Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
10.08.2012 21:44 - Най - великите империи
Автор: dalida Категория: История   
Прочетен: 25314 Коментари: 34 Гласове:
20


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                  Най - великите  империи в света


 
    image

Византия
През средновековието те са смятани за суперсила. Във възхода си Свещената римската империя обхващала източна Франция, Германия, северна Италия и части от западна Полша. Въпреки относително малката си площ, империята оказва огромно влияние върху историята на централна Европа, което се усеща и до днес. Изумително, но империята просъществува от ранното средновековие чак до 19-ти век. Империята официално се разпада на 6 Август 1806г., когато последният римски император Франсис II абдикира след разгрома, нанесен от Наполеон.



     image
  Руската империя

Руската империя съществува от 1721г. до Руската революция през 1917г. Тя е наследник на Руското царство и предшественик на Съветския съюз. Тя е втората най-голяма държава в историята и третата най-голяма империя, след Британската и Монголската. През 1866г. тя се разпростирала от източна Европа през Азия, чак до Северна Америка.


   

    image

Монголска империя

Всичко започва, когато Темуджин (по-късно известен като Чингис Хан) се заклел, че ще подчини света. Почти успял. Първото нещо, което направил било да обедини разпръснатите монголски племена. След това се насочил към Китай и останалото вече е история. От Виетнам до Унгария, Монголската империя е най-голямата държава в историята на света. За тяхно съжаление, империята била прекалено голяма, за да бъде контролирана и нямало единство между различните култури. Монголците били безстрашни и безмилостни бойци, но нямали опит с администрацията.



    image

Римска империя
Първо били разделени на кралства, после станали република (което вероятно е най-добрият им период), а накрая и империя. Група фермери, които започнали да избиват вълци, за да пазят добитъка си, станали най-великата империя в историята. С отлична военна и административна система, Римската империя е и една от най-дълго просъществувалите. От създаването си до падането на Византийската империя, древен Рим е съществувал 2214 години.

Империята допринесла изключително за развитието на законите, войната, изкуството, литературата, архитектурата, технологиите, религията и езика в Западния свят. Всъщност много историци смятат Римската империя за перфектна – влиятелна, голяма, добре защитена, дълго съществуваща и икономически напреднала.



източник:
"Велики империи в древността"






Гласувай:
21


Вълнообразно


1. анонимен - Ха.Пак си помисли???
10.08.2012 22:22
Империя е насилствено създадена държава.Коя е направена по правилата на живота.Там е истината,защото държава,значи дом на домовете.Кой е успял да го направи???
цитирай
2. dalida - Понятието държава е....
10.08.2012 22:44
е политическа общност, заемаща дадена територия, имаща организирано правителство и притежаваща вътрешен и външен суверенитет. Тя е основен институт на политическата система на обществото.

Империя е: понятие, характеризиращо държавно-административното и етническо устройство на страните, играли водеща роля в Евразиийския регион от Античността до края на Първата световна война.

В античността:

* след 1 век пр. н.е., империя е мултиетническа държава подчинена на административно-териториален център град-държава, покорил съседните територии (Рим, Византия) и управлявана от император, посочен и наследил по право управлението и властта от своя предшественик.

В средновековието:

* През Ранното Средновековие след 5 век империя е мултиетническа държава, управлявана от владетел император - част от феодалните фамилии на определен етнос, владеещ територия, населена и с други народи (Византия, Франкска империя, Персия, Арабски халифат).

* В Късното Средновековие след 12 век империята е мултиетническа държава със сложен държавно-административен, феодален и военен апарат, ръководен от владетеля император, наследил властта по рождено право. За този период е характерно и влиятелното духовенство, олицетворявано от главата на съответното вероизповедание (Византия, Свещената римска империя, Османска империя).

* Епохата на Великите географски открития след 15 век дава начало на силна централизация на властта в личността на владетеля и ражда Колониалните империи: (Англия, Франция, Испания, Холандия, Португалия), владеещи обширни територии и народи в новооткритите континенти и земи и разполагащи с огромни ресурси, човешки и материални. Последните империи достигат в развитието си до края на Първата световна война през 1918 г. -(Австро-Унгарска империя, Руска империя, Британска империя, Османска империя).
цитирай
3. ezitura - Британците
10.08.2012 23:19
Британската империя, най-голямото държавно формирование, съществувало някога, с колонии на всички континенти. Най-голямото си териториално разширение достига през 30-те години на XX век, когато британските земи се простират на повече от 33 милиона квадратни километра, което представлява една четвърт от сушата на земното кълбо. Общата численост на населението на империята е около 458 милиона. Терминът „Британска империя“ е измислен от Джон Дий, който е астролог, алхимик и математик на кралица Елизабет I. Империята започва да се образува в края на 15 век, в хода на Великите географски открития и съществува до средата на 20 век. Много от страните, включени в миналото в Британската империя, днес членуват в международната организация Общност на нациите.
цитирай
4. germantiger - ...
11.08.2012 00:28
Сбъркала си в НАЧАЛОТО - СВЕЩЕНАТА РИМСКА ИМПЕРИЯ ЗАБЕЛЕЖИ - НА ГЕРМАНСКАТА НАЦИЯ - ТАКА Е НАРЕЧЕНА няма нищо общо с Византия - тя е обединение първо силно, после децентрализирано на гермаснки държави и завоевания на германски императори не само в централна Евриопа и франкската държава, но и в иберийския п-ов, както и в италия!

Иначе постинга е красиво поднесен ;)
цитирай
5. анонимен - Кратко,сбито и точно!
11.08.2012 08:04
Информацията е много полезна!
цитирай
6. анонимен - Германска империя може да се отнася за:
11.08.2012 08:15
- Нацистка Германия или Третият райх.............

- ......Империята е основана през 962 г., от източнофранкския крал Отон I Велики, и се разглежда като пряко продължение на античната Римска империя и Франкската империя на Карл Велики. Процесите на преобразуване на отделната държава в империя за цялата история на съществуването ѝ така и не са завършени, и Свещената Римска империя остава силно децентрализирана държава, със сложна феодална йерархична структура, обединяваща няколкостотин различни по религия, език, култура и степен на самостоятелност териториално-държавни образувания. .......
цитирай
7. анонимен - Още няколко,не толкова важни империи
11.08.2012 08:20
Никейската: - е историческа държава в Северозападна Мала Азия със столица град Никея. Никейската империя е образувана през 1204 г. от византийската аристокрация след унищожаването на Византийската империя от рицарите на Четвъртия кръстоносен поход и просъществува до 1261 г.

Персийската - е грандиозно политическо формирование, една от най-големите държави познати на световната история, обхващаща земите разположени на Иранското плато - Мала Азия - Египет и Европа. Доминиращ етнос в нея са персите - индоевропейско племе, заело земите на днешен Иран около 10 - 9 век пр.н.е.

Латинската - Латинската империя е държава, която съществува в периода 1204 — 1261 година на част от територията на Византия. Създадена е вследствие на Четвърти кръстоносен поход. Интересно е да се отбележи, че терминът Латинска империя е неологизъм. Водачите на кръстоносците, Папството, западните владетели и държави продължили да използват името Романия за обозначаване на държавата с център Константинопол.
цитирай
8. анонимен - и ........... още империи: както е отразено в документите:
11.08.2012 08:24
Испонската - Испанската империя (на испански Imperio Español) е една от най-големите империи в историята на човечеството, както и първата глобална империя. Тя включва испанските владения в Европа, както и колониите в Америка, Азия, Африка и Океания, които Испания контролира между 15 и 19 век.

Франкската - представлява територия, населена и управлявана от франките от III. до X. век. Чрез почти неспирните военни кампании на Карл Мартел, Пипин III и Карл Велики - баща, син, внук - най-великата експанзия на Франкската империя продължава до началото на IX век.

Австро - Унгария - е дуалистична монархия състояща се от две части - Цислейтания (западната част) и Транслейтания (източната част). Императорът на Австрия е и крал на Унгария. Просъществува от 1867, когато Унгария получава широка автономия в рамките на империята, до разпадането ѝ през 1918.

цитирай
9. анонимен - Империите помнят
11.08.2012 08:36
Кушанската - е държавно образувание, съществувало на територията на днешен Афганистан, Пакистан, Таджикистан, Узбекистан, Киргизстан, Северозападна Индия и Източен Китай между 0 г. и 360 г. През втората половина на първи век и през втори век Кушанската империя е една от 4те велики държави на античността, заедно с Римската империя, Партия и китайската империя Източен Хан.


Колониалните империи - Колониалните империи възникват под въздействие на многообразни и разнопосочни фактори в развитието на западноевропейското и иберийско общество. Сред тях определящи са търсенето на нов търговски път към Индия следствие от запретяването на средновековните морски и сухоземни пътища от Османската империя, ренесансовата култура с нейния стремеж към изследване и опознаване на извънхристиянския средновековен свят, развитието на обществено-икономическите отношения и средствата за производство т.н.
цитирай
10. анонимен - В момента България е подчинена на Европейската империя
11.08.2012 08:42
начиная от 2007 година и ще бъдем роби на ЕК до момента когато доброволно излезем от ЕС.

Дай боже това а стане скоро!

Лапачите и мошенниците-земеделци/крупни мофиоти/ ще спрат да искат субсидии,които харчат за лично ползване.

Търговци-прекупвачи ще си седнат на дупето или ще работят / произвеждат/ или ще фалират,щото няма да могат да крадът.

Българите / обикновените/ нямат никаква полза от това робство на което ни подлагат Европа и силните икономически държави / Великите сили - Великобритания, Франция, Германия и Австрия/ същите тези държави, които миналото помни като ИМПЕРИИ.
цитирай
11. golden - Трапезундската империя е основана през април 1204
11.08.2012 09:12
Трапезундската империя е основана през април 1204 и е една от трите държави наследници на Византийската империя. Създаването на Трапезундската империя не е пряко свързано със завладяването на Константинопол от рицарите от Четвъртия кръстоносен поход, доколкото самата територия се откъсва от Византия няколко седмици преди това. Географски империята никога не е имала повече територия освен тази от южния бряг на Черно море. Съществува до 1461 година, когато е покорена от турците.
цитирай
12. djem - Как са живели българите в Османската империя? ????
11.08.2012 09:17
???? - През 19-ти век Османската империя подобрява условията на живот по българските земи - глад не е имало, смъртността намалява. Нещо повече: българските земи са били една от икономически най-развитите области на империята.
цитирай
13. djem - Някога Португалия е била империя - португалски колонии / бизнес интереси/
11.08.2012 09:22
- Португалската империя е първата глобална империя в историята, с територии в Южна Америка, Африка, Индия и Югоизточна Азия. Португалската империя е и най-дълго просъществувалата колониална империя в историята - приблизително 6 века - от 1415 овладявайки Сеута , до 1999 - когато Португалия предава Макао на Китай.

Най-значимата и голяма бивша португалска колония е Бразилия. През 1419 португалските мореплаватели започват проучване бреговете на Африка. През 1488 Бартоломеу Диаш заобикаля нос Добра надежда, а след десет години - през 1498 Васко да Гама открива новия морски път за Индия. От 1500 Педру Кабрал започва овладяването на бразилското крайбрежие, а през 1571 португалците достигат и до Нагасаки, Япония.

Между 1580 и 1640 Португалия става младши партньор на Испания в т.нар. Иберийски съюз на двете католически страни и корони. Най-големия удар върху полтугалската колониална империя нанася отпадането на Бразилия от нея през 1822 година.
цитирай
14. djem - Днес Португалия е пред фалит
11.08.2012 09:23
Испания - също.

Двете държави от империи днес се превърнаха в .... роби. Роби на Европа и мафията.
цитирай
15. thegreatestpost - Много интересен пост
11.08.2012 09:35
;)
цитирай
16. анонимен - T.N.T.
11.08.2012 12:47
НАЙ--ЖЕСТОКА Е ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО--ТЯ Е ВЕЧНА...

ЖАЛКО,ЧЕ СМЕ ПОД НЕЙНО ВЛАДИЧЕСТВО...
цитирай
17. анонимен - Защо забравихте Хунорската империя - Тан Тан
11.08.2012 17:29
А защо забравяте Хунорскта империя, в която са съжителствували от 24 до 26 народа. Обединявало ги е борбата за оцеляване, вследствие на застудяването, започнало след 9-то хилядолетие преди Христа, засилило своите темпове след 6-то хилядолетие. Между 9-то и 6-то хилядолетие потъва Източна Азия ( Охотско море, Япония и Японско море, Китайско море са били суша - част от Азия ). Променя се изцяло климатичната обстановка. На юг от реката Хуан хе са Китайците. Северната Хунорска империя е водела редица ожесточени войни с Китайците за територия. Побеждава я студът, което води до разселване на нейното население в посока запад. Хунорската империя се разпада през 1-во хилядолетие до Христа. Обхващала е територия от река Волга до Тихия океан и от река Хуан хе до Северни ледовити океан. Като преход между Хунорската империя и Руската империя са Велика България, Тюркския каганат, Монголската империя. Понастоящем наследница на Хунорската империя се явява Руската ( Съветската) империя, обхващаща същата територия. Много от народите в Хунорската империя, сега са в Руската. Водеща роля са играли и играят Скитските = Сарматските племена. Така наречените Славяни са продължение на Скити, Сармати и Саки ( което е едно и също). В Славянските народи има Тракийски примес- най-много в Южните Славяни. Русите имат примеси от Скандинавските народи - предимно на север. Езиците на "Славяни" и Траки са сходни, дори и понастоящем има много думи със един и същи корен, значение и дори понякога звучене.
цитирай
18. kabuli - А защо
11.08.2012 18:35
не се споменава нищо за империята на Александър Макдонски? За да не се възгордеят макетата ли?
цитирай
19. ivansimeonow - Може би е техническа грешка, но В...
11.08.2012 20:29
Може би е техническа грешка, но Византия са кръстили Източната Римска империя със столица Константинопол. Темата е интересна, поздравления,!
Тук в блог бг някои се хвалят със западното си потекло и респективно хвалят западняците- колко са способни, умни и работливи, което е вярно. Пропущат обаче колко са крадливи! Защото зад всяка преуспяла западна държава стои бивша империя. Иначе колко са способни е показал нашия цар Иваница - Калоян Но това е било в началото на славния им път.
цитирай
20. dalida - Вярно е,че западняците са крадливи
12.08.2012 08:03
ivansimeonow написа:
Може би е техническа грешка, но Византия са кръстили Източната Римска империя със столица Константинопол. Темата е интересна, поздравления,!
Тук в блог бг някои се хвалят със западното си потекло и респективно хвалят западняците- колко са способни, умни и работливи, което е вярно. Пропущат обаче колко са крадливи! Защото зад всяка преуспяла западна държава стои бивша империя. Иначе колко са способни е показал нашия цар Иваница - Калоян Но това е било в началото на славния им път.

------------------------------------

Вярно е,че западняците са трудолюбиви хора, също е вярно, че благодарение на кражбите направени по време на колонизациите им, са толкова богати. Защото на всички е ясно,че богат с труд не ставаш,но богат с кражба-ставаш. или трябва да удариш шестица от тотото-да станеш богат.

Англия колонизира в части Африка / Египет/ съкровищата на Египет, Конго, Заир и др.африкански държави се "пазят" в английските музеи и при английските номизмати.Френските колонизатори също са забогатели от тези присвоявания. Португалия, Испания/конкистадорите/ завладявайки чуждите държави се обогатили както финансово,така и технологично. Например - имаше един случай,сам японец хвалейки се с новите си технологични постижения беше казал пред медии и преса, че благодарение на това, че години е работил в Америка,е научил туй и онуй за леките автомобили. Това,което е научил -приложил на практика в Япония. А, знаем каква борба е между Америка, Китай и Япония по въпроса за технологиите и кой да завладее пазарите. Така,че кражбата стои на първо място при развитите западни държави,чрез монополизиране, чрез колонизиране и окупации, запада е това, което е сега. Но....идва време,когато трябва да освободят народите от колонизаторските си мераци и тогава идва неочакван край - капитулиране на икономиката,заради това,че повече не може да крадат и да "развиват" крадливите си схеми приписвайки ги на свое има.
Това е прехваления запад, но пък си имаме добър пример за поука. Бившите социалистически държави никога няма да станат това,което са били западните,макар че се стремят да ги имитират. Единственото което, правят е разширяване на вноса,което убива собственото развитие и производство на държавата. За това принесоха и правителствата / особено крадливите/, за упадъка на икономиката.
Темата "запад и изток - напредък или упадък" е обширна.
цитирай
21. dalida - Здравей!
12.08.2012 08:27
kabuli написа:
не се споменава нищо за империята на Александър Макдонски? За да не се възгордеят макетата ли?

-------------------------------------

Като наследник на баща си Филип Македонски увеличава богатството. Бащата Филип създава федерация на гръцките градове-държави, на която сам застава начело. Той възнамерява да обяви война на обширната Персийска империя източно от Гърция; и наистина нашествието вече е започнало в 336 г. пр. Хр., когато Филип, само на четирийсет и шест години, е убит от млад благородник.

В течение на две столетия персийците са владели огромна територия, която се простира от Средиземноморието чак до Индия. Макар Персия вече да не е на върха си, тя все още е страшен противник — най-голямата, най-мощната и най-богатата империя на земята.

Александър започва да навлиза в Персийската империя в 334 г. пр. Хр. Но тъй като част от войската трябва да пази владенията му в Европа, започва рискованото си начинание само с 35 000 войници — съвсем малоброен състав в сравнение с многочислените персийски войски. Въпреки липсата на числено превъзходство Александър печели редица решителни победи над персийците. За успехите му има три главни фактора. Преди всичко войската, която Филип му е оставил, е много по-добре обучена и организирана от персийската. На второ място, като пълководец Александър е гений, може би най-големият на всички времена. И третият фактор е неговото лично мъжество. Макар да насочва иззад линиите началните етапи на всяка битка, Александър предвожда лично кавалерийската атака. Това е опасно и той често е раняван. Но войниците виждат, че Александър е готов да сподели с тях опасностите, а не ги кара да поемат рискове, каквито сам не би поел. Това дава изумителен ефект върху бойния им дух..... и т.н. пише в историята.
Александър е управлявал,според историческите записки,едва 13 години. За толкова кратко време той без помощта на продажници на дребно,не е можел да завладее чуждите държавици. Както при османците,Македонски се е надявал на тези предатели,като им даде слава и доспехи, да завладее много. Всеки владетел става алчен,след като се облече във власт.
цитирай
22. dalida - Има още една древна империя, за която и нашите историци мълчат,а чуждите просто не знаят.
12.08.2012 08:35
Българската цивилизация

Потомци на древна загадъчна култура, чиито следи наскоро бяха открити на дъното на Японско море, прадедите ни с право могат да се смятат за едни от цивилизаторите на Азия и Европа

Евелина ФЛОРОВА*

А, ето само част от написаното,нека авторката не ми се сърди.

Загадъчните пирамиди

Културата на древните българи се обособява около VІ-V хилядолетие пр.Хр. в Средна Азия. В своята книга "Пътят на България" (1936) Димитър Съсълов, пръв измежду нашите изследователи изказва становище, че Таримската котловина е Прародината на българите. Днес това се потвърждава не само от такива модерни методи като аналитико-логическата обработка на историческите източници и логико-лингвистичния подход. Археологическите проучвания в Средна Азия и Япония през последните години извадиха на бял свят неоспорими доказателства по три фундаментални направления, свързани с нашия произход:

Съществуването на високо развита цивилизация, около VІІІ-VІІ хилядолетие пр.Хр., която е предшественик на всички ранноазиатски народи (древните българи, скити, хуни, динлини и другите сродни европеидни народи, както и видоизменилите се расово народи - китайци и др.).

Драстични промени на климата в Азия, предизвикали глобални засушавания и потъване на обширни области от нея (някога Япония, Индонезия, Филипинските острови са били част от материка). В резултат на това съществувалата в дълбока древност Велика Уйгурска Империя(смятана за свързващото звено между тайнствената потънала цивилизация в Южнокитайско море и познатите на историците ранноазиатски цивилизации),чието съществуване се приема от авторитети като Виктор Майер, разпаднала се на племена и отделни народи, които постепенно се разселват по територията на Евразия.....

прочетете на адрес:

http://members.tripod.com/~NIE_MONTHLY/nie11_01/eva-1.htm
цитирай
23. анонимен - За Византия нищо не разбрах! Тя се ...
12.08.2012 09:54
За Византия нищо не разбрах! Тя се отделя от Римската и получава името Византия! Официален език е гръцкият, а религията - източноправославна! Така условно казано гърците побеждават условно казано италианците с религия и култура!
цитирай
24. ivansimeonow - Никога не се е наричала Византия, ...
12.08.2012 12:06
Никога не се е наричала Византия , поне до 1453. ТЯ Е ИЗТОЧНА РИМСКА ИМПЕРИЯ а поданиците й са ромеи. Официалните езици са латински и гръцки. Гърците никога, с нищо не са побеждавали римляните- По привилегированото положение дължат на факта, че много от императорите се прехласват, но от антична Гърция Що се отнася до религията със схизмата подготвят гибелта си. Френските рицари превземат Константинопол, а два века и половина по късно, папата безкрайно отлага помощта, до падането на Константинопол
цитирай
25. анонимен - В огромна заблуда си! Не се излагай! ...
12.08.2012 15:50
В огромна заблуда си! Не се излагай! Дори имената на първите ВИЗАНТИЙСКИ императори са Константин - типично гръцко име от константа /няма да ти обяснявам/ и античното древногръцко име Елени ! Никой в Римската империя не носи тези имена! Нито тогава, нито сега!
цитирай
26. анонимен - Българите, които не признават п...
12.08.2012 15:52
Българите, които не признават приноса на гърците за света и се опитват всячески да изкривяват историята мнооого заприличват на македонците! Смешна и жалка работа!
цитирай
27. ivansimeonow - Вижте какво, вие сте анонимници, аз ...
12.08.2012 17:02
Вижте какво,вие сте анонимници, аз не. Аз съм против гърците да си приписват неща, който не са техни. За сведение Константин е латинско име и означава постоянен Константин Велики не е грък както и Александър Велики. На пръсти се броят императорите гърци. Първите доказано са траки, следват много арменци и македонци. Смятах ,че първият грък е Василий втори, но хора, чието мнение много уважавам ме обориха. Стига с този принос за света-национален. Всеки учен ползва върховите постижения до момента без значение националността. В Евклидовата геометрия са постиженията на египтяните, които са ненадминати. Две от прабабите ми са гъркини, братовчедка ми е женена за грък и живее в Атина. , но държа нещата да са истински Обичайте си гръцкото, но не го налагайте по този начин. Византия е наложено име преди около 200 години, империята се е наричала Римска, поданициците й римляни/ ромеи/ , това е истината. Никъде не твърдя ,че е българска. А Византия идва от тракийският град на Босфора Бизантион, предшественик на Константинопол Това е истината.отново!И не се пишете по-големи турци от султана.
цитирай
28. ivansimeonow - Знам болката за македонците, ако ...
12.08.2012 17:44
Знам болката за македонците, ако днешните им наследници говореха не на български диалект , а на гръцки , всичко щеше да е наред. . Констанс озночава още и твърд. Името му се изписва с ус накрая, което още веднаж доказва латинския му произход . Другият вариант е с иус , чете се ий- например Марий.
Повече на анонимни няма да отговарям. Обсебва се постинга на Далида, аз излизам открито ,вие не.
цитирай
29. tutankhamon661 - dalida
12.08.2012 18:10
Страхотен постинг! Отново ме шашна.
цитирай
30. анонимен - Защо не са споменали Българската ...
13.08.2012 09:13
Защо не са споменали Българската Империя:::)))))
цитирай
31. dalida - tutankhamon661
13.08.2012 14:10

tutankhamon661 написа:
Страхотен постинг! Отново ме шашна.

-------------------------
Благодаря за оценката!
цитирай
32. dalida - Българите
13.08.2012 14:12
анонимен написа:
Защо не са споменали Българската Империя:::)))))

--------------------------
Напишете нещо за тази империя,знаете ли нещо по-съществено,което не пише в учебниците?
цитирай
33. dalida - Ето Ви инфо,което не е в учебния материал.
13.08.2012 14:15
"................... Таримската котловина е Прародината на българите. Днес това се потвърждава не само от такива модерни методи като аналитико-логическата обработка на историческите източници и логико-лингвистичния подход. Археологическите проучвания в Средна Азия и Япония през последните години извадиха на бял свят неоспорими доказателства по три фундаментални направления, свързани с нашия произход:

Съществуването на високо развита цивилизация, около VІІІ-VІІ хилядолетие пр.Хр., .....която е предшественик на всички ранноазиатски народи - древните българи, скити, хуни, динлини и другите сродни европеидни народи.....и т.н.

Има книга написана от Съселов, той засяга една болезнена струна от живота на нашите деди. По-горе в коментарите съм поместила част от увода на книгата.
цитирай
34. dalida - Истината....
13.08.2012 14:16
ivansimeonow написа:
Вижте какво,вие сте анонимници, аз не. Аз съм против гърците да си приписват неща, който не са техни. За сведение Константин е латинско име и означава постоянен Константин Велики не е грък както и Александър Велики. На пръсти се броят императорите гърци. Първите доказано са траки, следват много арменци и македонци. Смятах ,че първият грък е Василий втори, но хора, чието мнение много уважавам ме обориха. Стига с този принос за света-национален. Всеки учен ползва върховите постижения до момента без значение националността. В Евклидовата геометрия са постиженията на египтяните, които са ненадминати. Две от прабабите ми са гъркини, братовчедка ми е женена за грък и живее в Атина. , но държа нещата да са истински Обичайте си гръцкото, но не го налагайте по този начин. Византия е наложено име преди около 200 години, империята се е наричала Римска, поданициците й римляни/ ромеи/ , това е истината. Никъде не твърдя ,че е българска. А Византия идва от тракийският град на Босфора Бизантион, предшественик на Константинопол Това е истината.отново!И не се пишете по-големи турци от султана.

------------------------------
Благодаря за информацията!
цитирай
35. dalida - Какво означава името БЪЛГАРИ?
13.08.2012 15:19
И,защо нито античните автори, нито съвременните автори на книги,хроники и източници на информация,никъде не смеят да покажат смело лицето на българите. Мисля,че причините за това са единствено политически.

Някои византийски автори са имали малко смелост да отразят древните българи в своите летописи. ето какво намерих последно:





Името БЪЛГАРИ

Името Българин има много разнообразни гаварни имена - по цял свят името Българин се произнася различно, но означава едно и също име. Получава се заради това че:
- Българският етноним съществува прекалено дълго време на земята, още преди 7 хиляди години, а може би от преди 25 000 години, когато седем племена се събрали и създали държавата ИДЕЛ. /всяка буква има свое значение/. И всички имена -етноними носят в началото си буквата Б. / (Бурогари), Балти (Балхи,Балги), Келти (Белти,Белги), Белуджи (Бълъджи),Пелазги (Бълъзци,Бълъджи, Българи,Бугари,Бугри,Болгари,Волгари,Бургари,Вургари,Балгаръй,
Балакрии,Бългери,Бюльгари,Бугури/.

Истината е,че няма нито един друг народ освен нашия,който да може да се похвали с толкова много синоними на своето народностно име,а това определено говори в полза на становището,че Българите са най-древния народ на земята,както е казал през XV век византийският книжовник Лаоник Халкокондил.

Всеки народ наричал българите с различни имена,но значението било едно, а
в зоните около Алтай казват,че "Булгар" означавало "Човек,който оцелява". И това е вярно, колко са годините,които Българите са били под чужда власт/робство/? И...пак са оцеляли.

Народностното име "Българи" е толкова старо,че няма народ на земята,който да помни неговото истинско значение!

То е много по-старо от народностните имена на гърци,римляни и египтяни,китайци,келти и германи,индуси,евреи и шумери.

Голямото преселение на народа Богари започва преди третия потоп, от тогава са и изворите запазени дълбоко в Историята / в Русия и Ватикана в последствие,след Вт.св.война/.

Хиляди години пр.Хр. от Балканите на изток тръгва огромна преселническа вълна. Първоначалното й име очевидно е било Богари (Богарати),понеже част от тях пристигат в Египет вече под името Бохари,а в Индия- под името Бхарати (Бохарати). Векове след това от Памир на изток тръгва голяма вълна от преселници-Бохари,а народът пристигнал в Тарим вече носи името Тохари. А след още векове част от Тохарите тръгва на изток и североизток,те се установяват из новите си места под името Тотари (Татари) и т.н.
Болги,Волки,Белги,Балхи,Бахли,Бугри,Бурги и пр.,при които е пропусната пояснителната наставка "Ари" (Ора,Хора,Гури,Гали и пр.),но това не променя особено тяхното значение на Боги (Божи),Велки (Велики),Белки (Белци,Бели- ще рече "От Белия"),Горни (От онзи горе) и т.н. Част от тези названия означават също Челяци -човеци.

БЪЛГАРИТЕ - са единственият народ на земята,който има законно и морално право да се нарича Богари (Бог-Ари,Бог-Ора) т.е. Божиите хора (Синовете на Бога,
Синовете Божии,Синовете на Слънцето,Богоизбраните) е Българският,а всички останали народи от Британия и Тарим до Сахара до Сибир са негови деца!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6156774
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031