Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
22.03.2020 06:18 - Моите уважения към ГЕРБ, но методите ви за справяне с заразни вируси са диктаторски и неадекватни! от какво се страхувате господа?
Автор: dalida Категория: Новини   
Прочетен: 1204 Коментари: 7 Гласове:
13


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


                                 ЩО Е  ТО ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ ?
                   


"Севлиево онлайн" публикува текст от "За истината" - мнение на Войслав Тодоров от профила му във „Фейсбук“. Той е завършил международни отношения в УНСС. Бил е общински съветник в София от гражданската квота на коалиция „Сeрдика“. В момента е представител е на гражданската квота на „Да, България“.

Борисов поиска въвеждане на извънредно положение. Извън пиар фразата за реални мерки срещу коронавируса въвеждането му е безпрецедентно в най-новата ни история.

Извънредно положение може да се обяви само със закон, т.е. от парламента и то позволява да се отменят основни граждански права,включително правото на лична неприкосновеност: можеш да бъдеш задържан, да ти се откаже адвокат, да нямаш право на лична кореспонденция; правото на личен живот – да  бъдеш следен; да нямаш право на свободно движение, включително по отношение завръщане в страната; неприкосновеност на собствеността; свобода на словото – могат да забраняват да се говори на определена тема или да се критикува нещо; могат да ограничават свободното събиране и сдружаване; да забранят стачките и недоволствата срещу липсата на защитни облекла, например.



Докато трае извънредното положение изборите се отлагат.


С други думи това е най-мощният инструмент на правителството.

То позволява налагане на принудителна карантина за съмнителни или рискови случаи, позволява намеса в икономическия живот с отмяна на събития, учебния и трудовия процес, позволява пренасочването на продукция от фирми за страната вместо за износ, затваряне на граници, ограничаване на достъп до населени места и т.н.

Извън мерки, които могат да са наложителни, този инструмент  рискува и рязко ерозиране на демокрацията и правата ни  с издаване на укази „със силата на закон“.Затова извънредното положение трябва да бъде много ясно разписано за какъв срок се въвежда, при какви положения какво може да се въведе и да не се допускат прекалени ограничения като забрана за изразяване на публично недоволство или необоснован натиск над независимо мислещи граждани и бизнеси.



Гласувай:
14



Следващ постинг
Предишен постинг

1. dalida - Ако не сте наясно с отнетите ни права, ще ви помогна, тъй като 2 години имах правото да съм адвокат при дело за наследство
22.03.2020 06:56
КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА
Кои права останаха и кои са суспендирани

Въпросната алинея 3 от член 57 от Конституцията гласи: “При обявяване на война, на военно или друго извънредно положение със закон може да бъде временно ограничено упражняването на отделни права на гражданите с изключение на правата, предвидени в чл. 28, 29, 31, ал. 1, 2 и 3, чл. 32, ал. 1 и чл. 37.
Нека да видим правата, които не са временно суспендирани.

Тези конституционни текстове гарантират правото на живот, както и това, че никой не може да бъде подлаган на мъчение, на жестоко или унижаващо отношение и на медицински опити без неговото доброволно писмено съгласие. В член 31 се постулира още, че всеки обвинен в престъпление следва да бъде предаден на съдебната власт в законно определения срок, никой не може да бъде принуждаван да се признае за виновен, а обвиняемият се смята за невинен до установяване на противното с влязла в сила присъда.

Решението на парламента „предоставя за отстрел" други четири алинеи от чл. 31. Те гарантират, че не се допускат ограничения на правата на обвиняемия; на лишените от свобода се създават условия за осъществяване на основните им права, които не са ограничени от действието на присъдата; че наказанието лишаване от свобода се изпълнява единствено в местата, определени със закон; и че не се погасяват по давност наказателното преследване и изпълнението на наказанието за престъпления против мира и човечеството.

В сила остава ал. 1 от чл. 32, която гарантира, че личният живот на гражданите е неприкосновен и всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име. Следващата алиния 2 от същия член обаче вече не попада в списъка на гарантираните права. Тя гласи: “Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи”.
цитирай
2. tota - Тук е част от отговора
22.03.2020 11:31
https://news.bnt/news/prof-hinkov-4000-choveka-zaginaha-za-edin-mesec-ot-svinski-grip-v-balgariya-nyamashe-izvanredno-polozhenie-1044863news.html
цитирай
3. bojo12345 - Още не е минало в ДВ, а е прилага.
22.03.2020 11:41
Когато човек не си знае правата, това се получава.
цитирай
4. mt46 - Но
22.03.2020 12:11
извънредно положение е въведено в доста европейски държави!...
цитирай
5. dalida - Май ЕС ще въведе и военно положение, така както изглежда
24.03.2020 20:29
от новите промени в част от европейските страни. Страхът от смяна на правителствата или от предсрочни избори, заради недоволството на народите и отнемането на свободи и права, с нови законодателни промени много правителства искат бетонирането си във властта за дълго време. Така и у нас сегашното управление с новите промени в законите и искането за промяна в конституцията целят точно това - бетониране на настоящата власт в бъдеще. В общи линии сегашното правителство+коалицията, която почти не учавства в сериозни направления, се справя горе-долу много по-добре от тези които минаха до сега. Но, има доста недостатъци в самото им желание да се циментират със власт, приемат извънредни или военни положения, които отнемат правата на свободно придвижване, свобода на словото, искат цензура на медии и сайтове, не искат избори или протести....нямам думи какво още ще ни сполети при управлението на Борисов 3 и коалиция.
цитирай
6. dalida - Един французин има друго мнение за извънредното положение
27.03.2020 23:49
Според Малик Салемкур извънредното положение съдържа зародиша на една "отрова" за върховенството на закона, за "възможността една власт да бъде контролирана от друга". Макар че по принцип не е против санитарното извънредно положение, Серж Слама се опасява, че то "може да бъде лаборатория на това, което ще преживеем в бъдеще със затоплянето на климата", и смята бдителността на гражданското общество за "най-добрата гаранция" срещу злоупотреби.
цитирай
7. dalida - Истинската причина за извънредното положение е друга, не е грипа
28.03.2020 00:04
Ако си спомним само преди години колко протести, атентати, стачки и чиста агресия имаше по площадите на Париж, Прага, Лисабон и др.европейски държави, колко убийства и изнасилвания, всичко това хвърли в ужас управляващите правителства. В Хонконг беше като на война, хиляди китайци бяха решили да свалят правителството недоволни от бедния си живот, а скъпотията ги довежда до просешка тояга. По целия свят протестираха хора, с ниски доходи и репресирани от властите. ЗАТОВА явно света реши да ни накаже - с закон за извънредно положение, в който закон са залегнали най-вече итнемането на свободата на словото, свободно движение, протестите и манифестациите се забраняват..и още няколко забрани, които в демократичните държави са защитени от правистите, фондовете и харти. Правителствата са уплашени за своята власт особено сега, когато банките отпускат милиарди евро за нещо, което не съществува - войната. Няма война на Балканите нито в Европа, но има агресори, които нападат държави на изток - Азия, където има много ресурси за ограбване и народи за подчиняване. В Сирия се използваше химически отрови за да се справят с бунтовниците, в Авганистан, Ирак, Иран - тези страни имат много петрол, а това значи пари, пари и пак пари. ЖАЛКО ЗА НАШИТЕ МАЛКИ дечица, жалко за бъдещите деца, ако войните в Азия продължат, а въздуха е отровен от химикали, които вятъра разнася по целия свят. Чернобил е нищо в сравнение сега - отроватае безцветен газ без мириз, причинява дихателни проблеми, парализа и нервно разстройство.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6157627
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031