Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
24.01.2014 12:45 - КАЛЕНДАРИТЕ
Автор: dalida Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4544 Коментари: 5 Гласове:
19

Последна промяна: 09.04.2015 09:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                               Календарите и открития свързани с тях
                



ЮЛИАНСКИ календар
По нареждане на Юлий Цезар александрийският математик Созиген създава римския календар, наречен Юлиански. Въведен е в Римската империя на 1 януари 46 г. пр.н.е. и така 1 януари става начало на годината.
В него продължителността на годината е 365 дни и 6 часа. Всяка четвърта година се смята за високосна и се състои от 366 дни.

Гръцкият астроном Метон (около 400 г. пр.н.е.) открива, че 235 синодични месеца съвпадат по продължителност с 19 слънчеви тропични години (имат 6 940 денонощия). Това е т. нар. цикъл на Метон, който показва, че ако първият месец на лунната година съвпада точно с първия месец на слънчевата година, то след 19 години се повтаря това съвпадение. Благодарение на откритието на Метон съгласуването на лунното изчисление с египетската слънчева година става лесно.
На всеки 76 години началото на лунната година съвпада точно с началото на юлианската. Изчислените по лунния цикъл фази на Луната, ще съвпаднат със същите юлиански числа и месеци, както преди 76 години. Така за 76 слънчеви години точно изтичат 76 лунни и 76 юлиански. По такъв начин следващата година от новия цикъл ще започне не само в един и същи ден, но и в един и същи час от денонощието.


НОВОЮЛИАНСКИ  календар
Новоюлиански календар (изправен юлиански календар) e модификация на юлианския календар, разработена в началото на 20 век от сръбския астроном, професор по математика и небесна механика на Белградския университет Милутин Миланкович.
Особеност на новоюлианския календар е, че до 2800 година съвпада с григорианския календар.
Новоюлианския календар постепенно бива приет от различните Автокефални православни църкви. В настоящо време 11 от 15-те Автокефални православни Църкви използват новоюлианския календар, като Българската православна църква е последната от посочените 11, приела този календар в летоизчислението си на 20 декември 1968 година.

1968 година е годината на съдбовни събития:
- 21 януари — A U.S. B-52 катастрофира край Гренландия, носещ със себе си 4 ядрени бомби.
- 23 януари — Северна Корея залавя американския кораб-търсач "USS Pueblo", с обяснението, че той е навлязъл в акваторията на Северна Корея с цел шпионаж.
- 7 март — Виетнамската война: започва Битката за Сайгон.
- 30 май — Бийтълс започват да записват своя Бял албум.
- 30 май — Президентът Де Гол разпуска Френския парламент.
- 10 юни — Италия побеждава Югославия с 2:0 в реванш от Европейското първенство по футбол. Първият мач от финала от 8 Юни завършва при резултат 1:1 .
- 20 август — Страните от Варшавския договор окупират Чехословакия по време на Пражката пролет
- 2 октомври — Кървава разправа на мексикански военни части срещу студенти и граждани в Тлателолко от следобяда до ранните часове на нощта. Загиват от 200 до 1000 човека.

- Основана е британската рок група Лед Цепелин.
- Основана е британската рок група Дийп Пърпъл.
- Основана е британската рок група Джетро Тъл

Църковната цензура -забрана на Григорианския календар
Често допускана грешка е да бъде споменаван Григорианския календар като използван в коя да е от Православните църкви, тъй като посоченият календар е осъден на Константинополския църковен събор от 1583 година и забранен за използване от православните с Църковна цел.

ГРИГОРИАНСКИ календар
Григорианският календар (понякога наричан и Грегориански календар, „нов стил“) е съвременният международно признат светски календар, на който се основава и международният стандарт ISO 8601.
Григорианският календар е въведен в употреба на 4 октомври 1582 г. в съответствие с була от 24 февруари 1582 г. на папа Григорий XIII, чието име носи и днес. Той поправя древноримския Юлиански календар, като в него са нанесени някои корекции, за да се отчете по-точно дължината на тропическата година. В Юлианския календар се приема, че времето между две последователни пролетни равноденствия е 365,25 дни и дробната част се компенсира, като една на всеки четири години има с един ден повече (високосна година). При Григорианския календар на всеки четири века се пропускат три високосни години ( 1700, 1800 и 1900 година), което дава средна продължителност на годината от 365,2425 дни. Тази стойност се доближава значително до продължителността на тропическата година - например времето между пролетните равноденствия през 2000 година е 365,242374 дни.
Григорианският календар е възприет в различните страни по различно време, като този процес продължава почти три века и половина.

Григорианският календар е слънчев календар, зависим от периода на завъртането на Земята около Слънцето, който е 365 дни и 2 часа 42 минути и 2 сек.  -  от 24 часа по 60 минути, всяка по 60 секунди. Средната тропическа година е 365 дни, 5 часа, 48 минути и 45.5 секунди. Тя варира слабо, с една до две минути, в зависимост от началната точка. Точната стойност, изчислена на 1 януари 2000 година е 365,242 190 419 дни. Средната година при Григорианския календар е 365,2425 дни; за да може броят на годишните дни да е цяло число, през определени периоди, най-често 4 години, се добавя един допълнителен ден, 29 февруари, а годината се нарича „високосна“.


Иссус не е роден на 25 декември?
..според Григорианския календар
Броенето на годините в календара започва с годината, за която средновековните схоластици погрешно приемат, че е година на раждането на Исус Христос.

Според евангелията на Матей и на Лука, Исус се ражда по време на управлението на Ирод Велики, за когото съвременната историческа наука е сигурна, че умира през 4 г. пр.н.е. Епохата, започваща с тази дата се нарича „новата ера“, „нашата ера“ или „християнската ера“.

 Годините в нея се бележат със „сл.Хр.“ (след Христа) или с „н.е.“ (от новата ера), или са без такова уточнение. Годините преди 1 век н.е. се бележат с „пр.Хр.“ или с „пр.н.е.“ (преди новата ера). В западноевропейската традиция новата ера се бележи със съкращението „AD“ (на латински: Anno Domini - Лето Господне) или също е без уточнение, а годините преди 1 век н.е. с „BC“ (на английски: Before Christ - Преди Христа).

Григорианският календар не се приема едновременно в цяла Европа. Той е наложен от Григорий XIII в страните под негова власт. Испания, Португалия и Полша го приемат веднага. Други (Франция и други ), съвсем скоро след тях. Протестантска Англия приема Григорианския календар чак през 18 век, а Русия трябва да дочака Октомврийската революция, за да го приеме през 1918 г., като се оказва че Октомврийската революция започнала на 25 октомври 1917 г. според юлианския календар, всъщност е започнала на 7 ноември 1917 г. Разликите в календарите създават трудности на историците, защото примерно даден английски документ, датиран от 10 януари 1603 г., е по-късен от френски документ от 15 януари същата година. Например Уилям Шекспир и Мигел де Сервантес са починали на една и съща дата (23 април 1616 г.), но не и в един и същи ден. Допълнителни трудности идват от факта, че календарите се отдалечават и григорианската „поправка“ от 10 дни през 16-ти и 17-ти век, през 18-ти век е 11 дни, през 19-ти век е 12 дни и през 20 век - 13 дни.
Григорианският календар не предвижда година Нула и вековете и хилядолетията започват с годината номер 1. Следователно:
последният ден от старата ера е 31 декември от първата година преди новата ера;
първото столетие продължава от 1 януари 1 г. до 31 декември 100 г., второто - от 1 януари 101 г. до 31 декември 200 г., 21-ви век и Третото хилядолетие започват на 1 януари 2001 г.

Григорианският календар е малко по-дълъг от реалното време на обикаляне на Земята около Слънцето, т.е. 365,2425 вместо 365,2422 дни, така че, ако периодът се запази през вековете, около 3000-та година ще трябва да се отнеме още един ден....т.е. годината ще се състои от 364 дни и няколко часа....толкова колкото е била Някога, по времето на шумерите,вавилонците и маите.


източник:
http://www.usno.navy.mil/USNO/astronomical-applications/astronomical-information-center/calendars
http://www.calendarzone.com/






Гласувай:
19


Вълнообразно


1. mobbidik - Григорианския календар.
24.01.2014 23:14
В Европа използвали Юлианския календар повече от 16 столетия. Но тъй като тропическата година е по-къса от Юлианската, то по този календар моментите на равноденствие ежегодно настъпват с около 11 минути по-рано от предходната година, а на всеки 128 години преминават на предходната дата. Така в 325 година, когато римският император Константин свикал Никейския Вселенски Събор за остановяване датите на християнските празници, пролетното равноденствие настъпило на 21 март, а в 1570г. (т.е. след 1245г.) то се изместило с 10 денонощия напред. Това довело до разминаване между приетите дати на религиозните празници и природните явления, по които те били остановени. По тази причина в Рим бил обявен конкурс за реформа на календара. Бил приет проекта на италианския математик Луиджи Лилио, в който се предлагало: а) да се изключват от броенето 10 дни и с това да се върне пролетното равноденствие на 21 март; б) да се изключат 3 денонощия от всеки 400 години по Юлианския календар.

България той е въведен през 20 век. Разделянето на годината на 12 месеца и групирането на дните в седмицата в Григорианския календар е условно и е запазено до днес по традиция. Недостатък на Григорианския календар е различният брой дни в месеците и тримесечията, което затруднява планирането на производството. Предложени са 2 проекта за календарна реформа. В единия се предлагала календарната година да се раздели на 13 месеца по 4 седмици. Тогава всеки месец ще започва в понеделник, а всяка дата се съответства на определен ден от седмицата. Първият ден от новата година и допълнителният ден във високосните години не влиза в никой месец. Другият проект предлага да останат 12 месеца, но във всяко тримесечие първият месец да има 31, а другите два – по 30 денонощия. Тогава всяко тримесечие ще започва в понеделник. Поради липса на международно съгласие до сега не е направена реформа, целяща да се избегне посочения недостатък на Григорианския календар.
цитирай
2. dalida - Календари - видове
30.01.2014 08:14
Слънчеви календари
Дни, използвани от слънчевите календари

При слънчевите календари датата отговаря на слънчевия ден. Денят може да се състои от периода между изгрев и залез слънце, последван от нощта, или може да представлява времето между повтарящи се събития, например два залеза. Дължината може да се променя малко през годината или може да се използва среден слънчев ден. Други типове календари също могат да използват слънчевия ден.
цитирай
3. dalida - Календари - видове 2
30.01.2014 08:15
Лунни календари

При лунните календари дните се определят от фазата на Луната. Тъй като дължината на лунния месец е приблизително 29,5 дни наброява , изцяло лунните календари бързо се разминават със сезоните. За сметка на това те отразяват точно някои други природни феномени, като например приливите и отливите.

Лунно-слънчевите календари се базират на лунни календари, като през няколко години се добавя 13-ти месец и по този начин се постига точност при отразяването на сезоните.
цитирай
4. dalida - Защо имам цензура за коментариите си?
30.01.2014 08:17
Господа обслужващи блог бг - не е коректно да цензурирате коментари,които се отнасят за темата. Ако продължавате така, ще се оплача на Комисията - съгласни ли сте?
цитирай
5. kostadin - Календарите са като историята-...
07.02.2014 10:13
Календарите са като историята-пишат се от победителите.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6156810
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031