Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
21.11.2015 20:03 - ДРЕВНИ ЦАРСТВА И ЦИВИЛИЗАЦИИ
Автор: dalida Категория: История   
Прочетен: 2490 Коментари: 2 Гласове:
13


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
                            Нимруд, Елам, Вавилон, Армения, Асирия



ЦАР САРГОН втори


Саргон II бил един от великите царе на Асирия, който успял да обедини старите завоевания на баща си и да добави нови земи към своите владения. В пределите на Асирия по негово време влизали Вавилон, Армения, Филистия и древен Израел. Саргон II умира по време на битка в един от планинските райони на Персия. Британска експедиция под ръководството на Хенри А. Лейърд прави разкопки в Нимруд и заедно с по-късните арехеологически проучвания, направени от сър Макс Малоуин са разкрити просторни дворци на някогашните асирийски царе. Най-внушителен от тях е дворецът на цар Ашурназирпал II -основателят на града. Внушителни статуи на входа на двореца изобразяват два лъва с крила на орел и човешки глави в добре известния асирийски стил.

Независимо от няколкото опитa да бъдат продължени археологическите проучвания в Нимруд, за повече от половин век, като се изключат частните разкопки, направени от иракски семейства и иманяри, в руините на дворците не са направени допълнителни археологически изследвания. Очевидно, скулпторите и разкритите фрагменти са се оказали достатъчни за музеите и колекционерите. Политическата обстановка в Ирак изиграва също не малка роля по отношение на съдбата на това забележително археологическо съкровище. През 2003 г. войната в Ирак води до доразрушаване на голяма част от руините.

        Богатствата на Елам

   image
 

ЕЛАМ
Елам се намира непосредствено на изток от Месопотамия. Първите градове в областта се появяват през каменно-медната епоха. Най-ранните писмени сведения за Елам се появяват около 3 000 г. пр.н.е., когато се появяват и първите цивилизации в Междуречието. През Староеламитския период (Развита бронзова епоха), Елам представлява няколко царства в Иранското плато с център Аншан. През 2 хилядолетие пр.н.е. столицата се премества в Суза, в низината на Хузестан. Еламитската култура силно повлиява тази на Гутейската империя и наследилата я Империя на Ахеменидите, при която еламитският е един от основните използвани езици. Най-често еламският се счита за изолиран език, макар че някои учени го свързват с дравидските езици.

Акадската империя/ Иврит е държава просъществувала приблизително между 2350 пр.н.е. и 2150 пр.н.е. Неин център е град Акад в Южна Месопотамия.
Най-голям разцвет достига при

Саргон I,(На власт е между 2270 и 2215 г. пр.н.е. и е основател на Акадската династия),

                                         image

който подчинява градовете на Шумер и завладява по-голямата част от Плодородния полумесец - от Елам до Средиземно море. Акадският постепенно измества шумерския като говорим език в региона. Въпреки това акадците запазват и доразвиват клинообразната писменост, създадено от шумерите.

Огромната империя на Саргон се простира от Елам до Средиземно море, включвайки в себе си Месопотамия, части от днешните Иран и Сирия, а вероятно и Мала Азия и Арабския полуостров. Той управлява от новата столица Акад (Агаде), която според Списък на шумерските царе той построява (или вероятно само преустройва), на левия бряг на река Ефрат. Понякога се изтъква като първият владетел в писаната история, създал многонационална и централно управлявана империя, макар че на шумерските царе Лугал-Ане-Мунду и Лугал-Заге-Си също се приписва тази заслуга. Династията му управлява Месопотамия около век и половина.


След превземането на големите шумерски градове, акадците предприемат успешни походи към Древна Сирия и успяват да унищожат конкурентните им Ебла и Арман (дн. Халеб). Те създават първата в историята постоянна и професионална армия, която наброява 5400 войници. Освен това акадците подобряват и селското стопанство в региона като създават мрежа от иригационни напоителни съоръжения, необходими за усвояването на по-големи площи обработваема земя. При наследника на Саргон - Нарам-Син, Акад достига своето могъщество и поддържа постоянна армия от 5400 бойци.


Държавата на акадците е унищожена от нашествието на амореите, които изпърво са привлечени като федерати за охрана на границата откъм арабската пустиня, докато не се еманципират и превземайки и задържайки под властта си старите шумеро-акадски градове Исин, Ешнуна и Ларса основават ново собствено царство - аморейска Вавилония с център - Вавилон.


Векове по-късно, вавилонският цар Набонид посочва в своите записи, че поклонничеството към Ищар в Акад, по-късно е било заменено с това към Анунит, чието светилище се намира в Сипар. Въпреки многобройните проучвания, градът все още не е намерен. Една от теориите е, че Акад е разположен срещу Сипар от левия край на р. Ефрат, и е може би най-старата част от град Сипар. Друга теория гласи, че руините на Акад са под съвременен Багдад. Древната столица на Акад е разрушена при нахлуването на амореите, които унищожават и Акадската империя.


Името Вавилон произлиза от акадската дума Bab-ilim и означава Божия врата. Обаче тази форма е още от акадците или вавилонците неправилно разбрана и произхожда вероятно от една по-стара форма, която днес не се разбира и вероятно е била babbillum. В по-късно време се е погърчило акадското име Bab-ilim, чрез което се образува днешната дума Вавилон.


За първи път името Вавилон се споменава през 3000 пр.н.е.. Около 2200 пр.н.е. Вавилон бил известен като храмово място и е принадлежал през 21 век пр.Хр. към близкия град Ур. При царуването на великия Хамурапи (1792-1750 пр.н.е.) градът придобил водеща роля в стария Ориент. Той завладял почти цяла Месопотамия и е познат преди всичко чрез Кодекс Хамурапи, един от първите подробни сборници със закони.


През 1595 пр.н.е. Вавилон бил превзет от Хетите, като кратко време след това попада под владението на Каситите (около 1590 до 1150 пр.н.е.). Каситите направили града-държава Вавилон столица на Вавилония. Вероятно градът става религиозен център на царството през 12 век пр.н.е., когато Мардук се издига до върховен бог на месопотамския пантеон.


След 1158 пр.н.е. до към края на 8 век пр.н.е. Вавилон е владян от различни династии, когато попада под влиянието на Асирия.


Александър Македонски завладял града след битката при Гавгамела и бил приет като освободител. Той поставил престола на своята империя впоследствие във Вавилон, където по-късно починал.


Градът е известен със своите висящи градини и със строежа на Вавилонската кула.
Бил е открит и изследван между 1899 и 1917 г. от немския археолог Роберт Колдевей.


из: "свободна енциклопедия"
и
тук: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D0%BD



Гласувай:
13


Вълнообразно


1. cecobob - Наистина ми бе
23.11.2015 16:39
интересно .
цитирай
2. barin - Интересно
06.01.2016 21:51
На мене също,още повече, че вчера пуснах темата"Наследниците на Ной", която има общи неща с тази.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6191053
Постинги: 1102
Коментари: 4873
Гласове: 29477
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930