Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
09.10.2013 20:02 - ГРАДЪТ ЗЕТА
Автор: dalida Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1795 Коментари: 0 Гласове:
13

Последна промяна: 09.04.2015 09:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
          Градът Зета или “Шантавия полковник Фосет”



Картограф за Кралското Географско Дружество, артилерист в Първата световна война, приключенец, окултист и близък приятел на Сър Артър Конан Дойл, полковник Пърси Фосет хич не обичал скуката. Като чукнал петдесетте решил, че има нужда от нещо по-така и се забутал в бразилската джунгла заедно със сина си и някакъв друг шемет. Фосет бил чел в някаква книжка за изгубен град без име, който той по-късно нарекъл Зета. В описанието на града липсвали каквито и да са координати, посока, местонахождение, но това не притеснило полковника нито за миг.

Отгоре на всичко вярвал, че синът му Джон е предопределен да стане полубожество – предводител на последните чистосърдечни хора на земята, които по негови изчисления населявали бразилската джунгла. Смятаме, че е ясно колко минути отнело на тримата оптимисти да изчезнат завинаги сред дивата природа.

Това, което отличава Фосет от всички останали изследователи, е предупреждението му да не изпращат спасителни експедиции след него, ако не се завърне. Опасявал се да не ги последва неговата съдба. Ама кой да ти слуша- през целия двайсети век около стотина души дали живота си в опит да открият какво се случило с добрия полковник. Последните се разминали на косъм и като откуп заплатили с всичката си екипировка на местното индианско племе, което очевидно изпитвало спешна нужда от камери, звукозаписна техника и енергийни напитки.


                                                        ФОСЕТ

Демаркация на границите на Боливия с Бразилия, Парагвай и Перу 1906-1910

По време на службата си остров Спайк Фосет е силно угнетен от затвореното пространство в което се намира. Когато през 1906 Кралското географско дружество му предлага да замине за Боливия, която се обръща с молба към дружеството да изпрати опитен топограф за демаркация на спорните гранични участъци с Бразилия и Перу, той с радост се съгласява. Тези райони, от които никой не се интересува дотогава, сега, с началото на каучуковия бум, стават притегателен център за мнозина. Така започва неговото първо запознанство с Южна Америка, което продължава през следващите двадесет години от живота му преди да изчезне безследно във вътрешността на континента.

През май 1906 отплава от Англия,
а през юни, вече като ръководител на смесената боливийско-бразилска комисия по демаркацията на границата между двете страни отпътува от Ла Пас на североизток към река Бени. През следващите четири години Фосет и неговите сътрудници извършват топографска снимка и демаркация на границата между двете страни по реките Акри и Абунан и техните междуречия. Изследва и картира горните течения на реките с техните притоци и открива неизвестната дотогава река Явериха. Заедно с преките си задължения живо се заинтересува от етнографските и социално-икономическото състояние на местните индиански племена и вероятно по това време се заражда неговата мания за откриването на неизвестна индианска цивилизация, за която се носят слухове в тези райони.

Ето какво пише по този въпрос през 1910: "Ако имам възможност да взема със себе си по-голям или по-малък въоръжен отряд, то ще повторя това, което е извършил Гонсало Писаро, извършил тежкия поход от Кито до Амазонка. Ще търся и вероятно ще намеря тази тайнствена индианска цивилизация, за която се носят слухове сред местното население и, която е търсена няколко столетия без да бъде открита".

След като се завръща от боливийско-бразилската граница в Ла Пас, боливийското правителство, доволно от неговата работа, му предлага да продължи демаркацията на страната на изток, с Парагвай. В резултат от неговата дейност в тази част на Южна Америка са геодезически заснети и картирани огромни почти безлюдни райони, като открити и изследвани множество нови реки и възвишения.
След завършването и на тази експедиция Фосет получава ново, вече частно предложение от боливийското правителство – демаркация на границата с Перу. За да го приеме обаче, Фосет трябва да напусне армията, тъй като британското командване не е съгласно да служи на чужда държава. Особено щателно и детайлно Фосет заснема и картира граничната река Хит. освен това тук той се сблъсква с индиански племена непознати все още на европейците в географско и етнографско отношение. Изследва и описва флората и фауната по течението на реката и се запознава с индианското племе гуарайо, като установява мирни отношения с него...........

През 1925 Фосет предприема последната си експедиция, в която участва и малкия му син и изчезва безследно. След неговото изчезване са предприети 13 експедиции за неговото търсене, които обаче не намират косвени доказателства за смъртта му. Най-мащабната от тях е тази на американецът Джордж Дайът, която преминава по неговия заплануван маршрут, но също не успява да открие доказателства за смъртта му.

Неговите роднини до средата на ХХ в. не губят надежда да намерят Фосет и спътниците му или в крайна сметка да изяснят съдбата им. Периодично в американски и английски вестници се появяват сензационни съобщения, че в този или онзи затънтен район на Бразилия сред изостанали индиански племена е видян човек от европейски тип, облечен и живеещ като индианец, даже станал техен вожд. Чак в края на 50-те години на ХХ в. големия син на Фосет заявява, че баща му, брат му и спътниците им, очевидно, отдавна са загинали и той счита, че по-нататъшните търсения за безнадеждни.




http://iskamdaznam.com/7834/3



Гласувай:
13


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6157822
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031