Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
27.02.2013 09:11 - ЗАГАДЪЧНИТЕ ПИРАМИДИ
Автор: dalida Категория: История   
Прочетен: 8719 Коментари: 7 Гласове:
22


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                                              З А Г А Д К И Т Е

                  Скални пирамиди в Босна шашкат учените!


            image



За находката на пирамиди на Балканския полуостров пръв съобщи археологът любител Семир Османагич през октомври 2005 година.
Тогава той за пръв път посещава сакралното място и осъзнава, че е направил откритието на живота си - редица от древни пирамиди в сърцето на Босна. "Сто процента съм сигурен. Няма друга възможност!", казва откривателят. Уникалната находка се намира във Височица - хълм, близо до Сараево. Там неоспоримо се издига могила във формата на пирамида. Градът, който е закриван от пирамидата - Високо, крие богата и интересна история, бил е средновековната столица на Босна и включва останки от множество илирийски, романски и неолитни артефакти.

Босненската пирамида на Слънцето
Екипът на Османагич започва разкопки в издигащия се на 213 метра височина хълм. Откривателят го кръщава "Босненска пирамида на Слънцето." Тя е висока 220 метра със страна на основата 360 метра. Трудно е да се прецени дали тази земна маса покрива изцяло каменно съоръжение или е насипвана и укрепвана с каменни подпорни стени и настилки по образувалите се тераси. А може би просто в древността един съществуващ хълм е обработен, като му е придадена пирамидална форма и върху него са изпълнени споменатите строителни работи, както е постъпено със скалата, от която е издялан Сфинксът в Гиза. Във вътрешността на паримидата, на дълбочина 25 метра, са открити множество подземни коридори, които подсказват, че мястото може да е било култово за хората, които са населявали областта преди хилядолетия. В основата на тези подземни коридори са положени идеално полирани каменни плочи.
Според него пирамидата е на поне 2500 години и може би се отнася дори към последния етап от ледниковата епоха, която е свършила преди повече от 10 000 години. "Надяваме се да открием някакви органични материали, които да послужат за доказателство. Например кости или дървени фрагменти, или въглища. Тогава бихме могли да потвърдим със сигурност!", казва изследователят. Находката предизвиква небивал интерес у туристите, идващи да видят уникалното възвишение. Близките две могили са наименувани „Босненска пирамида на Луната", "Босненска пирамида на Дракона". Твърди се, че трите пирамиди са свързани помежду си с подземни проходи. Местните търговци, усетили златната мина, на която са попаднали, вече произвеждат тениски, часовници и сувенири с изображението на пирамидите.


Тайната на каменните топки
Мистериозни скални топки в Босна са сходни с тези, намерени преди години в Коста Рика. До днешна дата в Коста Рика са намерени 390 такива находки, всички завършени и шлифовани прецизно. Все още обаче не е ясно как са изработени. Някои от скалните топки са открити заровени заедно с парчета керамика и учените предполагат, че са поне 1200-1300-годишни. Хора, открили тези камъни, казват, че винаги се намират групирани по три във формата на триъгълник и са поставени в посока север-юг. Множество теории се опитват да обяснят появата на скални топки в Коста Рика, но малко предположения са развити за наличието на тези в Босна. Семир Османагич е първият, чул за тяхното съществуване от свой босненски приятел, Боян Зечевич, през 2004 година. Те се свързват с босненските историци и създават екип за разследване на феномена „Босненски скални топки“. В Северната босненска долина Теочак са намерени осем топки. Всички те са оформени по същия геометричен начин, но не са лъснати като предишните. Те са гранитни и някои имат дупки по повърхността си. Открити са на различни места. Най-голямата скална топка в Босна е открита близо до село Слатина. Геологът Миле Вужасич вярва, че скалните топки в Босна са естествено получени от водата, която ги е оформяла в продължителен период от време - въпреки че тази идея е доста неправдоподобна и ненадеждна, съдейки по различните локации на находките, както и тяхната перфектна геометрична форма.


Странните образувания са свързани помежду си
Босненският писател Ахмед Боснич, посетил село Озимич, открива значителна концентрация на скални топки. С него по време на откритието е бил д-р Али Абду Баракат, египетски геолог, който потвърждава, че скалните топки са по-скоро изработени от човешка ръка, отколкото предизвикани от природен феномен. Съществуването на скални топки в региона се открива съвсем случайно – след земетресение преди 12-13 години. Размерът на уникалните каменни топки варира, като най-големият е с диаметър 1,7 м. Възниква теория за тези топки, според която те са направени по същото време като пирамидите в босненските долини и тяхното наличие доказва, че в Босна някога е имало древна цивилизация. Това място скоро ще бъде защитено от Националния парк и ще бъде почетено като едно от местата с археологическо значение в Босна.




публикувано в google





Гласувай:
23


Вълнообразно


1. atil - Доколкото ми стана ясно напосле...
28.02.2013 10:19
Доколкото ми стана ясно напоследък, никой никъде не е строил пирамиди преди древните булгари. Навсякъде традицията да се правят пирамиди, зикурати, кургани, балкани(земни могили),пагоди била инициирана и предизвикана благодарение на тях.
За тия пирамиди съм чувал отдавна, гледах и едно филмче и сега се сещам, че има сведение за един древен иделски цар, който подобно на египетския Хуфу(Хеопс), бил обладан от идеята да има голяма пирамида ,до маниакалност..И дълго време на всичко останало почти не обръщал внимание, макар подвластните му територии да се раздирали от междуособици. Голямата пирамида била построена и след смъртта си бил погребан в нея.Подобно съоръжение едва ли е могло да не остави следи, дори да е разрушено след това през вековете. Някога Балканите, подобно на Кавказ минавали ту към Самар(Ранния Шумер) ту към владенията на Иделските царе. Става дума за периода от т.нар. Предистория. Или Допотопните времена както ги наричат. Преди Библейския потоп в Месопотамия, откогато например евреите водят началото на света и своето летоброене. Тези пирамиди ги датират около 2500 г. пр.н.е., т.е. връстници са на Египетските. Тогава трябва да повярваме и на друго сведение - за преселението на част от древните булгари от Близкия изток на Балканите. Една част останала в района на Странджа, друга явно се настанила в Босна. И ако водачите им са били изпъдени или напуснали сами(по това време бившия слуга Саргон прави преврат в Сувар(Междуречието) и в Египет имали династични борби), явно са решили да се увековечат присъствието. Традицията не е продължена по този начин, защото сигурно условията се променят на новото място.(Липса на достатъчен брой роби и достатъчно власт...). При всички случаи хората които са погребани в тия пирамиди имат нещо общо с нашите предци а не с гръцките или германските предци например.
цитирай
2. atil - Ето за този последния от тези чет...
28.02.2013 10:26
Ето за този последния от тези четиримата владетели става въпрос. Но него го дават около първото хилядолетие пр.н.ера...:

УЛЯТ или ЛУТ(10 хилядолетие пр.Хр.). Наречен така защото по време на неговото раждане в Идел свирепствал страшен мор и епидемии. Самия той по-късно изгонил част от булгарите,които начело с племето дебер(себер) се преселили на юг, включително и на Балканите.
..........................
МАР(2 хилядолетие пр.Хр.) При него на юг се отправила друга голяма преселническа вълна начело с племето аксага наричани още агатари(агачири) и кимери("лодкари","корабници"), заради умението си да правят кораби и да плават на тях. Една част от тях се заселила на Балканите, където подчинила себерите и билсага.
..............................
АСПАР(На границата между 1 и 2 хилядолетие пр.Хр.). Разгромил тирците(прагърците) и ги заставил да избягат от Галидж(Галиция) при макиданските булгари(на Балканите), които ги превърнали в свои роби "сербийци". Но когато агатарите-кимери отслабнали във войните помежду си(Микена срещу Троя), тези роби повикали от Галидж останалите си съплеменници и заедно с тях завладели Микена.
След смъртта на Аспар, Идел започнал да губи от могъществото си и агатарите-кимери от Кара Саклан(Украйна) престанали да се подчиняват на иделските царе.
..................................
Последният цар от Именската династия бил КАМА или БУРМА(9-ти век пр.Хр.). При него междуособиците достигнали невиждани размери. Но без да им обръща внимание Бурма почнал строителството на огромно светилище АЛИП КАПА -"Високите врата". В него и бил погребан след смъртта си.
цитирай
3. shtaparov - Надявам се да се докаже, че това н...
04.03.2013 19:41
Надявам се да се докаже,че това наистина са пирамиди,а не въображение на учените. Темата е нова и затова е особено интересна за нас: радвам се,че си намерила достатъчно материали за нея- поздравления!
цитирай
4. pvdaskalov - Поздрави!
06.03.2013 08:28
И аз съм впечатлен от съобщеното в постинга, поднесено с лекота и разбираемо, но ще си остане то едно предположение, докато не се направят снимки и планове на разкритията, докато зад въпросната информация не застанат не търговци и екскурзоводи, а научни институти. Дотогава безметежно могат да съществуват какви ли не хипотези! Повтарям, на първо време са достатъчни няколко снимки, удостоверяващи разказаното, за да продължи интересът към темата. Ако авторката на постинга разполага с по-подробна информация, навярно всички ще й бъдем много благодарни да я сподели с нас. Какво пречи дори най-запалените блогъри да наемем един автобус и да отидем на разузнаване?! Поздрави! П. В.
цитирай
5. dalida - Иска ми се да науча повече по темата,но само това намерих
06.03.2013 21:44

Пирамида на Слънцето, е сензационна мистификация или епохално археологическо откритие. Според откривателя вероятно става въпрос не за 1 пирамида, а за цял комплекс. Наблизо са разположени също хълмове, наречени Пирамида на Луната и Пирамида на Дракона....намиращи се до градчето Високо (Visoko), във Федерация Босна и Херцеговина, североизточно от столицата Сараево

Градчето е наследник на селището край забележителния замък на босненсия крал Твърдко I Котроманич (1359-1391), намирал се на върха на хълма Височица (Visočica, 765,5 м), унищожен варварски от турците при тяхното нашествие. Именно в това 600 год. необитавано възвишение още при първото си посещение през април 2005 г. Османагич различава очертанията на пирамида.

Новината за откритието се излъчва от Euronews.През 2007 г. балканският Индиана Джоунс кани египетски специалисти по пирамидите на научна конференция. Египетските специалисти не отричат, че намерените структури не са с природен произход и че повечето вероятно са дело на човешка дейност. Семир Османагич смята, че тези съоръжения са с хиляди години по-стари от египетските пирамиди.Намереното е доста по-примитивно от градежите в Египет или хилядолетия по-късните пирамиди в Централна Америка и, ако не е необясним природен каприз, по-скоро се доближава до мегалитната традиция в Европа или зикуратите в Месопотамия.

Учените все още не са се произнесли окончателно за откритието, нито за това коя европейска култура го е създала. То трудно се вписва в досегашните схващания за най-древната история на цивилизацията не само на Европа, но въобще на света. Това обаче не е пречка десетки хиляди туристи от цял свят да се стичат към Археологически парк „Босненска пирамида на Слънцето“ във Високо. Възможно ли е да се окаже, че не само едни от най-старите безусловно доказани следи на европейската култура като първото обработено злато на континента, открито във Варненския халколитен некропол и първите каменни постройки в Европа от неолитното селище при Дуранкулашкото езеро, но въобще човешката цивилизация има най-старите си паметници не в Близкия или Далечния Изток, а именно в Европа - тук на Балканите.
цитирай
6. iliada3 - Благодаря ти ,Далида!
08.03.2013 16:56
Много любопитна информация!
Честит 8-ми март!
цитирай
7. shtaparov - Абсолютно вярно-корените на ця...
22.03.2013 16:31
Абсолютно вярно-корените на цялата човешка цивилизация са именно на Балканите!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6156896
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031