Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
15.03.2013 09:26 - ИНДИЙСКИ ЛЕГЕНДИ / Кали и нейните аватари
Автор: dalida Категория: Лични дневници   
Прочетен: 8743 Коментари: 4 Гласове:
14

Последна промяна: 09.04.2015 09:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                                                   И Н Д И Я
                        image     Индийски легенди и митологии


                                 КАЛИ  - ДЕМОН  ИЛИ  СПАСИТЕЛ
най- желаната и идеална партньорка- красавица,владееща шейсет и четирите изкуства, грижовна и безстрашна  и сладострастна.
СИМВОЛ НА КАЛИ - ЧЕРВЕНИЯТ ЦВЯТ (цвета на кръвта -убийството и терора - екзекуция).



Кали-неразбраната и преобразена богиня

 Кали е една богиня, неограничена от Времето, Пространството, боговете или хората. Точно това е причината тя да бъде толкова почитана. Определяна е като безжалостна и дори чудовищна от една страна и почитана като Майка от друга. Как е възможно подобно нещо и коя е всъщност Кали- демон или спасител? Тя сякаш е грижовната покравителка денем и страстната любовница нощем и ако приемем това, то тогава като че ли пред нас се разкрива образът на най- желаната и идеална партньорка- красавица,владееща шейсет и четирите изкуства, грижовна и безстрашна, нежна но и сладострастна. В този ред на мисли идва въпросът: Кали ли е Жената?


 Всяко божество от огромния пантеон на Индия, независимо от мъжки или от женски пол, в своя първороден вид, тоест при първото му отделяне от от  „единния и безличния” , чисто абстрактен принцип,който там се нарича Парабрахма- е от среден род.Но в земното си проявление , то се раздвоява, както първородният Адам с Ева. Женската половина, отделяйки се от мъжката, става богиня- а другата си остава бог. ”Оттам идва цялата единност в изключителното разнообразие на индийските богове. Точно затова индийците проявяват търпимост спрямо другите религии. Няма значение дали един човек е християнин, мюсюлманин, сикхт, еврейн или вишнуист- всеки един бог е израз на Вселената.

             
Основните индийски божества са Брахма, Шива и Вишну, но те имат своите женски половини- Сарасвати, Кали и Лакшми.
 В хиндуисткият пантеонът женските божества заемат специално място. Деви -  Богинята, е най- старото и може би най- изобразяваното от тях... Почитат я в десетки форми: Бху, Парвати, Кали и Дурга. Често е наричана Майка- в Северна Индия Мата, Матаджи, в Южна- Амман. По този начин богини, които са дори противоположно различни като характеристики са всъщност част от Общото. Смята се, че всеки един от боговете може да се преражда и така да се появи бог с ново име, качества и принадлежности. Същевременно и самите богове могат да се проявяват под различен вид. Така Всички богове, богини и техните форми ( аватари ) са проявление на Парабрахма.

Кали и Нейните аватари

 Едно от най-известните преобразявания на Кали е като Минакши. Тя е една от   най-добродушните й форми. Името й означава „ Рибооката” – в знак на нейната красота. При този свой аватар Кали е неузнаваема и е променила всички свои атрибути.
Превръща се в най-миролюбивата богиня с всички добри качества- кротка, великодушна, търпелива. Минакши е богиня покровителка на град Мадура; тя притежава необикновена мощ- в който е влязъл ”пичаса” (бяс) бива воден при нея.
Като друго прераждане на Кали е почитана Карни Мата. Тя държи тризъбеца на победата и заобиколена от плъхове кааба. Известна е с чудесата, които правела от малка. Веднъж се е опитала да съживи свой племенник и когато Яма ( Богът на смъртта) й казал, че детето не може да бъде съживено, защото вече се е преродило на земята, тя се вбесила. Богинята обявила, че никой от наследниците й няма да отиде след смъртта си при Яма. Техните души  се заселват за един живот в свещените кааба, а след това ще се прераждат в разказвачи на истории. Така днес щатът Раджастан е известен не само с разкошните дворци на махараджите, но и с храма „Карни Мата” , в който са почитани като божества десетки хиляди плъхове. Има много противоречиви мнения за това дали Парвати не е образ на Кали, или обратното, или пък нямат връзка помежду си, защото едната изобразява неукротимата, а другата- спокойната, първични енергии. Парвати се изобразява като красива жена с десет ръце, в една от които държи копието, с което е пронизала великана Махишу. Тази богиня е дъщеря на хималайските планини, бяла като снежните върхове и олицетворяваща женствеността.


Легендите  за Произхода на Кали са три

С Парвати е свързана и една от легендите за появата на Кали. Парвати се сбогувала с Шива и тръгнала на битка с Манишасура- демон, който бил заплаха дори за боговете. Войната не вървяла добре и богинята била слаба, затова тя се преродила като Дурга- войнствена богиня, размахваща в десетте си ръце оръжие. Тя била силна, но демонът и след хилядолетна битка така и не се предавал. Тогава боговете се оттеглили, въпреки че хората им се молили да не ги изоставят. Дурга не се съобразила с другите божества и от челото й изкочила страховита богиня. Тя била въплащение на могъщество, насилие и дори времето не я спирало. Съгласила се да се бие с Манишапира, но поискала нещо в замяна- в жертва на нея били принесени хиляди хора, без значение от възраст и потекло.Така започнала ерата на Кали- Кали юга (според индийските вярвания ние все още живеем в нея и когато тя изтече, ще настъпи пълното унищожение) . Когато богинята победила демона, другите богове я впримчили и се опитали да я скрият от хората, но тъмната страна на всемира не може да остане скрита.
Другият основен вариант за произхода на Кали е свързан с Агни ( Богът на Огъня) и е записан във Ведите. „ Кали” или „Калиса” означава на санскрит „Черната” . Агни имал седем огнени езика, а богинята е черният, страшният. Това значение обаче постепенно се изгубва и постепенно Кали се превръща в могъщата съпругата на бог Шива.  


Същност на богинята Кали

Кали носи енергията на първичната женска сила. Тя закриля и подкрепя, но също така е и отмъстителна и яростна.Тя разпръсва незнанието и поддържа световния ред. Другото тълкувание на името й означава „Сила на времето” , „Сила на смъртта” , защото материята нито се създава, нито се разрушава,а просто променя формата си. Кали приема жертвоприношенията си (включително и хора) по време на специален ритуал наречен Дурга-пуджа. За нея обаче смъртта е трансформация, чиято богиня е тя, защото във вселената,според индийската религия,  е нужно обновление на енергията и духовно развитие. „Кали символизира Вибриращото мироздание : Майката Природа в някакъв смисъл, а Шива сякаш се отдръпва, защото символизира Невибриращия Дух, който е отвъд Мирозданието. Вибриращото Мироздание постига пълен покой при завръщането си към Невибриращия Абсолют.”


Третото око на Кали

В индийската религия освен физическото тяло на човека е развита теорията и за духовното тяло - неговия Дух.

 Когато времето на някое създание изтече, настъпва последният момент от жизнената му сила и то умира. Единствено привързаността към физическото тяло води до страх от смъртта и точно това е основното препятствие по пътя на духовното развитие. Кали побеждава Шумбх и Нимумбх, Чанд и Мунд (демоничните сили на привързването) и така прогонва страха от смъртта. За хората, които са невежи и несигурни, богинята е ужасяваща, но за боговете и духовните сили тя е Гаури, която им помага. Кали е винаги унищожителната сила на живота. Тя е и невъобразим ужас, и пълно блаженство. Тя поглъща всички твари, животни и хора и единствена от всички богове е победила Времето.Кали е изобразявана с гирлянди от човешки глави, защото се е откъснала от света. За самите глави се смята, че извикват в съзнанието петдесетте букви на санскритската азбука, а техните вибрации поддържат ведно света на явленията. Четирите ръце на богинята ни напомнят, че човек трябва да установи хармония в четирите си основни центъра- пъпа, сърцето, гърлото и главата, за да може да постигне освобождение. Горната лява ръка държи меч, разрушаващ съмненията и привидните ограничения, а долната лява ръка държи току-що отрязана глава за косата- символ на отсичането на собственото Аз. Горната дясна ръка е в абхая мудра- жест, който разпръсва страховете и закриля, а долната дясна ръка е във вара мудра, която носи благодат и удовлетворява желанията. Кали се изобразява черна, защото тя е празнотата на вътрешното и външното пространство. Всичко блестящо в края на крайщата потъва в чернота.Кали е абсолютно гола, така както умът ти е бил първоначално гол и в края на крайщата ще се върне в голотата...Трите й очи говорят за абсолютната й мощ над трите времена на миналото, настоящето и бъдещето и показват, че вътрещната й същност е дълбоко проницателна. Като символизират възвишените сили на Слънцето, Луната и Светкавицата, трите очи на Майка Кали показват нейния контрол над вселената.
Тъй като Кали същевременно е смятана за Богиня-Майка, има още една Трета легенда за танца й върху мъртвите й врагове. Шива, за да спре нейната лудост,се превръща в бебе. Щом чува плача, бонинята се осъзнава, взима детето и започва да го кърми. Всъщност Кали като Майка не е тази, която дава на децата си всичко, а тази, която поставя трудности пред тях, така че те да се борят и израстват.



Вярващи и жестокости - човешки жертвоприношения
Капаликите - племе което убивало за удоволствие и понякога проявявало канибализъм;както при племето "чукчи" (50-60 бр.индианци) в Ю.Америка - скалпирали човека,съдирали кожата му а месото опичали и изяждали.Има легенда че, индианците от Индия преди много години се преселили в Ю.Америка и разпостранили канибализма там.Едва след като португалците и испанците се заселват на континента, канибализма бил забранен.

„Каликсетра„ означава „обиталище на Кали”. То постепенно се превърнало в село с името Каликата.Топостепенно се разраснало и се превърнало в... Калкута.В този огромен днес град е бил издигнат най- свещеният и известен храм в прослава на богинята – Калигхат. С него се свързват капаликите. Те дълго време почитали Кали открито, но през 1831г. англичаните забранили цялото им братство, заради обичая веднъж месечно да принасят в жертва невръстно момче. Преминали в нелегалност и по време на борбата за независимост мнозина се стремяли да станат част от тях, въпреки жестокоте им обичаи. Така например на празника на богинята си, на новолуние, капаликите набучвали на железен кол пред идола си бича глава, поръсвали с кръвта глинени статуи на Кали и нейните аватари, молели се и накрая хвърляли изображенията в река Хугли, където текат водите на свещения Ганг. Сбирката, заради която били забранени се състояла не в храма, а на тайно място. На нея те носели нанизи от черепи, а преди всяка церемония изнасилвали и принасяли в жертва девственик. За да се присъедини човек  към общността на капаликите трябва да премине  през службата, която се правела за целта........ Проблемът бил, че след нейния край присъединяващите се били..... с един по-малко,пренесен в жертва или изяден. На всичките тези религиозни ритуали участниците предварително са се опиянявали като пушат лулите на "смъртта" (опиум) поне по две лули  на ден.

След 3-годишно посвещаване, на самата церемония чрез жребий  Кали "определяла" свой помазаник и така на края на ритуала богинята държала в ръката си истинска човешка глава.

       
Брамините смятат, че който почита Кали и в останалото време, а не само на нейния празник, значи е последовател на вамачара - съмнителна тантра на извращенията. Обвиняват ги, че практикуват „грешката на петте М” – мадя (пиене) , мамса (месо) , мация (риба) , мудра (ръкоблудство) и маитхун (съвокупление по между си) .



Тантра и Кали - сектите - секс и разврат

 Трябва да се отбележи, че Тантра наистина почита Кали като основно женско божество,но същността й далеч не е вамачара. „Тантра е духовен метод или система, която взима предвид както ”вътрешната” , така и външната реалност. Произлиза от коренни думи, които означават ”да се разшири”, ”изтъче” или развие съзнателността. Тантра означава и непрекъснатост отвъд физическото. Тантра ученията са възникнали в Индия и са разпространени до Непал, Тибет, Китай, Япония, Тайланд и Индонезия”7 Нормално е с подобни граници и период на развитие от стотици години, да се появят различни секти, произлизащи от това учение, но вече невключващи го в своето съдържание. Същността на Тантра се заключва в това, че тя е философия, наука, изкуство и начин на живот, при който сексуалната енергия се използва съзнателно и съзидателно.

 Според Тантра Кали е женствеността, тя е събудената енергия Кундалини, съвършената сила на секса. Когато жената действа като богинята, тя има ролята на разрушител на илюзиите и изпълнител на желанията.За да се извика Кали се използват мантри,повече от които започват с ”к” . Сричките ”Клинг” и ”Кринг” , като и дългата мантра ” Ом-канг-калика-намах” , са особено ефикасни. Янтра на богинята са пет равностранни триъгълника, поставени един в друг върху лотос с осем листа, а като символ на съзнанието човек трябва да си представи в центъра й точка.Кали може да се боготвори чрез всичко, което й се предлага без лицемерие. Тя обича най-много чувствените миризми като сандалово дърво, мускус, пачули и камфор. Харесват й гирляндите от червени цветя и гирлянди- червените цветове - символи на кръвта, ритмичната музика, чувствения танц и опияняващите вещества като марихуаната.

 Днес Кали се почита в цяла Индия, но най- почитана е в Бенгалия. Въпреки нейните многобройни ужасяващи култове,днес всички се радват на нейния празник като се веселят в чест на нейния живот.


filosofon.log.bg





Гласувай:
14


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. dalida - Съжалявам анонимните, модераторите на сайта не позволяват
15.03.2013 10:28
анонимни коментари.

Цензурата не е от мен.

Причината анонимните коментари да не се появяват тук е администрацията на сайта.
цитирай
2. marley - Колежке, блога ти е блокирал.
15.03.2013 11:23
Трудно влязох. ....броячите не работят.....гласуването - не става.
цитирай
3. tutankhamon661 - dalida
15.03.2013 20:36

Страхотен материал!



цитирай
4. dalida - Учението Тантра - религия на духа
15.03.2013 21:16
Религията на индусите е много древно изкуство.
а боговете - това са духовните водачи на човека. Няма доказателство че маймуната - като "прародител" на човека е духовно възвишена "личност". Нищо лично към учението на Дарвин, но религиите са вещественото доказателство че сме дошли от небесата - другите планети още от преди стотици-хиляди години. Духовността на човека е водещата величина при израстването на неговата личност. Уважаваме древните религии, в тях има истина. Човек се е запознавал с билките бавно и системно,употребявайки ги ежедневно. Марихуаната и опиятите са талкова отровни, колкото никотина. Ако бяха силно утровни,медицината нямаше да ги използва като упойки при операциите и фармацефтиката да ги влага в хаповете и прахчетата против главоболие. Тантра ученията разработват именно това - съзнателното приемане на всичко което е важно за човешкия живот. Колкото повече хора вникнат в това учение и го разберат - толкова повече мирни същества от човешки произход ще живеят на планетата. Тантра е и съзидателна, нещо подобно на библията, но по-хуманно, защото в библията има доста мазохизъм и садизъм. Тантра учението не е сложно, но трябва да се чете бавно. Тантра е като енигмата на проникването във вътрешността на човека,нещо като медитацията. Йогите използват тантра за да усвоят движенията на тялото и костната система изцяло.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6156353
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031