Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
15.05.2012 11:18 - ЗАГАДКИТЕ НА ДРЕВНОСТТА (част 7 )
Автор: dalida Категория: История   
Прочетен: 13059 Коментари: 14 Гласове:
28

Последна промяна: 16.05.2012 06:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                             МИСТЕРИИ  И  ЗАГАДКИ  -  VII

                  Загадките на древността. Тайните на кивота

                               image

В следващите части на поредицата ще ви запознаем със съдбата на един от най-известните и в същото време мистериозни предмети, за чието съществуване даже не сме сигурни.

Свещеният кивот, наричан още и Ковчега на завета, представлява една от най-старите и най-популярни тайни на човечеството. В наши дни популярността на кивота до голяма степен се дължи и на Холивуд. Не са един и два филмите, които успяват умело да използват библейската история за Ковчега и едновременно да дадат свой собствен нюанс на все по-популярните легенди за тайнствената божествената сила, която се крие под капака на сандъка. Кивотът- магнитна батерия, космически кораб  или   огромен  кондензатор (при докосване излъчва ел.ток който може да убива)Много подробна информация за кивота може да се намери още в Библията. Старият завет описва ковчега като свещения сандък, където Мойсей е пазил каменните скрижали с Божиите заповеди. Освен това в него са се намирали и жезълът на Арон, както и манна небесна. Той бил направен по заповед на самия Бог, който дал своите инструкции на Мойсей по време на пророческото видение на предводителя на израилтяните в планината Синай.
Впоследствие Господ общувал с Мойсей именно чрез кивота – по-точно чрез двете херувимчета, които стоели върху капака. Според описанията в Библията сандъкът бил изработен от акациево дърво със златен обков и символизирал присъствието на Бог сред хората. Красотата му била невиждана дотогава и затова веднага бил наречен “Прелестта на Израел”.Освен с невероятния си външен вид той впечатлявал и със своето могъщество, което, естествено, имало Божествен произход. По изричните повели на Бог израилтяните носели със себе си кивота по време на пътуването си към Обетованата земя. Именно свръхестествените сили на Ковчега на завета помогнали на Мойсей и неговите хора да се справят с тежката си задача и многото премеждия и проблеми по дългия път.Когато достигнали до река Йордан, силата на кивота я пресушила и така помогнала на израилтяните да преминат. Освен това свещеният сандък изпратил болести на филистимците, осмелили се да влязат в битка с богоизбрания народ. По време на целия път от Египет до Израел ковчегът бил носен от свещеници, но бил плътно увит и никой, дори и тези, които го носели на специални прътове, нямали право да го поглеждат или докосват.

Библията. Оттам знаем, че Кивотът е имал унищожителна мощ, в която са се убедили лично израелтяните.Най-разпространеното мнение за силата му, както и за факта, че всеки, който го докоснел, веднага умирал, е, че Кивотът е представлявал някакъв вид електрическо устройство. В Библията можем да открием крайно интригуващия пасаж за смъртта на Оза – един от хората, докоснали Кивота. При транспортирането на сандъка със скрижалите, разпоредено от цар Давид, един от водачите на колесницата на име Оза подпрял Ковчега на завета, за да го предпази от падане. В същия миг обаче самият той паднал поразен и умрял на място. Обяснението, че Йехова се е разгневил на дързостта на Оза въпреки разпоредбите да се докосне до свещения предмет, контрастира с очевидно богоугодната постъпка на водача, опитал се да спаси свещената реликва.Описаното произшествие силно напомня смърт от силен токов удар. Допирайки металната обшивка на Кивота, стъпилият на земята Оза е затворил веригата, по която е преминал големият електрически заряд на ковчега – кондензатор. Освен това в Библията ясно е описано как по време на дългогодишното странстване в пустинята, през деня над процесията със свещения предмет се виждал облак, а нощем – небесен огън, който се премествал с движението на реликвите. Изглежда, между Кивота и облака е имало някаква връзка, може би също от електрическо естество.

Кивотът е бил направен от хора със съвсем ясна цел.Той е бил част от далеч по-голяма машина.Не е съдържал Божествена сила, а електричество.Възможно е Кивотът да бъде построен отново само по описания в Стария завет. Технологията за построяването му е основа на модерната наука.Най-странното в случая е, че религията забранява на израелтяните да изсичат обемни фигури на Божествени създания. Двете наклонени едно към друго херувимчета пък представляват единственото изключение на това правило. Абсурдно е дори да се предположи, че израелтяните са нарушили повелите на своя Бог именно в случая със сандъка, който пази неговите заповеди. Естествено всички тези парадокси имат много лесно и популярно обяснение. Ако наистина Кивотът е бил някакъв вид генератор и кондензатор на енергия, то тогава съвсем логично той трябва да има своите два полюса, разположени един срещу друг – двете херувимчета.

Връзката на кивота с пирамидите на Египет


Немалко автори развиват теорията за Кивота като електрически уред и го свързват директно с някои от най-големите чудеса и загадки на света. Както писахме и в нашата поредица преди време, около Хеопсовата пирамида има също не един и два любопитни въпроса, които чакат своя отговор.Много интересно звучи теорията, че съдбите на Хеопсовата пирамида и Кивота може би са обвързани по някакъв начин. Големината на описания в Библията Ковчег на завета съвсем точно съответства на размерите на липсващия саркофаг от Хеопсовата пирамида. Според теорията, която поддържат и Блекбърн, и Бекет, Кивотът е бил част от огромна машина – може би самата пирамида, за чието съществуване и предназначение отговори могат да се търсят само в сферата на свръхестественото.Не по-малко интригуващ е и фактът, че в един от храмовете в Хатор, където са и стенописите с Лампите от Дендера, за които също ви разказахме наскоро, има рисунка на древен египетски саркофаг, до който е изобразена Богинята на светлината. Саркофаг, който зашеметяващо прилича на Ковчега на завета.

Подчинявайки се на Божията повеля,
израилтяните не създали друг ковчег. Въпреки предполагаемото унищожаване на кивота около VII-VI век пр. Хр. човечеството не престанало да търси ковчега, а легендите за неговия Божествен произход и сила продължили да вълнуват умовете на хората.

В продължение на много години от всички части на света са пристигали информации, че кивотът е намерен и че още съществува. Най-новите археологически разкопки в Йерусалим засилват хипотезата, че ковчегът може да се намира под храма, където се е съхранявал преди векове. В последно време бяха открити редица тунели, които водят именно към центъра на храма. Дали това е сегашният дом на кивота, никой няма да може да каже, защото копаенето под храма е забранено.

Етиопската православна църква отдавна твърди, че свещеният сандък се намира на нейна територия – охраняван строго от въоръжена охрана в църквата “Пресвета Мария от Цион” в град Аксум.

Друга африканска държава – Зимбабве, също предявява претенции за новия дом на кивота. Легендата на народа Лемба, който твърди, че е пряк потомък на юдеите, разказва как преди хиляди години ковчегът бил скрит в дълбока пещера в планината Думгхе. В документалния си филм от април 2008 г. журналистът от Би Би Си Тюдор Парфит защити именно тази хипотеза.

Не са малко и теориите, че по един или друг начин кивотът е достигнал и до Европа. Според някои сведения в момента той се намира някъде из френската област Лангедок, където бил занесен от връщащите се от Йерусалим рицари кръстоносци.
Интересна е и хипотезата на историка Греъм Филипс, че кивотът се намира в Англия, след като през XII век бил открит от английските рицари тамплиери и впоследствие занесен в областта Хердеуайк в графство Уоруикшър.



Както става ясно, съдбата на Кивота е една от най-любопитните загадки за историците.


Например - в  Библията - 1. Книга Царства
Глави: 4, 5, 6 и 7 също се загадва за кивота -

"..........Жителите на Филипопол дойдоха, взеха ковчега Господен и го донесоха в къщата Аминадова, на хълма, а сина му Лазар посветиха да пази ковчега Господен. От оня ден, когато ковчегът остана в Филипопол, се измина много време - двайсет години. И целият Български дом се обърна към Господа. ........."
В Библията има доста информация за българската история, стига човек да знае как да я чете.


Още информация:
1.  ekaterinara.blog.bg/.../kyde-e-izcheznaliiat-kivot.237633
2.   bogolubie.blog.bg/.../jurnalistyt-georgi-milkov-i-izcheznaliia-kivot.874036
3.  souroujon.blog.bg/.../oshte-za-bibleiskiia-kivot.364191

4.  umma.blog.bg/.../v-tyrsene-naizcheznaliia-kivot.576787
5.  wonder.blog.bg/.../bastet-izcheznaliiat-kivot-i-strandja.151620
6.  dalida.blog.bg/.../drevnite-civilizacii-chast-21.807219


източници:
"Загадки и мистерии"
"Земята през античността"
"Древна история"






Гласувай:
28


Вълнообразно


1. thrax - Нещо не се връзва
15.05.2012 13:04
1 Царе, гл. 7
1 И дойдоха Кириатиаримските мъже та възнесоха ковчега Господен, и донесоха го в Авинадавовия дом на хълма; и Елеазара сина му осветиха за да пази ковчега Господен.
2 И от деня, когато ковчегът бе положен в Кириатиарим, мина се много време - двадесет години; и целият Израилев дом въздишаше за Господа.
/Цариградски превод/

1 Царе, гл. 7
1 Тогава кириатиаримските мъже дойдоха та дигнаха Господния ковчег, и донесоха го в Авинадавовата къща на хълма; и осветиха сина му Елеазара, за да пази Господния ковчег.
2 И от деня, когато ковчегът бе положен в Кириатиарим, мина се много време - двадесет години; и целият Израилев дом въздишаше за Господа.
/Превод от 1940/

1 Liber Samuelis, ct. 7
1 Venerunt ergo viri Cariathiarim et duxerunt arcam Domini sursum et intulerunt eam in domum Abinadab in colle; Eleazarum autem filium eius sanctificaverunt, ut custodiret arcam Domini.
2 Et factum est, ex qua die mansit arca Domini in Cariathiarim, multiplicati sunt dies; erat quippe iam annus vicesimus, et ingemuit omnis domus Israel post Dominum.
/Nova Vulgata/

Заб.: В латинската "Вулгата" книгите "Царе" е представена 1 и 2 книга Самуилова и 1 и 2 книга на Царете, съответстващи на четирите книги "Царе" в българския превод.

Прочитът, даден в постинга не знам от кой превод е взет и дали изобщо има такъв. Ще го приема ако някой успее да ми докаже, че Кириатиарим и Филипопол са един и същи град. Но дори и така да е, никъде не е казано "целият български дом", а точно и ясно е посочено - "целият израилев дом".



цитирай
2. анонимен - В СТАТИЯТА НИКЪДЕ не е споменато точно че става въпрос за Киритари.....
15.05.2012 17:18
Статията точно и ясно описва мистерията "Кивот", до колкото ми става ясно.
Учените само се съмняват и предполагат че кивота е съществувал наистина. И кой казва,че Библията е исторически роман? Не трябва да се вярва дословно на Библията. Може да допуснем че Кивота се намира в България, но същото твърдят и доста други държави, и те претендират че Кивота се намира в техния район. Изобщо Кивота е все още неизвестна загадка и няма защо да се сърдим на някого, че използва науката като оправдание. В Библията знаем, че много неща не се връзват - защото самата книга е писана цели 300 години и събитията нямат връзка и не са последователни.

цитирай
3. thrax - Предпочитам да вярвам на Библията, отколкото на учените!
15.05.2012 18:44
Но съм съгласен, че не всичко в нея трябва да се приема дословно, понеже много от нещата са казани чрез символи.

Да, в статията не се споменава Кириатиарим, но е дадена препратка към определен абзац в Библията (макар и доста широка препратка от 4 глави), но въпросният текст е откриваем и тогава се вижда, че имената са подменени.

Много добре си се връзват нещата в Библията, но са нужни повече от енциклопедични знания, за да си ги навърже човек. И не, Библията не е написана за 300 години, а за много много повече, но това не я прави несвързана, освен за тези, разбира се, които не я познават и повтарят по папагалски разни научни, но повече псевдонаучни теории.
цитирай
4. bojo12345 - В библията има доста информация...
16.05.2012 03:32
за българската история , стига да знае човек как да я чете!
Хубава статия!
цитирай
5. dalida - Много информация има в блог.бг за Кивота:
16.05.2012 06:45
- poligor.blog.bg/poezia/.../izlyji-me-sykrovishte.883418
- souroujon.blog.bg/?month=7-9&day=15
- pegas08.blog.bg/.../giol-1031-sledpraznichen-humor.932973
- souroujon.blog.bg/?month=07-2009&page=5
- wisperhunter.blog.bg/.../gyrci-tvyrdiat-che-sa-otkrili-kovchega-na-zaveta. 848762

и.....много други. Темата винаги ще буди интерес и всеки човек,който търси любопитни и загадъчни истории се захваща да я разгадае.
цитирай
6. pesho - Кивота
16.05.2012 09:28
* * *

(За новия Израел)

Виждам, над света непрестанно тлее жар. Гъст дим пропълзява на Изток. Огнени езици все още не се забелязват, но жарта зловещо припуква, аха-аха да припламне. Готви се да се възпламени и разпростре нашироко. Всеки миг ще лумне. На Земята открай време битуват Тъма и Светлина. Някога Юда стана „оръдие на злото“, предавайки Христос. Сега еврейският народ ще се превърне в „оръдие“, за да пострадат много християнски страни. В оня район се таи огромен неуправляем пожар. Когато избухне, много евреи ще идат от „другата страна на мира“ (ще загинат). Заради онуй, което вършат сега с арабите, ще бъдат овъзмездени. Ще са сразени, бити и прогонени от тях.

Събитието ще настъпи след масивен геокатаклизъм. Тогава ще последват мощни удари от вси страни срещу евреите. В стремежа да оцелеят, бягайки, някои ще се укрият в затънтена пещера. Там, угнетени от погрома, с изненада ще попаднат на Мойсеевия ковчег със скрижалите. Тогава ще си припомнят забравения Завет. Разтърсени, ще се покаят. И най-сетне ще повярват – наистина са богоизбран народ. Но не такива, каквито се представят сега, не. Едва тогаз ще поемат истинно и с Бога напред.

* * *

Слава Севрюкова
цитирай
7. jedidiah - ???
17.05.2012 08:40
http://jedidiah.blog.bg/history/2011/12/08/tainiiat-plan-dreven-egipet-parij-pismo-2-cult-of-head-svesh.863323
цитирай
8. анонимен - Отовора на многото загадки от древността са посещения на чужди цивилизации!
17.05.2012 14:12
Може би обяснението е в посещението на земята на представители на чужда цивилизация, което обяснява строежа на пирамидите, кивота, невероятните знания на народ като маите, които не са познавали даже колелото, но са имали невероятни познания в разположението на звездите, съзвездията и тяхното движение, като са създали още преди 2 000 години уникален календар, който се припокрива с нашия съвременен календар. Няма как само с гледане в звездите да придобиеш такива огромни познания за вселената ни! Ами огромните рисунки на животни в платото Наскха, които могат да се видят само от птичи поглед и са видяни чак след като хората са преминали със самолет над рисунките! Всичко това може да се обясни единствено и само с посещения на чужди цивилизации, които са дали тези невероятни познания в областта на математиката, космологията на древните хора.
цитирай
9. mobbidik - Една хипотеза за евреите, кивота и Моисей:
18.05.2012 02:12
Древен Египет е днешна Б-я. Тук е роден Моисей, тук умира и тук е погребан. Той не се ражда случайно на българска земя, а носи в себе си кода на висшите атланти, трансформиран в човешки ген от съвременната цивилизация.

Един диалог дава малко знания:
"- - В Библията пише, че Моисей е водил еврейските племена 40 год. из пустинята.
- През коя пустиня, знаеш ли?
- През Сахара естествено.
- Вярно в Библията пише, че Моисей е бродил 40 год. из пустинята и свързват пътуването му с Египет и Сахара. А в действителност описанието се отнася за българската Сакар планина.

Но защо никой от учените не установява това неправилно описание с местоположението на територии?

- Поради липса на друг източник, описващ събития преди хилядолетия, освен Библията. А тя гради основите си върху древните шумерски писания.
И още нещо, Библията, която днес познаваме, е втори преиначен препис от истинската Библия. Не случайно преводът е направен от арамейски на еврейски...

... В мен възникваха все нови и нови въпроси, които трябваше да се уточнят. Щом Моисей е роден в земите на днешна Б-я, къде е тогава Червеното море, през което са минали евреите?
Тук съвсем се обърках.Не можех да разбера как така, хем сме българи, а в страната ни има и египтяни? Кои са българите, кои евреите и кои египтяните?

- Прав си, нямаш данни с които да направиш съпоставка. А това, което ти липсва, за да си изградиш представа за древността е, че през вековете, отразени като библейски събития е имало много миграции и разселвания на народите. Земите, които се наричали Древен Египет по времето на Моисей са се намирали на територията на днешна Североизточна Б-я.Там е имало море, следи от него днес са открити в района на Провадия.
Наричали са го Червено море, защото почвите и скалите около това море са имали червеникав цвят. Били са богати на медни руди и злато. Когато Моисей напуска Египет, преминава точно това море и се насочва на юг-югозапад.

.......
цитирай
10. mobbidik - .................
18.05.2012 02:16
- Преминаването на евреите през това море, разделило се на две, измислица ли е или отразява някакъв природен феномен?

- По това време е имало сериозни магнитни процеси дълбоко в подземните нива, близо до земното ядро. Тези магнитно-енергийни трансформации са предизвикали силни отливи, разделящи морето и последващи мощни приливни вълни. Тези вълни са върнали водните маси обратно в басейна им и са запълнили отворилата се суша. Това е причината за поглъщането на голяма част от войската на фараона. Няма нищо фантастично, а съвпадение на природни катаклизми.
...
Запомни, египетският народ от старите библейски времена, населявал днешните български земи и основал първия Древен додинастичен Египет е клон на траките, предприели разселване по тези земи векове преди това. Тази е причината да се намират общи символи и прилики в древните писмености на траките и египтяните. Това обясвяма и управлението на част от българските земи от фараони.
...
- Във вековете, преди описаните събития, древните траки-българи са дали началото на юдите (юдеите), еврите (евреите) и първите египтяни (егирати - идващи от траките, от Ра). В по-късните библейски времена е имало вражди, борби за власт и поробване, надмощие, асимилация и т.н. между народи с общ корен, с общ произход - между братя, каквито са помежду си евреите и египтяните. Това е основата на тежката карма, която придобива Б-я още в най-древни времена - кръвта, пролята между произлизащите от един род, братоубийството.

Моисей е роден и погребан в Б-я. Получил е тук скрижалите и инструкциите за създаване на кивота. Никой досега не е могъл да определи какво представлява кивотът. Време е да попитам за него.
Кивотът представлява комбинация между микрогенератор на Алфа вълни от средно вълновия спектър и лазер, трансформиращ материята в енергия и материализиращ определени вълни в съответна материя, кодирана в зададените параметри. Инструкциите за конструирането му се съдържат в скрижалите на Моисей. Там са и напътствията за използването и различните му функции. Моисей го сглобява и му "вдъхва" живот с разрешението на Висшите учители, които му дават инструкциите за това.

- Но в Библията пише, че Кивотът е произвеждал небесна манна, с която са се хранели?
- Истина е. Небесната манна е произвеждана с помощта на кивота, използвайки една от функциите му за материализация на енергиите. Представлява висококалорична енергийна смес, под формата на дребни "питки".
- Знаем, че на няколко пъти Кивотът е бил отнеман...
- Да, Кивотът е бил отнеман на няколко пъти, но винаги се е връщал при законните си притежатели, в исконните си земи - България. Същата е и съдбата на Скрижалите, които се намират в подземията на остров св. Иван. Кивотът ще бъде открит и използван след време, когато Висшите учители дойдат отново на земята и дадат разрешение за това...

- Къде се намира сега Кивотът, Учителю?

- Кивотът се съхранява в Родопите, близо до Кръстова гора. Затова хората там усещат прилив на енергия, а някои получават и изцеление. Той е в труднодостъпна част на планината, където няма населени места и пътища, дори и пътеки. Самото място, където се намира входът за кивота е сухо и обезлесено и обхваща площ от около 20-30 кв.м.

От "Тайните подземия на Б-я"

Източник: http://indigota.com/index.php?topic=155.0#ixzz1vAiPoTT1
цитирай
11. djem - "Кивотът - тайното оръжие на атлантите " книга написана от Франк Джоузеф и Лаура Бодуан
18.05.2012 02:32
.....какво представлява Кивотът,
Мистерии и загадки -

•атлантите – разпространителите на най-мощния кристал
•кристалният череп на маите – част от наследството на атлантите
•Голямата пирамида – хранилище на ценния предмет
•деформирана от мистично оръжие мумия на фараон
•посланията на известен руски изследовател и на прочут френски художник
•тайните общества – пазители на силата на Кивота
•странни природни феномени и загадъчни светлинни явления
•необичайни психически промени в групи от хора и цели общества

„Взети поотделно, тези факти изглеждат абсолютно несъвместими, но обединени, образуват огромна мозайка, която обхваща не само целия свят, но и цялата човешка история. Изграденият от техните взаимоотношения образ е едновременно и прекрасен, и ужасяващ, изпълнен с многобройни метаморфози, гениалност и красота, които се сблъскват с измами, терор, лудост и масови убийства" - Франк Джоузеф


Трета хипотеза пък предлагат британски учени. Според тях в “Кебра Негес” /”Слава на Владетелите”/ и в свещената книга на юдеите “Зохар” се прави опит да се опише изключително сложната апаратура, която е произвеждала за скитащите в пустинята хранителен продукт, известен като манна небесна. Според изчисленията апаратаурата е била тежка около 300 кг. Учените твърдят, че Ковчегът е автономно енергийно /най-вероятно атомно/ устройство, предназначено за създаване на хранителна субстанция на базата на хлорела или подобни водорасли.

Косвено потвърждение за това, че машината е връчена на Моисей от извънземни, е библейското описание на срещата му с Бога на Синайската планина. Това, че Бог се явил сред шум, грохот и мълнии, предполага спускането му от небето с космически кораб. Космическата хипотеза доста логично обяснява и целия епизод с четиридесетгодишното скитане на юдеите. Учените предполагат, че някаква извънземна цивилизация е смятала да изучи въздействието върху организма на хората на синтетичен продукт, способен да оказва влияние на генетично ниво. Изследователите правят извода, че днес, след хилядолетия, става ясно, че експериментът с изменението на генофонда на цял един народ, е бил напълно успешен.

Еврейската нация получила гени, които не само я надарили с повишена способност към наука, изкуство, икономика и др., но и особена издържливост, която не позволява на малобройния народ да изчезне в резултат на бедствията и гоненията, на които е бил подложен.
цитирай
12. blm - Африкански произход на Мойсеевото племе
18.05.2012 21:26
Зимбабве, също предявява претенции за новия дом на кивота. Легендата на народа Лемба, който твърди, че е пряк потомък на юдеите, разказва как преди хиляди години ковчегът бил скрит в дълбока пещера в планината Думгхе.

Може би това е едно такова доказателство. Сигурно се отнася и за древните гърци.
цитирай
13. анонимен - Другата версия е тиражирана от "Хистори" - според нея кивотът се намира в Етиопия
22.05.2012 04:42
Етиопската православна църква отдавна твърди, че свещеният сандък се намира на нейна територия – охраняван строго от въоръжена охрана в църквата “Пресвета Мария от Цион” (тамплиерите) в град Аксум.

В Етиопия наистина се съхранява един претендент за кивота на завета. На туристите обаче се показва само негово копие. Според написаната през 12в. (но за нея става известно едва през 16в) "Кебра нагаст" ("Слава на царете" - текста на книгата на руски) сина на цар Соломон и Савската царица Македа -Байна-Лекхем отнесъл Кивота в Етиопия.
Според Гръм Хенкок, «Ковчега на завета» по времето на цар Манасий (687-642 г. пр.н.е.) свещениците отнесли Кивота първо в Египет на мястото наречено Бер а-Нешамот» (букв. «Кладенец на душите»), от там той попаднал на остров Ив (Елефантин) намиращ се в р. Нил. Там за него бил построен нов храм, в който Ковчега се пазил следващите 200 г. Когато този храм бил разрушен, Ковчега се озовал в Етиопия. Версията е изградена на базата на открити храмове напомнящи юдейските.
цитирай
14. анонимен - Трите питанки и.....
22.05.2012 04:56
jedidiah написа:
http://jedidiah.blog.bg/history/2011/12/08/tainiiat-plan-dreven-egipet-parij-pismo-2-cult-of-head-svesh.863323


------------------------------------------------

При Далида информацията за тамплиерите е по-пълна:
"Вероятната дата на създаването на Ордена на тамплиерите е 27 декември 1118 г. Тогава девет френски рицари от една религиозна общност, като приемат монашеските обети за бедност, безбрачие и подчинение на устава на Августин, прибавят и четвърти : да гарантират със силата на оръжието сигурността на поклонниците, пътуващи към Божи гроб. За първи път в християнската история е създаден орден от войни-монаси. Балдуин втори, крал на Иерусалим, им осигурява жилища в собственият си дворец, близо до джамията Ал Акса. За нея се смята че е построена върху останките от Соломоновия храм. Затова и официалното им название е "

Бедните рицари на Христа и на Храма на Соломон". Те стават известни като рицарите на Храма или тамплиери. Постепенно орденът се замогва със земи, замъци и други имоти - дарени им от богати благарадници присъединявящи се към братството. Към началото на 14 век неговото притежание е 25% от територията на Франция. ...."

16.01.2007 г.

http://dalida.blog.bg/history/2007/01/16/istinata-za-slovoto-tamplierite.36290
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6156597
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031