Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
29.01.2007 16:52 - СТАРА ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ
Автор: dalida Категория: Лични дневници   
Прочетен: 16492 Коментари: 3 Гласове:
11

Последна промяна: 21.07.2015 21:13


                        
                
   СТАРА   ВЕЛИКА   БЪЛГАРИЯ
                  
              
           Или   защо Византия не ни обича ?

image

Мирният договор подписан след поражението на Византия от хан Аспарух представлява  юридическо признаване  на българската държава. Годината е 681. През същата тази година в Константинопол се е състоял  шестият църковен събор. Макар че от тогава са минали повече от 13 века, много от стенописите са запазени. В старите византийски хроники пише, че  държавата наричана от тях 

Стара  Велика  България е създадена от хан Кубрат през 632 година.

Искам да уточня че в 681 година българите печелят войната срещу византийската армия, Византия иска мир и тогава в договора влиза клауза, която задължава Византия да плаща данък на България и се задължава да върне отнетите й български територии.

image
Кан Кубрат е основателя на българската държава в 632 година от новата ера. ( не както пише в учебниците 681 г основана България като държава от кан Аспарух).
В 635 г - България сключва съюз с Византия.

600 - 630 г - В дн. Влашко се заселват славяните.
680 - 681 г - Византия е победена от България и тогава признава пред цяла Европа България като Велика държава.
                  
                   В мир минават годините:

от 681  до  708 година
от 708  до 760 година
от 792  до  807 година
от 814  до  837 година
от 852  до  894 година
от 927  до  971 година


Защото България печели войната с Византия  в 681 година.


Куберова България е основана в 680 година в областта на днешна (дн) Македония. Във Войната срещу Византия учавстват двамата братя - Аспарух и Кубер. Така България откъсва от Византийските окупирани територии цели 100 000 кв. км  площ.
В 688 година Византия разваля договора и напада България, но среща на пътя си Куберовата армия и отново губи  територии. Кубер си ги взима, като награда за победата над Византия.

Първият опит за обединение между Куберова и Аспарухова Българии  е неуспешен. Вторият опит прави кан Крум с неговата решителност " Сега и завинаги" обединява двете Българии. И, отново напада Византия като използва нов подход. Той тръгва по долното течение на р. Струма, там унищожава византийската основна войска, край гр. Серес - на 400 км от границата на Дунавска България.След това превзема Сердика, а след това присъединява и териториите на Кюстендил, Благоевград и Перник.


В Именника с първите български ханове се споменава, че България съществува като държава  още през 165 година след Христа.  Именникът  на българските ханове е първият най-точен летопис за Велика Българска държава.  Според датите на именника  на първите български ханове  българската държава е създадена  през 165 година от хан  Витохол, но това може да не е вярно, тъй като за този хан се говорило, че е живял 350години, носи се такъв мит за него.



Именникът на българските ханове  посочва имената, годините на царуване и рода от който произхождат князете/ кановете / управлявали България по прабългарския календар.
Летоброенето на този календар започва с началото на всеки 12 години. Имената на годините са  -  имена на  животни.

Списъкът на първите български владетели обхваща период от над  6 века.  Княз/   Куурт - управлявял  60 години, от рода -  Дуло, а властта му е дадена в годината на Вола.
Княз/кан  Безмер - управлявал 3 години, от рода - Дуло, а властта му е дадена в годината на  Вола.  Тези князе/  управлявали  княжество България близо 515години.  Те преставлявали високи здрави българи, с остригани глави - отвъд  Дунава, а след това дошъл кан  Исперих  отсам Дунава.  кан Аспарух / Исперих /  управлявал българите 61години,  той е от рода  Дуло и властта му била дадена в годината на  Тигъра.

В един римски календар се споменава, че  българите влизат в вписаната Европейска История през 354 година  след Христа.  през тази 354 година е създаден този календар.

Района между планините  Памир   и  Хиднокут и конската планина - Имаи се сочи като  прародина на българите.  В древногръцките хроники   района където са прабългарите се нарича  Балхара, гърците го наричат  Бактрия - това е пътят през който минава армията на  Александър Македонски и след разгрома на  персийската империя , на изток  към Индия - това са районите  където са живеели древните българи / в днешен  Авганистан/.


снимки - wordpress




Гласувай:
12


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. dalida - Кан Крум.
16.10.2010 10:47
Кан Крум прави възможно обединението между двете Българии официално призната в 811 година. Тогава присъединява към тази територия и земите на дн.Косово, Македония и Трансилвания. През тази знаменита 811 година Крум разгромява византийците наново, убива император Никифор, прави от черепа му чаша за вино, с която показно празнува заедно с всички велможи всяка победа над византийците - с високо вдигнат над гравите Никифоровия череп пълен с червено вино и поздравът "На здраве" е ехтял над главите им. Освен Никифор, Крум ранява смъртоносно и наследника му Ставракий,който умира впоследствие от раните си.
В Сердика Крум не събаря нищо и не посяга над населението. Той преустройва сградите за да ги използва, а населението освободил - който иска да се върне във Византия, другите могат да останат и да приемат българския закон,чрез който стават български граждани.
Кан Крум управлявал България 13 години, през това време нанася жестоки удари над Византия, убива двама императори - Никифор и неговия наследник - Ставракий. От пораженията нанесени от българите Византия губи най - хубавата си територия - византийска Тракия - макар, че една част от населението е погърчено - елинизирано, а другата е с римско гражданство, българите му предлагат мир и българско гражданство.
през 10 век тракийският цар Орол станал позор за наследниците си, не успял да стабилизира цардтвото си и се отказал да създава силна държава, станал васал на Византия.
Кан Крум решил да разшири границите на България, като с меч извоюва територии завладени от Византия. " Големината има значение" - това правило било номер 1 за Крум и той го спазвал.
цитирай
2. dalida - Кан Крум.
16.10.2010 10:59
Така Крум увеличил границите на България. Прибавил териториите на бивши вече васали - Тракия и Македония. В земите освободени от византийските велможи и администрации, Крум заселвал с новите българи. Така Крум разширил границите на България умело и планово. Никога не посягал върху християните. не ги гонил или изселвал насила. Но, не отказвал ако те самите искат да се изселят - да напуснат пределите на България. Отнасял се хуманно както към тези граждани които искали да се преселят на българската територия, така и тези граждани, които искали доброволно да напуснат българската територия.
За да се виждат победите български от всеки който влиза на българска територия кан Крум поръчва да се изградят мраморни колони от Златните врата до неговия дом - крепост, тези колони да са надписани с всичките победи на българите извоювани над Византия. Да се напишат и имената на превзетите с щурм крепости от българската войска. Отнел от византийските градове всички красиви статуи и украсил своите - български градове с тях - сложени пред административните сгради и крепости - да се вижда и знае - кой е победителят.
Това е направил кан Крум за всичките 13 години управление на България.
цитирай
3. анонимен - Пооздравление за хубавата статия
11.06.2011 15:45
Напълно съм съгласен с всичко написано,желая да има още такива статии.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6156791
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031