Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
30.08.2010 21:12 - ДРЕВНИТЕ ЦИВИЛИЗАЦИИ (част 7)
Автор: dalida Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 4877 Коментари: 6 Гласове:
11

Последна промяна: 09.04.2015 12:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
         
                       МОДАТА   ПРЕДИ  42 000 ГОДИНИ   Хората започнали да носят дрехи преди минимум 42 000 години, гласи ново генетично изследване, което показало, че подвид на човешката въшка - същество, което се нуждае от дреха, за да снесе в нея яйцата си, се е развил именно по това време. Но по други оценки, действителното време, когато хората са започнали да носят облекло, предшества този период с няколко десетки хиляди години, и съответства на момента, когато човешката раса за пръв път е напуснала Африканския континент.

Съгласно изследването, проведено от професор Марк Стонекинг и неговите колеги от отдела по Еволюционна Антропология в Лайпциг към Института на Макс Планк, и публикувано в последния брой на списание Current Biology, хората, по скоро са започнали да носят дрехи приблизително преди около 42000-72000 години.
  Антрополозите отдавна си задават въпроса, кога за пръв път са се появили дрехите. Тъй като кожата и тъканите не оставят следи във вкаменелостите и се разлагат напълно, до нас не са достигнали никакви реални свидетелства. Най-древните доказателства са парчета тъкан от Древен Египет, които се датират на не повече от няколко хиляди години. Новият подход на изследователите бил основан на анализа на генетичните различия между обикновенната въшка (Pediculus humanus capitis) и текстилната въшка (P. humanus corporis или P. h. humanus). Тези човешки ектопаразити се отличават основно по средата, която обитават: сърбящите живеят в косата и по кожата на главата, докато телесните въшки се хранят по тялото на човека, но снасят яйцата си само в дрехите му.
Екологично разминаване и приспособяване на подвидовете е възникнало тогава, когато хората са започнали да се обличат, смятат изследователите. По този начин, косвената мярка за времето, когато нашите предци за пръв път са покрили телата си, е времето когато са се появили и текстилните въшки.

Групата на Стонекинг използвала молекулярния анализ за определяне на възрастта на текстилната въшка като подвид, провеждайки изследвания върху броя на натрупаните мутации в нейната ДНК.
                                         
Генетичните последователности били получени от две митохондриални ДНК и две ядрени части ДНК от събрани образци от главите и телата на 40 души. В анализа имало включени и екземпляри от шимпанзе (Pediculus schaeffi).

Предполагаемото времето на появата на генетични различия от 5,5 милиона години при хората и шимпанзетата също съответства на времето на отделянето на P. Humanus и P. schaeffi и било използвано от изследователите като основна мерна единица. Анализът на събраните от цял свят образци, показал и съвременно генетично изменение на паразитите.


Приемайки, че мутациите са постоянни и непрекъснати във времето, групата на Стонекинг получила резултат за предполагаемата възраст на текстилната въшка - около 72000-42000 години назад. Генетичните резултати също така показват, че има по-голямо разнообразие при африканските въшки, отколкото при неафриканските, което налага мисълта за африканския произход на човешката въшка, аналогично на произхода на самия човек.

По напълно логически съображения тази възраст на поява на облеклото при човека може да съвпадне с периода, когато той действително е напуснал Африканския континент и е започнал да се нуждае от дрехи, преминавайки към по-прохладни климатични зони. Все пак изследователите признават и наличието на големи неточности в този анализ, тъй като за получаване на по-точни сведения е необходимо сравняването на по-голямо количество гени.


Освен това, самият факт на определяне възрастта на текстилната въшка не е неоспоримо доказателство, че именно тогава хората са започнали да носят дрехи. По-скоро може да се твърди, че това е станало по-рано - някъде около 100 000 години назад, когато човекът е напуснал Африка, а въшката се е приспособявала към новите условия в продължение на няколко десетки хиляди години.

Каква е причината обикновенната въшка да се премести от главата към тялото? Една от версиите е студения климат, който е накарал паразитите да потърсят топлината на тялото, под животинските кожи, служили на древния човек за облекло в онези далечни времена. Ако хората веднага бяха започнали да носят тъкани облекла, то текстилната въшка не би могла толкова бързо да се приспособи и просто не би оцелял




   Източник:   http://www.secretsbg.com/secretsofearth/earthsecrets.php?num=n21)
                                          



Гласувай:
11



1. hristo27 - А дали тогава е имало модни ревют...
30.08.2010 21:15
А дали тогава е имало модни ревюта?:))))))))
Това на шега. А постингът ти наистина е много интересен!
цитирай
2. dalida - Благодаря за коментара!
30.08.2010 21:36
hristo27 написа:
А дали тогава е имало модни ревюта?:))))))))
Това на шега. А постингът ти наистина е много интересен!

-------------------------------------------------------------------------------------------
Малко различна информация винаги разсейва читателя.
За модните ревюта незнам, може и да са имали.
Привет!
цитирай
3. анонимен - dalida,
30.08.2010 21:49
Ако продължаваш да твърдиш, че е имало хора преди 50 000 години, поповете ще те анатемосат, защото според тях светът е на 7 000 години. Опичай си акъла! :)
цитирай
4. dalida - Ами поповете да прочетат архивите, хе-хе...
30.08.2010 22:02
kushel написа:
Ако продължаваш да твърдиш, че е имало хора преди 50 000 години, поповете ще те анатемосат, защото според тях светът е на 7 000 години. Опичай си акъла! :)

---------------------------------------------------------
Както си четат проповедите, така може и малко странична литература да прочетат тия брадатковци, ако погледнат в страни, може и да им хареса. Ха,ха,ха, и " N. Geographic" също вадят филмчета с такива данни.
Има съмнения,че хора са живяли на планетата още преди 100 000 години. Хе-хе-хе, но незнам дали има доказателства за тези съмнения. Хе-хе :)))))))))
цитирай
5. анонимен - Древните хора не са разбирали от мода но,
05.09.2010 21:36
са се обличали с дебели кожухчета през зимата и са обували кожени гети, а през лятото са носили кожени сандали. Днес ние копираме тяхното облекло и обувки, мислейки, че ние сме ги измислили. Да, ама, не. Тези кожени дрешки и обувки са били облеклото на пещерните хора, живяли още по времето на ледената епоха, в низините, където е било уж по-топло.
цитирай
6. анонимен - Щ.Младши:
24.10.2010 18:33
Тук прочетох неща,за които не знаех много подробности,а бях чул откъслечно.
Благодаря ти,Далида.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6156693
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031