Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
21.07.2010 09:02 - БЪЛГАРИЯ (част 3)
Автор: dalida Категория: Лични дневници   
Прочетен: 7512 Коментари: 3 Гласове:
10

Последна промяна: 09.04.2015 12:43


                   ИСТОРИЯ НА ДРЕВНА  ТРАКИЯ

image
Тракия е отбелязана със зелен цвят.


Тракия  е историко - географска област в Югоизточна  Европа, която обхваща  Ю. България, североизточна Гърция и европейската част на Турция. 

Границите на древна Тракия:  Започва от Черно море при н. Емине  и върви на запад по билото на Стара планина до връх Остра, от там тръгва на юг и по билото на Гълъбец, Ихтиманска срадна гора и Шумнатица стига до  връх Мусала в Рила, от вр.Мусала на изток до Равни чап, на юг върви по Родопското било разделящо  Чепинска и Разлошка котловина, до Доспатската планина и през връх Виденица стига до българо - гръцката граница - Ченгене Хисар. От там на юг към р. Места до Егейско море - до Драма и Кавала, на изток - Дарданелите, Мраморно море, Босфора и пак н. Емине.  До тук се образува един полукръг. 


Според границите на Тракия в територията й влизат окръзите:  Бургас, Сливен, Ямбол, Стара Загора, Хасково, Пловдив, Кърджали, Пазарджик и Смолян на българска територия.  Към тази тракийска територия принадлежат и Егейските острови, остров Самотраки и остров Имброс, също и част от турския вилает Чанаккале.

Античната история на траките е свързана с Одриското царство и Римската империя, която определя югоизточния си район  за провинция Тракия.

image


През Средновековието " Голямото разселване на народите " обхваща и територията на траките. Частично се заселват по тези места славяни. И, когато през VII век българите образуват държава, тракийци и славяни влизат в българската държава и народност. Образуват заедно държавата България.

По Берлинския договор - територията на Тракия е превърната в автономна провинция на Османската империя с име  Източна Румелия, името е целяло да се изолира от българите и македонците и да се доближи по-близко до гърците, свързано с гръцката култура и наследство през 1885 г.
С името Източна Румелия  е анексирана от Княжество България и на следващата година е присъединена официално към територията на България. Князът е назначен официално за неин управител.


По Лондонския мирен договор (17.05.1913), сложил край на Балканската война, цяла Тракия от Мизия до Енос се предава на съюзниците на България, Сърбия, Гърция и Черна гора.

По Цариградския мирен договор(16.09.1913) Османската империя си връща Източна Тракия заедно с град Одрин, а България запазва Западна Тракия между Марица и Места.

По Софийската българо - турска конвенция(1915), България присъединява към територията си земите около Одрин, Караагач и двата бряга на Марица.

След края на Първата Световна война и Ньойския договор от 1919 г.,  обявява зап. Тракия за мандатна територия на Антантата и е окупирана от френските войски.

По  Конвенцията в Сан Ремо през април 1920 г., дава зап. тракия на Гърция.


По Севърския договор, Гърция получава източна Тракия, но през 1923 г., я губи заради Лозанския мирен договор.

По народност траките са: индоевропейски племена населявали в периода на Второто хилядолетие пр. Хр. и Шести век сл. Хр., областта от Североегейско крайбрежие до река Морава и земите на Северозападна Мала Азия.


image

Боговете на траките определят откъде идват те. В долината на Бесите - най непокорното население на траките и най - вещи в обредите и обслужването на светилището на бога на виното Дионис.  "Роденият два пъти" бог Дионис и богът на виното е бог Дионис.

image

Въздухът  ухае на трева и билки, вятърът донася песента на птиците. ......Главната изба е изпъкнала в дъгата вкопана в пресечния хълм, а до нея - Ротондата, където гроздето ферментира. Тук са винарните на древните траки.





Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Уикипедия говори за траките
23.07.2010 09:14
Ако те надушат траките,че си ги свила в орехова черупка"Границите на древна Тракия: Започва от Черно море при н. Емине и върви на запад по билото на Стара планина до връх Остра, от там тръгва на юг и по билото на Гълъбец, Ихтиманска срадна гора и Шумнатица стига до връх Мусала в Рила..."
Иначе е много точно териториалното определение
цитирай
2. анонимен - Уикипедия говори за траките
23.07.2010 09:36
"......Главната изба е изпъкнала в дъгата вкопана в пресечния хълм, а до нея - Ротондата, където гроздето ферментира. Тук са винарните на древните траки "

Искаш да кажеш "Главната Библиотека със знанията на траките по реколти "
цитирай
3. анонимен - Има и други източници за траките
28.07.2010 12:13
Скъпа, има и други източници за траките освен Уикипедия
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6156704
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031