Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.07.2012 10:50 - Нашата мила родна асемиотична действителност
Автор: kolchakova Категория: Политика   
Прочетен: 4271 Коментари: 4 Гласове:
1

Последна промяна: 09.07.2012 10:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Понеже имаме време, ще започна отдалеч.
Тези дни забелязах статия, която най-после засяга макар и много частично моята болна тема - достъпа до Витоша. Не на скиорите и сноубордистите, а на лелките, които нямат физически данни да се катерят подобно Алеко от центъра на София до Черни връх пеш. Извинявам се за нахалството, но и на мен ми се иска да побъда малко на Витоша. Не че го смятам за исконно човешко право, но все пак... Пък автобуси няма. Пък качването с личен автомобил е забранено. И това на никого не прави впечатление. Та така. Зарадвах се аз зело на тази статия. Почетох-почетох и издивях на изречението "Досегашната никому неизвества забрана за превозни средства от кв. "Драгалевци" до Щастливеца и от кв. "Бояна" до "Златните мостове" от 8 до 17 ч. през уикендите е трансформирана в отрязъка от 11 до 14 ч.". Да отдадем факта, че не разбирам какво значи това изречение, на моята несъобразителност. Обаче бойкото твърдение, че забраната е била никому неизвестна до сега ме влуди.Не че авторката е длъжна да ми чете блога, където още преди две години споделих какво мисля за тази забрана. И една година по-късно пак съм показала знак от тази серия.  Но не е лошо да познава знаците. И тук се връщаме към темата.
Питала съм многобройни таксиметрови шофьори какво мислят за тези знаци от Драгалевци до Алеко. Масовият отговор е: "А, те са много стари". Като че ли старостта десемантизира знака. Казвам им, че знаците са съвсем-съвсем нови. Следва нов принос в семиологията: "Някой глупак ги е сложил".
Същият глупак е сложил и знаци на магистралите преди тунел - от вече 140 км/ч да намалиш почти светкавично до 50-70. Естествено, че никой, който иска да влезе в тунела на собствен ход и със цял багажник няма да го направи. Тези знаци също са изпразнени от съдържание.
А сега знакът, заради който всъщност започнах поста:

Отивам в тоалетната на Метро (няма да кажа в кой град).

image

Ето табелката по-отблизо:

image

Дали изчаках пет минути? Ами не, защото съм умна, още наблюдателна. Още много бързах. И като видях, че сечивата за хигиенизиране стоят чинно и при пълна тишина в ъгъла, влязох моментало, отхвърляйки призива на табелата. Защото някой глупак е забравил да я махне.

Това е и причината, щом видиш надпис "Пази се, боя!!!", веднага да провериш. Защото пак някой глупак е сложил бележката или е забравил да я махне.

И така лека полека - до пълната ни асемиотизация, в т.ч. и разпад на втората сигнална система (която тема няма да започвам пак).

Проблемът не е само в отхвърлянето на комуникативните интенции на разни картинки и надписи. По опасното е, че отхвърляйки ги, ние най-често сме прави. Това ни кара все повече да се надуваме от високото самочувствие на умници в свят на глупаци. А така може и да се пръснем.




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - "В България на надписи не вярвам!" - казал виетнамецът
09.07.2012 18:09
"Пише ЖЕНИ, а вътре- клозет!"
цитирай
2. kolchakova - Именно!
10.07.2012 09:31
Ама защо виетнамец? Целият патос на поста е за българин!
цитирай
3. socialismus - Хумор, госпожо
10.07.2012 10:14
kolchakova написа:
Ама защо виетнамец? Целият патос на поста е за българин!

1. Доколкото българите сме свикнали с това, което се намира зад надписа "Жени", няма да има изненада и от там виц.
2. Знаците отразяват нещо общоприето и не е необходимо да се пише "Тоалетна жени", вместо "жени", а също и под "Ще съм тук след минута" се разбира "след около 15 мин."
3. Просто вашият когнитивен дисонанс трябва да се разреши като приемете, че явленията не се отразяват абсолютно в знаците. Още Алеко го е казал: "Ами че и у нас - обади се други приятел - нали пишат: Сметна палата, па го изговарят Дембелханé; пишат За благото на отечеството, а го разбират кой както му уйдиса..."
цитирай
4. kolchakova - Проблемиът е
10.07.2012 11:13
че явленията ИЗОБЩО не се отразяват в знаците. Знаците най-често не значат нищо, не са знаци. В резултат на което сме престанали да взимаме на сериозно дори онези картинки и текстове, които имат съдържание.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kolchakova
Категория: Туризъм
Прочетен: 1814876
Постинги: 457
Коментари: 1104
Гласове: 1493
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031