Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
15.11.2014 09:16 - ТРЕТО БЪЛГАРСКО ЦАРСТВО
Автор: dalida Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4978 Коментари: 2 Гласове:
23

Последна промяна: 21.07.2015 20:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                               ТРЕТО БЪЛГАРСКО ЦАРСТВО


След като Втората българска държава определя границите на България, в последствие е    сключено примирие с византийският император Исак II Ангел и коронясването Асен и Петър за царе на практика официално установява възобновяването на българската държава през 1185г.



В периода 1271 г до 1422 България е завладяна от турците, които заграбват българската територия и установяват своята власт над българския народ. Власт, която българите търпят цели  500 години!


          
          През Третото българско царство започва третия етап от възтановяването на
                                                                     БЪЛГАРИЯ
  

въвеждат се руските пари, кредитни банкноти, нови пазарни отношения, стопански преврат


Промените започват на 3 март 1878 г., когато, се подписва Санстефанския мирен договор между Руската империя и Османската империя, който слага край на Руско-турската война.
Направените териториални промени обособяват Мизия и Софийското поле във васалното на Османската империя Княжество България. В рамките на империята остава автономната област Източна Румелия с административен център Пловдив, която практически съвпада по територия с днешна Южна България. Македония, Одринска и Беломорска Тракия също остават в територията на Османската империя. Поморавието остава в границите на Сърбия, а Северна Добруджа е предадена на Румъния от Руската империя. На 6 септември 1885 г. в Пловдив е обявено Съединението на Източна Румелия с Княжество България. На 22 септември 1908 г. България обявява юридическата си независимост от Османската империя.

ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ / титли, владетели и пагони

Третото българско царство няма благороднически титли, но има всички останали атрибути на една монархия: дворцов живот, който не отстъпва на съседните държави, а и на редица европейски монархии, които не са прекъсвали династическата си приемственост.  Забраната за ордените ловко е заобиколена от Княз Александър I, който създава орденна система в най-добрите европейски традиции. Тя е доразвита от Фердинанд I – един от капацитетите на своето време в областта на фалеристиката. По красота и изящество на изработката, българските ордени са сред най-добрите в Европа,  а статутът им е сходен с техните първообрази в европейските монархии.
 
Третото българско царство има свето дворцово общество. Монархът има военна и гражданска свита, флигел-адютанти, канцлер на ордените, хоф-маршал на двора, шамбелан, тайни и лични секретари, съветници, камердинери, камерхери и лейб-медици. Князете имат адютанти и лични възпитатели, а княгините – придворни дами.  През 1908г. е създадена и Дворцова гимназия, в която се обучават князете.
Дворецът има коменданти, интенданти, цивилна листа, придворни доставчици на различни вещи и услуги. Царят учредява под личния си патронаж редица културни и научни институции, които носят името Царски и съответния специален статут.

ВРЕМЕННО РУСКО УПРАВЛЕНИЕ (1877-1879)


ИЗТОЧНА РУМЕЛИЯ (1879-1885) - Автономна област, обхващаща българските земи южно от Стара планина (без София и Македония) Управлявана от генерал-губернатор, християнин, назначаван от Турския султан. Създадена е по решение на Берлинския конгрес. На 06.09.1885г. е извършен преврат и е обявено Съединение с княжество България.
КНЯЗ АЛЕКСАНДЪР (АЛЕКО) БОГОРИДИ (1879-1884)
ГАВРИЛ КРЪСТЕВИЧ (1884-1885)
Kняз Александър I Батенберг /формално (1885-1886)
Княз Фердинанд I Сакс-Кобург Гота / формално (1887-1908)

КНЯЖЕСТВО БЪЛГАРИЯ (1879-1908)  -  Васално княжество, управлявано от княз, избран от народа и назначен от султана със съгласието на Великите сили. Създадено по решение на Берлинския конгрес.
КНЯЗ АЛЕКСАНДЪР I БАТЕНБЕРГ (1879-1886)
Принц Франц-Йосиф фон Батенберг
Принц Лудвиг фон Батенберг
РЕГЕНТСТВО (1886-1887)
КНЯЗ ФЕРДИНАНД I САКС-КОБУРГ ГОТСКИ (1887-1908)
Княгиня Клементина Орлеанска      
Княгиня Мария-Луиза Бурбон-Пармска

ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ (1908-1946) -  На 22 септември 1908г. в църквата „Св. 40 мъченици” в старопрестолния град Търново с манифест княз Фердинанд обявява независимостта на България  – държавата става Царство, а монархът – Цар.   Цар Фердинанд I царува до 1918г., когато след загубата на Европейската война е принуден да aбдикира в полза на сина си Цар Борис III. През 1934 е извършен преврат и политическите партии са разпуснати, въпреки запазването на парламентарната система. Царят запазва влиянието си в обществения живот и практически управлява страната. Този период е известен като „Личен режим на Борис III".
ЦАР ФЕРДИНАНД I (1908-1918)
ЦАР БОРИС III (1918-1943)
ЦАР СИМЕОН II / при регенти (1943-1946)
ГЕНЕРАЛ-ГУБЕРНАТОРИ В ОСВОБОДЕНИТЕ ЗЕМИ (1912-1940)




Преди това време в България се случват следните събития:
Цялостната политика на гражданското управление по българските земи още по време на Руско - турската война  имала за цел да установи обществена безопастност. В селата се възобновява дейността на съветите и старейшините, а в градовете и окръзите - на управителните съвети. Голямо значение за облекчаване положението на българското население има отмяната на някои данъци, но повечето от данъците се запазват. Те  се изплащат с местните монети, а така също и с въведените руски монети и кредитни банкноти.
Издават се строги наредби за спазване на стопанската дисциплина и против всякакво посегателство върху собствеността на местното българско население. Руските власти не допускат никакво административно вмешателство в пазарните отношения. Създава се пазар за реализиране на излишъка от продукцията, получена през плодородната 1877г. В ръцете на много бълга
ри попада голямо количество благороден метал,  който русите заплащат.


На България се предоставят пристанища на Черно и Егейско море. Русите разбират, че лишаването на България от морски излас ще я постави в икономическа  изолация между изостаналата Османска империя и  западните държави. Това щяло да доведе до силно повишаване цините на все още неконкурентноспособните стоки на българите, да оскъпи вносните и в крайна сметка националното робство можело да бъде заменено с един нов вид режим-на икономическа зависимост и подчиненост, и то преди всичко от сюзерена Турция. Особено важен за България е търговският излас на Егейско море. Той окончателно би разкъсал веригите на робството.



Особено значим за извършващия се стопански преврат е чл. 11 от Сан-Стефанския договор. Принудени да приемат с него завръщането на турските земевладелци и възтановяване правата им на собственост, руските дипломати успяват да поставят прегради пред тези стемежи на турците. Предвижда се конфискуване на турското имущество и продаването му на публичен търг, ако до 2 години тези имоти не бъдат потърсени. Временните руски власти се стемят със стопанската си политика да облекчават развитието на аграрния преврат. Те узаконяват продадените от турците недвижими имоти, а на някои места успяват да продадат на българските селяни и изоставения турски добитък. По нареждане на руските власти започва да се внася определеният натурален заем.
Въпреки благосклонното си отношение към българските селяни руските власти са принудени да се съобразяват с натиска на западната дипломация и с клаузите на Сан-Стефанския мирен договор.




Берлинският конгрес /1878 г./ с участието на Великите сили ревизира Санстефанския мирен договор и разпокъсва българските земи. Българската държава е възстановена, но не е постигнато национално обединение. Създадени са Княжество България с изборен княз и Източна Румелия с губернатор християнин, назначаван от султана; Южна Тракия и Македония остават подвластни на Османската империя. Северна Добруджа е дадена на Румъния, територията около Пирот - на Сърбия. Като съпротива срещу това несправедливо решение българският народ организира Кресненско-Разложкото въстание /1878 - 1879 г./. През 1879 г. в Търново е свикано Учредителното събрание, което приема първата конституция - Търновската, според която България е наследствена конституционна монархия; избран е и първият монарх - княз Александър I Батенберг. За столица на Княжество България е определена София. Обособяват се политически партии - Либерална и Консервативна. Съединението на Източна Румелия с Княжество България на 6 септември (18 септември)1885 г. получава международно признание след победата на българите в Сръбско-българската война. Правителството на Стефан Стамболов (1887 - 1894) управлява в труден за страната период - детрониране на княз Александър I, борба за надмощие между русофили и русофоби, стремеж към самостоятелна външна и вътрешна политика. През 1887 г. за княз е избран германският принц Фердинанд Сакс-Кобург-Гота. Създадена е Вътрешната македоно-одринска революционна организация (1893 г.). Илинденско-Преображенското въстание /1903 г./ за присъединяване на земите с преобладаващо българско население към Княжеството завършва с неуспех. На 22 септември 1908 г. княз Фердинанд използва сложната политическа обстановка, създала се от Младотурския преврат и обявява независимостта на България, а себе си титулува цар. България придобива статута на пълноправна независима държава.


1912 - 1941 г
Страната е победителка заедно със Сърбия и Гърция в Балканската война /1912 - 1913 г./, водена срещу Турция за освобождаване на Тракия и Македония, но Междусъюзническата война /1913 г./ завършва с първата национална катастрофа за България; тя е разбита от бившите си съюзници и Румъния, които откъсват територии, населени с българи. Намесата на България на страната на Централните сили в Първата световна война води до втора национална катастрофа. Цар Фердинанд абдикира през 1918 г. в полза на сина си Борис III. Ньойският мирен договор налага тежки репарации на България и загуба на територии. Периодът между двете световни войни започва с икономическа криза и управление на земеделската партия - начело на правителството застава водачът й Александър Стамболийски, свален с преврат през 1923 г., и последвалият го диктаторски режим на проф. Александър Цанков. Съпротивата на левите сили довежда до Септемврийското въстание /1923 г./, ръководено от Българската комунистическа партия по нареждане на Коминтерна. През 1923 г. управлението на страната се поема от Демократическия сговор, а от 1931 - от Народния блок. След военния преврат 1934 г. на организациите "Звено" и Военен съюз е установен авторитарен режим на управление, нараства влиянието на монархически настроените политически среди и се установява управление със засилена лична власт на цар Борис III.


Източният фронт и........ комунистите

Правителството на проф. Богдан Филов ориентира България към Германия и Оста и през 1941 г. е обявена т.нар. Символична война на САЩ и Великобритания, но е избегнато участие на българската армия на Източния фронт и са спасени от депортиране евреите, живеещи в страната. През 1942 г. се формира Национален комитет на Отечествения фронт (организация, създадена от комунистите), организира се партизанско движение, създава се Народоосвободителна въстаническа армия. След смъртта на цар Борис III през 1943 г. е съставено регентство, което управлява вместо малолетния цар Симеон II.



На 5 септември 1944 г. СССР обявява война на България, а на 8 септември Червената армия влиза в страната. На 9 септември 1944 г. е установена власт на Отечествения фронт с правителство, начело с Кимон Георгиев. Навлизането на Съветската армия в България улеснява промените в политическия живот да се насочат в определена насока - налага се съветски модел на управление; на власт идва Българската комунистическа партия.




из "Възстановяване на Третата българска държава"



Гласувай:
23


Вълнообразно


1. get - - Уважаема Тони, няма да коментирам ... това което сте цитирали ... Само ще ви направя две препратки ...
15.11.2014 11:34
... към книги от съвременници на тези времена?

1. Строителите на съвременна България, от Симеон Радев
2. И втората от която ще ви цитирам част от началото:
„Погрома на България – Виновника”
на архим. Методий Кусев
http://strumski.com/readbook/?id=315

Първо мото:
Не трябва да си правим илюзии и да се заблуждаваме самоволно;
Русите чрез назначаването на сърби владици в Македония мерят да
Посърбят българското население в Македония,
за да осуетят Св. Стефанска България.
(Екзарха Йосиф)
Второ мото:
„Девизът” на руското правителство за намалението и отслабването
на България, за сметка уголемяването и засилването на Сърбия,
се оформя окончателно в държавна политика на руската империя
през 1989 год.”
( митрополит Методий(Търновски)

ВМЕСТО ПРЕДГОВОР

Апел към българският народ

Стига сме жумели народе. Да си отворим очите и да прогледнем.
Ще видим, че фантома, който поради жуменето ни, ни се представляваше в нашето въображение и ни се чинеше, че е наш велик покровител, а пък излиза, че той е виновника за погрома на България.
Тя, със своето словесно мляко на славянската писменост, откърми матушката Русия.
Без българската култура, Русия не можеше да бъде велика.
В замяна на писмеността и културата, които и даде България, Русия ни подари свободата. Станахме квит.
Императорът каза:”България ще се накаже”. Наказа се!
Руската дипломация извърши погрома над България за да се изпълнят думите на императора.
За тоя смъртен грях ще бъде наказана Русия със страшен погром, много по-страшен от оня, който и се нанесе по времето на руско-японската война.
За направения грях, за погрома на България, ще се разплати с разгромяването, с разпадането на великата руска империя.
Народе да се помолим Богу, Той да и прости тоя грях. Нека и простим и ние!
Да не допусне Бог изпълнението на приговорения (й) вечер разгром."(б.м. - Постигна ги - за повече виж:"Октомврийската "революция"?)!

- Това е написано от Архим. М. Кусев – още в 1914 год.
- Няма да ви цитирам Апела на Ст. Михайловски?
цитирай
2. atil - По-интересен е въпросa, че след ...
15.11.2014 15:25
По-интересен е въпросa, че след кaто сa толковa многоучени, многознaещи и рaбирaщи, зaщо ли нa никого от тях, днешните фaрисеи не им дойде нa умa дa възстaновят Третото бългaрско цaрство. Aми съветскaтa републикa и сегa им дойде много сгодно.
A кой aрхимaндрит кaкво бил кaзaл, всеки може дa кaже... От товa глaвa не боли, пък и пaри не искaт.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6159192
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031