Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
19.05.2015 01:29 - КАТАЛАНИТЕ И "БЪЛГАРСКИТЕ ПРИНЦЕСИ"
Автор: dalida Категория: История   
Прочетен: 4196 Коментари: 5 Гласове:
15


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


                        Историята на "Каталанската компания"



Каталаните се появяват малко изненадващо по нашите земи през 1306 година, когато бившият рицар-тамплиер и настоящ пират и кондотиер Роже дьо Флор довежда първата голяма "компания" (армия от професионални бойци- рицари и сержанти) от наемници-франки на служба при византийския василевс Андроник II Палеолог. Техният брой е наистина внушителен, особено на фона на армиите на балканските сили през този период (Те в началото са около 6 500 бойци, което е два пъти повече от войската на Андроник Млади в битката при Филокрини срещу Орхан паша през 1329 г.). По-голямата част от тях са алмугавари- името им идва от арабски- това са потомци на поколения християнски гранични бойци от лимеса между Арагон и арабите. Те са професионални пехотни войски- предшественик на славната испанска бронирана пехота от началото на Ренесанса. Когато се изправят срещу анадолските турци, се оказва, че точно такъв тип войска е много пригоден за война срещу тях и в няколко сражения те смазват силите на почти всички погранични емирства- Ментеше, Караси, Сарухан, Осман, Айдън и Караман. Впоследствие, когато византийският съимператор Михаил заповядва да убият предводителя им Роже дьо Флор, каталаните се обръщат срещу тях и дори взимат на служба при тях цяла орда турци- около 1500 бойци с жените им и децата им. Ромеите не могат да се справят с тях и търпят срамни поражения в преките схватки, след което се затварят зад стените на крепостите си. Каталанската войска се настанява на Галиполи и разграбва бреговете на Мраморно море и вътрешността на Егейска Тракия. Това вече е истинско хазяйничене, подобно на франкската инвазия век по-рано, няма кой да се противопостави на нашествениците, макар и да е потърсена помощта на други западняци- генуезците (те са стари съперници с каталаните още от Запада). Алмогаварите разбиват всички, макар че често са по-малобройни и не успяват да превземат по-голям и важен град от Галиполи. И това е достатъчно, за да може, подобно на лешояди, да налетят и техните събратя от Арагон - първо пристига дон Беренге д"Ентенса с отряд от 1000 човека, а след него и самият инфант на Майорка, който баща му изпраща, за да стане крал на наемниците и да си завоюва някоя държавичка в Леванта.

Освен като наемници на византийците, каталаните са били използвани като кондотиери и от французите в Атика и Тесалия, както и от сърбите (1000 каталани участват на страната на сръбския крал Стефан Дечански в битката при Велбъжд с/у българския цар Михаил Шишман на 28 юли 1330 г.). Подобно на сценария с византийците, каталанските наемници скоро се обърнали с/у повикалия ги на помощ атински дук Готие дьо Бриен, на когото помогнали да овладее редица замъци в Тесалия. На 15 март 1311 г. в битката край езерото Копаида в Беотия, каталаните разбили французите. След като избили поголовно повечето френски рицари и обезглавявили атинския дук, те покорили Атина и Тива, създавайки там най-сетне своя държава в Латинския Ориент, която просъществувала до 1388 г. като своеобразна военна република под номиналния суверенитет на краля на Сицилия и Арагон.
Роже де Флор е бил женен за дъщерята на Иван Асен ІІІ,като по този начин се е сродил с византийския император, който й е бил чичо. Така че сме имали "тамплиер, пират и кондотиер" за български зет - архетипен сюжет за Красавицата и Звяра. За съжаление е оставил младата си жена рано вдовица (на какъв ли език са си общували?)
Всъщност зетовете са двама: освен бракът м/у Роже де Флор и Мария Асенина, е известно, че по-късно към 1308 г., сестра й Теодора Асенина е била дадена за жена на един от предводителите на алмогаварите - дон Феран д"Аунес. Трябва все пак да споменем, че майката на двете "български" принцеси, които прекарали живота си в Константинопол е византийка - императорската племенница Ирина Палеологина, а баща им - бившият български цар Йоан III Асен, "императорът на Загора", който бил напуснал България още през 1280 г., намирайки политическо убежище във византийската столица.
Твърде вероятно е "българските" принцеси дори да не са говорели български език, така че общуването освен на "френски" , най вероятно се е осъществявало на гръцки!..
Още повече че,  е вероятно и Роже да е говорел гръцки (той също e рожба на смесен брак - м/у германец и апулийка /майка му била поданичка на Сицилийското кралство от Бриндизи, където гръцкият е бил един от използваните езици; Роже живее там до 8-та си година, а и в последствие по тамплиерските кораби, кръстосващи пристанищата на Леванта, сред моряците, говорещи на "лингва франка" вероятно е можел да чува и гръцка реч и ако не друго, то вероятно поне е знаел как с няколко гръцки думи да очарова младата си съпруга или да накара бузите й да пламнат!...

Освен това, Мария е била много образована за времето си, което е и логично - тя най-вероятно е расла в императорския двор. А латинският език е бил част от византийското образование, дори женското - Ана Комнина цитира антични латински автори. Роже също е знаел средноиталиански, след като е живял в Бриндизи (град в Ю.Италия), съответно и латински. Едно е сигурно: българската принцеса най-вероятно български не е знаела.
През 1307-1308 г. "Каталанската компания" се появява на Атон и напада светогорския манастир "Св Атанасий" - позорен епизод, пропуснат от Мунтанер!
26-те зографски мъченици загиват, тъй като отказват да приемат Лионската уния между католицизма и православието! Това влиза в рамките на санкциите, предприети от официалната византийска власт. Дали са ги убили точно латинците,  може да са били и някакви други наемници на Михаил Палеолог, а може и гърци да са били, радостни, че могат да поизбият малко "вулгарес".
Мунтанер споменава за установяването на каталански лагер при входа на полуостров Касандрия (един от трите полуострова на Халкидики), от където алмогаварите извършвали набези към Солун и "цялата страна", без обаче да навлиза в повече подробности!...
Византийските историци Пахимер и Григора и най-вече житието на сръбския хилендарски игумен Данило разкриват, че по време на тези набези "фрузи, турци, моговари и каталани" се опитали да завладеят Атон и обсадили за близо три години (1307-1310 г.) някои светогорски манастири, сред които и "Св. Атанасий". Монасите отправили апел за намесата и помощта на самия арагонски крал Жауме II, който в крайна сметка наложил волята си за прекратяването на мародерствата из светогорските обители и дори поставил монасите от "Св. Атанасий" под собствената си закрила. В преговорите се намесва дори личността на небезизвестния каталонски лекар и писател Арнау де Виланова!
Арагон също така е и родината на отличаващия се от другите боец- алмугавара. Отново неговото име идва от арабски  и той представлява професионалният гръбнак на арагонските армии от XIII и XIV век. Някои алмугавари са конници, но повечето се сражават пешком. Всичките са леко въоръжени с мечове, метателни копия или арбалети и носят разновидности на кожени ризници.
Повечето са маври, а някои  са  мюсюлмани. Те формират масата, съставяща известната Каталанска Голяма Компания, наемническа част, която в началото на XIV век вилнее из Анатолия и Гърция, където тяхното минало  им помага  да се разбират добре с мюсюлманите турци."

Край Лидийска Филаделфия - последната свободна византийска крепост в Мала Азия, умелите алмугавари оставят на бойното поле труповете на около 20 000 турски войници от Айдънския бейлик. Зимуващи в Кизик и осъзнаващи позицията си в една зле управлявана имперска военна кампания, каталаните пожелават за наемничеството си непосилна за Византия цена. Това води до убийството на Роже де Флор, последвано от кървава каталонската вендета.След случилото се Византия губи всички извоювани в Мала Азия придобивки, а османците застават начело на европейския удж. Последва серия от завоевания на най-важните градове в Мала Азия - Бруса, Никея и Никомедия.
Още с пристигането в Константинопол /1303 г./, каталаните правят яко сбиване с генуезката колония там. Андроник не е искал да се задържат особено и затова набързо ги запраща в Анатолия. Вече бяха засегнати отношенията му с турците. Интересно и важно за понататъчната история е сблъсъкът с аланите. Роже е бил съпровождан от алани, които е трябвало да му помагат срещу турците. Каталаните обаче ги предизвикват и набързо спретват едно клане, в което загиват 300 алани, а останалите се изселват. Тия същите алани всъщност уреждат по-късно Роже така, че той  да е  убит през 1306 г. в тяхна засада, а византийците почти унищожават каталаните. Тогава командването поема Рамон Мунтанер, който успява да съживи каталанците с турски и арагонски наемници.

Същата година при Апрос каталанците побеждават византийците, като една от главните причини са отново аланите - те просто напускат византийските редици. Така каталанците се установяват за цели две години (1307 - 1308) в Галиполи, където редовно тормозят византийците и често грабели из Тракия. През 1308 г. тия пичове се скарват помежду си  и това помогнало на византийците да ги изгонят. Каталанците се настаняват трайно около Солун и Атон става тяхна жертва. През 1310 г. каталанците си намират нов господар(плащач) - херцога на Атина, Валтер де Бриен, един от шефовете на Латинската империя. За около година каталаните превземат към 30 крепости. Де Бриен обаче отказва да им плати и даже малко ги псува, разчитайки на яките си франкски рицари. Каталанците се подготвили за битка малко след жесток дъжд, който наводнил някакво си поле в Тесалия. Де Бриен и рицарите му се втурнали да секат каталанците, обаче лошо затънали и така си били заколени. Така каталанците овладяват Атина за осемдесет години, като били със статут на херцогство.

В крайна сметка каталанците си намират майстора в лицето на Наварската "компания" - също наемници, които с подкрепата на Флоренция искали да превземат Албания. През 1379 г. тия тръгнали на поход, а през 1388 г. разбиват каталанците между Ксанти и Комотини, около езерото Вистонис.

Разбойници, ама с връзки! При всичките им "разбойнически" действия те остават лоялни спрямо короната на Арагон, а и тя не спира да ги покровителства.
Що се отнася до аланите - те от страх пред каталаните бягат на българска територия, но дори и тук испанците ги намират и ги избиват почти до крак като отмъщение за ролята им в убийството на Роже де Флор. Жалко, тъй като малцината оцелели преминават на българска служба, където доказват качествата си на добри професионални военни; ако бяха повече, щяха да подсилят по-солидно българската армия.



За каталаните на Балканите в периода 1311-1388 г. подробна информация ще откриете тук: http://digicoll.library.wisc.edu/cgi...4.0018&isize=M



Гласувай:
15


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. germantiger - ...
19.05.2015 15:02
Изненадващо инфо (поне за мен) за което и БЛАГОДАРЯ!

Лаконичен постинг, но и изпълнен с КОНКРЕТИКА.

Архивирам го
цитирай
2. leonleonovpom2 - Някои подозират точно каталунс...
20.05.2015 00:37
Някои подозират точно каталунските рицари за основни виновници за създаване на Османската империя
Считат ,че зад името на митологичния за турците Ертоглу се крие синът на херцога Това не е турско име
Липсата на пари проваля ИРИ Докато венецианците и частично генуезците са търпяли при Константин Драгош липсата на пари, Урбан с топа и каталунците преди него са потърсили другата страна - османлиите
цитирай
3. andri - Малко преди тези събития, на българска територия са се случили други кръвопролития
22.05.2015 15:19
Българите от битката при Черномен (1371 г.) до похода на Али паша (1388 г.)

КАКВО СЕ Е СЛУЧИЛО /ислям срещу християнство
Факт е, че през нощта на 25 срещу 26 септември 1371 г., близо до Черномен и брега на Марица се е случило нещо ново, различно. Променил се типът отношения между турците и балканските християнски народи. До Черномен турците грабели плячка и отвличали хора, които прехвърляли в Мала Азия, а малко по-късно преминали към овладяването на някои градове, без значение къде се намирали. И то предимно по-малки селища. Изключение направил Адрианопол — Одрин, който бил завладян към 1369 г. и бързо превърнат в средище на османската държава. На 26 септември 1371 г. Балканите станали свидетели на нещо различно: сблъсък между две държави, между две нации (не случайно в кратките византийски хроники се говори за „Сърбия“, а Йоан Углеша се нарича „деспот на Сърбия“[13]); сблъсък за надмощие на полуострова, за прогонване на турците от Европа (Исай) или обратното, за сломяване на християните. И наистина Черномен е и край, и начало: край на разпокъсани, твърде често недобре обмислени краткотрайни действия, които, с малки изключения, нанасяли удари, рушали, но не заплашвали цялото, и в същото време това било началото на тотална война на Исляма срещу Християнството.
цитирай
4. andri - Още събития свързани с датата 1303 - 1388 г
22.05.2015 15:29
Българите от битката при Черномен (1371 г.) до похода на Али паша (1388 г.)

КАКВО СЕ Е СЛУЧИЛО /ислям срещу християнство
Факт е, че през нощта на 25 срещу 26 септември 1371 г., близо до Черномен и брега на Марица се е случило нещо ново, различно. Променил се типът отношения между турците и балканските християнски народи. До Черномен турците грабели плячка и отвличали хора, които прехвърляли в Мала Азия, а малко по-късно преминали към овладяването на някои градове, без значение къде се намирали. И то предимно по-малки селища. Изключение направил Адрианопол — Одрин, който бил завладян към 1369 г. и бързо превърнат в средище на османската държава. На 26 септември 1371 г. Балканите станали свидетели на нещо различно: сблъсък между две държави, между две нации (не случайно в кратките византийски хроники се говори за „Сърбия“, а Йоан Углеша се нарича „деспот на Сърбия“[13]); сблъсък за надмощие на полуострова, за прогонване на турците от Европа (Исай) или обратното, за сломяване на християните. И наистина Черномен е и край, и начало: край на разпокъсани, твърде често недобре обмислени краткотрайни действия, които, с малки изключения, нанасяли удари, рушали, но не заплашвали цялото, и в същото време това било началото на тотална война на Исляма срещу Християнството.
-----------------------------------------

1388 г - погром за българите и навлизането на турците в територията на българите
1388 г. Поход на 30-хилядната османска войска, командвана от Али Чандърлъ паша, в североизточните български територии.

1388 г. Османска обсада на Варненската крепост.

1388 г. Надгробен надпис от Търново, който съобщава за смъртта и погребението на представител на царстващата фамилия.

1388 г. Видинският владетел Иван Срацимир е принуден да се признае за османски васал

1388 г. Българският цар Иван Шишман сключва мирен договор със султан Мурад (1362-1389),

15 юни 1389 г. Битката на Косово поле, в която загиват султан Мурад и сръбският крал Лазар Хребелянович.

ЕВРОПА през 1388
С установяването на
каталански контрол над Атина и Тива завършва дългоро
приключение на каталните, започнало от Константинопол,Мала
Азия,Тракия и Гърция.Тяхното княжество просъществува до
1388-1390 година,когато е превзето от Наварската рота на Педро
Бордо,Хуан от Иртубия и техният съюзник Флоренция.Каталанската
рота се явява в първото десетилетия на XIV век като най-голямата
военна сила на изток,защото Византия била толкова слаба,че не
можела по никакъв начин да им се опълчи.Тази византийска
слабост се оказала фатална по време на засилващото се османско
нашествие.
цитирай
5. andri - Имам чувството че, коментарите стоят някъде като топки наредени едно след друго и
22.05.2015 15:32
чакат реда си. Всеки преден запис -коментар, чака следващия да го бутне за да падне на мястото си в колоната.
Ама че система. Някой много "умен" се е престарал с нагласяванията.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6156257
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031