Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.01.2016 14:16 - БАРОКЪТ
Автор: dalida Категория: Изкуство   
Прочетен: 6827 Коментари: 4 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

Барокът пресъздава великолепието на буржоазията в началото на 17 век, като обхваща западна Европа и средния Изток (Русия). Като говорим за барок, веднага се сещаме за Рим и католизма.Барокът се усеща най-вече в изкуствата - скулптурата, художествените картини, музиката и най-вече в архитектурата. Този стил показва могъществото на властта и богатството на аристокрацията, на църквата, на архитектурата. С огромен интерес и размах се строят в бароков стил величествени сгради, подчертаващи своето великолепие и красота.


БАРОК - означава перла, скъпоценен камък (несиметричните перли и днес се наричат "барокови перли").

image


РАЖДАНЕ НА БАРОКА - Барокът възниква около 1600, няколко десетилетия след Трентския събор, на който Римокатолическата църква взема важни решения за вътрешна реформа и се обръща към изобразителните изкуства, изисквайки картините и скулптурите в църковен контекст да се обръщат по-скоро към простолюдието, отколкото към образованите.

image

Барокът е определен от Хайнрих Вьолфлин като епоха, в която овалът заменя окръжността като център на композицията, когато централизацията замества равновесието и цветовите и „живописни“ ефекти започват да стават по-ясно проявени.

image

В Русия, Барокът, особено в архитектурата и живописта, придобива доста своеобразни форми, които включват в по-голяма или по-малка степен елементи от доминиралия над 700 години в страната византийски стил, или съчетават няколко стила едновременно: Барок, Рококо и Класицизъм. Най-характерните течения в Руския барок са: Наришкинският барок в Москва, Петробарокът в Санкт Петербург и сменилият ги в средата на 18-ти век Елисаветински барок.

Развитие на барока:
Ранен барок: ок. 1590 - ок. 1625
Зрял барок: ок. 1625 - ок. 1660
Късен барок: ок. 1660 - ок. 1725

image


Късният барок понякога е използван като синоним на навлизащия Рококо.
В бароковата архитектура акцентът отново се поставя върху смелото струпване на обеми, колонади, куполи, киароскуро, „живописни“ цветови ефекти, както и с играта с обеми и празни пространства. В архитектурата най-добре проличават трите отделни периода на барока. До 1630 г. е периодът на строгия барок. Свързва се с работата на Карло Мадерна (1556-1629), който работи по завършването на катедралата "Св.Петър".

Много примери на барокова архитектура могат да бъдат открити в градовете на Европа и Латинска Америка. Градоустройството от този период предпочита радиални булеварди, пресичащи се в площади, схема, откриваща се и в бароковите паркове.
Определението барок се използва и за музикалния стил от период, застъпващ се с този на бароковата живопис, но като цяло малко по-късен. Бах и Хендел са водещите барокови композитори. Интересен проблем е степента, в която бароковата музика споделя естетическите принципи на изобразителното изкуство и литературата на барока.

https://enciklopediabg.wordpress.com/2009/02/02/барок/Гласувай:
11


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. wonder - Разкошотия! Моят любим стил. Уют, ...
23.01.2016 14:20
Разкошотия! Моят любим стил. Уют, топлина, лукс и красота, която въздейства.
цитирай
2. dalida - Съгласна съм с теб wonder - Разкошотия! и аз харесвам този стил.
23.01.2016 15:07
Разкошотия! Моят любим стил. Уют, топлина, лукс и красота, която въздейства.
------------------------------------
Барокът се завръща, в мебелната индустрия, в архитектурата и отскоро и в музиката (рок-балади в бароков стил).
цитирай
3. djem - Великолепие и лукс - подчертано само за ценители
24.01.2016 08:38
особени ценители на стила барок изглежда си остават французите, англичаните, италианците и руснаците. Съвремените любители на барока обзавеждат жилището си изцяло в барок, според финансовите си възможности. Днес мебелите в стил барок са едни от най-скъпите. Цените им варират между 1200 и 250 000 лв,че и повече, зависи за каква мебел става дума (марка, материал и облицовка).
цитирай
4. nkf - Барокът и неговия по-скромен и и...
27.01.2016 14:06
Барокът и неговия по-скромен и изчистен събрат рококо-то са абсолютен и бляскав връх в културата на Европа като цяло. Това е един доста сложен и зящен стил, който изисква много голям усет у този, който го пресъздава, било то чрез строителство, музика или литература. Ако човек няма необходимите сетива и култура, лесно може да превърне барока във вулгарен кич. Иначе това не е стил на буржоазията, а на аристокрацията и църквата, и най-вече - на кралския абсолютизъм. Това е големият стил на една грандиозна епоха, за съжаление безвъзвратно отминала. Буржоазията е просташка, тя си създава други стилове (бидермайер, ар нуово или ар деко), ясно трасиращи пътя на културен, орален и обществен упадък.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Регионални
Прочетен: 5786207
Постинги: 1100
Коментари: 4869
Гласове: 29247
Архив