Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.01 23:09 - Сирия
Автор: mt46 Категория: История   
Прочетен: 844 Коментари: 5 Гласове:
13

Последна промяна: 02.01 23:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
.
.

Сирия (на арабскиسوريا‎‎) е държава в Близкия изток, граничеща с Ливан на запад, Израел на югозапад, Йордания на юг, Ирак на изток и Турция на север. Тя получава своята независимост от Френския мандат за Сирия през 1946 г., но историята ѝ започва още през четвъртото хилядолетие пр.н.е. Нейната столица, град Дамаск, е била седалището на Умаядската империя и провинциалната столица на Мамелюкската империя. Исторически, Сирия често е включвала земите на Ливан, историческа Палестина и части от Йордания. Този регион се е наричал Велика Сирия или с арабското наименование Билад ал-Шам (на арабскиبلاد الشا‎). След Шестдневната война през 1967 г., Израел окупира Голанските възвишения на югозапад от страната. Съществува и диспут с Турция за притежанието на провинция Хатай.

Сирия има население от 16 676 123 души. Повечето от тях са сунити, също и 16% други мюсюлмански групи като алауитишиити и друзи, както и 10% процента християни. От 1963 г. страната се управлява от партията Баас. Сегашният президент на Сирия е Башар ал-Асад, син на Хафез ал-Асад, който управлява от 1970 до смъртта си през 2000 г.

Наименование

 

Името „Сирия“ произлиза от старогръцкото наименование на сирийците Σύριοι или Σύροι, което древните гърци използват и за асирийците.[1][2]

История


Древност

Първите данни за региона на Сирия се съдържат в египетски анали от 4 хилядолетие пр.н.е., описващи експедиции до Аманските и Ливанските планини за добив на кедърбор и кипарис. През 3 хилядолетие пр.н.е. в региона пристигат и експедиции от Шумер, най-вече в търсене на кедър от Аман и злато и сребро от Киликия. Шумерите и египтяните най-вероятно са търгували със сирийския град Библос, откъдето са можели да набавят дървен материал и, в случая на Египет, смола за мумифициране. С времето се развива огромна търговска мрежа, обхващаща ЕгипетАнадолаМесопотамия и Егейско море. Мрежата вероятно е била под силното влияние на древна сирийска империя, базирана около град Ебла край днешен Халеб. Към 23 век пр.н.е. империята вече е равен съперник на Акад. Двете държави водят борби, които в крайна сметка завършват с поражение за Ебла преди 2250 година, когато градът е опожарен от акадския цар Нарам-Син.

В приблизително същия век от Северна Арабия тече миграция на амореи и ханаанци към Сирия. Първите са били под влиянието на Месопотамия, а последните се заселват по бреговете и попадат под египетско влияние. Започват да се обособяват финикийците, наследници на ханаанците и околните народи по сирийските брегове. Финикийците се превръщат в най-големите търговци на древния свят. През 2 хилядолетие пр.н.е. финикийците правят едно от най-значителните изобретения в историята – азбукатаАрамейците приемат 30-буквената финикийска азбука, през 14 век пр.н.е. започват да я използват и гърците, които обаче добавят гласни букви (отсъстващи в семитската писменост). Ограничените територии принуждават финикийците да откриват колонии из цяла Северна Африка, най-известната от които е Картаген. В хода на своите пътешествия те откриват Атлантическия океан.

Градовете-държави в Сирия поетапно падат под контрола на Асирия след 10 век пр.н.е.. Вавилонският цар Навуходоносор приключва походите и завладява всички сирийски градове-държави през 8 век пр.н.е.. Така вавилонците заемат мястото на асирийските завоеватели през следващия век, а на тяхно място през 6 век идват персите. Под тяхно управление се поставя началото на сравнителна автономност за Сирия, която с прекъсвания ще продължи чак до независимостта ѝ през 20 век.

Гръцко, римско и византийско управление

През 333 г. пр. Хр. година Александър Велики покорява Сирия. Регионът попада под много силното влияние на европейската философска мисъл и култура. След смъртта на Александър, империята му е поделена между неговите военачалници. Персия и земите на велика Сирия попадат под управлението на Селевк, а династията му ще управлява региона през следващите 300 години. Те основават Сирийско царство със столица Дамаск, а Латакия се превръща в едно от най-големите пристанища. Огромен брой гръцки имигранти пристигат в Сирия. Сирийската търговия достига Далечния изток, Индия и Европа. Гърците построяват нови градове и заселват вече построени такива, а сливането на местната сирийска и гръцката мисъл дава началото на източен елинизъм, характеризиращ се със значителни постижения във философията, науката и юриспруденцията. Към 2 век пр.н.е. властта на селевкидите вече е западнала; към края на века те контролират само регионите около Антиохия и Дамаск. Южните части са управлявани от различни групи, сред които най-силните са евреите и набатейците.
/.../

Османски период

В края на 15 век отслабеният и обеднял от монголското нашествие Близък изток се превръща в цел на разрастващата се Османска империя. В края на 14 век османците покоряват Балканите, а през 1453 превземат и Константинопол. Между 1516 и 1517 султан Селим I побеждава мамелюците и присъединява Леванта и Египет към империята. В следващите 400 години Сирия е ключова част от Османската империя. Дамаск се превръща в началната точка на хаджа и управителят на Дамаския вилает го предвожда. Малцинствените религиозни общности – шиити, маронити, гръцки православни християни, арменци, евреи и т.н. – са организирани в миллети.

В икономическо отношение, Османска Сирия не се развива значително.Направени са няколко опита стопанството на страната да се възстанови, но те не се увенчават с успех и регионът остава беден. През 16 и 17 век населението намалява с 1/3, а към края на 18 век едва 1/8 от селата в Халебски пашалък са останали населени. Единствено Ливан отбелязва напредък поради по-силната си независимост от централната власт.

Съвременна история

Границите на днешна Сирия се очертават след края на Първата световна война, когато се разпада Османската империя. През 1920 г. френски и английски дипломати договарят разпределяне на зоните на влияние в териториите на бившата империя.

Упражняването на мандата на французите в Сирия не се оказва лесна работа. След много трудности през 1945 г. сирийците получават своята независимост. В следващите 25 г. сирийците имат много неспокоен политически живот и са свидетели на серия военни преврати. Те се противопоставят и на привържениците на Арабската социалистическа партия Баас.
/.../

Сирийската икономика се характеризира със силна намеса на държавата в стопанския живот. Едва през 2001 г. са позволени частните банкови операции, а две години по-късно се появяват и три недържавни банкови институции.

В последните 7 г. средният растеж на БВП на Сирия е 2,3%. Безработицата е висока – 20%. Инфлацията е 2,1% към 2004 г.

Под влияние на вълненията в Арабския свят на 15 март 2011 г. в страната избухва въстание, което прераства в гражданска война, под влияние до голяма степен и на външни сили. Тя продължава и до днес с цената на стотици хиляди жертви, милиони бежанци и огромни разрушения.
/.../
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B8%D1%80%D0%B8%D1%8F





Тагове:   история,   древност,   Сирия,


Гласувай:
13


Вълнообразно


1. leonleonovpom2 - Здравей, Марине!
03.01 00:15
Имам една забележка само !
Царството на Селевкидите е македонско и не е гръцко Древните македонци са по- скоро Българи ,отколкото гърци Това го доказва съседната империя на согдите и фактът, че оттам идват Българи, а не гърци! Калашите- също са доказателство!
Да, говори се на гръцки в тази империя, но гърчеещият се Александър е наложил този език!
Разбери ме правилно, аз имам основания да поддържам гръцката теза, но истината не е такава!
Лека нощ!
цитирай
2. mt46 - Здравей, Иване!
03.01 21:28
leonleonovpom2 написа:
Имам една забележка само !
Царството на Селевкидите е македонско и не е гръцко Древните македонци са по- скоро Българи ,отколкото гърци Това го доказва съседната империя на согдите и фактът, че оттам идват Българи, а не гърци! Калашите- също са доказателство!
Да, говори се на гръцки в тази империя, но гърчеещият се Александър е наложил този език!
Разбери ме правилно, аз имам основания да поддържам гръцката теза, но истината не е такава!
Лека нощ!

Според официалната история "Селевкидите са елинистична династия, зародила се след смъртта на Александър Македонски през 312 пр.н.е. чрез неговия македонски генерал и диадох Селевк I Никатор, който през 305 пр.н.е. взема, както другите диадохи, царската титла. Той основава резиденцията си Селевкия на Тигър. Той основава една от елинистичните държави в Близкия изток, наречена Царство на Селевкидите"...
Няма нито един извор, в който да се споменава за наличието на български етнос пр. н. е.
цитирай
3. kvg55 - mt46,
03.01 22:29
Древна държава с древни градове и култура. Не я оставят на мира.
цитирай
4. mt46 - Да... Късно се е освободила...
04.01 19:06
kvg55 написа:
Древна държава с древни градове и култура. Не я оставят на мира.

цитирай
5. leonleonovpom2 - Здравей ,Марине!
07.01 19:25
"Какъв грък си ти Филипе?", казал го е Демостен по адрес на Филип Македонски във връзка с претенциите му, че е грък и трябва да му се подчинят?
Македонците не са гърци, това подчертавам Елинистичността се дължи на гръцкия език, въведен в обръщение от Алексндър и баща му Филип
Няма извори за Български етнос, но това не означава ,че този етнос не се е зараждал и не е съществувал Няма го като име Милиони от Балканите отиват на изток през вековете Би трябвало да се върнат гърци при великото преселение Връщат се Българи? Как е станала тази магия? Българите идват оттам Българин означава чужденец на пушунски? Следователно , не са местни! Но ги почитатат като богове!
Е, черно на бяло няма документи, но и на документи не може много да се вярва?
Що се отнася за извори и за химията няма извори от древността, но това не е попречило, липсата им , тя да се развие!
Така ,че до истината в историята може да се достигне и по косвен път, при липса на данни! Липсата на данни в случая ,не гарантира и липса на Българи изобщо!

Хубава вечер!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19448769
Постинги: 3717
Коментари: 45277
Гласове: 149568
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930