Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
20.08.2012 12:59 - Българите са най-древният народ в Европа (част 2)
Автор: dalida Категория: История   
Прочетен: 14348 Коментари: 19 Гласове:
27


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

                                      НИЕ    БЪЛГ - арите



От изследването на журналиста Пламен Петков,остава  впечатлението, че народ като нашия е оцелявал през годините благодарение на своя дух и самоотверженост, е такъв какъвто е и досега,именно благодарение на тези характерни черти - чисто български.


   "Българи! Не се срамувайте от миналото на нашите деди!"



Да имаш  самочувствиено, че си древен, античен  -  потомък на един безстрашен народ, просъществувал през хилядолетията, оформил своя нрав и достойнство преживявайки и най-големите неудачи, е просто... късмет,даден от природата - Майка, създателка на всичко живо на планетата ни.




             ( продължение от статията на 14.08.2012г.)

Българите са най-древният народ в Европа

Защото:      
„Българите са сред най-старите народи в Европа. В голямо европейско проучване бе открит един генетичен маркер, който тръгва от Балканите. Наричаме го ЕМ78-алфа и той се оказа на възраст 7800 години“ – обясни проф. д-р Иво Кременски.
„Тези научни данни бяха потвърдени от археолозите ни. Те откриха край Враца човешки кости, датирани на 7000 години. Тогава е настъпил т.н Потопът ( частично,само в определени места където реките са пълноводни, поройни дъждове вдигат нивото на повечето реки,които заливат крайбрежните райони) и много от живеещите по нашите земи са се преселили из цяла Европа, за да оцелеят от бедствието“, убеден е проф. Кременски.

Хаплотипът на другия участник в изследването, Максим Караджов, се повтаря у общо 158 мъже от Европа и от Мала Азия. Точно 8 македонци имат същата генна комбинация като неговата, 3-ма румънци, 9 жители на главния град на сръбската област Войводина – Нови Сад, 4-ма поляци от Варшава... Повечето са хора от славянски държави, но кръвният маркер сочи, че българинът Караджов има по един генен близнак в Северна Гърция, както и в областта Ломбардия, Северна Италия, където през VII в. са се заселили Алцековите българи.  
„Тези генни съвпадения не значат нищо. Но ако на местопрестъпление полицаите открият органични следи от вас, адвокатът ви може да пледира, че извършителят не сте вие, а някой от вашите „генни близнаци“ от Македония например“, смее се д-р Боряна Захарова.
Общите резултати от това генетично изследване сочат, че най-близки по кръв с българите са техните съседи – гърци, румънци, сърби, турци, но и унгарците. Родството ни с тях е от далечната ни прародина в Средна Азия и общото ни придвижване с хуните към Европа.


„Въпросният генетичен маркер ЕМ78-алфа (който е на 7800 г. – б. а.) е открит и в Египет, у доста хора в Кипър, в Палестина. Други маркери пък показват с кого българите са се  съвкуплявали преди 2 хилядолетия, по времето на Христос( в 0-та година до къв 33-та година сл.н.е.). Най-близки тогава са ни били румънците, гърците, сицилианците, тюрките.

Днес езикът ни е славянски, но геномът ни е прабългарски“, заяви проф. Кременски. ( http://www.geo-bg.bg/nauka/b-lgarite-sa-naj-drevniyat-narod-v-evropa?page=2)


* * *
 Името Владин (в различните преписи "Баладес" - "Владино") е явен славянски превод (калка) на прозвището Батай, Батой, което идва от индо-иранското „бат” – цар, господар, владетел.
Титлата „бат” са носели предшествениците на Аспарух – бат Органа, бат Кубрат и бат Баян. От тук идва простонародното Батой - едно от прозвищата на Аспарух, наричан още Еспор („орел” - ирански), Аспар-Хрук и Есперерих. По-нататък в текста Аспарух (Аспар – Хрук, от иранското Aspa-rux, което значи „бял, блестящ кон”) е предаден и като Крис (Kris, Chris) – „блестящ”.

Съобщението че " Те пристигнали с жените, синовете и дъщерите си и с цялото [си] богатство, и твърде многобройни" ясно посочва заселването на българите като народ на новото място.

Името Силодуксия според известния хърватски историк Фердо Шишич, защитник на тезата за българския характер на Самуиловото царство и експерт по средновековна история, съответства на Мизия.

Любопитно е сведението за разделението на властта на 9 области (зера, комитата): "Под него имало девет крале, които управлявали и съдели народа, тъй като той бил много голям". Тук за втори път се говори за многобройността на заселилите се пра - българи. ( пра,пра,пра дедите ни).

 Официално се знае за административната реформа на Крум, с която се отстраняват от власт някои склавенски вождове и се заместват от зера-таркани. При княз Борис областите са десет.
 



Македонците крият чии потомци са от страх, да не би да излезе истината за произхода им.

Точно македонците отказали да участват в европейското генно проучване за произход. Братята от Вардарско обявили, че ще правят свое собствено изследване на Y-хромозомата на македонските мъже. Така и сторили, но използвали само част от всичките генни маркери. Точно тези, които малко ги раздалечават от нас и ги родеят повече с албанците, гърците и хърватите. По това тяхно си домашно проучване българите са им чак четвърти братовчеди.


Екипът на проф. Иво Кременски
подготвя нов дълбок сондаж в биографията на българите – изследване на маркер в ДНК на нашите жени. С него ще се разбере дали хунобългарите са водели със себе си съпругите и децата си. Или са се придвижвали само мъже на коне, които са оплождали жените на покорените народи!? Генетиката тепърва ще дописва историята ни.


Има и още нещо, по което съвременните учебници по история се различават от изброените хроники.

В хрониките се казва, че (пра)българите са дошли наведнаж, водени от Аспарух и веднага са образували държава. Аспарух е водел със себе си т.н. българи-оногхонтори, това не е нещо като малка група от доверени хора, както обикновено се представя, а част от известните "вътрешни българи", ядрото на Старата Голяма България (Стара Велика България).

Това е многоброен народ, според хазарския хаган
, а и според архива с  хроники. Бил е цивилизован, държавно-творчески народ, строил градове, валове, създал рунна писменост и собствен календар, народ от орачи, занаятчии, скотовъдци. В най-ранния пра - български некропол край Балчик са погребани част от спътниците и връстниците на Аспарух, тези, които са победили Константин IV Погонат през 680 г ( генно доказано). В гробовете им се откриват скелети на телета, крави, волове, прасета, агнета - сигурен белег за трайна отседналост, земеделие и домашно животновъдство на хората, доведени от Аспарух.

Вместо тази научна представа за ранните българи, в съвременните учебници по българска история пише нещо съвсем различно.





 В заключение:  "Българи! Не се срамувайте от миналото на нашите деди!"


     Заселването на пра - българите от двете страни на Долния Дунав и днешна  Македония е историческо явление, добре известно на летописците. Макар и след няколко века, споменът за него се предава правдиво и достоверно.


Из: "Език, история и произход на древните българи"



Гласувай:
28


Вълнообразно


1. dalida - Бълг- арите.
20.08.2012 13:03
БЪЛГ - Това са духовните водачи на народите на една огромна територия, включваща Близкия и Средния Изток, Индия и Централна Азия.

Българите са избраният народ, комуто е поверено свещеното езотеризно знание, предназначено за благото на човечеството. ЗНАНИЕТО е дадено за ДОБРО, то винаги е било, е, и ще бъде СВЕТЛИНА и път за възхода на хората. Ето причината, заради която древните перси са наричали Българския народ ВИСОК, ГОЛЯМ, ВЕЛИК, ВОДЕЩ.( болг - голям, още имаме тази дума в речника си - "болг",което означава - много.)
цитирай
2. dalida - А в българският календар е написано:
20.08.2012 13:05
В изворите е записано че: българите произхождат от трима сина на Ной.
Според "Анонимният римски хронограф", 354 г. българите произхождат от Зиези, син на Сем и внук на Ной.
В други източници, се твърди, че българите произхождат от Яфет, третият син на Ной. За този прародител пише в историята на П. Хилендарски и по-точно,той е сигурен, че българите произхождат от внука на Ной - Мосох
(Мосхос). Климатичните условия, (сушата и безводието) принуждават българите да се разселят във всички посоки на Евразия, за да оцелеят. Можем да приемем, че на тези територии, където са отсядали българите, са били създадени и българските държави.

Не е за вярване, но е ...факт!
цитирай
3. kozme - Народът на Магите - Българи,
20.08.2012 13:30
Магите - Българи са били жреческо съсловие в Персия, до раждането на "Заратустра". Средноазиатски народи били - саки, масагети. Това са т.н. в "хронографа" от 354 г. - брахмани - жреците на индуизма.

А, още по на изток са белите народи, които издигат в култ бог Тангра и Митра - населявали Централна Азия, от там са се разселвали през вековете към Европа.Това е т.н. жреческо съсловие с името Бълг(Болг). Затова е толкова разнообразен в характера си българския етнос, доказателствата са в българският ни фолклор.
цитирай
4. djem - Колобрите - българи,
20.08.2012 14:06
това са жреците на българската тангритска религия.
Жреците при келтите били наричани Друиди. Свещените знания, пазени от друидите били наричани Колл ( мъдър).
Оградените места на Българите били наричани Онгли, Онгъл, което е същата като мястото където Българите на Кан Аспарух спират временно,преди да пресечат р. Дунав - Онгъла. А, каменните градове били наричани - Плис.Затова и първата Българска столица била наречена Плис-ка.
цитирай
5. shtaparov - Силодуксия
20.08.2012 16:18
Според изследванията но "Анализа" думата Силодуксия е двусъставна и крие своето значение вътре в себе си. Тя не означава точно "Мизия",а нещо малко по-различно като:

Силодуксия= Сило- Дучия (Суро-Дачия,Соло-Дакия),ще рече Слънчева (Бяла) Дакия,наречена още Влахия. Бяла Дакия (Влахия) е късносредновековното Влашко,за разлика от което Молдова е наричана Молдовлахия или Черна Влахия. Значи под Силодуксия летописецът е имал предвид земите между Дунав и Карпатите,които са били отново Български от 5-6 до 16-17 век,каквито са били
до римските нашествия на Балканите. Оттам иде името Дучи Блгар (Дачи Българ= Дакийски Българи,Българи от племето Даки).
цитирай
6. dalida - Силодуксия
20.08.2012 17:37
shtaparov написа:
Според изследванията но "Анализа" думата Силодуксия е двусъставна и крие своето значение вътре в себе си. Тя не означава точно "Мизия",а нещо малко по-различно като:

Силодуксия= Сило- Дучия (Суро-Дачия,Соло-Дакия),ще рече Слънчева (Бяла) Дакия,наречена още Влахия. Бяла Дакия (Влахия) е късносредновековното Влашко,за разлика от което Молдова е наричана Молдовлахия или Черна Влахия. Значи под Силодуксия летописецът е имал предвид земите между Дунав и Карпатите,които са били отново Български от 5-6 до 16-17 век,каквито са били
до римските нашествия на Балканите. Оттам иде името Дучи Блгар (Дачи Българ= Дакийски Българи,Българи от племето Даки).

-----------------------------------------
Благодаря за информацията!
цитирай
7. bven - Докато чакаме генетиката да докаже древните истини,
20.08.2012 20:04
нека си четем книгите на Б.Балкх, Сл.Севрюкова, Й.Николова и всички, доказващи нашата светла история и същност.
Поздрави!
цитирай
8. анонимен - И все пак, Българската история се ...
21.08.2012 08:00
И все пак, Българската история се разглежда малко едностранчиво от Тракедонизма. Много неща са верни, но не само Траките са в основата на Българите. За да се изяснят докрай нещата, трябва да се познават Геолгичните катастрофи, които е преживяло Човечеството. Катастрофи, които са карали една част от даден народ да се изселва и да пътува около Земята, за да се срещне след хилядолетия с родствените си събратя. Така е при Българите. Една част се задържа в ареала Скандинавия до Черно море, за да се засели на Балканите през 9-то хилядолетие преди Христа, друга част е извършила огромен околосветски преход и през Тихия океан и Азия, да се завърне на Балканите. За съжаление, религиите са основната причина, този огромен народ да се разцепи: Волжка България - ислям, Хазария - юдейство, останалата част - Християнство.
цитирай
9. dalida - И все пак....
21.08.2012 09:06
анонимен написа:
И все пак, Българската история се разглежда малко едностранчиво от Тракедонизма. Много неща са верни, но не само Траките са в основата на Българите. За да се изяснят докрай нещата, трябва да се познават Геолгичните катастрофи, които е преживяло Човечеството. Катастрофи, които са карали една част от даден народ да се изселва и да пътува около Земята, за да се срещне след хилядолетия с родствените си събратя. Така е при Българите. Една част се задържа в ареала Скандинавия до Черно море, за да се засели на Балканите през 9-то хилядолетие преди Христа, друга част е извършила огромен околосветски преход и през Тихия океан и Азия, да се завърне на Балканите. За съжаление, религиите са основната причина, този огромен народ да се разцепи: Волжка България - ислям, Хазария - юдейство, останалата част - Християнство.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Християнството е познато по нашите земи - първите заселници на Балканите,( общо, не само на българите) още през 7 век пр.Хр. но не се е определяло като християнство, а като човещина - добродушност и хуманност. По-късно вече сл.н.е. войнствените народи,отказвайки да приемат християнската вяра измислят хилядите противоречия,описани в Библията ( защото в тази книга,наистина има много противоречия, цинизъм и злото гледа от всеки написан ред).
Повечето народи в света са католици, заради Папата. А, траките най-късно са приели християнската вяра. И днес, хр.църква за да не изгуби своите вярващи, е приела древните обредни ритуали ( езически) като християнски.
цитирай
10. dalida - Демонизирането във вярата
21.08.2012 09:18
Всеки път когато една група в обществото започва да посочва друга като враг с голямо “В”, може да потърсите чии интереси обслужва това демонизиране.

Защото такива интереси винаги има. А действителността е, че почти никой враг не е само черен.

И когато прочетете (или чуете) дадена група да охарактеризира друга група единствено с оглед на негативните й черти, търсете причината за тази омраза, търсете интереса!
цитирай
11. анонимен - Какъв интерес госпожо Далида, о...
21.08.2012 10:16
Какъв интерес госпожо Далида, освен истината. От Велика България не остана нищо. Чак до 860 година са правени опити да бъде спасена. Нима сега не противопоставяме Хазарите на Българите, след като те са Българско племе. Хазарите първоначално са помагали на Бат Баян срещу чичото Шамбат Кий и Аспарух. След смърта на чичото, двамата братя се обединяват, защото в борбата за столицата Киев, Хазарите също се включват, не като помощници, а като стремежда се завладее Централната власт. Това са войни между Български групи, а не между различни народи. Най-после, потомците на Хазарите са казаците, които участвуват дейно в Освобождението на България. След изгонването на юдеите от Хазария през 109ти век, много малко са останали с юдейска вяра. Основната част са се похристиянчили. А що се отнася за Волжка България, след превземането от Иван Грозни има масово насилствено похристиянчване и са се вляли в Руския народ. Затова само 4 процента понастоящем се определят като Българи. Българите като общност наистина
цитирай
12. анонимен - За какви траки става въпрос
21.08.2012 13:01
dalida написа:
анонимен написа:
И все пак, Българската история се разглежда малко едностранчиво от Тракедонизма. Много неща са верни, но не само Траките са в основата на Българите. За да се изяснят докрай нещата, трябва да се познават Геолгичните катастрофи, които е преживяло Човечеството. Катастрофи, които са карали една част от даден народ да се изселва и да пътува около Земята, за да се срещне след хилядолетия с родствените си събратя. Така е при Българите. Една част се задържа в ареала Скандинавия до Черно море, за да се засели на Балканите през 9-то хилядолетие преди Христа, друга част е извършила огромен околосветски преход и през Тихия океан и Азия, да се завърне на Балканите. За съжаление, религиите са основната причина, този огромен народ да се разцепи: Волжка България - ислям, Хазария - юдейство, останалата част - Християнство.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Християнството е познато по нашите земи - първите заселници на Балканите,( общо, не само на българите) още през 7 век пр.Хр. но не се е определяло като християнство, а като човещина - добродушност и хуманност. По-късно вече сл.н.е. войнствените народи,отказвайки да приемат християнската вяра измислят хилядите противоречия,описани в Библията ( защото в тази книга,наистина има много противоречия, цинизъм и злото гледа от всеки написан ред).
Повечето народи в света са католици, заради Папата. А, траките най-късно са приели християнската вяра. И днес, хр.църква за да не изгуби своите вярващи, е приела древните обредни ритуали ( езически) като християнски.

----------------
За онези траки,които живеели в началото на своето преселение в Мала Азия.
Нали имено траките са владеели Троя. А тя е в Мала Азия.Не на територията на България. А,в Мала Азия където днес се намира Турция.
цитирай
13. marley - СВОБОДНИЯТ СЕ СТРЕМИ КЪМ СЪВЪРШЕНСТВО,
22.08.2012 08:20
ПОРОБЕНИЯТ - КЪМ СВОБОДА,

А РОДЕНИЯТ РОБ - ДА СИ ИЗБИРА ГОСПОДАРЯ.

Всички хора които са незадоволени от живота си, мигрират. Също като птиците, с тази разлика, че птиците винаги се връщат там, откъдето са тръгнали. Но, хората,само една мъничка частица се завръща, тези, които милеят за родината си.

цитирай
14. анонимен - Айде нема нужда
22.08.2012 12:45
...и ние като македонците да търсим под вола теле. Потомци сме на първите, заселили Европа, както и на много други, заселили Азия, а всички в крайна сметка идваме от Африка. И според мен е необходимо да се прави разлика между българите и хората, населявали тази географска област през последните 10-15 000 години.
цитирай
15. анонимен - ЕСТЕТ
23.08.2012 16:59
kozme написа:
Магите - Българи са били жреческо съсловие в Персия, до раждането на "Заратустра". Средноазиатски народи били - саки, масагети. Това са т.н. в "хронографа" от 354 г. - брахмани - жреците на индуизма.

А, още по на изток са белите народи, които издигат в култ бог Тангра и Митра - населявали Централна Азия, от там са се разселвали през вековете към Европа.Това е т.н. жреческо съсловие с името Бълг(Болг). Затова е толкова разнообразен в характера си българския етнос, доказателствата са в българският ни фолклор.

Бог-арии - хора, следовници на бога. Просто и ясно. Бял-Бал-Бога-Слънце.
Днес , на село още се казва на биволите БОГА. Защото БИКЪТ е Символ на Бог Отец. Небесният Бог.
Българите по религия и безбройните родствени народи по произход - хети-гети-готи, вавилонци-кюрди, асирийци, венети, анти, фриги и 73-те само тракийски колена, имат миграционна експанзия от център Балканите навън. По исторически сведения на древните, първият Дионисий-Велин, обожествен тракийски княз като Божи Син, отива първи в Индия и носи на диваците дравиди ВЕДАТА, металообработването, ралото и кастовото делене със социалната организация. Оттогава пътят до Индия е утъпкан и Александър отива почти с GPS.
Българският фолклор е изключително консервативен и капсулиран. Защото е носител на религия и ценностти на единствено и само на един народ -гети-готи.
Не пишете глупости за многонационалност и генетическо многообразие. Дори турците не успяха да пробият този щит, въпреки че историчарите ни изкарват роднини. Виж кой има обряди с квасен хляб, вино и вода и ще откриеш роднините си.
цитирай
16. анонимен - Въпреки че:
24.08.2012 00:46
Една от причините България да тъпче на едно място, е в голямото разминаване между самочувствие и покритие при повечето българи. Освен че още от малки българите знаят, че живеят в най-прекрасната страна с най-красивата природа, родителите и учителите упорито набиват в главите им и куп легенди за това какво представляват българите. Ето ви 10 от тези легенди, имащи главна вина за необоснованото ни самочувствие, което буди само смях, когато ни гледат отстрани.

1. Българите са невероятно интелигентни.
Едва ли не - най-интелигентните в света. Само израелците ни пречат да сме номер едно. Всъщност тази легенда произлезе от първите тестове на Менса в края на 80-те години, когато (вероято благодарение и на мен, защото бях един от първите, които си измериха интелигентността и на прима виста, без дори да знам какво изобщо ще представлява теста, изкарах 98%), се оказа, че сме втората нация в света по резултати. Да, това би трябвало да значи, че сме интелигентни. А всъщност значеше, че тогава за нас образованието и науката значеха много и полагахме сериозни усилия да сме добри в тях, отделяхме им нужното време, а нямаше и много забавления, които да ни разсейват от тази целеустременост. Иначе хората навсякъде по света са еднакво интелигентни, само различният начин на живот стимулира или потиска нуждата да използват интелекта си.
2. Българите са добри хора.
Сигурно затова си имаме поговорката “Не е важно аз да съм добре, важно е Вуте да е зле”, затова си имаме и вица за българския казан в ада. Всъщност прецакването на ближния е нашият национален спорт, а омразата - любимата ни emoziа.
3. Българите са много талантливи.
Имаме талантливи музиканти, спортисти, учени… А какво, другите нямат ли? Всъщност повечето от най-добре реализиралите се с таланта си българи са го направили извън България. Напълно разбираемо е, че когато тръгваш от ниско (както е при повечето българи) и искаш да се наложиш в една качествена среда, ти полагаш много повече усилия, за да се усъвършенстваш и да бъдеш приет и харесан, отколкото онези, които са доволни от съдбата си. Така че не става дума за повече талант, а за повече мотивация. Талантът, както и интелектът, са разпределени равномерно по Земята - просто нуждата от разгръщането им на различните места е различна.
4. Българите са ученолюбиви.
В това твърдение има истина, само че тя вече е в минало време. Да, от втората половина на 19 век, та до края на 80-те години на 20 век, българите наистина са виждали зависимост между образованието и знанията си и успеха в живота. Само че демокрацията смени ценностите и заедно със свободата, която тя ни донесе, дойде и емпиричният опит, че успехът в живота има много малко общо с това колко си образован, знаещ и можещ, а много повече - с това кого познаваш, на колко богати господари служиш и доколко си готов да вървиш през трупове, за да се издигаш към върха. Ученолюбието загуби, днес на власт са безскрупулността и неграмотността.
5. Българите са трудолюбиви.
Българите всъщност са доста мързеливи и гледат как да получат най-много облаги с възможно най-малко усилия. Ако българите бяха трудолюбиви, от това трудолюбие щеше да има все някакви видими резултати. Всъщност основните усилия в областта на труда, които те полагат, са свързани с това да се наместят възможно най-добре на удобно и добре платено местенце, не в това да създават нещо на него.
6. Българите са предприемчиви.
Виж точка 5. Ако бяха предприемчиви, и от това щеше да има някакви видими резултати. Всички що-годе успешни начинания у нас са резултат от мащабни инвестиции и протекции, не от специален талант. А не една и две западни фирми, облегнали се на българския предприемачески талант за реализацията на своите проекти тук, са се оказвали затънали в блато, от което излизане няма. Българите са царе на разрушаването, не на съграждането.
7. Българите са прекрасен народ, но политиците им са скапани.
Да бе, да. А тези политици откъде се взимат? Вносни ли са? Е, един беше, но това като цяло е изключение… Не, политиците са просто една статистическа извадка от целия народ. Щом те са корумпирани, значи и самият народ притежава ген за корупция - просто чак когато влязат в политиката, хората получават възможности да се разгърнат и истински да реализират корупционната си същност. И впрочем да не би корупцията да е само при политиците? Защо пренебрегваме съдии, полицаи, митничари, лекари, учители и всякакви чиновници?
8. Българите са гостоприемни.
Всъщност българите са гостоприемни само докато примамят туриста или чужденеца да дойде при тях. Падне ли им един път, след това само гледат как да го излъжат. “Фрешовете са по 4 лева. Вие сте българи, вас няма за какво да ви лъжа” - тази фраза, изречена към мен от сервитьорка на Слънчев бряг преди 4-5 години, характеризира най-точно нашето “гостоприемство”. Гостоприемни са тайландците, сингапурците, хонконгците, германците, англичаните, дори и турците. Българите не са.
9. Българките са най-красивите жени.
ОК, не казвам, че са грозни. Но съм виждал също и много хубави германки, шведки, италианки, китайки, японки, ако щете - американки и австралийки, и при това много по-малко от тях имат облекло и излъчване на проститутки. Ама при нас процентът на красивите бил по-голям? Може и така да е - ама и това си има своята причина, или даже две. Първата е в това, че прекалено много жени у нас не виждат по-добра реализация за себе си от това да се “продадат” възможно най-скъпо като жени (т.е. да се преборят за възможно най-богат мъж). Докато в хубавите страни това е само част от личностната им реализация. Да не говорим, че много често у нас само фасадата е красива, а съдържанието е пълно менте. Точно като в туризма: лъскави фоайета и рецепции на хотелите, а вътре - лошо обзавеждане и ужасно обслужване. А втората причина е в това, че много от най-хубавите жени в развитите страни живеят доста по-затворен начин на живот в своя си социален кръг, така че случайният турист просто не може да ги види случайно на улицата.
10. Българските мъже са най-великите любовници.
Една от най-трайните легенди, възникнала по времето на гларусите през 60-те и 70-те години на миналия век. Покритие? Че на кой му трябва! Важното е тупането в косматите гърди, все някой може да ни повярва (фактът, че напоследък са по-малко космати, нищо не променя в смислов план). Лошото е, че шведките и полякините все по-малко се интересуват от нашите курорти, а и рускините, когато приритат за секс туризъм, предпочитат Турция, където мъжете имат същите претенции на секс машини, но за сметка на това луксът и обслужването са на доста по-високо ниво.
цитирай
17. анонимен - Да не се забравяме
24.08.2012 00:48
Кои са изворите на националното самочувствие за българите? Голяма нелепост – кисело мляко, АЕЦ, оперни певци, Бербатов, природа…
Природата и киселото мляко не са заслуга на българина. Исторически шанс е, че той е попаднал географски на това място, а, както се вижда, има изключително хищническо и пагубно отношение към природата.
И млечнокиселата бактерия не е негово изобретение, а просто тук се развива най-добре. Митът за уникалността на киселото мляко съществува само в българската глава. Т. нар. йогурт се прави и продава по цял свят. Има 2-3 страни в света, в които се продава йогурт с българска закваска, но става дума за редки марки и изключения.
А у нас киселото мляко вече се прави по нови технологии, при което няма живи бактерии в него. А ако има, бацилус булгарикус в закваската остава малцинство, за сметка на други микроорганизми (не само “Данон”, почти всички го произвеждат така).
Българско сирене светът не познава, познава гръцко бяло сирене. Български кашкавал – също. В Европа има няколкостотин вида жълто сирене от няколко държави, които демонстрират далеч по-голямо разнообразие от българския кашкавал.
Митовете за българските зеленчуци и плодове се съчетават с тъжна реалност – повечето в България сега са вносни. Български ябълки няма (някога са били хубави), навсякъде се продава китайски чесън (български само напролет - зелен), доматите у нас вече са по-пластмасови от турските, дори през лятото, защото търговци и производители предпочитат сортове, които не се развалят на рафта. Моркови, всякакви зеленчуци се предимно вносни.
А цялата традиционна българска кухня всъщност е предимно турска. Всички специалитети ги има в кухнята на балканските страни. Българската гордост - шопската салата - е вариант на гръцката (без маслини и сиренето е настъргано), освен това не е нещо традиционно и старо. Започват да я правят у нас някъде към 30-те години на миналия век и е докарана до сегашния си вариант в ресторантите на “Балкантурист” при комунизма. До 1910-1920 г. българите не са ядели и консервирали червени домати, а само зелени. Червените са ги смятали за вече развалени – по въпроса има и научни студии.
С какво създадено от нас се гордеем? Изобретили “сме” компютъра? Грешка. Изобретен е от двама американци, на единия от които бащата е българин, майка му американка от ирландски произход. Джон Атанасов е роден в САЩ, там е получил образование, тамошната икономическа свобода и конкуренция е направила възможно това изобретение. И то е само принципно, а съвременният компютър е изобретен от друг. Това не пречи да се тупаме в гърдите, че “ние сме” измислили компютъра.
Друго? Световните ни шампиони по шах (за кратко) Веселин Топалов и Антоанета Стефанова някак не станаха голям извор на национално самочувствие. Шахът не е много популярен, в сравнение с футбола.
Стоичков, Бербатов? Безспорно те са най-големите поводи да се гордеем. Те правят така, че да се споменава името на България по света, с тях ни идентифицират (другото, с което най-често се прочуваме, са проститутки, измамници, цигани).
Но Бербатов и Стоичков никой не ги поставя на обсъждане в разни анкети.
В инициативата на БНТ за най-големите български събития на 20 век, анкетата показа, че на първо място зрителите classират “Българското оперно чудо”. Израз на комплекс - малцина слушат опера, но е престижно да се гордееш с оперни певци. Самият израз “чудо” е комплексарски. Какво пък толкова чудо? Има няколко български оперни певци от 20-те години насам, гастролирали по най-големите оперни сцени. Те са направили кариера на Запад, а не тук. Подобно на футболистите. И “ние” се гордеем с тях, защото са от “нашата порода”. По-добре ще е да не ги наричаме “чудо” и “най-големите”. Можем да сме горди с тях и без тия хиперболи.
На второ място в същата анкета е classирано “Построяването на Димитровград” (?), на трето - научното откритие “Шести сърдечен тон”, направено от български лекар. Освен “шести сърдечен тон” има още 5 български открития и десетки значими изобретения, които имат приложение в чужбина, но не са популярни у нас. Тук малцина се интересуват от наука, тя не е на уважение. Отношението към науката е - “тия от БАН” са едни тунеядци и търтеи, които само искат пари. Такива са представите на средния българин, подстрекавани от сегашните на власт.
Очевидно има остър дефицит за извори на национално самочувствие.
Впрочем, в същата classация на БНТ за “Българска битова революция на 20 век”, се нареди на първо място чушкопекът (25,5%), пред електричеството (16%), пред телевизора и радиото (13,4%) и пред мобилния телефон (10%). След тях се подрежда остъкленият балкон със 7%.
Това подреждане подсказва, че средният българин е по-близо до селянина от с. Катуница, отколкото до модерния, образован градски жител.
И точно този среден българин възприема АЕЦ като извор на национално самочувствие. Ние сме нация, дето цепи атома. Силни сме. Високотехнологични. Изнасяме ток, а не само домати. Голяма работа сме. Турци и гърци ни се молят за ток. Ще им дадем, да видят те колко сме над тях. И това прекрасно се експлоатира от политици и енергийната мафия.
Няма смисъл тук да се намесва спорът кой печели от АЕЦ, колко е опасно и дали една нова АЕЦ в Белене ще се изплати за 40 години.
По важен е въпросът - защо едни австрийци, народ колкото българския, не се чувстват по-прости и по-слаби без АЕЦ? Или други малки народи като датчаните, норвежците? Или една Португалия, Гърция?
Не може ли просто да си живеем живота, без да се бием в гърдите с АЕЦ, без да се хвалим, че сме изобретили компютъра, че нашето вино е най-хубаво, че само у нас има кисело мляко? Или митът, че сме най-умните - в тестове за интелигентност само евреите се били подреждали преди нас. Глупости на търкалета.
Цяла отделна тема са съчиненията, че българската нация била най-древната, създала е цяла цивилизация и т. н. Митове и абракадабри. Хеле пък разни военни успехи отпреди векове… Това са изворите за национално самочувствие. Ровенето и търсенето на поводи за гордост в древната история издават комплекс за малоценност.
Целият този фалш постоянно се подхранва от медиите и т. нар. елити, политици. Ще отмре много бавно.
Накрая българинът наистина добие самочувствие, когато полека-лека станат по-малко българските самохвалства и поводите да се срамува от “българските работи”.
цитирай
18. анонимен - Както и да е..
24.08.2012 00:49
Отношението ми към патриотизма винаги е било хладно. Свързвал съм го с мустакат въздебел чичко, който по потник пие мастика и обяснява, че българите са измислили компютъра, атомните реактори, ускорителя за елементарни частици и печатарската преса, примерно. Патриотизмът е някакво нещо, което кара големи групи хора да говорят щуротии, защото така им е по-уютно в собствената им кожа и в света. Затъпява ги, окастря им нервните окончания, прави ги безкритични и нетърпими към критиката.
България над всичко! = Само Левски!
Обичам рухването на архаични убеждения под ударите на интелигентни и конструктивни аргументи, защото след тях остават Третата симфония “Ероика” на Бетовен, “Пияният кораб” на Рембо и “Звездна нощ” на Ван Гог. Но това изисква време, изисква и желание, че и мисъл. Патриотизмът е един вид удобна инерция, по своето същество съвсем същата като запалянковщината в полза на конкретен футболен отбор. Когато отборът загуби мач, виновни са съдията, нечестната игра на противника, лошият късмет, вуду-магиите на евреите, лошото атмосферно налягане и извънземните. Проблемът никога не е в това, че отборът е играл слабо и закономерно е паднал.
Та така и с България. Винаги прецакана от Великите сили. Ние сме най-умните и най-красивите, та за това всички ни завиждат. И за хубавата природа, за какво друго? Какво кисело мляко, те тези на Запад не могат и да мечтаят за подобно! Ами лютеницата, ами доматите - ехаа! Българските мъже са най-потентните в Европейския съюз, членът им е с около 10 сантиметра по-дълъг от средния германски! Пък жените са толкова дивно красиви, че направо си загубваш ума (ако си чужденец, често, и апартамента). Интелектът на нацията е на толкова високо ниво, че просто да се чудиш какво прави Силициевата долина при онези тъпи американци…
“На нож!” или Пенчо Славейков?
Естествено, българският патриотизъм вирее и в псевдоинтелектуални градинки, където не всичко е плоскоумно клише. Расте на безплодна почва, където бароковият ми фикус - а той не е никак капризен - би увехнал за три минути. Това е почвата на героичната патетика. Например: българската армия нямала нито един пленен флаг, с което “трябва да се гордееш, иначе си родоотстъпник”. Не, мерси, не се гордея с нищо подобно. В краен случай изпитвам нещо като самодоволство, че пенчославейковата поема “Фрина” е написана на родния ми език.
На тази безплодна почва се намира дори прекрасният поет Христо Ботев. Той е направен от китайска пластмаса, бил е безгрешен, никога не е пил алкохол и никога не е задявал жени. Върху него тихо се сипе белият сняг, от стиропор. Поезията му хич не е важно да се чете, важен е подвигът му. Компания на поета правят още 10-15 чудовищни клишета, от които получавам стомашни киселини.
Имам един приятел. Той често, като се напие, разказва за дойранската битка със сълзи на очи. След това пуска Слави Трифонов, защото “това повдига българското самосъзнание, а ти Яворе си един родоотстъпник, писнаха ми твоите журналистически онанизми, Бах ли да слушам?!”. Впрочем, този мой приятел ще се върне в България, “само ако нещата се оправят”. Хехе!
Българският патриотизъм не е като американския, който се сглобява от взаимодействието между уважението към реда (и спазването му) и идеята, че патриотът работи за държавата, а ако работи два часа допълнително, е още по-голям патриот. В България философията се сглобява от друга двойка убеждения: “Законът е врата у поле, само балъците минават през нея” + “Какво ще им работя на тия…”.
Патриотизъм - преди употреба прочети упътването
Българският патриотизъм се отъждествява с идеала на вечния кеф, в който никой никога нищо не работи, правописът го владеят само НЕКВИ асоциални нещастници, а кирилицата е ненужна изгъзица. Българският патриотизъм съвместява омразата към османския поробител и слушането на българската-турска музика - чалгата. Българският патриотизъм е злобата и завистта към успелите (дори нации).
Не съм патриот и не искам бъда. Искам да работя в България, да пиша прекрасни текстове на български, а пък ако успея да направя живота на десетина човека по-качествен - бих се чувствал чудесно. Искам да участвам в изграждането на един манталитет, нетърпящ свинството, в разграждането на робския овцизъм. Мисля, че това е напълно възможно след стотина години.

Завършвам с няколко съвета към патриотите. Вместо да си чупите клавиатурите по форумите, вместо да псувате и разпенено да коментирате дали съм евреин, гей, алкохолик или наркоман, вместо да разисквате какво скапано поколение от емигранти расте, вместо всичко това - излезте навън! Разкопайте градинката пред блока и посадете цветя! Така утре ще отидете в по-ведро настроение на работа и ще бъдете с 20% по-продуктивни. Това ще бъде наистина хубаво за България, ако ви пука за нея, естествено.
цитирай
19. dalida - Ето това е най-важното!
24.08.2012 07:49
Завършвам с няколко съвета към патриотите. Вместо да си чупите клавиатурите по форумите, вместо да псувате и разпенено да коментирате дали съм евреин, гей, алкохолик или наркоман, вместо да разисквате какво скапано поколение от емигранти расте, вместо всичко това - излезте навън! Разкопайте градинката пред блока и посадете цветя! Така утре ще отидете в по-ведро настроение на работа и ще бъдете с 20% по-продуктивни.

Това ще бъде наистина хубаво за България, ако ви пука за нея, естествено.

****
Историята на древните българи си остава в...древната история.
Днес българинът може да бъде патриот, но в съвременна България,където цари частната собственост и предприемачество,патриотите може да са много полезни като агитатори към стимулиране на частното предприемачество - нека възродим старите български традиционни професии. Грънчарството, килимарството,дърводелството(ама не това,което в държавния цех работника ще произведе с компютърния модел) а този - народния, запазен от времената.
Ето това липсва на съвременния българин - професионалното му образование, ценз който ще го направи по-богат.
Пак ще дам пример с Германия, държавата е икономически стабилна, защото вътрешният й пазар е задоволен от Родното производство, износът също е на високо ниво.

Макар че, Източна Германия доскоро дърпаше Западна назад,заради бедността на социалистическата си нагласа, Запада успя да се мобилизира и да излезе отново в челните позиции в икономиката.

Съвременна България се нуждае именно от такива патриоти - да милеят за българската икономика, да започнат да работят и да използват собствения си умствен багаж в главата, а не да се надяват някой друг да им даде някаква работа наготово.

Разбирам и младите, тези които искат да завършат висше технологично. Нека си помислят - имали в България място,където да внедряват тези нови технологии и могат ли те самите да развият тези технологии на собствен терен.?


цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6157115
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031