Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
23.04.2012 09:19 - ЗАГАДКИТЕ НА ДРЕВНОСТТА (част 2)
Автор: dalida Категория: История   
Прочетен: 12965 Коментари: 13 Гласове:
24

Последна промяна: 23.04.2012 09:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                      

          
               Загадъчните острови  и  картата  на  Пири  Рейс


image

Картата на Пири Рейс още дълго време ще бъде считана за загадка на древността. Дори и да е използвал за нейната направа всички познати по онова време карти (като тези на Колумб и на китайските мореплаватели от XV в.), точността, с която са изрисувани бреговете на Южна Америка, Южна Африка и Антарктида, възбужда любопитството на изследователите и ги кара да си зададат въпроса кои са били тези "стари владетели на морето", на които адмиралът приписва подобни познания.



В увода си към "Книга за морското дело" Пири Рейс също така отбелязва, че "карта от този вид не притежава вече никой днес", и подчертава, че за “изобразяването на земите на целия населен свят” е използвал 20 стари карти и 8 световни карти, начертани в епохата на Александър Македонски. Странното в случая е, че досега учените са намерили едва два подобни картографски източника, като описаните от Пири Рейс. И двата обаче са горе-долу от неговата епоха, но далеч не са толкова точни. Единият е плакат, създаден през 1525 г. от Алесандро Зорзи от Венеция, чиято рисунка се базира на карта, донесена от Бартоломео Колумб (брат на Христофор Колумб) през 1506 г. Единствената друга карта, оцеляла от онова време, е нарисувана от Хуан де ла Коса, член на първата експедиция на Колумб от 1492 г. и след това плавал също и с Америго Веспучи. Тази карта, датирана от 1500 г., показва сравнително правилно Куба като остров, докато в тази на Бартоломео Колумб Куба е изобразена като полуостров на Азия. Според много учени тези две карти на Южна Америка въобще не може да бъдат смятани за реален фактор при създаването на картата на Пири Рейс, тъй като представите на турския адмирал за бреговете на Южна Америка, до които той въобще не се е доближавал, са доста по-точни от тези на екипажите на корабите, достигнали до новия континент.Картата на Пири Рейс е нарисувана върху пергамент, изработен от кожа от газела, и включва координатна мрежа, пресичаща Атлантическия океан. Така наречените линии на посока са типични за морските пътепоказатели от средновековието и на тях не се отбелязва географската дължина и ширина, а се ползват по-скоро като указател на посоките. Картата включва още красиви рисунки и записки, отбелязващи важни открития, като една от тях отговаря с почти пълна точност на експедицията на Педро Кабрал от 1500 г., по време на която португалският мореплавател открива Бразилия. На творението на Пири Рейс Пиренейският полуостров и западният бряг на Африка са начертани много точно и внимателно. Много от имената в района са дадени на турски, без превод от испански или португалски, което показва, че по това време Османската империя е имала собствени познания за тези брегове. В горната част на картата се вижда рисунка на кораб, закотвен до една риба с двама човека на гърба си, което е ясна препратка към средновековната ирландска легенда за Свети Брендан.


Друг привличащ вниманието елемент е голямото количество острови, които са изобразени на пергамента, част от които са легендарни. През Късното средновековие картите с голямо количество несъществуващи острови са били често срещани. Карибската част на Пири Рейс е от висока важност. В крайния североизток се вижда голям остров, наречен Испаниола (днешни Хаити и Доминиканска Република) и открит от Колумб през първото му пътуване, където той основава колония, отбелязана като три кули. Непосредствено на юг от Испаниола се вижда Пуерто Рико, а на североизток група острови, които се наричат "Ундизи Вергине" (“Единадесетте девици"). Тъй като това име е с ясен италиански произход, а не с испански или португалски, това показва като източник на информация за този сектор именно роденият в Генуа Колумб, а не “познанията на древните мореплаватели”.



 Очертанията на бреговете на Южна Америка  са  доста  точни за познанията на тогавашните мореплаватели. Това кара много учени да предположат, че Пири Рейс е използвал за източник на данни за този регион древни китайски или атландски карти. Според някои теории именно атлантите  са сред първите мореплаватели, достигнали до Южна Америка,а след тях и китайците, и то поне  доста години по-рано от Колумб. Най-много въпроси обаче повдигат бреговете на Антарктида, които Пири Рейс обрисува с абсолютна точност, при положение че първите данни за наличието на този континент в световната география датират от 1820 г. - или близо 300 години, след като адмиралът ги поставя върху своята световна карта.



Филип Буаше

Половин век след като Пири Рейс създава своята карта, френският картограф Филип Буаше дава детайлна картина на системата от океани, морета и реки на земята, която е била непозната за неговите съвременници. На друга своя карта, създадена през 1737 г., Буаше изобразява Антарктида без ледената й покривка. Изненадващ е фактът, че някои от детайлите са били открити или потвърдени чак през миналия XX век. Годината на създаването й (някъде между 1735 и 1740) не предполага познаване на тези детайли, което прави от творението на Буаше също един от артефактите не на мястото си.


И докато за картите на Пири Рейс и Филип Буаше може да се предположи, че са били създадени въз основа на всички познания на човечеството за тогавашния свят, то едно откритие на учените от Държавния Башкирски университет отпреди по-малко от 10 години наистина озадачава историците и географите. За изумителната релефна карта на Сибир, позната като картата на Създателя, ще ви разкажем в следващата част от нашата поредица.


"Загадките на древността"



Гласувай:
24


Вълнообразно


1. анонимен - Не си спомням много добре, но имаше ...
23.04.2012 09:24
Не си спомням много добре, но имаше някаква "закачка" на Пири Рейс с портоланите...
цитирай
2. dalida - Пири Рейс
23.04.2012 09:41
Пири Реис, който бил толкова велик картограф, колкото и велик мореплавател, пътешествал още от пиратските си години и използвайки своята и получена от чужди източници информация, описал историческите и географските особености на континентите в книгата си и начертал картите си.

„Морска книга“, която е написана в стихове, в началната си част събира всички познания свързани с мореплаването, и след общите разяснения ни запознава с Егейско и Средиземно море. След като ни запознава с ураганите, видовете ветрове, след бележките и картите, отразява мащабно обхващащите света морета и сушата. Описва подробно португалските постижения в мореплаването и откритията им, Китайско море, Индийския океан, ветровете в Средиземно и Егейско море, Персийския залив и Атлантическия океан.
цитирай
3. dalida - Учените
23.04.2012 09:44
През 1957 г., която била годината на геофизиката, картите били дадени и на директора на Уестънската обсерватория и на йезуитския свещеник Линехам, картограф на Щатския военен флот. След обстойни проучвания Линехам съобщил, че картите били до смайваща степен точни и че показвали ясно области, които в онези дни още не са били съвсем напълно проучени. Най-смайващо било, че на картите се виждали и планините на Антрактида. Но тези планини били открити едва през 1952 г. чрез ехолокация. По-рано съществуването им не било известно, тъй като Антрактида е покрита с ледове още от 6000 г. пр. Хр.

Последните проучвания на проф. Чарлз Хапгуд и математика У. Срейхан ни предоставят и още по-смущаващи факти. Съпоставяйки сателитни снимки на Земята с картите на Пири Реис, се получило изумително сходство. Учените стигнали до извода, че тези карти би трябвало да се основават на фотографии, заснети от голяма височина.

Опитите показват, че снимки направени от сателит могат да станат ясни и точни, само ако обхващат район, побиращ се в 5000 километрова окръжност. Районите извън тази окръжност стават несъразмерни и не представят реалните форми на обектите. Същият феномен се наблюдава и в картите на Пири Реис. Ето защо тези карти стават обект на проучване от страна на изследователи с по-нетрадиционни разбирания като Ерих фон Деникен. Той проучва и много други такива артефакти, поставящи цялата позната история на човешката цивилизация под въпрос. Картите на света на Пири Реис остават и до днес една голяма загадка за съвременната наука.
цитирай
4. djem - Картите на Пири Рейс...........
23.04.2012 09:57
Картите на Пири Рейс, Оронтей Финей, Меркатор и Буаше оставят впечатление, че Антарктида може да е била проучвана в период от няколко хиляди години,докато ледената шапка постепенно се е разширявала отвътре навън, и с всяко следващо хилядолетие обхващала все повече земи, докато към 4000 години пр. н. е. окончателно покрила всички брегове. Следователно оригиналните източници за картите на Пири Рейс и Меркатор трябва да са били създадени в края на този период, когато само бреговете на Антарктида не са били покрити с лед. Източникът за картата на Оронтей Финей е от много по-ранен период, когато ледената шапка е покривала единствено най-вътрешната част на континента, а източникът на картата на Буаше е още по-древен (около 13 000 г. пр. н. е.), когато на Антарктида изобщо не е имало лед.

Други карти от 16 век изглежда също се основават на точни проучвания на света, проведени обаче не по-късно от последната ледникова епоха.

Картата на Пири Рейс съдържа и други загатки освен Антарктида. Начертаната през 1513 г. карта показва странно познаване на Южна Америка - не само на източното и крайбрежие, но и на Андите в западната половина на континента, която по онова време е била неизвестна.
Съставена въз основа на над двадесет други извори с различна възраст, картата на Пири Рейс представя Амазонка не веднъж, а два пъти, най-вероятно в резултат на неволно застъпване на два от използваните източници, които са били и с различна възраст.
Въпреки че са открити едва през 1592 г., Фолклендските острови са изобразени на картата от 1513 г. на точната им географска ширина. Картата убедително изобразява голям остров в Атлантическия океан на изток от южноамериканското крайбрежие, където днес няма такава суша, но на това място днес се намира подводният Средноатлантически хребет и скалите на св.св. Петър и Павел.
Картата на Пири Рейс поставя Южна Америка и Африка във верните относителни географски дължини, теоретично невъзможно постижение за тогавашната наука. Уреди за измерване на географските дължини, обаче, се използват от 1778 година, когато хронометърът на Харисън става общодостъпен. И други карти, датирани от доста по-ранни периоди, поставят географски обекти на точните им географски дължини. Примери са портоланът на Дулцерт от 1339 година, картата на Зенон от 1380 година, картата на света на Оронтей Финей. В този аспект интересна се оказва и китайската карта, копирана от по-стар оригинал върху каменна колона през 1137 година. Тя включва прецизна информация за географските дължини, има мрежа от паралели и меридиани и при съставянето й е използвана сферична тригонометрия. При по-внимателно проучване се оказва, че има толкова много общи особености с картите от Европа и Близкия изток, че напълно възможно и логично е всички те да произлизат от общ източник.Тогава напълно вероятна става и теорията, че този източник е цивилизация, невероятно древна и непозната до днес, но с ниво на развитие поне колкото нашето, аналогично техническо равнище, сходни методи и равностойни математически познания.
цитирай
5. atil - Защо ли не се учудвам?! А някои по...
23.04.2012 22:05
Защо ли не се учудвам?! А някои побързаха да обявят сведенията от древнобулгарските летописи за пътувания с кораби до Централна Америка далеч преди Колумб за фантастични...Макар че индианците много добре са помнили и дори записвали за белите хора с бради и за Пернатия змей.
Много хубава поредица за загадките. Жалко че изродите в Русия спряха филма "Теплые ветры древних булгар"...
цитирай
6. анонимен - Загадките
23.04.2012 22:06
това е една част от историята, която учените се чудят как да разгадаят.И въпреки че полагат усилия, успехът непрекъснато им бяга.
цитирай
7. marley - Картата на Пири Рейс
23.04.2012 22:25
През 1929 г. в истанбулския дворец Топкапъ е намерен фрагмент от карта на света върху кожа на газела, датирана от 1513 г., подписана от адмирал Пири ибн Хаджи Мамед. Рейс на турски е господин. През 1956 г. картата попада в американското морско хидрографско управление и е тотално изследвана.

В какво е загадката

Най-удивителното не е изображението на Южна Америка. На картата свръхточно е очертана Антарктида! А тя е открита чак през 1818 г.!

И това не е единствената тайна на картата: крайбрежието на Антарктида е изобразено като на континент без лед. А възрастта на леда е между 6 и 12 хиляди години. При това очертанията съвпадат без грешка със сеизмографската експедиция на шведски и британски учени през 1949 г. Пири Рейс твърди, че е нарисувал картата, ползвайки древни източници, вкл. и от Александър Македонски. Но откъде са могли да знаят за Антарктида?

Геологът Чарз Хепгу твърди, че е от атлантите.

Но учените срамежливо не го цитират.

А са намерени още много карти, вкл. и съставени от Оронтеус финеус (1531) и Меркатор (1569). Данните в тях картографите очевидно са копирали от свръхинформиран първоизточник. А създателите му явно са знаели, че Земята е кръгла, къде минава Екваторът, и са владеели сферичната тригонометрия.
цитирай
8. marley - Има още много неразгадани чудеса,
23.04.2012 22:29
едно от тях е картата на Създателя. Кръстена е така,защото на нея има непознати острови за нас съвремениците. Тези острови вече не съществуват, но са били част от земята на планетата ни преди милиони години.

От къде са знаели мореплавателите - пирати за тези острови и как са успели да ги нарисуват без грешка - това са все въпроси на които няма още отговор.
цитирай
9. kozme - Кацали ли са извънземни на Земята?
23.04.2012 22:55
Платото Наска в Андите, в югозападната част на Перу, е едно от най-загадъчните места в света. Разположено е на 400 км на юг от столицата на страната Лима и заема площ от около 450 кв. км в каменната пустиня в Андите. За първи път за надписите на платото се заговаря през 20-те години на миналия век. Тогава пътници на самолети, прелитащи над зоната, разказват, че са видели загадъчни рисунки и наподобяващи на самолетни писти редове. Оттогава Наска става обект на най-фантастични хипотези.

Същото е положението и с картата на Пири. Как я е виждал самият той преди да я нарисува?
цитирай
10. анонимен - Ако се поровите по англоезичните ...
24.04.2012 17:38
Ако се поровите по англоезичните сайтове ще откриете подозрения за комета с размер около 2 до 3 мили, ударила Канада преди около 12 хиляди години.
цитирай
11. анонимен - допълнение към 11
24.04.2012 17:39
преди Христа.
цитирай
12. stanemirkata - Не е възможно
24.04.2012 20:44
бреговата ивица на Антарктида преди 12000 години когато е нямало лед и сега, когато има километри лед да е все същата. Нали се очаква сериозна разлика на нивото на световния океан при замръзнали полюси и съответно размразени. Това предполага една много по-малка Антарктида със съвсем различни брегове през онази далечна епоха. Освен ако нещо между другото не е изпарило водата, която би дошла в повече.
А не ви ли се струва, че сме поредният несполучлив експеримент на Създателя и наближава времето да си ни прибере и да започне всичко отначало?
цитирай
13. dalida - Не е възможно
24.04.2012 20:59
stanemirkata написа:
бреговата ивица на Антарктида преди 12000 години когато е нямало лед и сега, когато има километри лед да е все същата. Нали се очаква сериозна разлика на нивото на световния океан при замръзнали полюси и съответно размразени. Това предполага една много по-малка Антарктида със съвсем различни брегове през онази далечна епоха. Освен ако нещо между другото не е изпарило водата, която би дошла в повече.
А не ви ли се струва, че сме поредният несполучлив експеримент на Създателя и наближава времето да си ни прибере и да започне всичко отначало?

-----------------------------------------------
За това дали сме поредния несполучлив експеримент пишат непрекъснато и въпреки това мисля, че не, не сме несполучлива цивилизация. Напротив - в древността е имало много научни постижения, които са били скрити по политически причини или пък заради свещенически апетити към всяването на страх у хората чрез изкривяване на истината. Нали и затова е написана Библията - в тази книга има повече смърт, от колкото любов. Макар че, за бог е разспостранена идеята че Бог е Любов. А инквизицията унищожи толкова умове и гении на времето,че съвременните учени надявайки се на късата памет на човека присвоиха древните открития и се закичиха с лаврите на славата.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6156482
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031