Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
09.01.2016 21:23 - Защо Европа и Исляма се мразят?
Автор: dalida Категория: История   
Прочетен: 3525 Коментари: 8 Гласове:
15

Последна промяна: 10.01.2016 08:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

                                         БИСЕРИТЕ НА АНТИЧНОСТТА
                                    / или защо Европа и Исляма се мразят /


(Много спекулации се срещат в медиите и интернет пространството. Много омраза се лее из страниците на публикациите. Заедно с това се забелязва и страхът стаил се в израженията по лицата на хората, плахите разговори на улицата и сякаш сърцата им са свити и уплашени. Нека с тази статия поне за малко да разсеем тези съмнения и страх. Когато човек е запознат поне малко с историята на една религия, той не е толкова страхлив и свит, затворен в себе си.)


Малко история

Милиони хора в Европа дори не са чували, че толкова много технически достижения и придобивки са заслуга на мюсюлмански учени отпреди столетия. Тук влизат както важните трудове по медицина, химия, математика и астрономия, така и чисто практически открития, които днес се използват в компютърните технологии или пък при прогнозите на икономическите експерти. След залеза на Античния свят, между ІХ-ти и ХІV-ти век науките отново процъфтяват тъкмо в Близкия Изток и в онези части от Европа, които се намират под ислямска власт. Голяма част от античното наследство е преведено първо от гръцки на арабски и едва по-късно – от арабски на латински. И благодарение на това западната християнска култура е получила достъп до бисерите на античността. През арабските преводи до Европа достигат важни астрономически открития, които залягат в трудовете на Коперник и на Леонардо да Винчи. През 632 година, малко след смъртта на Мохамед, арабите са относително примитивен народ, който още не е започнал своята експанзия. Те са бедни и почти нямат писменост, ако не се броят Коранът и малко поезия и реторика. Осемдесет години по-късно когато нахлуват в Испания, тяхното културно равнище все още е същото. Но завладявайки Месопотамия, Сирия и Египет през VІІ-ми и VІІІ-ми век, те получават достъп до големите центрове на духовността в Близкия Изток. Много тамошни просветени хора приемат исляма и така започва един многовековен процес на взаимно смесване, в което арабите постепенно усвояват градската култура и влизат в досег с постиженията на древните цивилизации като тези на шумерите и египтяните. Центрове на ранната ислямска висока култура по онова време са Багдад, Исфахан, Бухара, Самарканд, Дамаск, Кайро, Фес.

ЗЛАТНИЯ ВЕК
Голямото влияние на исляма върху развитието на Европа възниква едва след като арабите завладяват Испания. По време на арабското владичество обхващащо почти целите Пиринеи, наречени тогава Ал-Андалус (оттам идва името на днешна Андалусия), което започва през 711 година, много испанци всъщност не са недоволни. Новите окупатори прогонват страховитите вестготи. Еврейското население на Пиринеите също изпитва голямо облекчение, защото дотогава католическата църква го подлагала на непрестанен натиск. До 1492 година, когато завършва Реконкистата (многовековното християнско въстание срещу мюсюлманите) и арабите губят Гранада, последната си провинция на Пиринеите, Испания и Португалия се смятали за ислямски страни в Европа. След като християните завладяват Гранада, от Испания са прокудени почти всички евреи и мюсюлмани, които не искат да приемат християнството. Хиляди завършват на кладите. Част от днешните евреи на Балканския полуостров, включително и в България, са потомци на прокудените тогава от Испания. По време на „мавърското господство” мнозина испанци приемат исляма. Други си остават християни, но спазват нравите, традициите и дори „дрескода” (начина на обличане) на мюсюлманите – мъжете се обличат в дълги дрехи, учат арабски, възхищават се на космополитната култура на арабите и често пъти живеят в многоженство.

ИЗКРИВЕНИЯ ОБРАЗ НА ИСЛЯМА
През Х-ти век ислямската култура в Испания достига своя апогей, след което започва бавната й ерозия. Когато „маврите” окончателно са прокудени отвъд Средиземно море, през 1499 кардинал Франсиско Хименез нарежда изгарянето на 80 хиляди арабски книги в Гранада – варварски финал на едно многовековно културно смесване. Изобщо Католическата църква настоява християните съвсем отчетливо да се дистанцират от мюсюлманите. Така през следващите няколко столетия хората на Пиринейския полуостров постепенно привикват с мисълта, че са християни – независимо, че историческата истина е доста по-сложна. А Католическата църква, не само в Испания, обявява исляма за враг номер едно. И на няколко пъти предприема срещу него така наречените Кръстоносни походи. Ислямофобията от онези времена има обаче не само религиозни, но и идеологически корени. Светият престол смята, че е най-добре европейските държави да не се бият помежду си, а да обединят своите енергии срещу „неверниците” от Изток и срещу еретиците в своите граници. Кръстоносните походи са голям успех, но те дават на Западна Европа нова идентичност като враг на исляма. Тъкмо между ХІІ-ти и ХІV-ти век възниква и изкривеният образ на исляма, който се е запазил почти непокътнат и до днес. Той представя мюсюлманите като фанатици, ирационални, склонни към насилие и налагащи своята религия с огън и меч. Даже и да има такива инциденти, срещат се и такива деяния на отделни индивиди, те са рядко явление и самата религия ги наказва за деянията им. Този образ на исляма се затвърждава още повече, когато европейците влизат в досег с Османската империя. След като завладяват Константинопол и слагат край на Византийската империя, османлиите настъпват на Запад и дори два пъти се оказват пред вратите на Виена, която тогава е столица на Свещената римска империя на германския народ – през 1529 и през 1683 година.

ЛОНО НА МРАКА И ЗЛОТО
В съзнанието на християните Ориентът се утвърждава като лоно на мрака и злото. Едва в епохата на Просвещението и Романтизма образът на исляма в очите на европейците започва да се променя. Османската империя отдавна вече не е заплаха, а самата Европа преживява прехода от селски феодализъм към градско и индустриално общество. Гражданството се еманципира от аристокрацията и от клира и преоткрива Ориента – този път като привлекателен, приказен алтернативен свят. Преводите на персийска и арабска поезия вдъхновяват по онова време дори Гьоте, който смята, че поезията обединява Запада и Изтока около едни и същи ценности и около стремежа към красота. В края на ХVІІІ-ти и началото на ХІХ-ти век тази идея е много популярна в Европа.

КОЛОНИАЛИЗМЪТ
Колониализмът обаче възражда старите омрази. Европейците отново започват да гледат отвисоко на исляма, смятайки себе си за по-развита култура. Така е и до днес. Още преди няколко десетилетия американският литературовед Едуард Саид излезе с тезата, че „Западът си е присвоил правото да „обяснява” Ориента най-вече, за да може по този начин да укрепи своето световно господство“. И наистина, повечето днешни европейски и християнски възгледи за Ориента възникват именно в апогея на колониализма през ХІХ-ти и ХХ-ти век. През 1835 година европейците контролират едва 35 процента от територията на земното кълбо, а в началото на Първата световна война тази цифра вече набъбва до 85%. „Ориентализмът” и преосмислянето на Ориента, се превръщат във важен инструмент на колониалистите.

ИСЛЯМА ДНЕС
За европейците Ориентът символизира част от собственото им развитие, което е останало в миналото. Те вярват, че са преодолели ирационализма и разрушителността, че са изпреварили мюсюлманските страни в усвояването на една разумна и предсказуема, мирна нагласа – както в частния живот, така и в обществото и между държавите.
Западът преоткрива исляма като враг след края на Студената война и най-вече след атентатите на 11 септември 2001 година. Действителната причина обаче е по-дълбока. Както се е случвало многократно в световната история, вътрешните кризи пораждат страх от Чуждото. В свят, който все по-бързо се превръща в едно цяло, естествено възникват несигурност и съпротивителни рефлекси. И те обикновено са обърнати към чуждата култура – независимо от това колко тясно е преплетена тя със собствената. Така, както са преплетени Ориентът и Оксидентът.

А.Андреев, Дойче Веле



Гласувай:
16


Вълнообразно


1. marley - Историята помни че
09.01.2016 21:57
европейците още от 16 век са разграбвали богатствата на арабските страни, африканските народи, Индийския народ, по суша и море и всички тези богатства сега се пазят в музеите на западните страни. Нищо чудно и това да е причината изтока и исляма да мразят запада и католизма. Освен това разгула, разврата и новия закон за кръвосмешението вече е преливане на чашата. Меркел да си подаде оставката! Тя не е достойна да заема този пост!
цитирай
2. andri - Исляма не мрази Европа, но Европа мрази исляма. Защо?
10.01.2016 06:44
Ето ви отговора, взет назаем от пресата:

Защото бялата раса има мисия да върне свободата на човечеството и да премахне робството във всичките му форми. Това е глобалният проблем.
В епохите е бил решаван само временно - докато сме успявали да съхраним Българската империя, единствената в историята на света империя без робство, нали? Та защо ни мразят и то не Европа, не САЩ и Русия.
Мразят ни тези,които искат да запазят робството.

И тук ще цитирам една статия в мрежата - УНГАРИЯ ПРЕДУПРЕЖДАВА: ТОВА НЕ СА БЕЖАНЦИ, ТОВА Е ПРЕСЕЛЕНИЕ НА НАРОДИТЕ: "От началото на годината до днес в Унгария са пристигнали над 120 000 бежанци. Ако тази тенденция се запази до края на годината, в страната ще пристигнат поне още 250-300 000 души. Това каза началникът на кабинета на премиера Виктор Орбан Янош Лазар, цитиран от БГНЕС.
цитирай
3. siainia - Защото
10.01.2016 08:08
Са един дол дренки!
цитирай
4. marley - В света на лицемерието и предателството политическия свят е най-корумпирания, там са и най-големите предатели
10.01.2016 10:19
ето ви един от тези лицемери, който спечели изборите с ИЗМАМА.

БАРАК ХЮСЕИН ОБАМА ,

първият етнически президент
награден с Нобелова награда за МИР! Но, Обама не спазва мира, а воюва на изток от Америка - в арабските страни,Обама води война за завоюване на територии и петролни богатства!!


Ето ви и доказателство за неговата награда, получена през 2009 г, една година след като е "избран" от американците за президент на САЩ.



Барак Хюсейн Обама II е 44-ият и настоящ президент на САЩ, от Демократическата партия. Избран е на 4 ноември 2008 г. и встъпва в длъжност на 20 януари 2009 г.


Барак Обама е първият цветнокож в историята, който е избран на този пост. Награден е с Нобелова награда за мир през 2009 г.

За да достигне до този пост Обама е постлал пред себе си достойно минало. Дали това минало обаче не е просто една крачка към политиката - даваща привилегии и неподлежаща на критики и съдебни преследвания.

ето и части от това добре обработено, добре замислено минало:
- Обама е изключително активен в своите политически дейности. През 1996 г. е избран в Сената на ИЛИНОЙС, и оглавява комитета за общественото здраве, където се бори за набиране на повече средства за фондовете за борба със СПИН, също е и защитник на каузата на ХОМОСИКСУАЛИСТИ.

ЛИЦИМЕРИЕТО МУ Е ОЧЕВаДНО
през 2002 г. се обявява срещу нео-консерваторите за нахлуването в ИРАК, като се изказва, ЧЕ Е ПРОТИВ ЕДНА ГЛУПАВА ВОЙНА, основаваща се не на разума и принципите, а на страдание и политика.Той не е единственият, който се противопоставя на войната, задвижена от правителството на Буш, заедно с него са голяма част от мнозинството в СЕНАТА.
ТАЗИ МУ проява го изкачва в класацията сред предложените за президенти на САЩ. С помощта на СЕНАТА Обама е избран с 63 % за следващ президент и през 2008 г се сдобива с поста.

2009

На 20 януаре 2009 година в 12:00 часа американско време, Барак Обама официално встъпва в длъжност като 44-ят президент на САЩ. и малко по-късно във времето Обама е награден с Нобелова награда?

Е, така стават нещата когато СЕНАТА стои зад гърба на един президент от етнически произход (Кения).


Ако беше се въздържал от военни действия които предизвикаха отрицателното отношение на американците Обама може би щеше да е сред тези, които заклеймиха ВОЙНАТА КАТО ВРАГ НОМЕР ЕДНО НА СВЕТА!!

НО, ОБАМА ИЗМЕНИ НА АМЕРИКАНЦИТЕ И НА СЕНАТА!!
Той се включи във най - отвратителната война, която водиха американските магнати за завоюването на петролните кладенци на водещите в петролния бизнес страни като Ирак, Иран, Сирия, Пакистан и др.

Барак Хюсеин Обама вече е обявен за най-големия лицимер и предател на планетата! Предал е доверието на СЕНАТА и народа НА САЩ!
цитирай
5. barin - Европа и исляма
12.01.2016 22:02
През последните години исляма се промени и ние го свързваме единствено с фанатиците,борещи се за влияние и налагане на религията. Преди години европейците също със сила налагаха християнството. Исляма има много достижения, предимно през IX-X в. Заради политиката се налага крайно отрицателното мнение към исляма, че са екстремисти, само воюват. Струва ми се, че САЩ влияят и се намесват прекалено много в ислямския свят, най-вече затова, че арабските държави са богати на петрол.
цитирай
6. pvdaskalov - * ! *
14.01.2016 19:02
Намирам постинга за изключителен.
Много антични съчинения са стигнали до нас, благодарение на превод и препис на арабски. Самият аз съм ползвал такива източници, но преведени на руски.
Благодаря за тази много полезна статия.
П и е р
цитирай
7. oranjevia - Европейците днес не точно мразят ...
15.01.2016 21:50
Европейците днес не точно мразят исляма - половината от тях идея си нямат на що е способен.Защото при завладяването на някой христянски град са се започвали едни масови грабежи и изколвания на местно християнско население .При първата обсада на Виена например населанието в околностите на града е почти изцяло изклано от турците.Има и цели арменски градове -също изклани -сещам се за гр . Ани например където труповете са били толкова много ,че не е можело да се върви по улиците.Това поведение при него е закрепено канонично от Корана - прославутата сура на меча където се казва че главите на неверниците се режат от вратовете,че христяните и други "хора на писанието могат евентуално да се оставят живи -но като втора ръка хора и ако плащат данък- ако са будисти или хиндуисти ,зороастрици - ислям или се колят.Опитите това да се представи като мирна религия са си леко наивни ,но хората се хващат ,а и болшинството мусюлмани просто не спазват тези правила.
Защо в Испания се държат мирно -понеже процентно маврите са твърде малко завладяват с 30 -до 40000 човека армия .Когато си малоброен ,а завладяните многобройни не си периш гагата много ,че да не вземат да ти се ядосат.Относно научните им постижения -е това е нещо което никой не отрича.
цитирай
8. oranjevia - Сещам се за клип по Ютуб, който на...
15.01.2016 21:57
Сещам се за клип по Ютуб ,който наскоро гледах -авганистански муджахидин учи 9-10 годишни ученици :
-Какво е това деца ?
-Калашник!
-За какво служи ?
-Да се убиват неверници!
-Кои са неверниците?
- Християните и евреите!
Такива ми ви работи.
цитирай
9. dalida - Едно изследване направи важна новина в Европа ТВ.
17.01.2016 17:21
Колко мюсюлмани живеят в Европа от 2000 година досега:

ЗА МЮСЮЛМАНИТЕ В ЕВРОПА
ГЕРМАНИЯ - 4.8 милиона мюсюлмани живеят в страната
ФРАНЦИЯ - 4.7 милиона мюсюлмани живеят в страната
РУСИЯ - 14 милиона мюсюлмани живеят постоянно
до 2030 година се очаква в Европа населението от мюсюлмани да е 8%.
родени в Косово, Ирак, Босна, Мароко, Алжир, Тунис, СА, Турция, Гърция.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6156190
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031