена ферма, а до пътя лежало старо рало. Внезапно ги обсебило чувство на безпокойство, каквото не били изпитвали никога досега. Доста необичайно за Август, изведнъж захладняло, вятърът утихнал, а дърветата замлъкнали. Сякаш изскочили от нищото, срещу тях се появили двама души, облечени в много странни дрехи, сякаш като от 17-ти век. Когато се разминават, дамите питат как да стигнат до Малкия Трианон и мъжете им посочват път, който никога не били виждали.
Странното чувство се засилвало все повече, а тежкият аромат на цветята и горещината от лятното слънце накарали дамите да потърсят сянка под едно дърво. Тогава забелязали, колко тихо и спокойно е всичко. Ан и Елинор не били млади девойки, които да се отдадат на моменти на фантазия и паника. И двете били уважавани и известни като много сериозни и интелигентни. Вече били разбрали, че нещо не е наред.

Дамите се насочили към една беседка, но за тяхна изненада от там се показал някакъв мъж, по чието лице се виждали ясно белези от дребна шарка. В далечината се чул глас, който им викал, че са объркали пътя и двете решили да го послушат. Достигнали моста, към който ги били упътили и след него веднага забелязали Малкия Трианон.

Вървейки към двореца, Мобърли забелязала някаква жена, която стояла на тревата и рисувала. Първоначално я помислила за турист, но след това забелязала, че всъщност е облечена в средновековни дрехи. За миг през ума й минало, че това може да е Мария Антоанета. Продължили и когато достигнали до сградата веднага усетили как онова чувство изчезва. Там се смесили с други посетители и след като разгледали, се върнали в апартамента на Джърдейн.

Три месеца по-късно Ан и Еленор се срещат отново и когато става въпрос за ваканцията им, Ан споменала за жената, която рисувала на тревата и Еленор я изгледала изумено. Твърдяла, че няма спомен да я е виждала. Това изглеждало доста странно и двете решили да разгледат по-подробно събитията от онзи ден. Тогава дамите разбират, че са виждали различни неща на различни места.

Оказва се, че посещението им на градините съвпадало с годишнината от опожаряването на двореца Тюйлери, който се свързва с Мария Антоанета и Луй XVI. Ан и Еленор започнали да мислят, че са срещнали духа на Мария Антоанета или са получили спомен от времето точно преди клането.Всичко започнало да изглежда още по-странно, когато Ан открила картина, на която Мария Антоанета била на същото място и носела същите дрехи, с които я била видяла. На следващата година тя решава да мине по същия път и се връща в градините, за да се опита да повтори случилото се. Нищо не се получило – мястото било съвсем различно от това, на което били с Еленор.


Решени да разнищят историята, жените описват преживяното в книгата „Приключение“ и се обръщат към Физическото общество, чиято цел е да се намират отговори на свръхестествени и необясними неща, с надеждата да привлекат вниманието им. Разказите им обаче не са взети насериозно, защото били прекалено неправдоподобни. Нито една от двете не е имала познания по история от 18-ти век и сметнали, че именно това е проблемът.От проучванията, които направили, Ан и Еленор установили, че са видели Версай през 1789 г. В полза на това сочи карта, която е открита няколко години по-късно и на която е изобразен моста, по който двете твърдят, че са минали. Той не присъствал на никоя друга карта и е съществувал именно през въпросния период. Тогава стражите на Мария Антоанета носели зелени униформи и дамите ги разпознали като мъжете, които ги насочили към двореца.

Разбира се, всеки може да се запознае с фактите и да си съчини подобна история, но Ан и Еленор нито за миг не се отричат от думите си и дори рискуват репутацията си, опитвайки се да докажат, че са прави. Макар случаят да се превръща в сензация през 1901 г., двете жени нямали никаква изгода от това обществото да ги сметне за измамнички или луди.
Френският художник, историк и биограф Филип Жулиан предлага интересно обяснение на случая в биографията на аристократичния поет Роберт де Монтескьо от 1965 г. По времето, когато Мобърли и Джърдейн посещават градината, Монтескьо живеел наблизо и често правел партита, на които приятелите му се обличали в средновековни костюми и участвали в забави. Двете дами може неволно да са се натъкнали на такова парти и да са интерпретирали нещата погрешно.

КОЛЕДАТА  И ЦЪРКВАТА
В началото Коледа не е бил голям празник. Църквата за първи път се опитва да постави дата на Рождеството през 200 г, когато богословите в Александрия определили денят да е 20 Май. До 380 г. Църквата в Рим се опитва да обедини различни региони с датата 25 Декември като универсален празник и от тогава Коледа се празнува на този ден. Тогава се чества и рождението на Слънцето.

Може би сте чували за Свети Франциск – той е светец-покровител на Италия, а също така и светец-покровител на животните и е пътувал в Средния Изток, за да проповядва на мюсюлманите. Всички сме виждали сцени от Рождеството, на които са изобразени хората, присъствали на раждането на Исус. Малко хора знаят, че всъщност Свети Франциск изобретява сцената през 13 век.

ПОДАРЪЦИТЕ
Подаряването на подаръци и картички не  идва от капитализма. Всъщност традицията произлиза още от древните римляни, които си разменяли подаръци на Нова година. В един момент обаче, Църквата забранява тези обичаи и те в крайна сметка се прехвърлят на Коледа.

В началото КОЛЕДА е била забранена
В Англия Коледата е била забранена през 1644г. Пуританите твърдели, че празникът подтиква към прахосване и вреди на основните християнски вярвания. Всички дейности свързани с Коледа били забранени, включително и събирането на много хора на едно място.

В Бостън празникът също бил забранен от 1659 г. до 1681 г. Забраната, наложена от пилигримите, била премахната през 1681 г. от губернатор сър Едмънд Андрос, но едва през 19-ти век честването на Коледа става обичай в региона.

Както често се случва с много древни традиции, около Коледа има най-различни митове. Най-известният е, че рождеството не е истина, а е базирано на Митра – езическото божество на слънцето. Като доказателство за това се разказват много аспекти от живота на Митра. Според легендата той се ражда по същия начин като Христос, но всъщност езичниците вярват, че е роден на върха на планина. Още повече, че пастирите при рождеството на Митра се споменават чак след като историята за Рождество Христово става известна по света.


Елхата
Вярно ли е че Мартин Лутер, известният протестант, е дал на света коледната елха? Това  не е вярно. Първата връзка между елхите и Коледа е от 7-ми век, когато Свети Бонифаций отсича Дъба на Тор, за да докаже на местните селяни, че техните богове не са истински. До 15-ти век хората вече отсичали дръвчета и го носели в домовете си, където ги украсявали с плодове, сладки и свещи.

Дядо Коледа е св. Никола
Белобрадият старец всъщност е базиран на Свети Никола. Той бил роден през 3-ти век в Патара, Турция  и е известен с това, че тайно оставял пари на бедните. Модерната представа за него като весел старец с червен костюм вероятно идва от поемата от 1823 г. „Посещение от Св. Никола“, известна още като „Нощта преди Коледа.


Източник: listverse.com





Гласувай:
38


Вълнообразно


1. golden - Призраците
21.11.2011 15:01
Празникът Хелоуин има дълга и интересна история. Първите, които го празнуват, били келтите. Те отбелязвали Нова година на 31 октомври, тъй като тогава лятото свършвало официално и започвала зимата, която те свързвали със смъртта. Този празник наричали Самхейн. Келтите вярвали, че на този ден духовете на умрелите през отиващата си година отново се завръщат на Земята, за да се вселят в телата на живите. За да не позволят на призраците да се вселят в телата им, вечерта на 31 октомври хората загасяли огньовете пред домовете си, за да изглеждат къщите студени и неуютни. Преобличали се като вампири, боядисвали лицата си със сажди и с викове обикаляли по домовете на съседите си, за да изплашат излезлите от гробовете призраци.
цитирай
2. kozme - Действителни събития, които нямат научно обяснение има по цял свят.
21.11.2011 15:06
Най-обсебената от духове сграда в Шотландия е приютът „Мери Кинг“ в Единбург. Построен е през17-ти век и е подслонил стотици хора по време на чумата през 1645 г., когато са били под карантина. Гласове, кучета и дама в черно са често срещани там.
цитирай
3. andri - Призраците обикновено не оставят следа от съществуването си в реалния свят.
21.11.2011 15:09
По време на странстванията си те са нематериални – нямат мирис и с малки изключения, не могат да местят предмети. Дори и образа и звуците, които призраците издават, изглеждат като илюзия или халюцинация. Присъствието им може да бъде открито по нежното преместване на въздуха, когато минават наблизо. Някои хора могат да усещат духовете на психическо ниво. Понякога призракът може да бъде видян от някой хора от една група, но не и от другите.
цитирай
4. djem - Скептиците дават няколко различни обяснения за така наречените призраци, които хората виждат.
21.11.2011 15:15
Например, учените Лорд и Ричард Уайзмън обясняват, че звуковите вълни с честота под 20 херца обикновено не могат да бъдат чути, но могат да причинят усещането за чуждо присъствие или нервност и страх. Отравяне с въглероден моноксид също се посочва като причина за появата „къщи на духовете” още от 1921 г., защото може да предизвика халюцинации, гадене и чувство на страх.
цитирай
5. vostroto - Пак ще дойда, Далида, защото темата ...
21.11.2011 15:48
Пак ще дойда, Далида, защото темата ми е интересна!
Поздрави!:)
цитирай
6. bojo12345 - Много интересен материал даваш за ...
21.11.2011 16:21
Легендите и Мистериите.Но Коледа е втория голям християнски празник ,след
Велик ден и всички си го прекарват много весело.
Така ще е нази година.
цитирай
7. atil - Много интересно. . . Аз да кажа само ...
21.11.2011 20:32
Много интересно...Аз да кажа само за Коледа и дядо Мраз ,който беше разкулачен и низвергнат от чуждопоклонниците...И аз като бай Шиле Попйорданов от Шоуто на Слави,който не може да им прости ,че махнаха "Мерлодия на годината" аз пък не мога да им простя ,че махнаха дядо Мраз!!!
това е една абсолютно маймунска история...Ние имаме Малка Коледа и Голяма Коледа. На Малка Коледа в нашия край и викат - Кълцанка. И всичките тия Коледи и Кълцанки никога не са били дядо! Няма такова българско понятие и празник - "дядо Коледа"?!Откъде накъде Коледата ще е дядо? Ние имаме Никулден,Коледа, и дядо Мраз, няма дядо Коледа ,аз помня всичките си прабаби и прадядовци подобна простотия няма в българските народни традиции. Преди дядо Мраз неговата роля е изпълнявал - Къш Тархан или наричан и Ябалак. Всичките тия персонажи нямат нищо общо със Съветския съюз и комунистите,но тия дето махнаха Мелодия на годината и дядо Мраз са най-големите комунисти!Предшественник на елхата е било жертвенното дърво на праздника Рождение Марово,който се празнувал точно на 25 декември и се е отбелязвал почти по същия начин както Коледата. Сурвачката е отглас от това жертвенно дърво,и самото ходене по домовете да се сурвака и другите народни обичаи свързани с Коледа и Сурваки са наследство именно от Белия праздник Мардукан(Рождение Марово). Там участва и Къш Тархан - Дядо Мраз!
Използвам случая докато си редактирам една сбъркана буква, да кажа,че наистина Св.Николай го на правили на дядо Мраз - Санта Клаус.А тия тука от махнаха оригинала и го заместиха с техния Санта Клаус?! Санта Клаус и Коледа не е едно и също. И римляните са имали Коленди, преди християнството пак по същото време. Е, как няма да ми е любим герой Бай Шиле Попйорданов?!!
цитирай
8. dalida - През средновековието е имало както интересни истории, така и много странности
22.11.2011 01:05
Знаем, че средновековието обхваща годините 13 -18 век. Официално се признава 15 век.

Най-вероятно за пръв път Средните векове са наречени така от Леонардо Бруни в неговата „Historia Florentini populi“.
цитирай
9. dalida - Дядо Коледа идва от католическата общност и религия.
22.11.2011 01:09
А, ето какво пише в интернет:

Дядо Коледа (също дядо Мраз), известен по света още като Санта Клаус, Свети Николай, Крис Крингъл, е едновременно исторически и митологичен герой, чието име се свързва с носенето на подаръци на Рождество Христово. Представян е като закръглен старец с дълга бяла брада, облечен в червено и бяло. Някои считат, че съвременният образ на дядо Коледа е създаден от компанията Кока Кола (Coca Cola), която в рекламите си изменя образа на свети Николай.
цитирай
10. melina26 - Страшничко...
22.11.2011 12:19
Никога не съм ходила в замък. Май ще си остане така:)
цитирай
11. crawler - Езерото
22.11.2011 12:35
на скелетите не го знаех. Доста любопитно. Подобни легенди винаги са ми били интересни.
цитирай
12. yotovava - При теб е винаги интересно.
26.11.2011 13:07
Поздрави и хубав уикенд.

Валя :))))))))))))))))))
цитирай
13. joysii - Бррр, страшно! Но не е невъзмо...
26.11.2011 13:08
Бррр, страшно!
Но не е невъзможно. Странни и необясними случки по света има колкото щеш.
Постинги като този не бива да се четат вечер, особено ако човек е сам и....леко страхлив:):):)
Поздрави,интересно ми беше.
цитирай
14. dalida - Благодаря на всички коментиращи постинга!
27.11.2011 13:42
Благодаря за откровеността Ви!
цитирай
15. marley - Страшнички нещица,
28.11.2011 15:32
ако са се случили било е наистина невероятно.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6155986
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031