Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
01.11.2010 11:12 - БЪЛГАРИТЕ (част 28)
Автор: dalida Категория: Лични дневници   
Прочетен: 16036 Коментари: 24 Гласове:
26

Последна промяна: 09.04.2015 11:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                                           
ХАРАКТЕРНИ ОСОБЕНОСТИ


                    
ПРИ  ГОВОРА НА  ЖИТЕЛИТЕ  НА  СЕЛО  КАЦЕЛОВО/Русе/
                             
                                      
Направо  от  Извора



       Русенска община  ни предлага някои от особените характерни говори на  най-старото население на България. Кацеловци,  хърцоите  и  капанците. Тези хора пазят своето минало, своите песни, своите обичаи,пазят своите свирни и игри, пазят своя древен говор, но имат един недостатък  -   стремеж  към  съкратен изговор на думите:

    вър  -  върви
    крътнъ - кратуна
    дунци  - донеси
    ни ра пуе  -  не иска да пее
 - Вър дунци инь крътнъ удъ оть съм жеден! 
  - Зейке,  зе  ли  зели,  зя?
  -Кума  къцей у тойта  нанка  и  же  ти  дам  кок!
-  Булка, кума  дай  скоменчиту!
-  Госпоице,  пък  Герги  ни  ра  пуе!

   запом - залог
  капистра - юлар
  лууту - боб
  зауду - клозет
  веденик - латинка
  кума  - иди
  опас - пояс
  въркулица  -  вилица
  гагу  - свако
  скоменчи  - столче
  самандрък - огърлица/ гердан
 
         Всъщност самото название  хърцои идва от старобългарското име на бога на Слънцето  Хърс. Хърцоите се гордеят много със своите песни и обичаи.  
    Освен  хърцои,  хората  били  наричани  и  "Ерлии"  -  което  означава  местни  хора  (йер  -  място)

      Има  легенда, че името  на  местното  население  на  Разград  е  свързано  с  хан Ювиги  Хръсате  -  син  на  цар  Борис І.  Заедно  с  Хръсате,  в  русенския  край се  заселва  и  боилът  Кацел.
       На  неговото име  хората кръщават селото си - Кацелово.

     Хърцоите пък били средни на ръст, с големи  черни  очи и  много издръжливи. 
     Местното  население около Разград - капанци и хърцои, винаги  са  се  смятали  първи  по  тези  земи. Мъжете    не  носили  черни   потури,   а  бели  беневреци.  
     А,  жените  -  по  две  дебели  като  черги  престилки, едната - отпред, другата - отзад,
а  не  сукмани. 


      Хърцоите са коренното население от полето - "Кърски сой". В хрониките пише,че хърцоите  са преки  потомци на родовете последвали големият син на цар Владимир - Расате/ прабългарското наречие -Хръсате/.

       В съществуващите вече селища се преселват балканджиите обитавали,Централният Балкан - от Троян до Елена. За тези преселения, в старият фолклор показват  традициите им при строителството на "Чукова махала" в с.Тетово, "Драката" в с. Писанец. В тези   села хората живеят  в затворено общество, така са запазили своите обичаи и традиции. Техните потомци се раждат и хърцои, и балканджии.

       В различните махали на селата, населението прави туршия от шушан / балдарам /, добавя и папий / сладък пелин / за вкус.
Строителството на нови селища се строи и от балканджиите, в които впоследствие се заселват други балканджии, пренасяйки заедно с багажа си и своите фолклорни обичаи и своята култура.

       Хърцоиските села имат по един оброчен камък, а планинското население правят курбан по Спасовден, правят курбан и на Св.Дух,  и  при молебен за дъжд.

Балканджиите са по-възприемчиви спрямо градските обичаи и са по-склонни да се приместят в град да живеят. Много части от националната им култура прилича на българската, която спомага да се развиват читалищата, училищата, клубовете,сдруженията,които се образуват към средата на 19 век. 

      Животът в Русенското Поломие е съществувал още от най-древни времена,преди много хилядолетия по долината на река Черни лом.  А,във високото се показват скалните пещери - доказателство,че на това място са живяли хора и ,където са открити старовремски букви още от царуването на Шишман. Една от тези пещери е била много известна с лековитите си води.

          По стените на друга такава пещера има изсечени латински и гръцки букви, а в гробниците са открити белези на деформации на черепа, белег за присъствието на Испериховите българи и още много сходни със славяните, погребения.

        Някои от скалните църкви в Русенското Поломие са от времето на Първото Българско Царство. Най - старият каменен надпис на кирилица е изсечен при скалният манастир до с. Крепча на р. Черни лом от 921 година. Скалните черкви и досега си стоят там.  На левият бряг на р. Черни лом има изкуствена пещера, наречена "Църквата". 

      Странна легенда се разказва за името на село Табачка. Казват, че измрели много овце, кожите им били ощавени на табани. А, фолклорът съобщава друго,.... виновник за умрелите овце определя хайдетите. Това си личи най - много от песента " Грешен хайдутин". 

      Песните,които се пеят на трапеза и седянка, са с закачлив характер и еротични текстове. Те съпътстват всекидневието на нашите предци и повдигат завесата на фолклорната еротика.
(източник:net.bg)
       



Гласувай:
27



Следващ постинг
Предишен постинг

1. iliada - Интересно!
01.11.2010 13:36
Поздравления за празника на народните будители- будителке!:)
цитирай
2. dalida - Да ни е честит празника на Будителите!
01.11.2010 15:04
Та по този случай поместих един от древните спомени да напомним,че освен траки в България живеят и Българи. И голямо е щастието ми,че именно Будителите ни са Български. /освен,ако някой не измисли нова история,че и Левски и Ботев са "траки"/.
цитирай
3. dalida - Кои са тези Будители?
01.11.2010 15:29
ДА СЕ ЗНАЕ, ДА СЕ ПОМНИ!
Български народни бу ди те ли:
Св.Паисий Хилендарски
Неофит Бозвели
Георги С. Раковски
Васил Левски
Христо Ботев
Стефан Караджа
Хаджи Димитър
Любен Каравелов
Добри Чинтулов.
Тези, които ни събудиха, тези които ни отвориха очите, за да извоюваме свободата си от турското владичество. На тях дължим уважението си.
цитирай
4. indiajane - Прочети пак
01.11.2010 18:51
Паисиевата история и пак кажи турско "владичество".
цитирай
5. dalida - Какво имате предвид?
01.11.2010 18:59
indiajane написа:
Паисиевата история и пак кажи турско "владичество".

--------------------------------------------
Така е записано в хрониките,предавам точно думите.
А Паисиевата история,какво общо има с тези хора?
цитирай
6. indiajane - цитат
01.11.2010 19:15
"Но турците по божия воля в това време надвили и взели Търновград и поробили и завладели цяла България. Оттогава и досега те държат В РОБСТВО и угнетяват българската земя. Турците завладели българската земя и царство в 1370 година."
"когато взел българската земя, избрал много народ, млади и красиви юноши, със сила ги грабел и събирал в Едрене, записвал ги еничари в турската войска и ги турчел насила. Така хората в онова време имали скръб върху скръб и жалост върху жалост. Плакали горко и жалостно за българското царство. Така майки, бащи и сродници ридаели безутешно и въздишали за чедата си. Хората в онова време имали голяма тъга и жалост под турска власт. Избирали черквите, които били хубави, и ги обръщали в джамии; така отнимали черковните и манастирските места от християните: и големи къщи, и ниви, и лозя и хубави места, каквото пожелавали, грабели. Убивали първите и праведни християни и им ограбвали имота. Така хората от онова първо поколение, при които било завладяно българското царство, имали голяма скръб и жалост, и плач, докато преминало това първо поколение. Следващото поколение полека-лека навикнало да живее с турците. Така турците изпърво били свирепи и големи грабители. Когато се затвърдили в цариградското царство, научили много от християнския ред и право и за известно време в началото престанали малко, засрамили се да ограбват незаконно християнските вещи и имота им. Но в сегашно време окаяните пак нямат никаква правда, нито съд."
Това за "владичеството". Иначе за Кацелово - хубаво, дори напиши повече, защото малко знаят, още по-малко сред тези, които знаят са младите.
цитирай
7. dalida - Хубаво!
01.11.2010 19:22
Ама,как да го кажем на нашите историци,че те не признават,щото нямало юридическо обяснение думата "робство". В българската история не споменават "робство", а окупация,владичество. Даже разбрах,че в новите учебници, никъде няма да се споменава за робство и за насилие. Тогава се питам, какво да правим с Вазов,Ботев,дето цялото им творчество е свързано с турското робство?
цитирай
8. indiajane - Тъжно
01.11.2010 19:25
Забрави за робството, гледай нон-стоп турски сериали и после се чуди защо помаците били турци, които даже и били местното население на Родопите. Предлагам направо да преименуваме държавата. Бас хващам, че ако хваня случайно някой младеж от улицата няма да знае ЗАЩо се празнува днешния ден.
цитирай
9. dalida - Е,е чак пък толкоз,
01.11.2010 19:31
днес не са на училище. Би трябвало да знаят,защо и какъв ден сме.
Честит празник и на теб!
цитирай
10. анонимен - Хърцоите са старо население като капанците
02.11.2010 21:46
За хърцоите,хубаво,аз съм капанец и имам преки впечатления.На младини съм ергенувал и по Костанденец...Почти като нас са ,но все пак са хърцои.
Искам да кажа за робството.Идва от старата дума за пленен.Заробен-значи пленен.Някога при старата вяра и после при новата между християните е било забранено да се убиват пленници.А за аристократите е имало отделен кодекс.Ако е имало обаче разбой и мародерство,действали други правила и пленените били наказвани.Причината Василий Българоубиец да ослепи 14 хил. войника е била тази ,че не е имал право да ги убие,защото са християни.Да ги пусне не искал а да ги държи в плен не можел.При турците е друго,цивилизационния проблем на исляма и до днес е че той не признава нищо друго освен себе си!Затова и българите нарекли безправното си положение-робство.Народа и страната били пленени и окупирани през цялото време.Юридически и фактически.Властта и страната никой не я е предавал на турците и никой нищо не е подписвал!Както са направили византийците и българите.Например.Затова и послезния Цар е бил обезглавен.Защото нито е приел исляма и да остане управляващ васал,нито е подписал нещо на турците.Затова и България дълго време била отбелязвана в географските карти ,като отделна страна завладяна от Османската империя.
Атил
цитирай
11. анонимен - Щапаров Младши:
03.11.2010 16:57
Страхотен диалектен говор,сякаш пряка извадка от Архаичния Български Праезик!
цитирай
12. анонимен - Робството
04.11.2010 07:37
indiajane написа:
Забрави за робството, гледай нон-стоп турски сериали и после се чуди защо помаците били турци, които даже и били местното население на Родопите. Предлагам направо да преименуваме държавата. Бас хващам, че ако хваня случайно някой младеж от улицата няма да знае ЗАЩо се празнува днешния ден.

-------------------------------------------------------------------------------------------------
В Родопите и подножието наистина са населявано от коренно население,наричали са се траки. Както днес в Турция се намира Западна Тракия,с турско население, така и в нашите Родопи живеят българи-мохамедани. Тоест, българи приели исляма за своя религия по времето на османското иго. Още тогава,когато османците са завзели почти цяла средна Европа,тогава се появява държавата - Албания - изцяло с потурчени българо-траки, и когато през комунизма другарите-от КГБ решили да "изчистят" расите, тогава отделят република Албания,с отделна автономия,под властта на Югославия. Хайде,да се разровим в най-старата история на Балканите и ще видим,какво пише там. За времето преди БКП, по време на "възродителния процес", и след това.
Но,не му е мястото тук. Авторката описва населението на този район, тя не засяга нито робството, тя не засяга времето по което са се оформили, така че по-добре тази тема -за робството,да се развие отделно.
цитирай
13. dalida - Праезик български,българска реч - омайна,сладка.....
04.11.2010 07:56
Г-н Шарапов, този говор си го има и днес както в северните райони така и в други български райони с особения си диалект за всеки край,обиколила съм почти цяла България,точно заради тези стари български говори и традиции. Защото това което ние възприехме като модерен живот ни приравни със повечето европейци и ни обесцени като българи,със собствен отлик. Сега някои съблогери искат да върнат старата кирилска -първото звучене на старобългарския език. Но,вече е късно,за реставрация. Повечето ни неща са с това ново звучене на езика ни, така е одобрен от Европейския съюз и не е време сега за възтановки на нещо безвъзратно забравено. Днес народа български върви към новото ни бъдеще, а то е -да бъдем заедно с всички други европейски държави на ниво,или поне да се стараем да сме на ниво - като тях. Затова, при това положение, при тези нови модерни порядки, един архаичен и една старобългарска азбука - няма място,според мен.
цитирай
14. rouzy - Странни реликви
05.11.2010 10:48
пази българският народ. Тази негова култура и обичаи не се срещат при другите балкански народи. Тези традиции дано се запазят и за поколенията за да се знае,че българинът е най- древният човек, населявал тези земи, преди още да се наименоват България. Скоро гледах колекция от старите географски карти на Балканите и Европа и забелязох, че името на България си стои не заличено даже и през османската империя, при византийската империя България се е сбила горе в земите на Дунав, но все пак си е на картата и в историята от хилядолетия. Трябва да се гордеем с това, че сме наследници на тези горди българи, запазили достойнството на страната си толкова дълго време.
цитирай
15. rouzy - Говорът
05.11.2010 10:55
В цяла България има различни диалекти, както при Северна България, така и в Южна Бг. Освен това варненци по-възрастните говорят странен български.
Във пловдивско - също. В тетевенско - също, пък да не говорим за санданчани. В Сандански народните думички не само че са странни, ами и някак архаични.
Във видинско - също. В цяла България разнообразието е толкова голямо, че никога не можеш да скучаеш, ако решиш да обиколиш родината си.
цитирай
16. анонимен - Диалекти.
05.11.2010 22:13
В Пиринския край хората говорят така:
Балтак - двуостра брадва, от едната страна е класическа брадва, а от другата - секира. Сой - ген, род. Джинсът му такъв - родът му такъв. Клюфна се - отчаял се или овесил нос, паднало му настроението. Сач - плочка за печене. Михлюз - мързелив. Охлен - дохлен означава много бавно. Клокунь - вир, дълбоко място. Кутсуз - карък или без късмет. Кърналя - зиг - заг. Шалтак - шамар. Тутушлия - инат човек.
Някои от думите, които се говорят в пиринският край, се употребяват и в други места в България. Например думите - бурсук, сач, кутсуз, трака/хлопатар/, драка-чепат човек,кавгаджия, сой, джинсът му, мома от сой, се използват все още и в Южна България - Ахтопол и Несебърските села.
цитирай
17. dalida - Диалектите са индекса на българите.
05.11.2010 22:52
Тези диалекти се разпостраняват в различните краища на България, най - много при гостувания, при командировки, когато деца и учители посещават лагери, когато даедно много хора организират екскурзии за по 10-на дни някъде. България е мъничка, но сплотена страна и хората се уважават, особено в балканските села и градове. В Пиринският край има думи, които не бах чувала, но по време на работата ми преди години понаучих някои от тях и все още се изпускам случайно на публично място или ако съм ядосана. Понякога с диалектната дума казвам това, което точно искам да кажа. Като например как искаме да кажем на човек дето е все намусен, намръщен, в чоглаво състояние, казваме му - бурсук. Или когато бебето реве, баба ми ме караше да дундуркам бебето, за да заспи по-лесно. Думата дундуркам означава - люлея.
Сещам се и за думите - врътлесто и врътливо - кръгло, обло; жовка - дъвка; връшник - врата или похлупак; димбел / тюмбел - мързелив човек; долап - мякто за съдовете и хляба, все още се използва в Малкотърновски район и в селата около Котел и Сливен.
В Югозападна България има много интересни думи, дано някой от вас ги знае. Ще е интересно да ги научим и ние.
цитирай
18. shtaparov - Правопис
20.11.2010 15:30
dalida написа:
Г-н Шарапов, този говор си го има и днес както в северните райони така и в други български райони с особения си диалект за всеки край,обиколила съм почти цяла България,точно заради тези стари български говори и традиции. Защото това което ние възприехме като модерен живот ни приравни със повечето европейци и ни обесцени като българи,със собствен отлик. Сега някои съблогери искат да върнат старата кирилска -първото звучене на старобългарския език. Но,вече е късно,за реставрация. Повечето ни неща са с това ново звучене на езика ни, така е одобрен от Европейския съюз и не е време сега за възтановки на нещо безвъзратно забравено. Днес народа български върви към новото ни бъдеще, а то е -да бъдем заедно с всички други европейски държави на ниво,или поне да се стараем да сме на ниво - като тях. Затова, при това положение, при тези нови модерни порядки, един архаичен и една старобългарска азбука - няма място,според мен.


Според мен е редно да възстановим поне три-четири от най-особените ни букви
-"двойното Е","Ъ-тежко" ,евентуално- " i " -като алтернативен начин за изписване
на "Й",и евентуално-"Он(Ан)"-ако не в ежедневния правопис,поне в официалния
тържествен правителствен правопис. Има такива случаи в някои държави,но не е нужно ние да чакаме техния пример-просто трябва да си наложим нашето,ако
го обичаме-щото тези,които ни лишиха от него,никак не го обичаха.Хора,които след 09.09.1944 г. не премахнаха нито една считана за "гръцка" буква от тогавашния правопис,а премахнаха неоспоримо Български букви-част от гордостта на нашия народ,не заслужават и да дишат в България,камо ли да живеят! С това злощастно наследство ние трябва да скъсаме колкото може по-скоро,и отново да поемем по своя си път-път на велики постижения,
помогнали на човечеството да реализира мечтите си в Утрешния ден!
цитирай
19. rouzy - В с. Кости - на турската граница...
20.02.2011 15:15
хората говорят доста интересно и понякога нищо не им разбирам.
По южното ни черноморие има села в които живеят старите гърци, те пък дума българска не знаят. Говорят си по гръцки и не им пука че живеят в България и са длъжни да говорят на публични места - на български. Същото правят и циганите. Те също не се съобразяват с правилата.
цитирай
20. анонимен - за хърцоите
05.03.2011 21:11
Хърцоите неса склонни на никакъв лобизъм.Техния морал не приема нагждачеството.Те никога не биха си променили името и фамилията нито по политически нито по икономически съображения.Поради тези морални традиций те са останали на страни от прогреса.Тях ги зовът с всякакви прозвища-патоци ,свинари и мн.др.Хърцоите се придържат към своите традиций като слепци.В този смисъл те са смешни в очите на другите,които без морал лобират както по икономически така и по политически съображения.Не е случайна легендата с техния водач Хръсате,който не приема християнството и не се отказва от многоженството.За което е и ослепен от бъща си.Хърцоите по своята същност са оцелявали през вековете със своя непосилен труд,себеотрицание и жажда за живот и любов .Както исдкате ги обиждайте те след като са приели християнството ви желаят доброто и по хърцойски ви казват " П р о с т е н о д а в и е ! " В някои села те се срамуват ,че са хърцои / с. Сваленик Русенско/
цитирай
21. dalida - Прочети пак...
05.03.2011 21:26
indiajane написа:
Паисиевата история и пак кажи турско "владичество".

---------------------------
Няма такава дума "робство" в историята - казва Б.Димитров, тази дума е само в художествената литература.
цитирай
22. dalida - Къде видяхте в статията някаква обида към хърцоите?
05.03.2011 21:36
анонимен написа:
Хърцоите неса склонни на никакъв лобизъм.Техния морал не приема нагждачеството.Те никога не биха си променили името и фамилията нито по политически нито по икономически съображения.Поради тези морални традиций те са останали на страни от прогреса.Тях ги зовът с всякакви прозвища-патоци ,свинари и мн.др.Хърцоите се придържат към своите традиций като слепци.В този смисъл те са смешни в очите на другите,които без морал лобират както по икономически така и по политически съображения.Не е случайна легендата с техния водач Хръсате,който не приема християнството и не се отказва от многоженството.За което е и ослепен от бъща си.Хърцоите по своята същност са оцелявали през вековете със своя непосилен труд,себеотрицание и жажда за живот и любов .Както исдкате ги обиждайте те след като са приели християнството ви желаят доброто и по хърцойски ви казват " П р о с т е н о д а в и е ! " В някои села те се срамуват ,че са хърцои / с. Сваленик Русенско/

-----------------------------------
Или коментара ви се отнася към друг участник?
цитирай
23. анонимен - Пак за хърцоите
05.03.2011 21:58
Далида, във Вашата статия аз не намерих тези обидни прозвища за хърцоите,но такива има в много исторически "съчинения" за харцоите.Освен това аз не съм анонимен коментатор - аз съм КРЕМАЛ от с. Кацелово Русенско
цитирай
24. анонимен - kapanci
22.09.2011 22:29
v moite geni teche kapanska kruv,s koeto osobeno se gordeia.tova me kara da se chuvstvam silna,zastoto znaia koj sam.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6155875
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29445
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031