Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
07.06.2010 21:58 - ЛЕТЯЩИ НАСЕКОМИ
Автор: dalida Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4823 Коментари: 4 Гласове:
7

Последна промяна: 25.03.2015 23:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                             ПЕПЕРУДИТЕ ( Lepidoptera)

       Най-красивите летящи насекоми – това са пеперудите.

Има дневни пеперуди има и нощтни пеперуди. Малките молци, които ни тормозят всеки сезон и лете и зиме, хапват си от нашите дрехи. Много трудно можем да се освободим от тези мънички нашественици в гардеробите и раклите ни, тези мънички хвърковати сащо са вид пеперуди. Техните крилца са кафеви или бежеви на цвят. Другите, дневни пеперуди са разноцветни крила, някои даже си имат и очички на крилата, други пък имат раета или точки. Изобщо, разнообразието е голямо – над 180 хиляди вида в 127 семейства по цялата суша в България.

image

image

За текстилната промишленост се използват ларвите на копринената пеперуда. Тези пеперуди са полезни насекоми, защото чрез какавидите се изработва най-скъпата коприна. Китайците имат такава промишленост, използвайки коприната от какавидите.

Освен това повечето от дневните пеперуди опрашват част от растенията, които не се опрашват от пчелите и сповагат за разнообразието на видовете растения и разпостранението им в природата. Другите – нощните пеперуди, те пък ни отървават от гадните пълзящи насекоми, нощтните пеперуди се хранят с тези гръбначни и безгръбначни.

 image

image

image

Хората харесват пеперудите. Те носят естетическо удоволствие на хората по целия свят. Нощтните пеперуди са двойно по-големи от дневните и са най-много с два цвята на крилата, често на някои от тях има и точки или раета в по-светъл или по-тъмен цвят.  Затова пък, дневните пеперуди радват очите и на най-скептично настроеният човек, спрямо тези красиви насекоми. Всички пеперуди снасят яйцата си в съцветието на растението, след като се излюпят малките какавидки се хранят от същото това растение, докато отново се превърнат в пеперуди.

Въпреки разнообразието, видовете и естественото им разпостранение в природата, Джейн Смарт – ръководител на отдела по опазването на биоразнообразието, бие тревога, че близо 9% от тези прекрасни създания са застрашени от изчезване. По нейните думи, пеперудите играят важна роля при опрашването на растенията и трябва да бъдат защитени, да не се пръскат с пестициди местата които обитават. Тя казва, че най – застрашени са местата в южната част на Европа.

    Дали наистина има опасност пчелите да изчезнат?  Дали производството на изкуствените растения, семена, изкуственото отглеждане на пилета, скоростното отглеждане на парниковите зеленчуци и плодове, не са причина за пренебрежителното ни отношение към естествените условия на живот както на птиците, така и на плодовете и зеленчуците. Може ли ГМО да замести пчелите, птиците и пеперудите при опрашването на растенията?

 image

image

 image

                

Преди години Айнщайн направил предупреждение: „ Четири години, след като изчезнат пчелите, ще изчезне и човека от планетата”.

Поголовната клонация, използването на гмо семена, използването на инсекти, клонирането на растения и животни, ще доведе до изчезването на полезните насекоми и ще намалеят видовете, пчели, птици. Всичко това отрицателно отношение ще доведе до дегратация в природата. А, когато храната изчезне, човека какво ще яде? Сигурно тогава ще посегне към ГМО продуктите и няма да роптае. В Япония вече „бият тревота”, защото японските пчели започнали глобално да изчезват.това какво говори, дали японците вече не използват изкуствени торове, семена и изменени продукти. Непрекъснатата надпревара за по-гореми печалби и по-големи реколти, разболяха земеделците в надпреварата за огромните печалби, които гарантират гмо продукциите, произведени от химическите заводи.

Пеперудите, тези прекрасни създания са символ на любовта и благополучието, смятат в Япония.

Легендите разказват, че когато в християнски дом кацне пеперуда, благородство и красота ще следват през цялата година домът и семейството.

В приказките за „Елфите”, достигнали до нас описания за тези мистични създания. Елфите преставляват мънички човечета с крилца на пеперуда.

Напоследък пеперуди се използват и за украса на дома на бъдещата булка. Правят се уникални подаръци в стил „пеперуда” и вместо конфети, на сватбата се пускат да летят свободно  ято пеперуди.

 image

 

Толкова пъстрота и хармония има в крилата на тези прекрасни създания, освен това на пипане са едни такива пухкави, като велур мекички крилца. Красиви създания, които живеят много кратко време.




Тагове:   насекоми,


Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tit - Летяща красота!:)))
07.06.2010 22:08
Не бива да жертваме природата, за да се храним лесно и най-вече да се печели бързо - това може да ни унищожи със сигурност!:)
цитирай
2. hristo27 - Много са красиви! Браво за публи...
08.06.2010 09:08
Много са красиви! Браво за публикацията!
цитирай
3. marley - Красота!
08.06.2010 16:50
Наистина са много красиви! Хубав постинг!
цитирай
4. iliada - Невероятна красота!:)
08.06.2010 17:45
Обущавам да не преследвам тези изящни същества , а от време на време да ги рисувам само!:)))))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6156256
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031