Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
11.11.2010 09:49 - ОСНОВИТЕ НА СЪВРЕМЕННИЯ СВЯТ.
Автор: dalida Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 7512 Коментари: 15 Гласове:
28

Последна промяна: 09.04.2015 11:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

   Кой постави основите на съвременният свят и кога?
             ФАКТОРИ  и  факти


Най - значимият фактор за съвременният свят е т.н.  "пътят на коприната", който спомага за развитието на  най- могъщите държави и империи, за тогавашните времена; Китай, Египет и Рим. Тези империи поставят основите на днешните и съвременни архитектури, медицина, стопанство, машиностроене, рудодобив и др. техники. Те поставят и началото на модата и модните тенденции, изкуствата и литературата.
Първа се опитва да наложи своите тенденции в строителството Римската култура.
След нея се налага Египетската култура, а след нея  са  древногръцката, китайската, шумерската, вавилонската и арабската култури.

После идва  новоформираната мюсюлманска цивилизация. Тя "ражда"
 ислямиската златна епоха, която завладява Персия, Иран, Арабия и някои от източните провинции, а след нашествието на Чингиз хан половината от населението на Иран е избито. През времето на тези войни, се разпостраняват философията, изкуствата, архитектурата, литературата,историята и медицината, тези фактори за новия свят продължават своя възход въпреки тези войни. Продължават да се строят величествени катедрали, мавзолеи, паметници на културата, крепости и дворци, манастири и църкви - храмове, високи до небесата, с позлатени куполи и камбанарии - гордостта на народите и гордост за тези, които са ги построили.

Ранната модерна епоха започва през 1501 и трае до 1921 година.

Освен Османската империя в тези бурни времена се образуват още империи, раждат се династии, които допринасят за разцвета на средновековната архитектура, икономика и политика на държавите. И, въпреки това, войните не спират. Водят се на религиозна основа или  за приоритет и господство - власт над света.  Заради тази власт, която дава правомощия на победителя, поражда войните,  а те следват една след друга и отнемат човешки животи, разрушават строените величествени сгради, унищожават изкуствата; войните за обществата са най - голямото зло на планетата.

Тези войни отнемат свободите на хората, отнемат децата - пращат ги  на смърт. Доказателство за това са военните лагери и газовите камери отнели милионни човешки животи. Балканската война, която поражда Първата световна война, а след няколко години се ражда едно  мъничко мургаво човече, с черни мустаци и рошава коса,  което си поставя за цел да завоюва света, краде и унищожава всичко, което не харесва.

Това са факторите за поставяне на новата - модерна цивилизация, започнала своя разцвет   по времето на  войните.
По времето на Втората световна война по поръчка на същото това чернокосо мъничко човече, започва производството на  най-модерните автомобили за това време. За да може този изверг да се вози в немска лимузина. Германците печелят пазара за автомобилната индустрия, а след тях се включват Америка,  Англия и накрая Япония и Китай.
 



Гласувай:
28



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Далида,
11.11.2010 18:13
Ти си направо историческа личност за тоя сайт. Сигурно си от основателите.
Жалката истина е, че войните са еднин от най-големите стимули за развитие на технологиите.
цитирай
2. анонимен - далида, оти си бегала от часовете по ...
11.11.2010 20:42
далида,оти си бегала от часовете по история бе чадо,та ръсиш глупости тука?
цитирай
3. анонимен - Нима днес,
14.11.2010 18:01
когато няма войни, технологиите не се развиват?
И защо,Далида да е бягала по време на предмета История, какво не е написала превилно? Дали войните не отнемат човешки животи, или жените се радват, когато има война? Анонимен№ 3, можеш ли да дадеш отговор, ти радваш ли се когато има война, и когато ще трябва да грабнеш пушката и да застреляш в истинският смисъл човек, това не ти е компютърът,човече? Знаеш ли какво преставлява истинската война? Или само се правиш на герой?
цитирай
4. zaw12929 - Пълно объркване на нещата. Даите друга тема... за ...защото...
16.11.2010 05:45
Три дни трябват за да го разб, разберете , че ... не е така и даже не се състои в това съвременността...
На звездите не е възможно да са философи, защото са и руси и много гримирани, за да имат значими мисли за себе си, а най малкото да
поучават другите...
Не се напъвайте да родите слон!

ОСВЕН ТОВА РАЗВАЛЯТЕ И ОЧИТЕ НА БЛОГЪРИТЕ С ТОЗИ ТЪП ЧЕРЕН ФОН ИЛИ ПИШЕТЕ ЗА ДА НЕ СЕ ЧЕТЕ.
цитирай
5. анонимен - Пътят на коприната
16.11.2010 09:04
Пътят на коприната е име, дадено на обширните търговски пътища, които са съществували близо две хилядолетия между Китай, Централна Азия и Средиземноморието. Пътят е играл значителна роля при външната търговия и политическите отношения. Той е оставил оптечатък при развитието на цивилизациите и от двете страни на континента Азия.
Необработената коприна и копринените тъкани са били пренасяни с кервани към Запада, където оценявали тяхното тегло в злато. Днес, пътят на коприната е в процес на възраждане и се ползва основно за изгодно транспортиране на нарафинирано олио или за ощи по-изгодниа трафик на наркотици. След прокламирането на независимостта на страните от централна Азия, пътят на коприната се радва на увеличаващ се брой туристи и отново се превръща в път на културен обмен. В края на ХХ век, сухопътната връзка между Европа и Далечния Изток възвръща своята значимост от политическа, икономическа и културна гледна точка.
Проектът на ЮНЕСКО 'Интегрално проучване на пътищата на коприната: Пътища на диалог' изследва разнообразните типове контакти и обмен, които са протичали по протежението на тези пътища, както и тяхното въздействие върху историята и цивилизацията на съвременния свят, хвърлящо светлина върху многото идентичности и в същото време общото наследство на свързаните с пътищата народи.

Информационен източник: Документационен център на ЮНЕСКО, сайт на ЮНЕСКО - междукултурен диалог
цитирай
6. анонимен - Цивилизациите
16.11.2010 09:14
Търговията с подправки е осъществявана главно по морски пътища със спирки по пристанищата в Китай, Източна Индия (Островите на подправките), Индия, Близкия Изток и в посока към Средиземноморието се простира до пристанищата в Генуа, Венеция, чак до Британия. Някога народите от Близкия Изток са ценели подправките колкото златото. В Европа: пиперът се превръща в ценна стока и е използван като средство за разплащане и на Запад и на Изток; за канелата се казва, че била по-ценна от златото; холандците дължат своето богатство на търговията с индийско орехче, карафил и канела в Островите на подправките.
Откриването на морския път до Индия от Васко да Гама през 1499 година, дава тласък на разпространената по цял свят португалска търговска империя. Скоро след това, Португалия, Испания, Англия и Холандия започват да си съперничат в първенството за доходоносната търговия с подправки с Източна Индия. Днес, старите крепости и железни оръдия по протежение на пътя на подправките са единствените свидетели на жестоките нашествия и дързостта, с които ' колониите' са били завладявани и експлоатирани. Църквите, храмовете и джамиите, които откриваме в пристанищните градове на Африка и Арабия, Индия и Югоизточна Азия, пък разказват за срещата на култури и религии, на Изтока и Запада.

Информационен източник: ЮНЕСКО


цитирай
7. dalida - Много благодарности на всички, които са се изказали!
16.11.2010 09:53
Благодарности и за тези / анонимните/, които имат поглед върху нещата и знаят за какво става дума в постинга ми!
Благодаря Ви и за допълнителната ивформация, която сте оставили тук и други да я четат!
цитирай
8. dalida - И още едно мнение от сайт който ми харесва.
19.11.2010 22:37

Пътят на коприната е исторически важен международен път, който някога свързвал Китай със Средиземноморието. Понеже коприната представлявала най-важната част от транспортираните стоки по него, маршрутът бил наречен "Път на коприната" от географа Фердинанд фон Рихтхофен през 1877 г.. Най-великия път свързващ Изтока и Запада за първи път е бил изминат за пръв път от китайския пътешественик и дипломат Чжан Цян, който бил изпратен на дипломатическа мисия на Запад от династията Хан. Пътят на коприната в миналото бил не просто търговски път, a и информационна магистрала с не по-маловажно значение. По него се извършвал обмен на информация и идеи.
цитирай
9. rouzy - Куш, прав си за..
20.02.2011 14:51
войните. Те са стимула за разпостранението на търговията. Но, и те са и унищожението на населенията на планетата. Милиони загиват от тези войни. Други - милиони - гладуват.

Само най- наглите и безкруполни човеци - печелят от войните. Най - голямата печалба от военните действия доят същите тези, които предизвикват войните - а иманно - ВВС. Военните и политическите агресори.
цитирай
10. rouzy - Дали е бегала или не
20.02.2011 14:56
анонимен написа:
далида,оти си бегала от часовете по история бе чадо,та ръсиш глупости тука?

-------------------
не се знае, но замяна на това пък се ЗНАЕ ЧЕ, ПЪТЯТ НА КОПРИНАТА Е световно известен и ЧОВЕЧЕСТВОТО го е използвало още от преди много години.
Използвали са го и военните, агресорите и фашистите - за да си пласират военното учение по целия свят. Затова днес американците се целят в Азия и Африка. Откъде мислите че тези американци знаят пътят към Азия?
цитирай
11. rouzy - Пътят на коприната...
20.02.2011 15:01
zaw12929 написа:
Три дни трябват за да го разб, разберете , че ... не е така и даже не се състои в това съвременността...
На звездите не е възможно да са философи, защото са и руси и много гримирани, за да имат значими мисли за себе си, а най малкото да
поучават другите...
Не се напъвайте да родите слон!

ОСВЕН ТОВА РАЗВАЛЯТЕ И ОЧИТЕ НА БЛОГЪРИТЕ С ТОЗИ ТЪП ЧЕРЕН ФОН ИЛИ ПИШЕТЕ ЗА ДА НЕ СЕ ЧЕТЕ.

-------------------------------
Че кой ви е виновен господине? Като не можете да четете, не се опитвайте да разберете. Цветовете не са пречка на.... умовете.
Никой не е длъжен да чете тук написаното - само ако има желание - тогава чете.
Тук се спазват правата на човека. Няма насилие, няма неправда - принуда.
В мотото / горе в представянето на автора на блога / е написано всичко, което читателя трябва да знае, когато влиза в блога на далида.
цитирай
12. dalida - Благодаря ви приятели,
20.02.2011 19:13
благодаря ви за коментариите!
Макар, че между вас има и критици, всяко мнение е от значение!
цитирай
13. andri - Културата.
13.03.2011 01:30
Пътят на коприната е име, дадено на обширните търговски пътища, които са съществували близо две хилядолетия между Китай, Централна Азия и Средиземноморието. Пътят е играл значителна роля при външната търговия и политическите отношения. Той е оставил оптечатък при развитието на цивилизациите и от двете страни на континента Азия.
Необработената коприна и копринените тъкани са били пренасяни с кервани към Запада, където оценявали тяхното тегло в злато. Днес, пътят на коприната е в процес на възраждане и се ползва основно за изгодно транспортиране на нарафинирано олио или за ощи по-изгодниа трафик на наркотици. След прокламирането на независимостта на страните от централна Азия, пътят на коприната се радва на увеличаващ се брой туристи и отново се превръща в път на културен обмен. В края на ХХ век, сухопътната връзка между Европа и Далечния Изток възвръща своята значимост от политическа, икономическа и културна гледна точка.
Проектът на ЮНЕСКО 'Интегрално проучване на пътищата на коприната: Пътища на диалог' изследва разнообразните типове контакти и обмен, които са протичали по протежението на тези пътища, както и тяхното въздействие върху историята и цивилизацията на съвременния свят, хвърлящо светлина върху многото идентичности и в същото време общото наследство на свързаните с пътищата народи.
цитирай
14. andri - коприната...и съвременния свят
13.03.2011 01:33
Азия. От извисяващите се планини до изпепеляващите пустини един обширен континент от каменисти пейзажи се простира от Източното Средиземноморие до Китай. Някога отдалечен и недостъпен за европейците, Ориентът векове наред бил земя на загадки и романтика. Но, въпреки трудния терен, пътуването било възможно. От около 200 г.пр.хр. поредици от тесни пътеки се виели в продължение на над 10 000 км, изпълнени с опасности, през разпрострените каменни грамади на Азия. Това бил легендарният "път на коприната", който дълго време бил смятан за първият път, свързващ екзотичните култури и легендарни градове по маршрута му.
цитирай
15. krumbelosvet - Ма как
22.10.2018 06:02
Рим преди Египет, Китай, Шумер...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6156651
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031