Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
27.07.2011 08:11 - ИСТОРИЯТА НА ФЕНИКС - ЖАР ПТИЦАТА
Автор: dalida Категория: Изкуство   
Прочетен: 30495 Коментари: 11 Гласове:
25

Последна промяна: 09.04.2015 10:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                           ФЕНИКС - ЗЛАТНАТА ПТИЦА




Феникс... орел в огнено и златно, синя чапла и златна птица... Феникс... съществото, което умира в огън, за да се роди отново.


image

Откъде идва митът за тази птица? Предполага се, че първо се е появил в Египет.


Древните египтяни са смятали,
че с викът на така наречената “птица Бену” е започнало времето – затова и била бог на времето и неговите разделения - години, месеци и т.н. Освен това точно тази птица първа се появявала на островите на Нил след ежегодишното му разливане като първия живот, който се появява след яростта на реката, което пък я правело симол на обновяването и прераждането.

Бену била душата на бог Ра,
бога на слънцето и била символ на това как след всеки залез то се ражда отново. За египтяните птицата била във формата на синя , сива или бяла чапла.

Персийският феникс, наричан хума, е добро и състрадателно животно. Той обединява в себе си мъжкото и женското начало, като единият му крак и едното крило са на мъжка птица, а другите – на женска. Освен това птицата е символ на щастие – ако сянката й падне върху някого, това значи късмет и божествена благословия; ако пък кацне върху човек, този човек ще бъде крал.

В руския (и българския) фолклор има едно създание, много приличащо на феникса – това е жар-птицата или златната птица. Нейните цветове са червено, оранжево и жълто и тя свети като клада.


Дори само едно нейно перо може да освети цяла стая, ако не е покрито. Обикновено, когато се появи в някоя история, точно тази птица е целта на героя, било защото носи късмет и младост, било защото краде златните ябълки на краля.

И най-после, може би най-добре познатата разновидност на птицата – фениксът достигнал до нас чрез писанията на гръцки автори.
Той е голям, с вид на орел, а перушината му е алена и златна. Живее в Арабия, до един хладен кладенец, и всяка сутрин богът на слънцето се спира, за да послуша песента му.
Съществува само един такъв феникс и на края на живо
та си - дълъг от 500 до 12 994 години, той построява клада и изгаря на нея. След три дни птицата се преражда и излиза от пепелта.

Фениксът е използван и от най-известната фентъзи авторка днес – Дж. К. Роулинг – в нейната поредица “Хари Потър”. Там фениксът е голяма и красива птица с огненозлатно оперение, която някои магьосници държат като домашен любимец.

Фениксът е умен – може би колкото човек, притежава различни магически свойства - да носи огромни товари, да изпраща съобщения чрез перушината си, да лекува рани чрез сълзите си и – в петия филм – да се телепортира и на края на живота си изгаря и се възражда от пепелта. Тази птица е изключително предана на господаря си и би направила всичко за него, а когато Албус Дъмбълдор умря, точно неговия феникс го оплака и точно чрез песента му всички тъжащи усетиха как им олеква.

Но независимо дали е персийски мит или модерно фентъзи, независимо дали е златен или лилав, фениксът навсякъде задържа едно свое свойство – той е символ на прераждането и огъня, на вечния живот.

image

Светът е толкова голям, че всичко случило се някога е възможно.
И май наистина няма какво да ни учуди - нищо не е изключено, никой не е застрахован от невъзможни неща.

Понякога изгаряме от чувствата си, понякога сме изпепелени от хорската омраза и безпътие, но много е важно да умеем да възкръсваме отново за живот - хей така - напук на другите, напук на себе си, напук на самият живот! Като феникс!

Фениксът е митологична огнена птица, която за древните египтяни била свещена. За него се казва, че живее 500, 1461 или 12594 години. Той е мъжка птица с красиви златни и червени пера. В края на своя живот фениксът се вгражда в гнездо от канелено-кафяви клонки, които после той запалва. Птицата и гнездото изгарят с буйни пламъци и стават на пепел, от която се ражда новия феникс. Той балсамира пепелта на стария феникс в яйце от смирна и го занася в Хелиополис (на гръцки градът на Слънцето), намиращ се в Египет.



Символизираща безсмъртието, възкресението и живота след смъртта, в древногръцката и египетската митология се свързва с бога на слънцето, а в китайската митология е символ на висша добродетел и изящество, на сила и просперитет. Славяните я наричат жар-птица и вярват, че тя е вестител на божествената воля.


Фениксът се асоциира с числото 0 и с елемента Огън, а знакът му е затъмненото слънце.


ЛЕГЕНДИТЕ РАЗКАЗВАТ

Според гърците Фениксът
живее в Арабската пустиня близо до студен извор. Всяка сутрин на зазоряване, богът на слънцето спира колесницата си, за да послуша красивата песен на птицата, докато тя се къпе в извора. Един единствен Феникс съществува в даден момент. Когато птицата усети, че смъртта и наближава, веднъж на всеки 500 до 1461 години, тя си прави гнездо от ароматно дърво и се самозапалва в него. Огънят я поглъща и тя изгаря.
Нов Феникс се ражда от кладата. Той съхранява пепелта на предшественика си в яйце от смирна и го занася в Хелиополис - Града на Слънцето, върху олтара на слънчевия бог. Така Фениксът остава завинаги безсмъртен. Като египетския бог Ра и гръцкия Аполон...



Гърците твърдят, че фениксът живее в Арабия, близо до един кладенец. Сутринта той се окъпва в кладенеца, а богът на слънцето Аполон спира своята колесница, за да го слуша.

Легенди за феникс се срещат в египетската, старогръцката, римската, китайската, арабската и митологията на северноамериканските индианци.



Гръцкият феникс сякаш е най-класически, затова започвам с него. В гръцките и римски легенди фениксът е символ на безсмъртието и възкресението. Асоциира се с Аполон/Феб. "Феникс" на гръцки е червен. Описват го подобен на паун или на орел. Древните гърци са вярвали, че той живее в Арабия. Всяка сутрин в зори той пее прекрасна песен, толкова хубава, че даже Слънцето /Хелиос спира, за да слуша. Фениксът е уникален, може да има само една птица, което го прави, много самотен. Не се размножава, защото за появата на нов феникс е нужна смъртта на първия. Когато почувства, че наближи краят му , той построява гнездо от най-благоуханна дървесина, запалва го и изгаря в собствените си пламъци. От пепелта се ражда нов феникс, млад и силен. Той събира пепелта на предшественика си в яйце от смирна и отлита до града на слънцето, Хелиополис, където полага яйцето на олтара на бога на Слънцето.


image

В египетската митология това е птицата Бену. Това била свещената птица на град Хелиополис, с блестящи червени и златни пера, отъждествявана с чаплата. Бива наречена Феникс по-късно от гърците. В Хелиополис смятат, че Бену живее на Бен-бен и я почитат заедно с Ра и Озирис. Тъй като смятат, че в Хелиополис, града на слънцето, е започнало сътворението, вярват, че Бену се е сътворила сама от огъня, който гори на върха на свещеното дърво/върба. Тук ми се губи нещо, ако някой се сети за повече подробности, че книгите ми не са ми под ръка. Слънцето изгрява под формата на Бену и се подновява всяка сутрин. Ето го пак основния мотив...Освен "душата /ба/ на Ра", Бену е и олицетворение на Озирис и казват, че излиза от сърцето му, като жив символ на бога. В книга на мъртвите има формули за превръщане на покойника във Великата Бену.


Херодот е записал, че Бену, появяваща се на 500 години, идва от Арабия, носейки на гърба си яйце от смирна, което съдържа пепелта от тялото на родителя й. Яйцето е подобно на яйцето на Геб, което лежало на първичния хълм и родило слънцето. Когато Бену остарее, построява гнездо от ароматни клонки в свещеното дърво, ляга в него и умира. Плиний, ако не се лъжа, разказва, че от тялото й излиза малък червей, който се превръща в птица и Бену се преражда.

Венера е наричана "звездата на кораба на Бену-Озирис".

При американските индианци има легенда за такава птица.

И накрая,в религиите - според юдаизма, когато Ева изяла забранения плод, тя завидяла на безсмъртието и чистотата на другите създания в градината и успяла да ги убеди да ядат от плода и да станат като нея, всички, с изключение на феникса /Milcham на иврит/. Господ го възнаградил, като го поставил в опасан с високи стени град, където той може да живее необезпокояван 1000 години и в края на тези 1000 години изгаря и се възражда от яйце, което се намира в пепелта.

Една вариация на тази легенда казва, че на края на 1000 годни тялото на феникса става малко, без пера, като на малко птиче и после пак пораства до голяма птица. Но и в двата варианта, Ангелът на смъртта не може да го достигне.


В християнсвото по различни начини фениксът
се смята за символ на Христос. В Средновековието се смята, че фениксът се възражда от мъртвите след 3 дни. Често, като емблема на Христос, фениксът се изобразява редом до палмово дърво /което също е символ на възкресението/ или носещ палмова /символ на триумфа над смъртта/ или маслинова клонка /символ на божия покой/.




източник:
http://www.sibir.bg/blog/MEGI4/
http://www.citadelata.com/index.php?show=1058




Гласувай:
25


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. hristo27 - Бях я пзабравил тази истрия. Бла...
27.07.2011 08:13
Бях я пзабравил тази истрия.
Благодаря, че ми я припомни!
цитирай
2. iliada - Благодаря за интересния пост,мила!
27.07.2011 09:33
Интересна и тъжна е тази легенда-"Фениксът е уникален, може да има само една птица, което го прави, много самотен. Не се размножава, защото за появата на нов феникс е нужна смъртта на първия."
цитирай
3. ckarlet - Припомни ми историята на ФЕНИКС - ...
27.07.2011 09:36
Припомни ми историята на ФЕНИКС - ЖАР ПТИЦАТА с доста големи подробности!
Поздрави!
цитирай
4. dalida - Преди много години в България, през 70- те години,
27.07.2011 09:39
някой, вече не си спомням, издаваше вестник "ЖАР", в него намираха място интересни събития от сферата на изкуствата и културни мероприятия. Но, след време този вестник изчезна. Хубани статии имаше в него. Жалко, че вече го няма.
цитирай
5. bven - Според прочита на българските сакрални вълшебни приказки:
27.07.2011 09:41
Жар птица е Небесна душа, която слиза да помага на еволюиралите
хора. Тя е душата на майката на Пепеляшка(oт приказката), но тя е и благородничка, тоест еволюирала. Благородник произхожда от Благо и Раждам - тоест душа, раждаща блага, добрини и т.н. Затова починалата жена се явява архетипов образ на женската одухотворена енергия – майка на материалните форми.
Птицата като символ е архетипов образ на архетиповия модел на Небесна
Душа, пристигнала да подпомага родословието си. Ето една от големите
тайни на родовите наследства. Женската структура на небесната Монада,
родила поколения на земята, се завръща, за да подпомогне генетическия
преносител на ДНК – момичето, утробата. Така Небето съхранява и се гри-
жи за еволюиралите в материята Небесни същества. Затова Психе - Душата
е от женски род, затова траките я наричат Евридика, пропаднала в преде-
лите на Аид (материята, ада). Посветеният Орфей я спасява, като слиза в
Ада и чрез съвършената вибрация на своята духовна душа (седемструнна-
та лира) омайва всички и прокарва пътека обратно към Небесата. Орфей е
анимус – духът, докато Евридика е анима – душата, която не е безсмъртна
и затова Евридика отново пропада в ада, тоест в пределите на смъртна-
та материя. Тук идеята ни завежда до тайната, че човешката душа не е
безсмъртна, както мислят и говорят болшинството непросветени. Тялото е
смъртно, душата също е смъртна, а Духът е безсмъртен.
Жар птица е Небесен архетипов модел, проявяващ се като женски и като мъжки – според формата (тялото), в която е пребивавала на земята.
цитирай
6. kosara2008 - чудесница си ТИ!!!
27.07.2011 09:50
б л а г о д а р я !ЖАР - ПТИЦА...прекрасното Слънце!

а тази "афторката на "хари потър" - голема компилаторка си е, нема шестпет, навърза легенди и предания от фолклора на много народи, взаимства от други ,вече публикувани, но не толкова популярни автори, пишещи фантастика...изобщо си е едно явление, което постигна успех в това време ,в което парицата е най-големата Царица...чет няма и спор няма ...
цитирай
7. d3bep - Бену в египетската митология, к...
27.07.2011 10:16
Бену в египетската митология, както и всичко останало е символ.
Бену символизира прераждащата се душа. Затова има цикъл от години, и разбира се, "умира" за да се роди следващата.
Поздрави!
цитирай
8. horror - :)
27.07.2011 11:46
Красива и магическа птица.
цитирай
9. dobromirdimitrov - :)
27.07.2011 14:43
:)
цитирай
10. atil - Сега остава да напишеш нещо за са...
27.07.2011 22:12
Сега остава да напишеш нещо за саламандъра...?В нашите народни приказки нямаше ли нещо за жар птицата?Забравил съм вече,но в народните приказки има много голямо богатство и информация,стига да можеш да го видиш.
Египет,особено старото царство,което е било на белите хора е силно повлиян от древнобулгарската култура.Самото му име дори се е запазило до днес от - Ег кепе...
Така че беше ми доста интересно да прочета за тази птичка!
цитирай
11. анонимен - Всички български вълшебни приказки...
28.05.2012 23:26
Всички български вълшебни приказки са сакрално знание за връзката между Небето и Земята, за ИСТНАТА за нашето съществуване, какво да правим на Земята, всичко си е казано "право куме в очи". Само трябва да се тълкува правилно и всичко ще си дойде на мястото. Важно е на теоретичната основа да й се "изправят огледалата" и тогава и практически ще се заживее правилно. Достатъчно е ние българите да си хванем нашите вълшебни приказки, да ги четем и тълкуваме правилно на децата си, да се изправим на протест срещу заробващата образователна система, срещу учителите, които повтарят като папагали някакви отвлечени материи, наложени им отгоре и не смеещи да кажат гък против това "знание", да им треснем книжките в главите, че да ги събудим.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6157082
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031