Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
29.06.2012 10:26 - ЗАГАДКИТЕ НА ДРЕВНОСТТА (част 13)
Автор: dalida Категория: История   
Прочетен: 13966 Коментари: 16 Гласове:
34


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                           
                                            Платото НАСКА


       image

ПРЕДИ   около 2000 години малко проучена Южноамериканска цивилизация създала в перуанското пустинно плато Наска множество гигантски загадъчни изображения. Червеникавата пустинна повърхност е набраздена с над 100 изображения на растения и животни, геометрични фигури и непонятни, несвързани помежду си прави линии. Въпреки множеството хипотези, предназначението им не е изяснено и остава истинска загадка. Това най-голямо графично произведение в света обхваща площ от 520 кв. км. на територията на Перу, между Андите и Тихия океан. Съществуването на загадъчните изображения било неизвестно до 20-те години на ХХ-тия век, когато били открити след случаен полет над тях. Едва след 1940 год. германският археолог Мария Райхер се заема сериозно с изучаването им. Тя посветила целия си останал живот, за да систематизира и описва изображенията, опитвайки се да изясни смисъла им.


Загадъчните рисунки
Всички рисунки са изпълнени посредством един и същ способ - повърхностния червеникав слой на пустинята се изстъргвал до появяването на лежащия под него бледо-жълтеникав пласт. Това се правело ръчно. Темите на изображенията може да се разделят в две категории:

    В едната влизат рисунките на различни растения, фигури на животни и птици, както и непонятни същества (човек с глава на сова и птица с невероятно дълга шия, приличаща на змия);
    В другата категория са геометрични фигури и линии, някои от които са успоредни като трамвайни релси.

Нищо обаче не обяснява защо е било нужно изображенията да са с такива гигантски размери. Добре известно е, че те могат да бъдат разгледани само, ако се погледнат от въздуха. Фигурата "колибри" е с дължина 50 метра, "паякът" - 46 метра, "кондорът" е почти 120 метра, а "гущерът" е цели 188 метра. Някои геометрични фигури са образувани от линии с дължина повече от 8 километра. Съкрушителен удар на астрономическото обяснение на изображенията нанесъл Джералд Хокинс. Фиксирайки ориентацията на всички линии и трапецоиди, пресичащи определен участък на платото и сравнявайки тези данни с точките на изгрев и залез на Слънцето, Луната и някои ярки звезди в ключеви сезони на годината, Хокинс достигнал до извода, че изображенията на Наска нямат никакво отношение към астрономията. Според него ориентирането на линиите било съвсвем случайно.

Все пак, какво представляват тези загадъчни фигури и линии? Изображенията мълчат, въпросите остават.

Интересно е мнението на Алберт Айнщайн, посетил тези места през 30-те години на миналия век. Ето какво казва великият учен: "Най-прекрасно е това, че можем да изпитаме това усещане за тайна. Тя е източник на всяко истинско изкуство и цялата наука. Този, който никога не е изпитал това чувство, който не умее да спре и се замисли, обхванат от възторг, той прилича на мъртвец със затворени очи". Привържениците на теорията, че изображенията на Наска са предназначени за извънземни посетители, привеждат още един довод. На Тихоокеанското крайбрежие на Перу, на един от склоновете на Андите, в близост до малкото селище Паракас, има едно гиганско изображение на тризъбец ("Канделабър"). Ако се проследи по въздуха посоката, която сочи, ще се отзовем над платото Наска. Кому е бил нужен този указател в онези древни времена?

НАСКА  -  едно от най-сухите места в света

Ако човек е художник с грандиозни замисли обаче, тези високи и странни равнини приличат на многообещаващо платно с безкрайни километри пустош и сигурност, че шедьовърът му няма да бъде отнесен от пустинния вятър или покрит от подвижни пясъци. Вярно е, че брули планински вятър, но по щастливо стечение на физическите закони на равнището на земята той е лишен от силата си: камъчетата, които осейват пампасите, поглъщат и запазват слънчевата топлина и образуват защитно силово поле от топъл въздух. Освен това почвата съдържа достатъчно гипс, за да залепи камъчетата на повърхността, за което помага и утринната роса. Ето защо щом нещо бъде нарисувано тук, то обикновено се запазва. Почти няма дъжд – всъщност с по-малко от половин час оскъден ръмеж през десетина години Наска е едно от най-сухите места в света.


БАЩАТА  на Перуанската археология.

Испанските изследователи от XVI и XVII в. споменават бегло линиите на Наска, но те остават неизвестни за останалата част на света до 20-те години на XX в. когато Хулио Тейо (Julio C.Tello), наречен баща на Перуанската археология, пръв документира рисунките. Мотивите станали обект на сериозно изследване чак след 1941г., когато американският археолог д-р Пол Косок (Paul Kosok) от университета в Лонг Айлънд посетил Наска. По-късно немската специалистка по математика и астрономия д-р Мария Райхе (Maria Reiche) посветила над 40 години на пречертаването и систематизирането на рисунките в опит да обясни значението им.


УЧЕНИТЕ:

д-р Филис Питлуга, астроном в чикагския планетариум „Адлър“, провела задълбочено компютърно проучване на звездните конфигурации в Наска и стигнала до извода, че прочутата фигура на паяк представлява земна диаграма на огромното съзвездие Орион и че свързаните с изображението прави като стела линии, очевидно проследяват през вековете променящите се деклинации на трите звезди от Орионовия пояс – Алнитак, Алнилам и Минтака.

Фактът, че рисунките можели да се възприемат само от високо, подсказва теорията, че хората на Наска са успявали да летят или по някакъв начин поне да кръжат над земята. Американските изследователи Джулиън Нот и Джим Удмън се опитали да докажат, че създателите на тези рисунки можели да ги видят и от въздуха. Те направили само с подръчни материали, които са били достъпни за хората от Наска, „Кондор I“, балон с горещ въздух. Доказателства, че подобни балони са правени от наските, обаче няма никъде в околността.

През 1968 г. Ерих фон Деникен (Erich von Daniken) привлича вниманието на обществеността с тезата, че странните рисунки са всъщност древни хангари и писти за приземяване на летателни апарати на извънземни. Много от двойните линии напомнят полоси за приземяване. Предположението, че те са предназначени за космически кораби, било отхвърлено – дори само защото земята в пустинята не би могла да издържи такъв предполагаем товар. Разчистени участъци на линиите са дълбоки не повече от няколко сантиметра и са прекалено меки, за да позволят кацането на колесати летящи машини. Това напълно разбива теорията за използването им за извънземни писти. Според д-р Райхе: „…космонавтите са щели да потънат“.

Теории за това кой и защо е направил линиите в пустинята Наска са много.Вероятно най-добрата теория е тази на английския изследовател Тони Морисън. Проучвайки старите селски пътища на хората от Андите, той открил предания за крайпътни светилища/олтари, свързани от прави пътечки. Вярващите се движели по тях от едно светилище до друго докато се молели и медитирали. Често светилището било простичко – под формата на малка купчинка камъни. Според Морисън, линиите на Наска са имали сходна функция, но в по-голям мащаб. Символите може също да са били и специални ограждения на места за ритуални церемонии.

Правите линии, простиращи се от Наска до Андите като свещени пътища, все още се използват за носене на вода. Днес те са в доста добро състояние заради религиозни вярвания на хората в миналото. Триъгълниците и трапецоидите са направени в прослава движението на водата и са близо до реката. Хората често устройвали церемонии по течението и. Изображенията на спирали били символ на мидените черупки и океана, а зиг-заговите линии илюстрирали светкавиците и реката. Рисунките на птици са били символи на вярата в планинските богове. Маймуните и гущерите изобразявали надеждата на хората за вода. Китът показвал успешния риболов. Паякът, стоножката и растенията били символ на дъжда. Въпреки всички тези водни символи обаче, речните води не били достатъчни, за да покрият земеделските нужди на населението.


Прочетете още:
http://mysticolors.com/2011/01/24/mystery-of-nazca/#ixzz1yuPtwENK
http://mysticolors.com/2011/01/24/mystery-of-nazca/#ixzz1yuOHqwzF
 http://mysticolors.com/2011/01/24/mystery-of-nazca/#ixzz1yuNk8FA2






Гласувай:
34


Вълнообразно


1. d3bep - Те са направени между другото като ...
29.06.2012 11:37
Те са направени между другото като каменистата пустиня просто е разчистена от камъните...
Смята се ,че не са само на Наска, но там са оцелели, защото е сухо и няма нанос. Т.е. самата природа ги е консервирала, но тъй като не са кой знае какво като метод на строене, на другите места са били разнесени.
цитирай
2. dalida - Те са направени...
29.06.2012 12:52
d3bep написа:
Те са направени между другото като каменистата пустиня просто е разчистена от камъните...
Смята се ,че не са само на Наска, но там са оцелели, защото е сухо и няма нанос. Т.е. самата природа ги е консервирала, но тъй като не са кой знае какво като метод на строене, на другите места са били разнесени.

-------------------------------------
Първоначалните предположения за тяхното предназначение са че са част от древно напоително съоръжение.

Според най-новата теория линиите в Наска са използвани като пътеки, по които да минават ритуални процесии. Всяка класа в обществото на наските притежава своя пътека като някои пътеки са свързани с астрономията и показват кога настъпва време за засяване, зимното и лятното слънцестоене и движението на небесните тела.

На фигурата горе линиите(коридорите) сякаш са лабиринт, който е повече за развлечение,отколкото нещо по-сериозно.

Каквото и да означават,било е в минало време и едва ли има някакво значение за бъдещето, знам ли, може и да греша.
цитирай
3. karambol5 - Каквото и да означават, било е в м...
29.06.2012 13:20
Каквото и да означават,било е в минало време и едва ли има някакво значение за бъдещето, знам ли, може и да греша.

Точно така :) пОздрави за интереснаа тема ;)
цитирай
4. анонимен - дори и добре да познавахме култу...
29.06.2012 13:27
дори и добре да познавахме културата и традициите на племената, обитавали тази част на Инкската империя, няма как да сме наясно. Защото не е гаранция, че тези традиции не са наследени. И ако горе-долу може да отгатнем как са създадени, то на "защо" май сме изчерпали вдъхновението си.

Не случайно съществуват думички като "мистика" и "загадка"! :)
цитирай
5. dalida - Мистика или загадка
29.06.2012 13:45
анонимен написа:
дори и добре да познавахме културата и традициите на племената, обитавали тази част на Инкската империя, няма как да сме наясно. Защото не е гаранция, че тези традиции не са наследени. И ако горе-долу може да отгатнем как са създадени, то на "защо" май сме изчерпали вдъхновението си.

Не случайно съществуват думички като "мистика" и "загадка"! :)

-------------------------------
На въпроса "защо са били построени" няма адекватен отговор,до сега. Но, ако се замислим ще видим,че и днес строим нещо подобно в най-различни форми,наречени пътища и автомагистрали. Звучи модерно и съвременно.
И погледнати от високо сигурно ще имат същия вид като древните "рисунки" на Наска.
цитирай
6. djem - На земното равнище изглеждат като бразди или дълги пътеки.
29.06.2012 14:06
Човекоподобните фигури са сравнително малко и са разположени по склоновете. Най-известната от тях е "Астронавтът", дълъг 32 м, и "Е.Т". (извънземното), открити през 1982 г. от Едуардо Еран. Други подобни са "Мъжът с шапка" и "Екзекуторът", които са и най-примитивните.
Много от линиите са произволни и изглежда не представляват смислено изображение. Те са разпръснати наслуки по голата равнина, пресичайки и преплитайки се без видима цел.

Откакто са открити, линиите в Наска са предизвикали какви ли не фантастични предположения.
цитирай
7. djem - ...........
29.06.2012 14:08
Календар или храм, система за напояване или форма на изкуство, дело на хора или извънземни, линиите в Наска остават едно от най-загадъчните световни чудеса.

Ето защо през 1994 г. ЮНЕСКО включи изображенията в Перу в своя списък на световното културно наследство.
цитирай
8. kozme - Нещо интересно:
29.06.2012 15:15
на видеото на Geo Nat -


Хеликоптерът

Роботизираният хеликоптер изгражда триизмерна фотографска карта на мистериозните линии в Наска.


http://natgeotv.com/bg/deshifrirane-na-liniite-v-naska/videos/helikopteryt

Заслужава да се види.
цитирай
9. affroditta - Хубав материал.
29.06.2012 17:25
Хубав материал.
цитирай
10. анонимен - d3bep - Те са направени между другото като ...
29.06.2012 19:07
dalida написа:
d3bep написа:
Те са направени между другото като каменистата пустиня просто е разчистена от камъните...
Смята се ,че не са само на Наска, но там са оцелели, защото е сухо и няма нанос. Т.е. самата природа ги е консервирала, но тъй като не са кой знае какво като метод на строене, на другите места са били разнесени.

-------------------------------------
Първоначалните предположения за тяхното предназначение са че са част от древно напоително съоръжение.

Според най-новата теория линиите в Наска са използвани като пътеки, по които да минават ритуални процесии. Всяка класа в обществото на наските притежава своя пътека като някои пътеки са свързани с астрономията и показват кога настъпва време за засяване, зимното и лятното слънцестоене и движението на небесните тела.

На фигурата горе линиите(коридорите) сякаш са лабиринт, който е повече за развлечение,отколкото нещо по-сериозно.

Каквото и да означават,било е в минало време и едва ли има някакво значение за бъдещето, знам ли, може и да греша.

-------------------
вярно е, но има нещо невероятно - тези пътища останали от вековете все още се използват. Там навярно живеят диви племена, които интеграцията не е засегнала.
цитирай
11. анонимен - Пътищата на Наска.
30.06.2012 07:43
Нашите пресичащи се магистрали, пътища и кръстовища ще изглеждат още по мистериозно от високо погледнати.

Мисля, че няма нищо загадъчно в тези древни линии описващи пътя на коприната,защото тези пътища на Наска водят както до пирамидите, така и до местата които древните инженери са строили на времето.
цитирай
12. анонимен - Каквото и да означав.....
30.06.2012 07:48
karambol5 написа:
Каквото и да означават,било е в минало време и едва ли има някакво значение за бъдещето, знам ли, може и да греша.

Точно така :) пОздрави за интереснаа тема ;)

-------------------------

Ами, каквото и да означават,си остава в миналото.
И въпреки това темата си остава интересна и колкото повече човек се замисля върху темата, толкова по-мистериозна му изглежда. Но, ако допусне, че в древността хората също като нас са строили дълги пътища, лабиринти и коридори които да свързват местности и градове, ще си обясни тази и много други "загадки".
цитирай
13. balkan1 - Геоглифи
30.06.2012 21:07
Интересен такъв има и на полуостров Паракас -
http://www.panoramio.com/photo/23453611
Според мен той е символ на трите вида суровачки -
Суровицата с изрязана кора във вид на спирала( в средата )
В ляво суровачка изобразяваща половин година - от пролетно до есенно равнодендствие и в дясно суровачка символ на година от пролетно равноденстгвие до следващото такова.
НА СЕВЕРОИЗТОК от Паракас пък има интересна "леха" от дупки -
http://www.panoramio.com/photo/7689829
цитирай
14. kozme - Линиите на Наска
01.07.2012 09:21
не са кой-знае каква загадка,но литературните изяви на писатели и изследователи граничи и с фантазия,която измисля какви ли не истории от нищо и никакви линии и коридори. Направили си пътища древните хора,тогава никой не им обръщал внимание. Но, днес - тези коридори са много известни и тази известност се дължи именно на тези писателски умения на археолози и историци.

има и една КОНТРА статия която разбулва истината за тези линии:

Линиите в Наска поредната измама
от bogoizbrania на 09.02.2009 14:07 9 коментара , 1123 прочита
Етикети: наука
Линиите в Наска поредната измама

на адрес: http://bglog.net/BGLog/26462
цитирай
15. kozme - Линиите на Наска са толкова "древни" колкото и житните кръгове.
01.07.2012 09:28
Не се мина много време и се появиха публикации с атеистично съдържание. Хората си признаха, че само за една нощ могат да създадат фигура с размерите на малък остров. Така и тези линии които уж били забелязани "случайно" от прелитащ над мястото двуместен самолет. Но, на измислената история са и нужни доказателства за автентичност. И така се появяват тези "доказателства".
цитирай
16. анонимен - ot juli
05.07.2012 00:32
do nomer 2 ,dalida naistina gre6i6/znam li ,moje i da gre6a/minalo,nastoq6te i bade6te sa svarzani, sega ''Vremeto e v nas i nie sme vav vremeto !''pone az taka mislq ,pozdravi !
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6157060
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031