Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
26.12.2012 18:26 - ЗАГАДКИТЕ НА ДРЕВНОСТТА / КОЛАДА
Автор: dalida Категория: Лични дневници   
Прочетен: 13341 Коментари: 12 Гласове:
26

Последна промяна: 09.04.2015 10:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
      
                          
ИЗГУБЕНАТА ПАМЕТ БЪЛГАРСКА



             
В православните страни празнуваме Коледа, а не рождество Христово.


Православие се нарича древната религия, с която славянските (и северните) народи са дошли на Земята. В превод означава култ към света на Боговете.


При насилственото налагане на християнството в средните векове на сегашната епоха, древната традиция се е съхранила сред народа, като са били сменени имената на Боговете и другите Небесни същества с имена на християнски светци. Основните знания и митове са се запазили. Духовната традиция в християнството - обрядите, богослужебните канони, тайнствата - са наследство от предишните епохи.


image


В далечното минало хората са имали една религия, която са наричали "вечната религия" (санатана дхарма). В Стария Завет се казва, че "преди потопа по целия свят е имало една култура и се е говорел един език" старославянски?, санскрит?...или   евразийски?


КОЛЯДА   -   е един от най-популярните славянски (ведически) Богове. Той е дал на човечеството науката за земеделието и календара (Коляда-дар), както и живото Слово (жива вода) - Ведите. Също като Исус, Той се ражда в една пещера в деня на зимното слънцестоене от Мая Златогорка и Дажьбог (едно от имената на Върховния Бог).


Настанала радост на небето и на земята. От цял свят дошли влъхви, водени от пътеводната звезда, която видели на небосвода, да се поклонят на младенеца - извор на Жива Вода. Коляда дошъл на света за да даде отново на хората ведическите знания, които преди им дал Бог Кришна, но те не успели да ги опазят. Всевишният се въплътил отново на земята и настъпила епохата на Коляда.






  Окултизъм

Подчинихме се на коледните празници на католици и протестанти, смесихме католизма и будизма, уважаваме китайските хороскопи, дали сме се заблудили или просто съвремието си е такова - смесица от религии и обичаи?

25 декември - една измислица на католическата църква.

Учените са на мнение, че Христос е роден на 4-тия  ден на "Празника на скиниите" - нищо общо със сегашните твърдения за 25-ти декември... Никога Иисусовият рожден ден не е имал каквото и да било отношение към датата 25-ти.декември.... Това беше измислица на Католическата църква, отново вкарваща вярващите в заблуда както е правила не веднъж през вековете.

Последните изследвания по този въпрос даже дават нова дата - към краят на август или началото на септември е рожденната дата на Иисус Христос. А древните българи през 1 и 2-ри век са празнували Нова година на 21 декември. Не е за вярване нали? Както с всичко от нашето минало добре замаскирано от учените на 50-те и 60-те години, под влиянието на ленинизма и сталинизма, българите забравиха своето минало.
......окултизма става част и необходимост на съвременното общество. Само погледнете книжарниците.Народа е полудял по илюстрованите коледни картички и книжки за децата.



Бащата  на  славата  -  "Father of Christ-mass".

Санта има няколко хитри малки помощници наричани "elves". Тези така известни Elves (феи, тролове и т.н.) са много популярни "помагачи" в магьосничеството. "Множество от свръхестествни същества и духове, които съществуват между земята и небето... Феите [Elves] са ...... ангели.

"Думата трол (елфи) произлиза от старонорвежката дума за демон и е дефинирана от някои източници като дявол - отвратителен, грозен, изпълнен със злоба. Санта също има собствени елфи."  В митологията има добри елфи и демони -елфи.
Добрата фея (елфа) изпълнява желанието на доброто дете, докато лошата зля фея от приказките се "грижи" добрите деца да страдат като ги затваря в студени подземия. Спомням си как баба ми ме плашеше с лошата фея от приказките,когато не слушах като дете. И днес някои родители плашат децата си с дядо Коледа, когато не слушат..." ако не слушаш, дядо Коледа няма да ти донесе подарък!" и др.подобни.  

"Елф, фея - малко, често палаво създание, притежаващо магически сили. Макар че някой от тези създания могат да се появяват хитро на повърхността в нашият свят, преди всичко те са странни създания  и любимци на окултният свят.


Елфите често се появяват на децата и дори играят с тях  на ужким, в детска възраст малчуганите имат много развинтена фантазия.... В момента, в който някой възрастен се появи на сцената елфите, чудовищата и тролите  изчезват...те живеят само в детските спомени и фантазии, затова децата обичат дядо Коледа, той за тях е олицетворение на добрият възрастен човек, който изпълняма всяко тяхно желание и им носи подаръци от далечни страни.  Фантастично нали? Ако се вгледаме в горенаписаното дали бихме лишили децата си от това щастие - да се докоснат до вълшебния старец - Санта Кристмас - дядо Коледа? Ще отнемем ли тази тяхна илюзия?



Народните традиции са живи в паметта на старите хора, израснали преди втората световна война. Старите свещени книги можете да намерите в интернет, възстановени от добросъвестни изследователи.


И баба Ванга е казала, че ще намерите истината в най-старите книги.  Остава само да ги потърсите. Господ дава, но в кошара не вкарва.





Гласувай:
28


Вълнообразно


1. dalida - Окултното е свързано с:
26.12.2012 23:57
езотерика, мистика, мистично, психология, религия, магия, гадаене, сънища....
Ритуалите - обредите също са свързани с окултното.

Коляда е стар български празник и го знаят малко хора от старото време. Младите не са запознати или не "помнят", нямат спомен за този празник. Както и празника Нова година - 21 декември.

Когато хората не разбират нещо, или не са съгласни с нещо, те го отричат - така им е по-лесно.

Западноевропейската култура и Римокатолическата религия свързват Коледа със Санта Клаус....Кристмас или Сатана...и като виждам и съвременните българите си пожелават щастие с думите "Мери Кристмас!".
Тук в този пост съобщавам че, Коляда, Коледа или Колада е много стар български празник, който се е празнувал някога.

По времето на ( комунизма ) социализма религията търпеше критика и хората не смееха да посещават църквата от страх да не бъдат наказани от "народния съд".

Заинтересувайте се за миналата ни - старата религия на българите ( не прабългарите), много празници от онова време вече не се празнуват ( неизгодни са за новата църква). В интернет има доста материал по тази тема.
цитирай
2. dalida - Освен това,
27.12.2012 00:10
ако наистина празнуваме Рождество Христово, защо си разменяме подаръци - къде в евангелиетата се говори че Христос е свързан с поднасяне на подаръци?

Знаете ли кой е този празник на който се разменят подаръци?

Лингвистичният анализ показва, че в американското име Санта Клаус (Santa Claus) се крие протообразът на думата Сатана (Satan). През годините същността на Луцифер е добре маскирана чрез инверсия на гласната "а" и съгласните букви "т" и "н". Втората дума е Clause - Клаус. И тук има тайно значение. Пак с преаранжиране - Клаус става Лукас (Lucas). "Енциклопедия на окултизма и парапсихологията" (Encyclopedia of Occultism and Parapsychology) разкрива, че името на Дядо Коледа е анаграма на Сатан Лукас, което звучи много злокобно - "Светлина на Сатаната". Някои теолози тълкуват, че носителят на светлината всъщност е името на падналия ангел, който поради гордата му природа въстана и се превърна в Сатана.
цитирай
3. ckarlet - Светли традиционни зимни празн...
27.12.2012 00:25
Светли традиционни зимни празници!:)
цитирай
4. dalida - Весели празници ви пожелавам приятели!
27.12.2012 00:42
След Игнажден,дните са обляни със слънце и здраве,та чак до новата година.

Игнажден е началото на празниците до следващата година.

Здраве и щастие ви желая през новата 2013 година!
цитирай
5. antoninus - Далида,
27.12.2012 08:32
Не съветвам никой да слуша гадатели като Ванга, тъй като силата им е от Лукавия.
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=GJrJBYPLAPk
http://www.youtube.com/watch?v=2e0javXJUao&feature=player_embedded
http://www.youtube.com/watch?v=238YZzCbcPY&feature=player_embedded

Статията е интересна. Иначе 25 декември наистина не е Рождество Христово. Това е денят на раждането на Тамуз http://antoninus.blog.bg/history/2012/01/13/quot-rojdestvo-hristovo-quot-i-vryzkata-s-ezicheskite-religi.881992
"На 25 декември се родил Тамуз, детето на бога слънце. Неговото раждане било приветствано като голямо чудо. Тъй като това станало по време на бавно увеличаващите се дни непосредствено след зимното слънцестоене, видели в него знамение за възраждане на слънцето и го възпявали с буйна радост. Оттогава 25 декември бил честван като рожден ден на сина на бога слънце и станал годишен празник за цялото царство."
цитирай
6. dalida - antoninus!
27.12.2012 09:02
Благодаря Ви за посочените линкове!
Поучителни са!

Желая Ви щастие и успехи през новата 2013 година!
цитирай
7. dalida - има и още нещо интересно в изгубената ни история
27.12.2012 09:04
„Сурвакането” като обичай е несъвместимо с християнството, защото е свързано с призоваване на древното езическо „божество” Сурва. Ето едно изобличение за българите и обичая „Сурва”, което най-неочаквано идва от Елена Блаватска - създателката на Теософията от статията й „Кръстът и Огънят”: "Накъдето и да се обърнем, почти у всички народи непременно ще намерим тези общи реликви на древния култ. От арийците, халдеите, зороастрийците, перуанците, мексиканците, скандинавците, келтите, древните гърци и римляни те напълно са преминали към съвременните перси. Финикийските Кабири и гръцките Диоскури са частично възродени във всеки храм, във всяка катедрала, във всяка селска църква, а християните-българи, както ще покажем по-долу, дори напълно са запазили култа към Слънцето.

Повече от хиляда години този народ, за който преди последната Руско-турска война знаеха малцина, е бил покръстен в християнството. И въпреки това те си остават същите езичници, както и по-рано. Ето например как те празнуват Рождеството и Новата Година. И до днес те наричат този празник Сурваки, тъй като той съвпада с празника в чест на древния български бог Сурва. В българската митология това божество – Сурва – очевидно е идентично на арийското Суря – Слънцето – бога на топлината, плодородието и изобилието. Корените на този празник отиват далеч в дълбините на вековете, тъй като много преди християнството българите са се покланяли на Сурва и са посвещавали празника на Новата Година на този бог, молейки го да благослови нивите им и да изпрати на тях самите щастие и процъфтяване. Този обичай е запазен в цялата му езическа сила и макар че във всяка една местност има своите особености, обредите и ритуалите като цяло са едни и същи... ".
цитирай
8. dalida - Какво общо имат Коледа, Санта и подаръците
28.12.2012 11:24
Дядо Коледа (също дядо Мраз), известен по света още като Санта Клаус, Свети Николай, Крис Крингъл, е едновременно исторически и митологичен герой, чието име се свързва с носенето на подаръци на Рождество Христово.

По време на социалистическия режим (1944 - 1989 г.) дядо Мраз носи подаръци на Нова година. Дядото посещава училища, детски градини и домове. Всички деца го чакат с нетърпение. Той носи със себе си огромна торба, пълна с подаръци. След падането на режима се появява отново името „дядо Коледа“ и подаръците се раздават на Коледа вместо на Нова година.

Първообразът на добрия старец може да се търси в лицето на Свети Никола, роден и живял около трети - четвърти век във византийската провинция Кападокия, днешна Турция. Той станал епископ много млад. Останал е в историята като благороден, щедър, дълбоко религиозен и посветен на църквата човек. Дарил цялото си богатство на бедните и онеправданите. В памет на неговата щедрост е останала традицията хората да си разменят подаръци.

Макар че никъде в библията не се и загатва за подаръци давани в чест на Христос, подаръци се дават заради обяснението по горе.

обединението на всички тези събития поражда съмнение в някои хора, питайки се какво точно празнуват християните на 25 декември.

Затова е и поста.
цитирай
9. gokabu - За подаръците... или, нека да не бъдем толкова невежи!
28.12.2012 11:56
dalida написа:
ако наистина празнуваме Рождество Христово, защо си разменяме подаръци - къде в евангелиетата се говори че Христос е свързан с поднасяне на подаръци?


отговор:
ОТ МАТЕЯ СВЕТО ЕВАНГЕЛИЕ, глава 2 (обърнете внимание на стих 11, последната част):

1. А когато се роди Иисус във Витлеем Иудейски в дните на цар Ирода, ето, мъдреци от изток дойдоха в Иерусалим и казваха:
2. де е родилият се Цар Иудейски? Защото видяхме звездата Му на изток и дойдохме да Му се поклоним.
3. Като чу, цар Ирод се смути, и цял Иерусалим с Него.
4. И като събра всички първосвещеници и книжници народни, питаше ги: де трябва да се роди Христос?
5. А те му казаха: във Витлеем Иудейски; защото тъй е писано чрез пророка:
6. "и ти, Витлееме, земя Иудина, никак не си най-малък от Иудините воеводства; защото от тебе ще излезе Вожд, Който ще пасе Моя народ Израиля".
7. Тогава Ирод тайно повика мъдреците и узна от тях точно за времето, когато се е появила звездата,
8. и, като ги изпрати във Витлеем, каза: идете, разпитайте грижливо за Младенеца и, като Го намерите, обадете ми, за да ида и аз да Му се поклоня.
9. Те изслушаха царя и заминаха. И ето, звездата, която бяха видели на изток, вървеше пред тях, докато дойде и се спря над мястото, дето беше Младенецът.
10. А като видяха звездата, те се зарадваха с твърде голяма радост.
11. И като влязоха в къщата, намериха Младенеца с майка Му Мария и паднаха, та Му се поклониха; и като отвориха съкровищата си, принесоха Му дарове: злато, ливан и смирна.
12. И като получиха насъне откровение да се не връщат при Ирода, те заминаха по друг път за страната си.


Сега стана ли ясно от къде идва обичая с подаръците?
цитирай
10. dalida - тъй,тъй. даровете...имало ги и в библията.
28.12.2012 12:18
Благодаря за информацията!
цитирай
11. saagmir - Храмът
06.01.2015 11:52
Ако българите са празнували нова година през 1 и 2 -ри век, то това означава, че са възприели новия календар на Октавиан Август, който го въвежда и определя Първи Януари като ден на Мира във връзка с 2-хилядолетния мирен договор с Партите.Колкото до Исус, то вижте текста в Новия Завет, където се говори за годините, през които е строен храма.А той е заявен още в деня на смъртта на Цезар, тоест през 44 година пр.н.е.На 15 Март Октавиан е на посещение в Юда за откриване на този храм, и тогава става зачатието.така че 25 декември е достоверната дата за раждането на Исус,син на Октавиан Август.
цитирай
12. christotamarin - Разбира се, че 25 декември не е истинската дата на раждането на Иисуса Назарянина ..
15.01.2015 17:43
Разбира се, че 25 декември не е истинската дата на раждането на Иисуса Назарянина. Преди 19-ти век много малко хора са помнели възрастта си в години, а още по-малко пък са помнели рождения си ден. Вероятно никой не е запомнил кога точно Света Богородица е родила Иисуса Христа във Витлеем. А пък съвсем невероятно е тази дата да е била запомнена по Юлианският календар.

Църквата винаги е била наясно, че датата за Рождество Христово - 25 декември - е символична. Тя нарочно е избрана на важна астрономическа дата по юлианският слънчев календар - когато денят започва да расте. Поради това този празник съвпаднал с някакъв стар езически празник, честван пак на най-късият ден.

В същност, църквата е обявила за символични празници четири важни астрономически дати по юлианският слънчев календар:
-> 25 декември: Рождество Христово
-> 24 юни (най-дългият ден): Рождението на Йоан Кръстител (Енювден)
-> 21 септември (есенно равноденствие): Рождението на Света Богородица (Малка Богородица)
-> 25 март (пролетно равноденствие): Благовещение

Разбира се, никой не знае истинските рождени дни на Света Богородица или на Йоан Кръстител. Смъртта на Йоан Кръстител (29 август) също е на символична дата. Може би, датата на смъртта на Света Богородица (15 август - Голяма Богородица) съответства на действителността.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6157115
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031