Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2021 18:26 - Формиране на румънския народ
Автор: andorey Категория: История   
Прочетен: 4608 Коментари: 21 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Избирам да говоря за нашите северни съседи румънците неслучайно. Освен всичко останало, тази тема би ни помогнала да разберем и нашият български произход, нещо към което от години се стремим с всяка статия тук в блог бг.

Румънският език е причислен към групата на латинските езици. Това са езиците италиански, френски, испански, португалски, френски, окситански и каталански говор и други, както и румънски. Българският език от друга страна е поставен в групата на славянските езици – украйнски, руски, белоруски, полски, чешки, словашки, словенски, хърватски, сръбски и други.

Дори и по незапознатите с темата за румънците и румънския език знаят и са чували, че в румънския език има много, доста много български думи, или иначе казано славянски. Дори когато чуем една произволно избрана румънска песен тези думи се чуват и правят впечатление Известно е също, че в миналото тези думи са били още повече, но съзнателно са били изчистени от румънския книжовен език и заменени с латински и западноевропейски думи. Но трябва добре да се разбере и да се подчертае, че основата на румънския език е била винаги латинска, или иначе казано романска.

Когато разглеждат ранната история на България, българските учени често говорят за някакво романизирано население по нашите земи или по точно казват че траките, които живеели на Балканите, били напълно романизирани (и елинизирани) по време на римското владичество, което продължило от 1 до 7 век от новата ера. Оттук се появи и абсурдната теория, че именно власите, или иначе казано едно романизирано население, били наследници на тракийското население на Балканите. ( А каракачаните били наследници на елинизираното тракийско население!)  Тази хипотеза е толкова погрешна, а и обидна за българите, колкото и приказките за татаро-финския произход на прабългарите, приказките за славянските морета, залели Балканите и приказките за изчезването на траките. Тя показва и цялата обърканост във връзка с представата за нашия произход, която просто няма как да не се отразява на българина, който учи погрешни неща по история още в училище. Оттам и цялостната му представа за света, за историята, а дори и за самият него са объркани и погрешни. Макар че истината никога не може да се скрие и да се затъмни напълно.

Ако говорим за някакъв смесен народ, формиран на базата на латинизирано (романизирано) тракийско население и славянско такова, а дори и на някакъв друг съвсем външен елемент (извън индо-европейското езиково и етническо семейство) това е именно румънския народ. Пак повтарям – това не е българският народ, както и досега пише в учебниците, а именно румънският.

На територията на днешна Румъния в древността живеят даките, който са роднини на траките, или казано иначе са клон на обширното тракийско население, обитаващо почти целите Балкани. В източните части на влашките земи, към Черно море, живеят и гетите, едно от големите тракийски племена. Да отбележим, че населението на север е било доста по рехаво от това в южните земи, за което свидетелстват и древните историци и археологическите проучвания.


image

Именно тези гети и даки са едни от първите тракийски племена, които започват да бъдат наричани вече не тракийски, а славянски, или по точно казано склавенски. Този процес започва към 5-6 век от новата ера. Тук разбира се има много уговорки, във връзка и венетски, тракийски, скитските племена (всички те роднински), правилният им разбор, но така или иначе именно скито-траките от Античността, започват да се наричат славяно-българи през Средновековието, след запада на същинската Римска империя. 

По време на Римското владичество на Балканите, което продължава доста дълго – около 6-7 века за различните области, Рим владее над огромното трако-илирийско-дакийско население, като провежда различна политика. Тази политика включва всичко типично за една империя, на първо място това е събиране на данъци и рекрутиране на войска (или помощни за войската поделения) от местното население. Тази политика включва и строителство на пътища, градове, военни лагери, мостове и други, т.е. изграждане на нещо, което днес наричаме инфраструктура. Не на последно място тази политика включва и разместване на големи групи население, в границите на империята, поради различни причини.

Впрочем на север от река Дунав римското владичество е кратко. То започва с походите на Траян (98 -117)  срещу даките и тяхното подчиняване. Рим не успява да завладее всички земи, част от днешна Румъния и Молдова. Но дотам където стига римската власт на север и на изток са изградени земни валове, за защита от германски, ирански и трако-скитски (славянски) племена. Част от тези римски валове науката приема за прабългарски, но това е една отделна тема. Рим построява и тук гарнизони и градове – административни центрове, като главният е наречен Улпия Траяна Сармизегетуза. Този изцяло римски град е построен в равнината, на около 40 километра от старата столицата на даките Сармизегетуза (Регия), разположена сред непристъпните гори малко по на север.


image

Както е известно в земите на север от Дунав римската власт продължава до 270-271 година, когато по времето на император Аврелиан (270 -275) римските гарнизони и администрация е изтеглена от тези земи в новосъздадената провинция Крайбрежна Дакия, в земите на днешна Северозападна България и част от Сърбия.  

Така наречената романизация на населението  (поримчване и полатинчване), с което нашите и чужди учени толкова спекулират,  е една чиста недомислица в научно отношение, за съжаление често използвана в научната литература. Повлияни от римската култура и латинският език са били може да кажем броени единици от населението и то изключително тези живеещи в градовете и по-големите административни центрове. Това е било нещо като погърчването по градовете, в едни по-късни времена, по време на османското владичество.

Това ще рече, че основното население на Балканите, а именно тракийското си е говорило все стария език, и си е пазило все старата култура. Да уточним, че загадъчният тракийски език е именно това, което днес наричаме славено-български език, което все още ни се струва особено чудно. Но това е обяснимо, след толкова десетилетия официална пропаганда по въпроса и изучаване и дълбоко вклиняване на неверни тези.

От друга след 1-2 век на Балканите сред многобройното местно тракийско население е било заселено и латинско-говорящото население, което е основата на това, което днес наричаме власи или румънци (а също и арумъни). Нашите възрожденци са знаели много добре истината за всичко това, което днес с такова неверие преоткриваме. А след като са знаели истината, те не се изказват особено ласкаво за римските колонисти заселени на Балканите сред многобройното, мирно и работливо местно население. В известните две писма до проф. Иван Шишманов Цани Гинчев отбелязва че цинцарите, т.е. власите са били римски колонисти, заселени по границите на отделните големи области. Той мимоходом отбелязва, че власите (латинско-говорящи римски колонисти) са заселени между Гърция и Тесалия, между Македония и Тесалия, между Тракия и Македония и т.н. за да държат в покорност населението (тракийското) и да шпионствуват. Това не особено приятно определение на власите като чужденци, шпиони и римски агенти във всеки един смисъл направо бледнее пред определението на йеросхимонах Спиридон Габровски в неговата „История во кратце о болгарском народе словенском” от 1792 година. В главата за Траян Римски (Троян – римски кесар) той коментира, че този император след като завзел Дакия, преселил населението в Далмация (босненско-сърбо-хърватские земи), за да не се отрече от него и пак да въстане (има се предвид въстанията на даките под водачеството на Децебал). А от земите на Далмация и от тези в Италия, „колкото се намираха в неговата земя курви, разбойници… ги пресели в Дация, дето сега живеят влахите, защото влахите от Италия водят племето си”. Тук вероятно има и лична причина за подобно отношение, понеже по това време йеросхимонах Спиридон Габровски живее в различни манастири в земите на Влахия и Богданско (Молдова).

Откъде точно е преселено това латинско или може би латинизирано (романизирано) население на Балканите е трудно да се каже, дали от земите на Италия, Испания или Западните Балкани или някъде другаде. Но именно това романско население е основата на влашкия или ромънския етнос. Не по-малко труден е въпросът кога основните маси на това население се прехвърлят или са прехвърлени на север от Дунав. Според проф. Васил Златарски това става чак около 12 век. Така или иначе във Влахия и Трансилвания още от времето след Траяновите войни е заселено романско население, около което по-късно се сформира и влашката общност и държава. Същевременно дако-гетското население, наречено по-късно славянско, а други нови славянски групи винаги са обитавали тези земи. Постепенното смесване между власи и славяни се е осъществявало с различна интензивност, но така или иначе романското население е било винаги в пряк контакт със славяноезичното население. Резултатите от това са ясно отразени в речта на румънците, където изобилстват славянски думи и дори цели фрази. Все пак да подчертаем, че основата на езика си остава латинска именно поради това, че той е бил езикът на докараните латински колонисти на Балканите през 2 век (а вероятно докарани и по-късно).

Днес румънците наблягат силно на дакийския (тракийски) си корен от времената на цар Скорило и цар Децебал, а разбира се и от по-ранни времена. Те действително имат основание за това, доколкото трако-славянският елемент също е участвал във формирането на румънската народност. Действително днешните румънци физически доста приличат на българите именно поради общото трако-дакийско наследство. Впрочем земите на север и юг от Дунав имат приблизително еднаква съдба от времето на праисторията и епохата на халколита (каменно-медната епоха).


image

Заобиколена отвсякъде от славянски народи – българи, сърби, украинци, както и от унгарците от северозапад Румъния е откъсната географски от латинското семейство на португалци, испанци, французи и италианци. Причината за това е, както вече посочихме, в преселението на големи групи латинско население на Балканите по времето на император Траян, а и в по-късните векове, по време на управлението на Римската империя. В такава ситуация за румънеца не остава друго освен да е весел, което е и забелязано от външните наблюдатели. С влашки произход например са писателите-хумористи Бранислав Нушич и Алеко Константинов.

 Така да повторим това, с което започнахме и което е най-важно за нас в случая. Не България, а именно Румъния е страната, в която е имало смесване на романизирано (латинско) население и славянско такова. Резултатите от това са били видими през вековете, видими са и до днес, в румънския език, в румънската култура и т.н. От друга страна т.нар. власите не са остатъци от някакви си траки, а точно обратното – власите са привнесения чужд, немногоброен елемент, сред обширното, тракийско, балканско население, наречено по-късно през Средновековието българско.

И накрая крайно време е вече в училищата ние българите да учим истинската си история, а не такава създадена преди векове във виенската историческа школа и преповтаряна безкритично от  нашите учени вече толкова десетилетия.   



Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. anonimen65 - popadna mi knigata na Petar Dobrev
22.01.2021 20:15
Istoria na Bulgaria kato test za intelegentnost opitvam se da svarja kazanoto tam i napisanoto tuk sam da priema che traki i balgari sa razlichni etnosi kakto Dobrev kazva
цитирай
2. dobrodan - Андрей, периодично ли трябва
22.01.2021 21:23
да напомням, че има къде да се чете?
Правете разликата между народ и управници, защото на Балканите тия неща комай винаги са били различни.
Не изкарвай траките славяни, явно нещата са къде по-дълбоки. Тъкмо ще разбереш кой и кога се е ославянил, както и по кой начин е станало.
Един по един ли да ви оборвам, или в "групата" ще съберете куража да отворите най-обикновен файл, за който съм дал линк?
цитирай
3. andorey - Istoria na Bulgaria kato test za ...
22.01.2021 21:43
anonimen65 написа:
Istoria na Bulgaria kato test za intelegentnost opitvam se da svarja kazanoto tam i napisanoto tuk sam da priema che traki i balgari sa razlichni etnosi kakto Dobrev kazva

Бях почитател на П. Добрев преди 20 години, четях всички негови книги. Тогава той вършеше добра работа, сега вече е ретрограден, така да кажа.
цитирай
4. panazea - Здравей !
22.01.2021 22:09
Баба ми употребяваше латински думи в най-чистия им вид.
Казваше ми - Стани от скалите , да отвориш портата , че иде дедо ти с каруцата.
Не беше нито влахиня , нито аромънка. Беше неграмотна и не знаеше да пише и да чете на Български , камо ли да бе учила Латински. Много думи , които и сега се използват имат успоредици с Латинския. Клисура е clausura , Устие е Ostia.Око е oculus . https://www.dizionario-latino/dizionario-latino-italiano.php
цитирай
5. leonleonovpom2 - Съгласен съм с повечето от напис...
22.01.2021 23:35
Съгласен съм с повечето от написаното, Андрей!
Но според мен си пропуснал, че се смесва влахи и валахи
Валахи са военизираните Български села Когато няма война, войниците са на село, гледат овце обикновено При второто Българско царство , те се Прехвърлят отвъд Дунава Там терените са подходящи за овцевъдство, не стават за земеделие, наводняват се! Валахите не могат да се занимават ъс земеделие, воюва се ,когато се прибира реколтата С овцевъдство се занимават и власите и оттам идва смесването
Доказателство за това е сведението ,че братът на Самуил е убит от пътуващи власи? Убит е от войници, какви пътуващи власи ще убият брата на царя!?
И още едно Когато Иван Шишман е в Никопол, вика войводата Мирчо Стари с войската, Българската, да дойде! Той, Мирчо Стари обещава, но не идва И Търново пада А Мирчо Стари е в Румъния, където обикновено лагерува Българската армия, чийто комендир е той!Дали е влах Стари показва какъв е!
Има запазен документ, написан от Влад Цепеш-Дракола, писал съм на тази тема, подписан от него - На Български! И името и прозвищата му са Български Смяната на Български с латинси почва през 17- ти век. Съвместно от папата и от АвстроУнгария Целта е тези земи да се откъснат от православието И тогава папата налага романизирането Езикът не е чист латински Има от всякакви езици думи-френски например и те са преобладаващи !Българските са около 20% И френските се изговарят така, както Българин би ги казал, твърдо! Така ,че може би има някакво романизирано население, но то е незначителен процент-от римско време!
Стана дума за смесването на власи с валахи Едни граничари не могат да създадат народ! Доколкото знам, такова войнишко село е било Факия- Малкотърновско По заповед на цар Самуил валахите му-войниците ,са преселени от Кюстендилско там, да пазят прохода!
И още неща Златните гривни на Децебал, за който говориш, са намерени в до градче със съвременно име, може да бъркам, малко, защото цитирам по памет с име Градищеа Монтяну
Първата дума е безспорно Българска, втората не е, френска е!? Град в планината означава или планински град!

ПП -Ако не ти представлява някаква особена трудност, прати ми в съобщение ,какво е написал Керев в цитата, за който ми спомена
Ще съм ти благодарен!
Пропуснах нещо важно Чудел съм се ,как Ботев списва вестниците си в Румъния на Български? Ами до средата на 19- ти век, там се е пишело само с Български Букви Така ,че сигурно не е била особена трудност ,да си намери стари печатащи машини и букви!
цитирай
6. barin - Здравей, Андрей. Харесах напис...
23.01.2021 06:31
Здравей, Андрей. Харесах написаното. Румъния не заслужава тази голяма територия, която има. Във Втората Световна война нейните прегрешения спрямо страните- победителки са по-големи, отколкото нашите.
Поздрави!
цитирай
7. leonleonovpom2 - Прав си Адаш за Румъния през ВСВ!...
23.01.2021 09:04
Прав си Адаш за Румъния през ВСВ!
Те са превзели Одеса, участвали са при Сталинград
Но ние сме нарочените, още при възстановяването на държавата ни!
цитирай
8. iliyanv - Мен, как можа да нацъкаш толкоз много глупости
23.01.2021 11:16
в толкова малък обем на текста? До края на 16-ти век в угровлашките и молдавски грамоти няма една румънска дума за цяр. Всичко е писано на говорим жив български език. Тези грамоти са с правно-административно, църковно и ежедневно делово съдържание и тези грамоти са били предназначени за населението на обичайния им език. Процесът на латинизация на езика започва в края на 16 век от Запад, от католическата граница и върви на изток в продължение на 2 века.
А на леонлеонпорно2 - много здравие от арменския поп. Писал по-горе глупости за "пътуващи влахи". А текста е, че брата на Самуил е убит от "влахи-пътници". Разликата е от Поморие до Влахия. Завършвам с едно послание на Йоан Александр воевода (1431-1433), син на Йоан Мирчо воевода и чичо на Йоан Владислав воевода, известен от фейк-романите за благородни девици и евтината румънска пропаганда като граф Влад Дракул: "... а кто ще слъгати да му ебе пес женъ и матере му“. Туй за леонлеонпорно2 се отнася. И още нещо за финал - правилната дума е "влах", гръцка дума и означава - пастир, чобанин. "Влас" е стара българска дума и означава "косъм", а власи - "коси, косми".
цитирай
9. panazea - Официалният език на власите е бил Българския и са писали на кирилица.
23.01.2021 12:45
40 процента от езиковото богатство на така наречените румънци са Български думи.
Не само управлението на държавата , но и множеството преселници от българите оттатък Дунава способстват за това. Името на столицата им означава Буковая роща.
Имат много наши имена в топонимията. Пограничното население е двуезично.
Румъния заграбва унгарски територии , ТранСилвания. Там живеят етнически унгарци. По отношение на България водят експанзионистична пропаганда в Молдова към Бесарабските българи , в Добруджа са избивали Българите.
А граф Влад Цепеш , дето е цепел главите на вразите , е бил истински герой , защитник на народа си и затова папството измисля тези легенди за вампири.
цитирай
10. leonleonovpom2 - Е, развесели ме, Илиане!
23.01.2021 14:12
Аз цитирам по памет, но нима пътуващите не са пътници?! Влах- власи!
Впрочем сигурното доказателство ,че романизирането, основното е късно , е наличието на много френски думи в езика им А той е късен език и официално е въведен в началото на 16- ти век-за Франция
След Освободителната война Северна Добруджа е дадена на Румъния Но кралят и бави манифеста за присъединяване? Там никой не знае писмено румънски Чуди се какво да прави? Затова е написан на Български И е извинение за станалото, което е по решение на Великите сили!
цитирай
11. andorey - Ставате смешни с твърдението че са ...
23.01.2021 17:01
Ставате смешни с твърдението че са българи, щом са писали на български. Ставате като гърците, които казват че щом траките преди новата ера са писали на гръцки, значи са гърци. А прабългарите, не са ли писали и те на гръцки и т.н. Имало е римски колонисти, латиноговорящи, това е основата на влахите, така наречени.
цитирай
12. dobrodan - Ето за четене.........щото едно е да се говори, друго е да се чете първо.
23.01.2021 20:30
"Следва да отбележим още един народ, който обитавал в съседство с башкирдите в района на дясното крайбрежие на Средна Кама. Вилхелм де Рубрук отбелязва, че редом с башкирдите (паскатур) обитавало племето "блак" или "иллак", а след това част от този народ мигрирала в района на Нижни Дунав: "Близо до паскатирите живеят иллак, което значи същото като блак, но татарите не умеят да произнасят "Б"; от тях са произлезли тези, които живеят в земите на Асан. Защото и двата, както едните, така и другите, ги наричат "иллак". За това в своето "Велико съчинение" пише и Роджър Бейкън: "Близо до земята Паскатир се намират балхите от Велика Балхия, откъдето дошли балхите в земята на Асан между Константинопол и България и Мала Унгария. Този народ тартарите наричат днес илак, което значи същото като блак". В латиноезичните източници този етнотермин се среща в следните фонетични варианти: valahi, volohi, vlasi, blaci. В рускоезичните източници той се привежда в такива форми: влахи, валахи, волохи, волхи. Арабизираният вариант в латинска транскрипция се предава във формата al-Awlaq, на което в рускоезичен запис могат да съответстват два варианта на прочит - ал-Авлак или ал-Аулак. Виждаме, че "ал" е арабският определителен артикул, който при превод следва да бъде изпуснат. От двата варианта "авлак" и "аулак" в тюркски език го има вторият - аулак, което се превежда като "укрит, уединен" или "отдалечено пасище". Вероятно тези хора са обитавали отдалечени от основната група племена в този регион. Следва да отбележим, че по своята граматична форма названието "аулак" не се явява племенно - то не съдържа племенни маркери. Такова название вероятно е било обусловено само от териториалното разположение на даденото племе, което дава основание да предположим и наличие на самоназвание у това племе, под което то да бъде известно в писмените източници. В горепосочените фрагменти названието на народа "блак" и "балх" е изкривяване на думата "аулак"(awlaq). Латиноезичните автори при записването на тази дума са изпускали началното "а", я втория звук са зааписвали като "б". В някои случаи той е бил прочитан и като "в". Така са се появили съответните фонетични варианти в латинските източници.
От показаните данни доста определено можем да твърдим, че първоначално тюркоезичният народ "аулак" е обитавал в района на Средното Прикамие близо до башкирдите на територия, наречена от латиноезичните автори "Велика Балхия". В някакъв времеви период този народ е започнал миграцията си към Долен Дунав. Отначало той се е разселил вероятно някъде в Задкарпатието. Поредната миграционна вълна обаче на магарите (башкирди или по славянски - угрите), вървяща през Средното Приднепровие, изтикала народа аулак на югоизток, на територията на Древна Дакия. Това събитие е намерило вероятно своето отражение в руските летописи от 898 г.: "Идоша Угри мимо Киев горою еже ся зовет ныне Оугорьское и пришедшее к Днепру и сташа вежами беша бо ходяще аки се половцы пришед от востока и оустремишас черес горы великия (яже прозвашас горы Угорьскиа) и почаща воевати на жиоущя ту волхи и словени седяху бо ту преже словени и волхве прияша землю словеньску посем те Оугри прогнаша волхи и наследиша землю ту и седоша с словены покоривше я пад ся". На земята на древна Дакия аулаките се разселили за постоянно жителство сред обитаващите я, по-вероятно от всичко останало, склавени.
Независимо от това, че на съседните племена аулаките били известни именно под това си название (в различните му фонетични варианти), те запазили и самоназванието си. Вероятно то е било арьомъын (аромъни, бел. моя). На съставни части това название се дели така: ар-ьомъ-ын. Първата съставяща "ар" е думата "мъж". Втората съставяща "ьомъ" е "община", третата "ын" е афикс за образуване на прилагателни имена. Буквален превод на този етноним е "общинниците". При използването на това название в нетюркските езици то донякъде се е изменило и в нашия език е получило формата "румъни". Самоназванието на този народ има вида "romаni". Не е трудно да се забележи, че латиноезичната и тюркоезичната форми на етнонима "румъни" - арьомъын (общинните мъже) е доста близка до аналогичната форма на етнонима на римляните и византийците - "арьомъ" (мъже от общината" или "общинни мъже". Не е изключена и някаква етническа връзка между двата народа. Още повече, излиза, че далечни предци на румънците са били, както и предците на унгарците, тюркоезичен народ, излязъл от Средното Прикамие."
Ако ви прави впечатление, балхите-бахлики не са точно българи.
Има и две приказки за Асеня казани.
Засега толкова.

цитирай
13. leonleonovpom2 - Андрей, тези земи са били повече ...
23.01.2021 21:37
Андрей, тези земи са били повече години Български, отколкото румънски Даките са преселени гети от нашите земи и преименовали се /по твърдението на Херодот ,че си сменят имената/
Виж воеводите им-първият е Иванко после Георги , Мирчо Стари, Влад, отново Мирчо, Тодор,....... това румънски имена ли са ? Обясни френската лексика в езика им Той става международен точно в 17- ти век
Ами името на столицата на Децебал-в него фигурират гети и сармати, така ли е? Писал си на тази тема
Отговорно-Румънската нация започва да се формира в началото на 17- ти век с участието на папата и АвстроУнгария Даже името на власите в писмого на Калоян, преведено от грък на латински, Калоян е писал оригиналът на на гръцки, той го е добавил, Калоян не го е писал И то е блакхорум Знаеш ли на какво ми прилича Не на власи , а на блъ/а/гаром ! А явно , това са военизиранит Българи, затова не се пишат
Да, Дюканж пише за власите на Калоян ,че победили кого ли не Всички! И отом безумието, че Калоян е...влах? Той може да победи някой не с други , а с войници Не са никакви румънци тези войници Едва ли има по разпасана армия, като се изключи италианската, от румънската
Отново потвърждение за това , което говоря
Дюканж е писал нашата история преди Паисий-седемнадесети век Когато почва романизирането на Румъния Нещата стават съвсем ясни!
И мое лично впечатление Румънците произнасят латинските, италиански и френски думи твърдо, грубо, като един Българин с гимназиален курс в езика Това е наложен език, не е матерен Така е тръгнал и е останал на това ниво!
Помолил те бях за нещо, но явно те затруднява!

П.П. - Историята е ветропоказател, всичко е възможно в нея, с изключение на логиката, с която е скарана Но след като е ветропоказател ,правилното движение е по вятъра , а не срещу него!
цитирай
14. shtaparov - "Румънците" са поре...
23.01.2021 22:53
"Румънците" са поредния фалшив народ,измислен в последно време подобно на "македонците"- затова на тях не им трябва държава. Те във всеки случай трябва да върнат на Унгария северна Трансилвания а на нас- цяла Добруджа,Бесарабия и южно Влашко,които са древни Български етнически земи.
цитирай
15. andorey - Istoria na Bulgaria kato test za ...
25.01.2021 11:54
anonimen65 написа:
Istoria na Bulgaria kato test za intelegentnost opitvam se da svarja kazanoto tam i napisanoto tuk sam da priema che traki i balgari sa razlichni etnosi kakto Dobrev kazva


Именно П. Добрев цитираше един арменски източник, където се споменават 25 славянски племена от 7 век, но не територията на България, а в днешна Румъния. П. Добрев отказа да приеме някои факти, остана си с разбиранията преди 20-25 години. Няма лошо, но днес информацията по историческите въпроси е в пъти по-голяма.
цитирай
16. kirk - Пак вместо собствени източници
26.01.2021 09:40
Пак вместо собствени източници - ровичкане из чужди анални такива плюс специфичния бълг. "развален телефон". Арменските историографски сведения са предназначени за арменци, не за славяноезични татари... Превеждани основно от руски вместо от оригинала и от тъпи копелета като Путьо Голийски вместо от истински специалисти, естествено, ще стават все по-зашеметяващи. Статията ти Андорей-чо е боклук - Краткий курс по истории КПСС. и румънците са нация, а не народ. Румънският народ е народонаселението, ама това цигани и донационални етноси не мож го разбра...
цитирай
17. andorey - Ще напиша скоро една статия за фо...
29.01.2021 21:07
Ще напиша скоро една статия за формирането на арменския народ ако искаш. Може да ти хареса повече.
цитирай
18. kirk - Не те съветвам
01.02.2021 12:35
Не те съветвам - вземи пример от евреи и арменци: ние пишем ли, коментираме ли вашите жалки историкии??? Ако не бях аз и брат ми никога нямаше да разберете, че Комитопулите са арменци, тоест че българите са имали арменци за царе! Представи си някой малограмотен туземец от о-в Тимбукту да напише кратък курс по история на Римската империя. Какъв е смисълът?! Българите се интересуват как сме ги описвали в нашите хронографии - с една дума използвали сме етноним, чиято семантика е "овчи глави", вероятно защото са носили калпаци! Оттам нататък тези сведения са за наша %консумация" - не за българите! Забележи, че 18-ти век Паисий написва първата им историяу и то словеноболгарска, а не българска. И е прав, и е точен..., Защото нито славяните, нито българите са имали история... Така че няма начин да ми хареса някой чужденец да описва и коментира исгторията ми. Повече резон имат географски описания от чужденци, а не исторически...
цитирай
19. andorey - Привет Кърк, когато говориш по р...
01.02.2021 15:12
Привет Кърк,

когато говориш по разумно, може да се води диалог с теб. За Комитопулите не ми е приоритет и не смея да взема отношение.
Много ме заинтересува това за овчите глави обаче? Каква точно е думата - като произношение и начин на писане, ако може с кирилски или латински букви? Чакам отговор.
цитирай
20. kirk - Така не става
02.02.2021 02:00
Така не става... В моя свят всичко си има цена! Налага се да посетиш личната ми страница във Фейсбук, както и страница "Арменско-бълг. култ.-информ. офис" и да потърсиш статията за етнонимите и етнонимични названия на българите у съседните и по-далечни етноси и страни. Така ще разбереш, а и други, защо не бива да се взимат много насериозно и да се възвеличават сами в своите очи. Защото това е истинското огледало, ако наистина искат да разберат кои и са и какви са. Циганите ги наричат горчивоядци или лайноядци, гърците - кожогризци, евреите - ..., турците - ... и т.н. Аз няма да търся вместо теб! И защо ти трябваше да обиждаш румънците?! Вземи сега да накараш някой румънец след като пишеш такива глупости за историята им, да ти помогне, да видим дали ще успееш?!
цитирай
21. andorey - Не съм овиждал никой. Румънците са ...
02.02.2021 09:37
Не съм обиждал никой. Румънците са римски колонисти, настанени на Балканите за да бъде отслабено местното тракийско население, преки потомци на което сме най-вече ние българите, но и самите румънци в последствие, гърци, сърби, че дори и турците и т.н.
Ще погледна страницата на армено-българския култ-инф. офис. Аз никога не съм си правил илюзия по отношение на името българи, а и по отношение на нашата традиционна култура, но не смятам и да я принизявам излишно...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: andorey
Категория: История
Прочетен: 2149112
Постинги: 354
Коментари: 2326
Гласове: 5599
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031