Блогрол
Постинг
13.11.2006 19:07 -
ХРОНИКИТЕ РАЗКАЗВАТ - бисквитите
Автор: dalida
Категория: Лични дневници
Прочетен: 517 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 21.07.2015 21:18
Прочетен: 517 Коментари: 0 Гласове:
0
Последна промяна: 21.07.2015 21:18
Холандците са първи.
През 17век в Холандия започнали да сервират много особен десерт. Той е изпечен в специална форма, така че корите му да са особенно хрупкави. Затова му дали името waffle - хрупкав кейк. Той е бащата на сегашната вафла. Понеже сладкиша бил толкова вкусен, лека-полека се появил в домовете и на съседните на Холандия народи, а от там и по целия свят.
През 18 век производителите на вафли във Франция си основават професионална гилдия. Само членовете на браншовата организация имали правото да пекат и продават вафли. Пекли са ги ръчно във форми, наподобяващи клещи к далги дръжки. Обикновено те имали шарка- пчелна пита, но понякога се появявали оригинални орнаменти като листа, слънца, ромбоиди или малки преплетени триъгълници.
През 19 век вече между вафлените кори се появява и пълнеж, а с него и нови фенове на сладкиша. И така до наши дни, когато вафлата е неразделна част от нашето ежедневие. За разлика от вафлите при бисквитите има доста по-голямо чуждестранно присъствие, основно от Гърция, Полша, Румъния и Турция. Маркетинговите проучвания у нас сочат, че у нас се купуват повече българските бисквити, заради това, че западноевропейските са по-скъпи.
През 17век в Холандия започнали да сервират много особен десерт. Той е изпечен в специална форма, така че корите му да са особенно хрупкави. Затова му дали името waffle - хрупкав кейк. Той е бащата на сегашната вафла. Понеже сладкиша бил толкова вкусен, лека-полека се появил в домовете и на съседните на Холандия народи, а от там и по целия свят.
През 18 век производителите на вафли във Франция си основават професионална гилдия. Само членовете на браншовата организация имали правото да пекат и продават вафли. Пекли са ги ръчно във форми, наподобяващи клещи к далги дръжки. Обикновено те имали шарка- пчелна пита, но понякога се появявали оригинални орнаменти като листа, слънца, ромбоиди или малки преплетени триъгълници.
През 19 век вече между вафлените кори се появява и пълнеж, а с него и нови фенове на сладкиша. И така до наши дни, когато вафлата е неразделна част от нашето ежедневие. За разлика от вафлите при бисквитите има доста по-голямо чуждестранно присъствие, основно от Гърция, Полша, Румъния и Турция. Маркетинговите проучвания у нас сочат, че у нас се купуват повече българските бисквити, заради това, че западноевропейските са по-скъпи.
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене
Най-четени
1. zahariada
2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. varg1
5. kvg55
6. wonder
7. planinitenabulgaria
8. mt46
9. sparotok
10. hadjito
11. getmans1
12. stela50
13. zaw12929
14. tota
2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. varg1
5. kvg55
6. wonder
7. planinitenabulgaria
8. mt46
9. sparotok
10. hadjito
11. getmans1
12. stela50
13. zaw12929
14. tota
Най-популярни
1. shtaparov
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. vidima
7. dobrota
8. ambroziia
9. bojil
10. donkatoneva
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. vidima
7. dobrota
8. ambroziia
9. bojil
10. donkatoneva
Най-активни
1. sarang
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. samvoin
6. hadjito
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. sekirata
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. samvoin
6. hadjito
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. sekirata