Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
20.08.2013 10:43 - ДРЕВНИ ЦИВИЛИЗАЦИИ / Гръцка митология
Автор: dalida Категория: История   
Прочетен: 3731 Коментари: 1 Гласове:
11

Последна промяна: 09.04.2015 09:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                                               ДРЕВНОГРЪЦКА   МИТОЛОГИЯ


                               съзвездието ЗМИЕНОСЕЦ   и  зодията ПАЯК


    image


Змиеносец е съзвездие, видимо от северното полукълбо. Заобиколено е от съзвездията Змия, Скорпион и Херкулес. В съзвездието Змиеносец има много двойни звезди, но компонентите им могат да се видят разделени само в зрителното поле на по-мощни телескопи.Древногръцката митология свързва Змиеносеца с името на Асклепий, бога-лечител, син на Аполон и нимфата Коронида.


Преди 4900г. в Египет живял прочутият лекар и архитект Имхотен.Той е праобразът на древногръцкият бог на медицината и лекарите Ескулап или Асклепий-син на бог Аполон.
Бог Аполон прекарвал много време между хората.Когато хората били болни той ги съветвал какви билки да събират.Те ги сварявали и възвръщали здравето си.Навсякъде почитали бог Аполон и го посрещали с радост.
Един ден той дошъл в едно малко селце,оттатък Тембийската долина.Там той видял девойка,каквато никъде не бил виждал.Тя се казвала Коронида. Той бил очарован от красотата й.Аполон се оженил за нея.Направили чудна сватба...Боговете на Олимп се радвали, а Хелиос позлатил с лъчите си къщите на малкото селце.
Аполон и Коронида живеели щастливо.Родил им се красив син.Нарекли го Ескулап.Боговете устроили тържества и пиршества в просторите на Олимп.Много дни продължили веселбите в чест на раждането на Ескулап.Но бог Аполон трябвало да остави жена си и сина си сред хората и да ги напътства.Той заминал,но неговия гарван всеки ден му носел вести за жена му и сина му.Отначало гарванът точно изпълнявал поръчките на бог Аполон.Но един ден той заблудил Аполон .Обзет от гняв той пронизал Коронида с безпогрешната стрела.


След като убил жена си за измяната ѝ, Аполон предал младенеца Асклепий за възпитаване на мъдрия кентавър Хирон. След като пораснал и се обучил на лечителското изкуство, на Асклепий му дошла дръзката мисъл да възкресява мъртвите, за което разгневения Зевс го поразил с мълния и го поместил на небето.


И когото Асклепий изучил изкуството да се лекува и  натрупал достатъчно опит в лечителството, Атина му дала от кръвта, която капела от Медуза Горгона. Кръвта на горгоните имала магическа сила - тази, която капела от лявата страна на Горгоната, носела смърт, а тази от дясната, Асклепий използвал, за да спасява хората. Прославил се като изкусен лекар, който даже възкресявал мъртвите. За това нарушение, Зевс го убил с мълния, изкована от циклопите. За отмъщение, разгневеният Аполон убил циклопите и за това бил временно осъден да служи на смъртните.

Преди да бъде убит от Зевс, Ескулиап се опитвал да възкреси легендарния ловец Орион, умрял на остров Хиос, ужилен от Скорпион.Мълниите на Зевс убили Ескулап и той не могъл да осъществи намерението си.
Минало се време.Преминал гневът на Зевс.Заради помоща,която Ескулап оказвал на хората той го превърнал в съзвездието Змиеносец и го оставил на небето до съзвездието Скорпион, но далеч от съзвездието Орион...


Най-прочутото светилище на Асклепий се намирало в Епидавър (североизточен Пелопонес), където се стичали за изцеление хората от всички краища на Гърция. Второто по-големина се е намирало в Древна Пауталия, сега Кюстендил. Най-често Асклепий е изобразяван като брадат мъж, в разцвета на силите си, приличащ малко на Зевс. Неизменен атрибут на Асклепий бил жезъла, около който имало обвита змия (понякога и две). По-късно негов символ станала чаша, обвита със змия — смок мишкар, известен и като Coluber aesculapii. Когато някой болен бивал изцелен, в жертва бил пренасян петел. На остров Кос се намирало известното светилище на Асклепий, а прочутите лекари на острова се считали за негови наследници.


В образа на Асклепий се съчетават хтонически черти на земята - лечителка и представата за децата на боговете - герои, които със своята дързост нарушават равновеснието, установено от боговете олимпийци.


В древноримската митология Асклепий се нарича Ескулап. Епидемията, разразила се в Рим през 293 г. пр.н.е., накарала римляните да започнат да го почитат. Неговият храм се намирал в Рим, на остров Исола Тиберина в река Тибър. Днес на негово място се издига болницата Св.Вартоломей. Увековечен е на небето със съзвездието Змиеносец.


Само името Асклепий, като такова не означава нищо, но ако човекът който го носи е и лечител, и силен като Зевс,тогава силата и лечителя се обединяват в едно се получава  - мощ, която е в ръцете и душата на човека носеш това име,мощ заредена с любов и съчувствие към болните.ако човек е роден под знака на Змиеносец,той е пътешественик, магьосник и невероятен късметлия с дарбата да променя начина си на живот за "минути",време,което се смята като свръхчовешко,божествено и космическо. Хората родени под този знак - съзвездие са надарени с необикновенна съдба.  Може да изчезвате завинаги без да се прощавате и без да оставяте следи след себе си, притежавате способност напълно да се прераждате и да ставате друг човек. На едни хора носите невероятна радост и щастие, с на други – мъка и разруха. След вас се стеле като шлейф поредица от странни и необясними събития, които и Вие самите не сте в състояние да обясните. Змиеносецът може „да изтрие” своето минало и да започне да живее от нулата, като че не е имало нищо по- рано.Той не се бои от опасни ситуации и риск. Не чувства страх. Обича авантюрите и приключенията. И в най- опасните ситуации обикновено оживява. Той е необикновено жизнеспособен. Ако стане автомобилна катастрофа, всички умират, но Змиеносецът обикновено оживява.
 
Телесфор

 в древногръцката и тракийска митология е син на Асклепий. Той често придружава сестра си Хигия. Изобразяван е като юноша с плащ с качулка. Символизира възстановяването от болест. Произходът му вероятно е от около 100 пр.н.е. в Пергам като част от големия култ към Асклепий, възникнал там. Популярността му нараства през 2 в. от н.е. когато след Епидавър, където възниква култа към Асклепий, и други места приемат неговия култ. Изображения на Телесфор се срещат основно в Мала Азия и района около Дунав.


Зодията Паяк
  В древни, незапомнени времена астролозите действително са боравели с 13 зодии. Те наричали тринадесетата зодия “Паяк”. Символът на тази зодия бил мистичният Келтски кръст, смятан за символ на Земята. В съвременната астрологична литература не можете да намерите и едно единствено изречение за тази тайнствена тринадесета зодия. Тук- таме се срещат само намеци за някаква “забранена зодия”. Само в някои апокрифи може да се намери цялата истина по въпроса. Както вече отбелязах, мнозина астролози, подвизавали се преди нашата ера, разделяли Зодиака на 13 части, като на зодията Паяк отреждали периода между 16 май и 12 юни. Смятали, че регент на тази зодия е Луната с цялата нейна променливост и непостоянство. От редица прашни документи става ясно, че зодията Паяк е била известна и в древна Гърция. С нея са боравели обаче и жреците на друидите. По всичко личи, че зодията е била заличена или забранена в Римската империя. Считали, не без основание, че този знак е опасен и зловещ. Защото родените под знака на Паяка винаги поднасяли на околните непредсказуеми изненади.
В наши дни зодията Паяк представлява една мистериозна и мрачна загадка- твърде нерационална и неправдоподобна, защото и до днес в интервала между 16 май и 12 юли се раждат хора, които нормалният човешки разум не може да проумее докрай. Този тип хора все още минават за вълшебници, магове и гениални творци. В най- лошия случай те са феноменални престъпници и изчадия на Сатаната.
Така или иначе хората, родени под този знак, винаги имат странна, необикновена съдба, белязана понякога от резки, направо невероятни обрати.


Примери за съдбата на такива хора,родени под знака Паяк.

Един от тях е провалилият се с гръм и трясък мошеник Ури Гелер. Преди да бъде изобличен, той бил изследван много обстойно в лабораториите на Стандфордския университет. Парапсихолозите, медиците и физиците, занимавали се с него, не могли да дадат разумно обяснение на “феномена Гелер”. От проведените с него експерименти не могли да направят рационални изводи и заключения. Трябвало да се появи илюзионистът Ранди, който най- подробно и вещо разкрил шмекериите и измамите на Гелер.


Далеч по- интересно явление е психодедективът Петер Хуркос. Той бил ненадминат майстор на психометрията и можел да даде подробно описание на всеки един човек само след едно докосване на някаква негова вещ.Чрез своите необикновени дарби Петер Хуркос многократно е помагал на полицейските служби по света. Хуркос е описал и разкрил не само прословутия Бостънски удушвач, но и убиеца на Шарон Тейт- зверски убитата съпруга на режисьора Роман Полански.
Той е помагал и на най- обикновени хора, изпаднали в беда.Така например една женица, чийто мъж бил изчезнал безследно, помолила Хуркос за помощ. Той се докоснал до едно палто на съпруга и веднага получил ясно, отчетливо видение. Разбрал веднага, че търсеният мъж се е самоубил и веднага посочил мястото, на което се разиграла трагедията. Полицията била включена веднага в издирването и тя действително открила трупа на посоченото от Хуркос място!Петер Хуркос е почетен шериф на САЩ, той има удостоверение и от френската полиция, която по този начин му се отплатила за оказаните и услуги.
Хуркос има и далеч по- големи отличия - кралица Юлияна и папа Пий XII също така са се обръщали за помощ към него и са му засвидетелствали своето уважение и благодарност чрез издадените от тях референции.Има и още нещо крайно комично около фигурата на Хуркос. Нито един собственик на казино, игрален дом или бинго зала в САЩ не го допуска до игралните си маси…


Не по- малко интересни и загадъчни са биографиите на други световно известни “паяци”- певецът Джо Кокър и китаристът на групата “The Who” Пит Таунсенд…
Джо Кокър се прочу с няколко успешни кавър- версии. Позамогнал се от тях, той взел че изхарчил всичките си пари за индустриални количества алкохол и хероин. Заболял много тежко и се лекувал дълго време от тази политоксикомания. Всички го били отписали, но за всеобщо учудване певецът не само че се излекувал от гибелните си страсти, ами започнал да пее много по- добре от преди. Почти всяка негова песен и до ден днешен мигновено се превръща в хит и се продава в милиони екземпляри по целия свят.

Още по- смайваща е историята на Пит Таунсенд. Той така се пропил, че дори по време на концерти започнал да пада от сцената… При такъв един инцидент тежко наранил главата си. Тогава Пит решил да се лекува…Обърнал се за помощ към прочутата лекарка Мат Патерсън, излекувала от различни зависимости десетки звезди на шоу бизнеса.
Таунсенд напуснал клиниката и напълно излекуван. Отново станало чудо- посредственият китарист най- неочаквано започнал да композира и създал… първата рок опера, станала известна под името “Томи”. Последвало още едно подобно произведение- рок операта “Квадрофения”!
 
Друг чудак, роден под знака на Паяка, е англичанинът Робърт Лефтуик. Той минава за най- големия крадец на всички времена. Отличавал се от другите още в училище, защото с лекота запомнял от пръв прочит огромни текстови пасажи. Още тогава забелязал с изумление, че учителите изпитвали само онези деца, към които той тайничко ги насочвал със силата на мисълта си.



Когато пораснал, Лефтуик започнал да използва тази своя дарба за престъпни деяния. Влизал в скъпи бижутерски магазини, избирал си скъпи пръстени и златни часовници, след което преспокойно напускал магазините без да плати. Най- удивителното в случая е това, че продавачите дори не реагирали- те били като сковани от някаква своеобразна форма на телепатична хипноза. В някои случаи Лефтуик водел и свои познати за свидетели. По- късно те потвърждавали пред медиите, че са видели с очите си това истинско чудо.
Нека сега да “прескочим” до Русия. Там и до днес се разправят легенди за “паяка” Волф Месинг. Той стигнал дори дотам, че се обзаложил със самия… Сталин! Басирали се, че каквато и охрана да постави диктаторът около себе си, Месинг ще намери начин да я преодолее.
В уречения ден и час стотици служители на НКВД завардили Кремъл така, че и пиле да не може да прехвръкне. Какво било удивлението на Сталин, когато не след дълго вратата на кабинета му се отворила и на прага застанал ухиленият до уши Месинг!


До ден днешен се смята, че човек много трудно може да се изплъзне от влиянието на “паяците”. Мнозина от тях са оказали влияние върху цялостния исторически процес. Такива “паяци”, не ще и дума, са Джон Кенеди, Далай Лама, папа Йоан Павел II и Симеон Сакскобургготски.


Други интересни и загадъчни хора, родени под този знак, са ясновидецът на Хитлер Ерик Ян Ханусен, Йосип Броз Тито и Рихард Вагнер.


Редно е накрая да спомена и няколко български “паяка”. Човекът, който пръв започна да издава езотерични вестници у нас, е писателят Румен Балабанов. Той също така е роден под знака на Паяка. Великият български илюзионист Васил Николаев- Орфи е роден под същия знак. Неговата причудлива съдба продължи и след смъртта му. Доколкото ми е известно, той е единственият човек, погребан едновременно в два гроба…


ЗМИЕНОСЕЦ  (27 ноември и 17 декември)
13та  зодия според астрономията е Змиеносец
Съзвездието Змиеносец е на запад от най-красивата част на Млечния път в съзвездието Стрелец.Заобиколено е от съзвездията Змия,Скорпион и Херкулес.Най-добре се вижда през нощите на юли и август.С просто око в това съзвездие могат да се видят около 100 звезди, като 13 от тях са по-ярки от четвъртата звездна величина.


В съзвездието Змиеносец се намира "Летящата звезда"на Бърнард, която има най-голямо собствено движение."Летящата звезда"на Бърнард е една от най-близките до нас звезди. Разстоянието до нея е 6 светлинни години, но въпреки това тя не се вижда с просто око.
В това съзвездие има много двойни звезди,но компонентите им могат да се виждат с помоща на телескопи.


Юлий Цезар направил реформа на календара и си присвоил името на един месец, а тринайстия месец и тринайстата зодия - изхвърлил от календара, защото бил суеверен и си мислел че така ще измами съдбата......след него, име на месец си присвоил и Октавиан Август.....и месеците си останали 12, вече никой не ги свързвал с циклите на месечината и на жените, зодиака си останал осакатен ...


След манипулацията върху календара, направена от Цезар,13 е било набедено за число на лошия късмет, но всъшност е свещено число на съдбата , почитано от най-различни древни народи, вкл. прабългарите и маите, които свързвали 13-те луни с 13-те плочки от корубата на "космическата костенурка".....някои го наричат "Змиеносец", други са го наричали по друг начин.
Но в това съзвездие еклиптиката пресича млечния път почти по средата,
и да се пропуска толкова забележително съзвездие от зодиака е проява на невежество.

А, цялата ни Слънчева Система се върти около тази точка от небесната сфера за около 26 000 години, и Млечния Път променя ъгъла по който пресича еклиптиката (пътя на Слънцето проектиран на нощното небе) пак около същата точка,  макар звездите в това съзвездие да не се виждат ясно заради облаците звезден прах в централните ръкави на галактиката или заради огромната с гравитация, то именно там се наблюдават най-често избухвания на свръхнови , както и много от  така наречените "пулсари" за които учените все още нямат единно мнение какво представляват, загадъчно и интересно съзвездие, както и да го погледнеш.......

източници:

http://nellnokia.cosmopolitan.bg/blogpost_6941_0.html
http://bg.wikipedia.org/wiki/
www.nauchensviat.eu/




Гласувай:
11


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. kostas - Загадъчно и интересно , като приказка омайна , то и за това оставят запечатани в съзнанието на хората .
20.08.2013 11:10
Как ли се е получило синът ме да се роди на ден-13 ,а "старият паяк " на 22 май ..:)) загадъчно и интересно ..както и да го погледнеш ..

Удоволствие е за мен да те чета . Благодаря .
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6199013
Постинги: 1102
Коментари: 4873
Гласове: 29482
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930