Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
22.01.2014 09:13 - БЪЛГАРИТЕ (част 43)
Автор: dalida Категория: Лични дневници   
Прочетен: 6120 Коментари: 6 Гласове:
17

Последна промяна: 21.07.2015 21:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                             Старите българи крадяли и лъжели като циганите
                                    ето ви примери за стари родови кланове
                                                   от черните българи



СТАРИ ЦИГАНСКИ РОДОВЕ
 
Според най-разпространената версия, в България циганите идват през 11-12 век през Византия. Някои автори (Найден Шейтанов, Елена Марушиакова и Веселин Попов) приемат, че в началото на 9 век в Тракия са се заселили „атцингани“ (или асингани, от гр. αθίγγανοι) заедно с павликяните от Мала Азия.


Вече писахме за циганския род Кардараши / Калдераши. http://djem.blog.bg/history/2011/08/03/egipetskite-potomci.794985

Освен тях обаче в света са известни още стотина такива големи рода / клана (кана,царе,баровци). В България - Драгалевци, Бояна и Банкя.се славят с къщите - палати на най-богатите цигански семейства,които по нищо не се различават от българските, освен когато в затворен кръг говорят на майчин език. В Костинброд обаче отдавна са свикнали с баровски къщи, построени върху големи площи. След кратка обиколка на града, се открояват палати, които не могат да се видят дори в “квартала на богатите”- Бояна. Тези къщи са на местния род на циганите-кардараши.Основната разлика между къщите на кардарашите и тези на баровците в Бояна е в това, че циганите нямат високи каменни зидове, които да крият разкоша на домовете им.Костинброд са много богати, но и много се различават от останалите цигани, заради високия си морал, разказват местни. Мъжете от рода се обличат в скъпи маркови дрехи, а жените ходят с дълги поли и шалвари. Както при всички роми и в общността на кардарашите се женят отрано. Момичетата се взимат на 12-13 години, като уговорката за брак между семействата става още по-рано,още когато детето се роди. При ромските общности също има класово разделение, и именно на този принцип се уговарят браковете. След като се плати солидна сума за булката, тя веднага попада под подчинението на свекъра и мъжа си. Мъжът има право да излиза навсякъде без жена си, но не и обратното. Жената не работи и има задължението да роди деца на своя съпруг. Ако до две години тя не забременее, мъжът има право да си вземе друга жена.



Кардерашите / Калдерашите са известни още като "сръбски" или "унгарски" цигани, „келдерари“, „калгараши“, „кардараши“ и "върбани". Традиционната религиозна принадлежност на калдерашите в България е Източното православие, докато в Западна Европа и Северна Америка са католици. Името на тази циганска субгрупа произлиза от румънското "caldera" - котел. Значителна част от тях идват в България в периода между Първата и Втората световни войни от Беломорска Тракия-Гърция, Вардарска Македония и Северна Сърбия (Войводина). Биват насилствено заставени да уседнат през 1958 г. с постановление №258 на Министерския съвет, но реално продължават да чергарстват до 1975-76 г. Държат на строго групово обособяване, строго ендогамни, спазват старите цигански норми и правила на поведение. Поради спецификата на своя занаят, котларство и бакърджийство, те не образуват свои махали (макар че в последните 10 години подобни процеси се наблюдават във Варненско и Пловдивско) и живеят разпръснато предимно по села и малки градове. Кардерашите / Калдерашите са субгрупата с най-много "барвале" - големци, богати хора от циганските общности в страната.

Йерлии

Като най-многочислена квалификация е посочена междугруповата общност на т. нар. „йерлии" (Марушиакова, Попов, 1993). Йерлии идва вероятно от турски (yerli — роден, местен) и има значението на "уседнал". Разглеждат себе си като хора „с висок морал и модерен манталитет" в сравнение с другите, чергарствуващи, цигански групи. Най-големите и приблизително равни по численост са дасикане рома („български цигани“) и хорахане рома („турски цигани“). Дасикане рома са православни християни в по-ново време се наблюдава тенденция към протестантството, а хорохане рома са мюсюлмани. Вероятно по време на османското робство възникват и другите две наименования дасикане: в някои цигански диалекти "дас" означава роб, оттам дасикане за робското положение на християните в османската империя, в други "дас" означава "българин", което през последните години придобива официалния превод на "дас — българин" съответно "дасикано — българско" , "дасиканес — български". Йерархично тези две групи се делят според занаяти или диалектни особености на езика, като напр. живеещите главно по селата бургуджии, музиканти, кошничари, калайджии, джамбази и други (Пашова, 2004). Турските цигани или хорахане рома са най-многобройната ромска група в България. Те изповядват ислям, примесен с многобройни християнски елементи, като празничната им система включва не само байрамите, но и всички големи християнски празници — Гергьовден (Ерделез), Васильовден (Банго Васили), Тодоровден, Ивановден, дори Коледа и Великден. Говорят романес премесен с множество турски думи, а част от тях използват турски език, заедно с романес. Сред много хорахане-рома се наблюдава преферирано турско самосъзнание — те отричат ромския си произход, но както
българското, така и турското население продължава да ги възприема като цигани.


Лудари / Рудари

Лударите (или Рудари) се самоидентифицират като „власи“ или „румънски цигани“. Говорят диалект на румънския език. Според поминъка си те се делят на няколко подгрупи — в едната са урсарите (мечкари) и маймунарите, а в другата - лингурари (копанарите), които правят дървени лъжици (от където идва и името им: лингура (рум.) - лъжица) и копанки. До скоро урсарите обикаляха страната, предимно през топлия сезон, но в момента са останали само 2 семейства които практикуват мечкадарство, тъй като мечките им бяха откупени и интернирани в резерват "Белица" от природозащитната организация "Четири лапи".


Демирджии

В старозагорския окръг, чирпански и някои пловдивски села живеят етнически малцинства, които се наричат "демирджии", "сиви гълъби" или "стари българи". Те не говорят цигански, а български език, и са християни. Твърдят, че са истинските наследници на Аспаруховите българи. Демирджиите по традиция се занимават с металорежещи и металообработващи машини. Батбаян е управлявал самостоятелно едва три години в периода 668 - 671 г. и наследниците му приели васалната титла Балтавар и номинално владеели територията на пост кубратовите българи, наречени черни българи(днешните стари българи) с център гр. Боспор на Кримския полуостров. Покоряването на силите на Аспарух и Котраг било въпрос само на време за хазарите, но след 670 г. от юг, през Кавказ, през прохода Дербент, арабите предприели пълномащабно нахлуване, което отклонило основните сили на хазарите в тази посока. За неговите наследници има незначителни сведения-през 765 г. като балтавар бил Тат Утяк и по малкият му брат Тат Угек. Те и техни потомци обитавали земите по долните течения на Дон и Кубан чак до голямото татарско нашествие през 1236-1241.

  #  Мешере — циганският съд

Още от началото на циганското разселване в Западна Европа (14-15 век) европейците забелязват, че навсякъде циганите държат на правната си автономия, т.е. да бъдат съдени само от вождовете / старейшините си и по своите закони. На водачите на таборите (войводи, чери-башии) се дава право да изпълняват и наказанията, понякога потвърждавано даже в грамотите, които са издействали от папи и императори. В някои страни, в това число и сред уседналите цигани на Балканите, и до днес се е съхранила една особена институция — циганският съд (романо крис), която в България се нарича мешере.

Жалбите до мешерето обикновено са за побягнали булки или обезщетения, но се вземат решения и по проблеми от неправен характер — актуални въпроси от циганският живот, също за поведението в конкретна политическа ситуация. Членовете на съда са нечетен брой хора, ползващи се с уважението на съплеменниците си, които се канят винаги по конкретен повод. Мястото в мешерето не е наследствено, а заслужено чрез репутация на рода и конкретния човек, като понякога — ако спорът е между хора от различни групи — може да се поканят съдии от трета, незаинтересована в случая общност. Доказателственият материал се събира чрез кръстосан разпит на страните и евентуални свидетели. Писмени доказателства се приемат по-рядко, защото не може да се назначи експертиза. Присъдите най-често се свеждат до глоби, обезщетения и „съдебни разноски“ относно призоваването на съда, които в особено тежките случай се плащат от неколко поколения на осъдения. Практиката не изключва заинтересуваният да обжалва, но тогава той организира следващото „заседание“ на разширения състав или новия съвет на свои разноски. Неподчинението може да доведе след себе си афоресване - снемане на родовата закрила за непокорния, което при такава степен на конфронтация и сегрегация фактически е равно на гражданска смърт. Не всички цигански групи признават мешерето. В България това са племенните общности на калдерашите. Според закона в България институцията мешере не съществува, въпреки че наличието ѝ е факт и че през 1997 г. е учредено Върховно ромско мешере.


#  Празници


Бабин ден - 21 януари

    Бабин ден е най-голям празник за циганите-цоцомани, които в недалечното минало водели мечки и маймуни по панаири и събори. Бабин ден се празнува два дни и се приема за женски празник. През първия участват предимно жени, които са в родилна възраст. Съпровождани от музиканти, те обикалят родилните домове, пред които играят и пеят, подаряват бонбони и други подаръци на персонала. На втория ден има обяд, начело на който стои най-многодетната жена. На Бабин ден жените се обличат празнично, често предизвикателно и се държат доста свободно.


Атанасовден - 31 януари

    Атанасовден (зимен Атанасовден, цигански Атанас) също се празнува от циганските родове два дни с трапези и веселия. На него се коли черна кокошка.


Международен ден на циганите - 8 април

    На 8 април 1971 г. в Лондон се провежда Първият цигански конгрес. Целта му е да се обединят и систематизират усилията на международното циганско движение, както и да се привлече вниманието на световната общественост върху проблемите на винаги намиращите се в малцинствена позиция цигани: образование, бедност, сегрегация. На срещата са приети общи цигански химн и знаме. Химнът е песента „Джелем, джелем“ на Жарко Йованович от 1969 г. Знамето изобразява синьото небе, зелената земя и червеното колело на постоянното движение.


Гергьовден (Едерлези, Хедерлези) - 6 май

    Гергьовден се нарича Едерлези главно от циганите-мюсюлмани. Смята се, че с този празник поставя началото на катунарския живот. Много цигани (както християни, така и мюсюлмани) на този ден посещават манастири, свързани със свети Георги, където палят свещи, а край манастирите си правят трапеза, която се прекажда. С голяма почит на Гергьовден се ползва и тюрбето Демир баба в Разградско, където също се палят свещи, завързват се конци от дрехата по дървета за здраве и на празнични трапези се разказва за силата на Демир баба — Железния баща.


Мая, Маето - 14 май

    Мая е циганският ден на шегите и лъжата. Женски празник, на който се пеят характерни за този ден песни, правят се предсказания.

Богородица Бари (Успение на Света Богородица) - 28 август

    На този ден циганите посещават някой манастир, посветен на света Богородица, молят се, водят болни деца. Край манастирите събират билки и се веселят. В домовете си колят курбан.

Ромафест - август
    Международен ромски фестивал в Стара Загора.

#  Да се преброим!!!



На преброяването от 2011 година (1 февруари 2011) като роми се самоопределят 320 761 души или 4,9% от населението на България. В свое изследване за България от началото на 90-те години Библиотеката на конгреса на САЩ посочва, че през 1990 г. числеността на циганите в България е около 450 000. Според Програмата на ООН за развитие (ПРООН), позоваваща се на приблизителни изчисления на експерти, в началото на 21. век броят им е минимум 700 000 и максимум 800 000 души....Заедно с турското (българско-мохамеданско) население наброяват около 1,5 млн., които живеят постоянно в пределите на България.Те са едно постоянно число - гласоподаватели, които се причисляват към ДПС и вече имат свой представител в НС на България. В по-голямата си част от траките населяващи Родопи и Пирин са от циганските родове, потомци.Затова там сега циганските села са така задружни.

 Народното събрание, "лявото" и "дясното" ще продължат да служат само като удобен гръмоотвод за гнева на не особено интелигентната електорална "публика", която хабер си няма за реалните механизми, генериращи властови и прочие ресурси.
От времето на "прехода" българите в чужбина са около 1 000 000 и продължават да мигрират, някои за постоянно остават в чужбина,за да уредят своя и на децата си,живот в бъдеще.Няма значение дали са с бяла кожа или черна. Те са българи,които не искат да живеят в мизерия в родината си.Мигрират в чужбина за да ОЦЕЛЕЯТ.



източници:
http://temanews.com/
http://bg.altermedia.info/?p=5078




Гласувай:
18


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. djem - МНЕНИЕ - вестник Новинар
22.01.2014 12:03
http://www.novinar.bg/news/parola-tciganin-mech_MzY5NzsxNA==.html

Имаме голям шибан цигански проблем и който продължава да е влюбен в задника си до степен, че да държи главата си в него – нека все пак направи елементарното усилие да погледне през прозореца си. Да погледне в телевизора си и честно да каже какво вижда – горят ли се скъпи автоламарини наред, някой тръгнал ли е да раздава правосъдие на бойкотиращото Прехода правосъдие, някой объркал ли е пътя и вместо до гетото, да иска да стигне до луксозното предградие. И този маршрут вероятно някога ще бъде изминат, но обективният GPS сега показва друго. Показва, че на улицата извира топлата вода и трябва да сме световни шампиони по лицемерие, ако и този път не я открием.

Населението на тази територия отдавна имаше нуждата да поговори - как земята му може да бъде превърната в държава, а то да еволюира в нация. И понеже нуждата му за говорене с години беше цензурирана, накрая то започна да крещи.

Етническият мир на една земя с претенциите за държава има цена и тази цена са общите неща, които свързват. След като нещата не могат да бъдат нито религията – понеже е различна или никой я няма за нищо. Нито официалният език – понеже статистиката трудно ще открие на друга претенциозна земя такъв процент от местното население, който не го владее. Нито цветът на кожата – понеже той не се избира, а се наследява. Нито степента на цивилизационно развитие – понеже и тя се наследява в махалата. Тогава остава най-важното, което е над всичко. Остават общите правила, чието спазване е най-здравото обществено лепило на свързването. Гетото обаче предпочиташе да диша лепилото, вместо да залепя с него – затова и положението сега изглежда като разпаднало се на парчета. Изглежда като скапан брак, при който единият партньор е поискал развод поради несъвместимост с характера на другия.

Няма смисъл да се лъжем – българите не си паснаха с циганите. Всеки политик домогнал се до изпълнителната власт краде. Той - това му е целта. Догато е властимащ да краде - краде от народа, краде от държавата, краде от всякъде където може. Затова е тази ВОЙНА между политиците - за да крадат. Няма честен и доблестен политик - всички са корумпирани крадльовци, т.е. цигани.
цитирай
2. mt46 - http://bgnews.me/%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%B0-%D0%B8-%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%8A%D0%B4%D0%B5-%D0%B4%D0%BE%D0%B9%D0%B4%D0%BE%D1%85%D0%B0-%D1%86%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D0%BD%
22.01.2014 12:38
Циганите и турците влизат един до друг при завладяването на България от Османската империя

Днес неправилно полит. толерастите, които се опитват да принизят всичко до „расова омраза“ твърдят, че „роми“ е правилното и коректно название на циганския етнос. Това обаче не е така. Роми са малка група от циганските етноси, а учените в цял свят използват названието Цигани, което обособява целия етнос. Но как циганите и откъде дойдоха в България?

Първо трябва да подчертаем, че циганите са били прогонени още в древността от местата, които са заселявали. Основния проблем е, че те са затворенo общество, създавало проблеми в държавите, които населявали. Те силно си приличат с евреите, тъй като самото им име Цигани идва от византийските хроники и означава „недокоснати“. Защо недокоснати? Защото техните „закони“ забраняват цигани да се смесват с други народности идентично с еврейката философия, която дели света на „евреи“ и „неевреи“ (ГОИ).

roma-estimate-europeНезачитането на правилата и законите в държавите, които заселявали довело до тяхното прогонване, което между впрочем и днес е налице във европейска Франция, например, която разруши незаконните им катуни и започна да ги експулсира.

Циганите били прогонени от Индия, може би оттам идва най-голямата вълна от пръснали се по света цигани.

През 5-6 век те били разселени от Пакистан, Персия и Афганистан и се ориентирали на Запад. В 8 век те вече са във азиатските владения на Византийската империя.

roma_1700760c

Една от държавите основали ЕС – Франция започна да експулсира цигани и да руши техните незаконни катуни. Освен размахания пръст Съюза не предприе нищо въпреки, че е налице погазване едно от основните му правила. Двойните стандарти и призивите „интегрирайте ги“ са в силен ущърб за България. Кой и къде е интегрирал циганския етнос ?

През 14 век те вече са из цяла Европа. Оттогава до днес те съзнателно се изолират от народите в „приемните“ им „родини“.

Първите цигани идват в България през 11-12в. през Византия.

Преди България да падне под Турско робство в страната почти няма цигани. Тяхното голямо и трайно заселване на нашите територии започва с падането ни под турско робство, когато те прииждат с турците-поробители.

275px-BulgarianRebels1876AntonoffСъщевременно Османската империя също не ги желае и масово заселва цигани в поробена България.

Какво е било отношението между българите и циганите може да научим от Кърджалийския период, когато българите са подложени на масов терор от грабежи, безчинства и беззаконие на въоръжени групи.

През Априлкото възстание, например, българите в Копривщица не се дигат срещу турците, а срещу циганите и разрушават техните катуни.
Циганска държава

След като през 1948г. Израел получи собствена държава масово евреите започнаха да се изселват от държавите, които населяват, за да отидат в получената си Родина. С оглед на претопяването и заличаването на цели европейски нации, най-поголомно в България, защо и циганите да не получат държава, в която те сами да носят отговорност за начина по който живеят? Така ще се решат икономически и демографски проблеми на редица европейски нации.

alterinformation.wordpress.com
цитирай
3. minevv - dbd
22.01.2014 17:56
не съм съгласе,, колкото повече се запознавам със света, толкова повече обичам БЪЛГАРИНА
цитирай
4. dalida - Re: minevv - dbd
23.01.2014 07:03
Не е важно дали сме съгласни или -не.
Това е записано в нашата българска история на поколенията.
Има хора, които си "вадят хляба" като изследват миналото на българите, миграциите и уседналостта на народите по света. Това им е професия и написаното от тях, поне трябва да ни "отвори очите" за света.
Който иска да е на висота, чете; който не иска - не чете и си остава непросветен.
Всичко в света е интересно,докато не научиш истината,която понякога не е много приятна.
Тази статия има за цел, да ни отвори очите и за другите българи, които живеят на същата територия на която живеем и ние; всички наричаме себе си БЪЛГАРИ, защото територията се нарича БЪЛГАРИЯ.
Някой търсил ли е родословното си дърво до 9-то коляно, защото е много трудно да намериш всичките си роднини и да кажеш със сигурност,че в ДНК-то ти няма циганска кръв, както е трудно да кажеш че имаш кръвни връзки с траките.
цитирай
5. dimat - dalida,не изопачавай реалността,с теоретични пожелания.
23.01.2014 12:28
Точно на територията на България, ПРАКТИЧЕСКИ, е най-голямото деление на "българи" и "небългари",при което,небългарите правят това с,с чувството, на угнетявана "висша" раса.Те демонстрират непрекъснато и издигат като "национални",всякакви атрибути, подчертаващи техния неинтегритет.Всичко това е толерирано от "политическата класа" и държавната администрация. Всичко това дава и своите икономически дивиденти,подкрепящи неинтегритета.
Такова е например демонстративното забулване на жените и носенето на шалвари в районите с ислямско население.Такова е и насажданото от политици и медии название на циганите,като "роми"("роми",означава за тях,"човеци",за разлика на останалите такива,като нас,които сме "нечовеци" ).Мога да си представа,колко жалки изглеждаме в очите им,когато ги наричаме "роми" .

Същите тези "угнетявани",малтретирани и т.н. "малцинства",изведнъж забравят малцинствената си идентичност,когато са извън страната и се наричат...българи,с които прехвърлят всички свои "национални ценности",върху българския етнос,в очите на местното население,всред което пребивават.

И много разчитат на такива като теб,които ги приемат за БЪЛГАРИ.
цитирай
6. dalida - Re: dimat
24.01.2014 06:28
Не съм впечатлена от Вашия блог, там не намерих нищо написано от вас.
Не се и учудих,че имате отрицателно мнение по темата, но бих искала да ви попитам - как си обяснявате това мнозинство от фенове на чалга музиката и песните на Пайнер, как така завладяха българите и все още има голяма част от тези фенове наричащи себе си българи?

Както писах и по-горе, не е важно какви сме и откъде идваме, важното е какво сме дали на тази държава, с какво сме достойни за да искаме повече отколкото се нуждаем като народ. Особено младежта - тя с какво е по-достойна от другите и какво е дала на тази държава, че протестира?

Това недоволство на какво се основава? Дали не е отроче на недоволните изначало, тези хора с какво са по-достойни от другите, които все пак от началото на т.н. демокрация са дали много, за да имаме ние днес наготово това което те са създали.

Колкото до черните българи, историята е категорична. Живяли са преди ,ще ги има и в бъдеще. Щом са с български документи, значи са БЪЛГАРИ.
Над 65 000 емигранти са с български паспорти регистрирани само от 2012 г.И продължават да си купуват българско гражданство. ГЕРБ дадоха право на всеки инвестиращ в държавата ни срещу 1 млн. лв. да си вземе бълг. гражданство.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6157129
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031