Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
16.01.2007 21:36 - ТАМПЛИЕРИТЕ
Автор: dalida Категория: Лични дневници   
Прочетен: 7938 Коментари: 11 Гласове:
11

Последна промяна: 09.04.2015 14:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                 
               СЛОВОТО

image


Днес рицарите тамплиери са обикновенни, делови хора - бизнесмиени,адвокати,лекари, учени,следователи  или др. Само при специални ритуали  рицарите тамплиери обличат своите плащове с пришит отляво червен кръст. Посвещаването в рицарство вече не  е таен ритуал.
image

Печатът на тамплиерите изобразява- двама рицари на един кон като символ на обета за бедност, който давали.Орденът, към който принадлежат и чийто идеали и принципи са се заклели да следват, има близо 900-годишна история.

Вероятната дата на създаването на  Ордена на тамплиерите е 27 декември 1118 г. Тогава девет френски рицари от една религиозна общност, като приемат монашеските обети за бедност, безбрачие и подчинение на устава на Августин, прибавят и четвърти : да гарантират със силата на оръжието сигурността  на поклонниците, пътуващи към Божи гроб. За първи път в християнската история е създаден орден  от войни-монаси. Балдуин втори, крал на  Иерусалим, им осигурява  жилища в собственият си дворец, близо до джамията Ал Акса. За нея се смята че е построена върху останките от Соломоновия храм. Затова и официалното им название е "
Бедните рицари на Христа и на Храма на Соломон". Те стават известни като рицарите на  Храма или  тамплиери. Постепенно орденът се замогва със земи, замъци и други имоти - дарени им от богати благарадници  присъединявящи се към братството. Към  началото на 14 век неговото притежание е 25% от територията на Франция.

Тамплиерите съхраняват и съкровищата на много от кръстоносците, участващи в походите  към светите места. Те  измислят  чековете, тъй като било опасно  да носят със себе си пари и ценности по пътищата. С други думи, това са първите банкери  на Европа.

Ордена на рицарите тамплиери у нас бележи началото на своето съществуване през 2003 г., когато първите българи са посветени в рицарство в Сърбия. Той се установява  през следващата година, регистриран е в Софийски градски съд като юридическо лице с нестопанска цел. през 2005-а на първата международна среща, организирана у нас, България е  провъзгласена за  Приорат - самостоятелен клон на ордена, намиращ се под  върховенството на Великия Приорат на Сърбия.
image
Приорат на ордена на тамплиерите в България.

Приор на Ордена на рицарите тамплиери на Иерусалим в България е  Румен Ралчев, известен по-рано като виден  масон. В момента се подготвя голяма международна среща, на която се очакво да бъде провъзгласено създаването на Велик Приорат на ордена в България.

Благотворителността е най-важната изява на ордена в днешно време. През 2006 год., от лични дарения  у нас са събрани  100 000 лева, които са разпределени между  домове за деца и старчески домове.





Гласувай:
11



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Словото.
22.02.2011 15:24
Днес, когато кризите и недоразуменията са настояще,
най-много имаме нужда от СЛОВОТО.
То е най-ценното ни богатство!
То е - пътеводната светлина!
Който го владее - той е най-богатия човек на света!
Поздрави и усмивки през седмицата!
цитирай
2. dalida - Интересното е че
04.03.2011 20:50
тепърва има да проглеждаме за наследството си.... Златото, в каквито и количества да го изравяме е НАЙ-МАЛКОТО, което древните са ни оставили...

Защо историци и археолози наблягат на златните съкровища останали от ромеи и траки?
За ромеите почти нищо не пише - имали ли са писменост и каква е била тя, какво точно е останало от тях, днес историците не могат да отговорят.
Каква е била писмеността на траките - също, защото непрекъснато и навсякъде в интернет пространството / сайтове, форуми и блогове/ повтарят, че траките са нямали писменост и това може би е вярно, до определен момент. Някои съблогери се опитват да докажат,че траки са пишели тракийски писма, но с гръцки букви.
Българите също са имали такива писма с гръцки букви, но са имали и с български букви и други с латински. Този метод - да се записват документи на различен език е с предимство, защото ако един документ се изгуби, другите ще останат.
Ако през вековете, словото се е запазило достатъчно добре, днес историята ни ще
покаже, какви сме били някога. Учените, официалната наука търси и ще намери.
Сигурна съм.
цитирай
3. dalida - Освен това, ето и едно друго мнение:
04.03.2011 20:54
Последните открития за Тракия говорят, че символите, които са употребявали траките, а след тях египтяните, са скривали РЕАЛНАТА ДУМА, способна да премести планина... но и са откривали дълбокия смисъл на нещата на всички езици – чрез Образ. Така че Вавилонското размешение на езиците е било безсилно да спре това Слово!

от "fenomeni.bg" - " Силата на словото"
цитирай
4. dalida - Един историк казва:
04.03.2011 21:03
Историята е наука, която се прави от свидетелства, наричани в историографията извори по аналогия с чистата вода. Без извори историята се превръща в поле на фантазията, религията и общата начетеност на учения. Прието е да има три вида извори – писмени, веществени, устни. Тяхното събиране и въвеждане в интерпретационна среда на общността е много важно, защото те правят перспективен свод на историческото познание и ако подборката на изворите е цензурирана, редактирата и превратно представена, то историческата визия ще бъде изкривена, анализите неверни и оттам историята не може да изпълнява базисната функция като прогностика на бъдещето въз основа на научните закономерности, издирени от науката. Затова базисното знание на извора, неговата интегралност, правомерна интерпретация и...
---------------------------------------------------------
Тези теми които развиваме на всеослушание по форуми и блогове, са един вид - размисли. Търсещи истината,авторите се стараят да поместят най-важното,според тях. Не е необходимо да си историк, за да имаш мнение, но е задължително да си запознат с темата, касаеща точно определен момент от историята.
цитирай
5. анонимен - Това е СЛОВОТО. То е - ДОКУМЕНТА.
04.03.2011 21:06
От историческите извори на първо място по важност стоят писмените извори или документите. Писмените исторически извори предоставят най-много данни от всички исторически извори. Те са пълни с фактология, с последователно изложение на събитията за даден исторически период или за делата на дадена историческа личност, имат често пъти точна датировка съобразно християнското летоброене и създават предпоставки за правомерно и достоверно тълкувание от страна на историците, когато ги четат. Писмените исторически извори са най-пространни в описателно отношение, те съдържат освен известия за най-главното, което се е случило така и разширени подбробности за детайли от миналото, както и препратки към други писмени произведения и писатели, които или са създали предхождащи документи, или са били успоредни съвременници на историописците и са написали свои съчинения върху разглеждания период. Писмените исторически извори освен безпристрастни исторически факти и описания ни предлагат и становището на техния създател, когато авторът на документа пожелае и иска да коментира някой исторически факт, към който не е безпристрастен по силата на своята религия, изповядвана философия или национална принадлежност. Така че в писмените документи освен суха фактология и последователно изброяване на събития има и коментари, анализи, тълкувания и мнения изказани от самия автор, които коментари и анализи са полезни за съвременния читател, който иска да види освен изложението на фактите и някакво тяхно осветление, почерпано от самият документ.
цитирай
6. анонимен - Из " Българска история" - за словото и тълкуването на историята.
04.03.2011 21:08
Писмените извори са осъзнати като исторически още от самите им съвременици и от техните наследници, затова се преписват през вековете и се предават от ръка на ръка за да стигнат до наши дни дни. Освен това писмените извори се пазят в специални книгохранилища и за тях се грижат подготвени архивари или специални библиотекарски служители, които освен специалсти по съхранение на документа са и познавачи на историята. Затова често се случва в преписите на историческите свидетелства да има добавки и оправки от страна на последващите ги по време читатели, които със своите разширени знания искат да допълнят или да коригират нещо, което авторът не е представил подробно или както трябва от историческа гледна точка. Случва се върху преписите на документите да има поставена номерация на листата, да има вмъкване на фрази и изрази на полето на страницата, да има писмена намеса в самия оригинален текст или да съществуват приписки, които да се добавят към отделните глави или абзаци на писмения документ. В книжните извори за старинната българска история много често се случва да се появяват приписки към основния текст. Тези приписки поясняват както мястото на целокупната българска история за определен период от време или дават сведения за делата на световно известен владетел. Случва се обаче приписките д аразказват за частни сведения и за събития и случки от поместната история на дадено село или малък град. Макара да бъдат считани като вторична намеса в документа приписките и бележките също са извор на епохата и тяхното познаване е задължително условие за добра историческа грамотност. Понастоящем българските приписки от Средновековието и османския период са издадени в отделни извороведски томове и тяхното познаване разширява кръга на знания на историка чрез опознаване на специфично българската историческа представа.
цитирай
7. анонимен - Словото на религията:
04.03.2011 21:17
В архивите на Светия Синод се пазят документи, до които никой няма достъп и така на практика едно пълноценно проучване до сведенията от епохата на комунизма в неговото отношение към религията и църквата на практика засега не може да бъде направено, освен ако не се допусне вътрешен човек до тях.
Интересно ще е да се узнае, какво е било описано в тези документи за България.
цитирай
8. анонимен - Словото - като оръжие
04.03.2011 21:21
Словото на Паисий Хилендарски
цитирай
9. анонимен - Словото - като оръжие
04.03.2011 21:23
на Васил Левски
на Христо Ботев
на П. Славейков
на Г.Раковски и много други писатели и поети
цитирай
10. анонимен - СЛОВОТО
04.03.2011 21:27
Методий или "първенството на втория"
За 6 април – Деня на св. Методий - Пламен Павлов (ВТУ “Св.св. Кирил и Методий”) На 6 април всяка година църквата отбелязва паметта на великия български и славянски просветител св. Методий, по-големия от Светите братя. Само след пет години ще се навършат дванадесет века от неговото раждение. Едва ли е необходимо да припомняме какво са за нас българите Светите братя Кирил и Методий, “съпокровителите на Европа” - във всяка енциклопедия, учебник, детска читанка ще се намери повече или по-малко за Първоучителите. И винаги Методий стои редом с брат си Константин-Кирил Философ. Двамата са до такава степен “споени” в едно, че в съзнанието ни Кирил е невъзможен без Методий, и обратно... Методий е орисан да си остане “в сянката” на своя гениален по-малък брат. От векове негласно е прието, независимо дали се признава.
цитирай
11. анонимен - От Марина Златарева.
04.03.2011 21:33
Марина Златарева:
Запомнете датата 3 април. Тя е много важна за всички българи. Днес някой би я нарекъл култова. В Биг брадър и други шоута пък няма и да се сетят за нея. А и не и е там мястото. Тя просто трябва да е в сърцата и умовете ни. Ако сме българи. За какво иде реч. Преди 150 години се роди Българския Великден - паметната акция, с която българите отхвърлят духовната си зависимост от Цариградската патриаршия и се обявяват за своя независима църква. Това е истинската духовна революция на нашия народ. На 3 април 1860 г. по време на празничната служба в храма "Св. Стефан" в Цариград Иларион Макариополски не споменава името на гръцкия патриарх. Според църковните канони с този акт той де факто отхвърля неговата власт, дело, съпоставимо с революционните комитети на Апостола. С решение на Цариградската патриаршия.

С решение на Цариградската патриаршия Макариополски е заточен в Света гора заедно с подкрепилите го владици - Авксентий Велешки и Паисий Пловдивски. Началото обаче вече е сложено - българите се обявяват за независима църква.

НО,
През 2010 г. нещата изглеждат по-иначе. За църквата и свободата си се сещаме по празници. А и свободата ни е такава, че мнозина дори не я усещат. Има ли я, няма ли я – доста спорен въпрос.

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6156760
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031