Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
28.11.2012 10:17 - БЪЛГАРИТЕ / гробът на кан (кан - аз) Аспарух
Автор: dalida Категория: Политика   
Прочетен: 6511 Коментари: 9 Гласове:
31

Последна промяна: 09.04.2015 10:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                       БЪЛГАРИТЕ  И  ИСТОРИЯТА ЗА ТЯХ                                                              Как  КГБ  и  официалната  съветска   наука  осакатяваха   и  фалшифицираха  българската история  И   как   мръсната   политическа  клика   на  "предателите"  се   прави    на ИСТОРИК.

                         
                           ГРОБЪТ  НА  КАН  АСПАРУХ

Д-р Дориян В. Александров /  историческо дружество „Българска Орда - 1938”
В науката винаги има място за съмнения и хипотези, още повече, когато се касае за история. Българската история обаче е достатъчно осакатявана и фалшифицирана, за да позволяваме това да се случва безотговорно и в наши дни. 

Що се касае за гроба на кан Аспарух (642-701 г.)  основателя на Дунавска България, трябва да бъдем особено внимателни в преценките си, за да не сме прекалено пристрастни. Когато обаче говорят фактите  и боговете трябва да мълчат, а случаят е точно такъв.

Според украинският учен Георгий Шаповалов някои историци считали, че във Вознесенка е погребан кан Аспарух, а други считали, че това е погребение на киевския княз Светослав (964-972 г.). Шаповалов обаче не казва кои са тези други учени и какви са техните аргументи. Единственият, когото споменава, е проф. М. Милер, чийто описания са повече географски, отколкото исторически. Коментирайки аргументите на нашия изследовател Георги Костов, Шаповалов се обосновава на устни разговори, но явно не е запознат с книгата на Костов, която излезе по-късно (1998г.), след неговата смърт. Излагайки българската позиция, ще се опра на заключенията на известни наши и чужди учени, а също и ще направим подробен анализ на находките открити в
     
аналогично такова погребение в Малая Перешчепина,

за което е доказано, 
че принадлежи на бащата на Аспарух  кан Кубрат (605-665 г.). Двете погребения и съкровищата, открити в тях, са идентични и могат да се използват за сравнителен анализ, както и с други подобни български находки от Старата Велика България V-VII в. В защита на тезата, че Вознесенското съкровище е българско и че това е именно гробът на кан Аспарух, са се произнесли следните учени: Г.Ф. Корзухина, проф. Станчо Ваклинов, Димитров, Рашев, Георги Костов, проф. Георги Бакалов, проф. Петър Петров, проф. Светлана Плетньова, проф. Петер Юхас, акад. Омелян Прицак, проф. Димитър Овчаров и някои други, в това число и откривателя му В. Гринченко.

Преди да започнем с анализа на погребалната находка и предметите, нека обърнем внимание на някои факти около съдбата на съкровището и неговите откриватели. Георги Костов пише, че повечето от участниците в Днепрометровската археологическа експедиция през 30-те години на миналия век са интернирани, репресирани или разстреляни в сталинските концлагери (ГУЛАГ). -   Сред тях са акад. Д.И. Яворницки, В.А. Гринченко, В.Г. Короленко, М.М. Коцюбински, Д.И. Немирович-Данченко, П.К. Саксагански, И.Е. Репин, В.О. Ключовски, А.А. Потебня, М.Ф.Сумцов, Д.И. Багалий, С.С. Гамченко, П.К. Смоличев, А.Б. Доброволски, А.К. Тахтай и др. Сам по себе си този факт говори много как са се разправяли с учените, искащи да правят честна наука и осмелили се да открият български находки, а не "славянски" или "хазарски".  Тези находки и досега стоят в прашните витрини на украинските и руски музеи и носят нищо не значещия и обиден за нас етикет  "кочевые" (номади, чергари). ...Това е явна
несправедливост и фалшификация на българската древна история
След откриване на Вознесенското съкровище то умишлено или поради небрежно отношение е разпръснато в няколко музея. Има даже данни, че една част от златните предмети, свързани с кан Аспарух, се намират в музея в Тбилиси (Грузия). Тези находки, според нашия художник Григор Спиридонов, са се намирали в подземните хранилища на музея, когато той го е посетил инкогнито през 1966 г., придружаван от един генерал от КГБ, който му показал съкровището. По думите на Спиридонов то съдържало множество златни предмети, съдове и оръжия, сред които и златен медальон  огърлица с образа на самия владетел  кан Аспарух!... 

На Спиридонов било разрешено да рисува изображението на медальона и това копие се съхранява днес в София.  Твърде възможно е това да е друга находка, свързана с древните българи от Старата Велика България, тъй като знаем, че във Фанагория и Крим, които са сравнително близо до Грузия, са открити много гробници на български благородници от рода Дуло. 

Откривателят на Вознесенското съкровище археологът Владимир Автономович Гринченко е имал архив, който е запазен. Докладът за откритието му обаче след 1932 г. отива в ръцете на вездесъщото  КГБ.   И Костов, и инж. Павел Пашов потвърждават този факт, като изтъкват, че документите са били засекретени и по-късно цензурирани, но цензорите не допускат докладът на Гринченко да стане научна публикация и по-късно други съветски археолози го фалшифицират.



Датировка на съкровището
Тъй като разликата в събитията  погребението на кан Аспарух (в 701 г.) и смъртта на княз Светослав (в 972 г.) е над два века, въпросът с датировката е много важен. 

Шаповалов твърди, че Гринченко го датира от VIII век, като се позовава на посмъртната му публикация. Тя обаче е "редактирана" (т.е. фалшифицирана) под нечия диктовка от младата историчка А. Смоленко. Дори датировката да е от VIII век, не е ясно как тя се "връзва" с евентуалното погребение на княз Светослав, станало през 972 г., което вече е Х век? Георги Костов обаче, след големи перипетии попада на личния архив на Гринченко, съхраняван във "Видобецкия манастир" в Киев. Там, написано собственоръчно от ръката на изследователя, е отбелязано, че вероятни етнически носители на Вознесенското съкровище са древните българи. На няколко пъти е споменато името и на кан Аспарух. В оригиналния текст Гринченко датира Вознесенския археологически комплекс, трупоизгарянията и самото съкровище, че категорично са от VII век.

Анализът на предметите показва, че това са български находки от края на VII век. Такова е заключението и на проф. Димитър Овчаров, и на Рашо Рашев. В първоначалния спор, някои руски учени като Б.А. Рибаков и други се
опитват да изкарат съкровището "славянско"
Това обаче е категорично отхвърлено от М.И. Артамонов, С.А. Плетньова, Г.Ф. Корзухина, А.К. Амброз и А.И. Семьонов, които причисляват находката към конните народи, стеснявайки фокуса върху авари, българи, угри и хазари (5).  Корзухина директно посочва българите, а Плетньова доказва общите черти на съкровището с тези от паметниците на салтово-маяцката култура, които са български. 

Датировката на съкровището и другите находки от VII век убедително доказват, че те няма как да бъдат свързани с княз Светослав, който се появява на историческата сцена два века и половина по-късно!  Независимо от това ще посочим и други доказателства и факти в полза на тезата, че находките от Вознесенска са свързани с погребението на кан Аспарух и с древните българи.


Погребалният обред
Шаповалов и други автори, опитвайки се да изкарат Вознесенското съкровище "славянско", изтъкват като аргумент погребалния обред с трупоизгаряне, който според тях е изключителен приоритет на славяните. При находката обаче имаме два вида погребения чрез трупоизгаряне (приложено за владетеля) и трупополагане (за загиналите войни и знатни пълководци).  И двата вида са познати на древните българи, плюс един трети вид, прилаган предимно за изтъкнати водачи и духовни личности (жреци, колобри, шамани и пр.), които се погребвали в клоните на голямо дърво или в дънера на дърво. Прилагането на трупоизгаряне и погребване заедно с бойните коне и оръжието (какъвто е случаят във Вознесенска) за владетел или пълководец се потвърждава от Овчаров и от Ваклинов. Овчаров изтъква, че колективното погребение (в случая 31 души) е също характерно за древните българи и дава пример с аналогични български находки  некропола в Нови пазар, погребението при с. Кюлевча, Шуменско и др.


Сравнявайки погребението на кан Аспарух с това на баща му кан Кубрат в Малая Перешчепина, се вижда, че те са идентични като обред.  Кан Кубрат също е погребан с трупоизгаряне, като прахът и останалите кости са поставени в дървено ковчеже, обковано със златни плочки и апликации. По подобен начин е погребан и трако-македонския цар Филип II (359-336 г. пр.Хр.) в гробницата от Вергина (Южна Тракия). 


При погребението на Филип II обаче ковчежето-урна е изработено от масивно злато, с характерната за тракийската  античност  -  богатство  и   разточителство.   

Някои фалшификатори на историята от Гърция обявиха това съкровище за "гръцко"!...  Опирайки се на свидетелствата на Михаил Милер за намерени няколко "корабни гвоздеи" при Вознесенското погребение  изгаряне, Шаповалов твърди, че княз Светослав бил погребан там, като го изгорили в речна ладия или кораб. Според него това бил славянски обичай  обред изгаряне в кораби и бил извършен от славяните, намиращи се в "околните многобройни славянски селища". 




оригиналът на статията е тук: http://bnrp2012.ucoz.ru/publ/istorija/blgarska_istorija/d_r_dorijan_aleksandrov_blgarskata_pozicija_za_groba_na_kan_asparukh/13-1-0-3
копието е тук: http://www.vestnikataka.com/?module=displaystory&story_id=9173&format=html&edition_id=128         



                                       



Гласувай:
31


Вълнообразно


1. dalida - Ще помоля коментиращите тази статия да спазват културен тон!
28.11.2012 10:25
Нека не се обиждаме като варвари!
Попаднах случайно на тази статия и реших, че и вие ще имате свое мнение по нея,затова я помествам тук. Шначе, статията е прекопирана в повече от 5 сайта,но навсякъде дават източникът и авторът й.

Благодаря ви предварително!
цитирай
2. sparotok - Аспарух
28.11.2012 15:54
Едва ли някой разумен учен ще оспори факта, че погребението край Вознесенска е на Аспарух. Находките са типични за периода VІ-VІІ-ми век...
цитирай
3. karambol5 - Интересен ми е орелът и моля, ако ...
28.11.2012 20:57
Интересен ми е орелът и моля , ако някой е наясно .. да ми разясни каквиопредставляват шесте образувания по гърба на статуетката ..
цитирай
4. dalida - В отговор на karambol5 - Орелът
29.11.2012 11:37
Тази находка (заедно с няколко други по-незначителни) потвърждава установения и по други източници факт, че и след създаването на държава в Долнодунавската равнина българите запазват под свой контрол степните земи на Северното Черноморие чак до р.Днепър. Загиналият двадесетина години след основаването на Дунавска България вожд при днепърските прагове е защищавал българската част от степта срещу хазарите, които към това време са се били вече трайно настанили източно от Днепър.


...В апокрифна летопис от 11 в. се говори за трагичната съдба на първия български владетел и основател на Дунавска България Аспарух. Отбелязано е, че той загинал във война срещу измаилтяните. А «измаилтяни» по времето, когато незнайният автор е писал своето историческо сказание, са били хазарите. Следователно, като наистина Аспарух загива във война с хазарите, това ще да е станало тъкмо някъде към края на 7 в., когато се датира величественото със своята сурова простота и богато със своето съдържание погребение при днепърските прагове.....

Сред сребърните вещи най- добре се е съхранила фигурката на
сребърен орел с оплетена в краката му змия. На гърдите на орела има монограм,
на рамото - надпис като буквите с вписани в трилистник, на гърба
на птицата има 12 шипчета подредени в две успоредни редици по 6, и на опашката
– силно повреден двуреден надпис. Археологът, който го открил - Владимир Гринченко, разчита върху монограма името „ПЕТРОС", четейки отляво надясно. Години по-късно обаче друг украинец - професорът от „Харвард" Омелян Прицак, ще разчете същия монограм като „ЕСПОР", четейки този път отдясно наляво. А името Еспор според Прицак идва от ирански и означава Орел. Според орнитолози сребърна птица от Вознесенка е Aquila chrysaetos, известен в България като златен или скален орел, а в Азия наричан беркут. Има предположения, че беркутът е бил свещена птица за древните българи. И днес в районите на Централна Азия, където някои учени търсят прародината на българите, беркутите се използват за лов на зайци, лисици и дори вълци. Орелът е бил свещен и за римляните и е стоял на върха на щандарт пред много легиони по време на битка. Тази традиция дава основание да се допусне, че орелът на Аспарух е бил пленен от него при война с Византия, а монограмът е добавен впоследствие.

12 шипчета са символ на 12 български племена основатели на Стара Велика България.
цитирай
5. voulgaros - орела е ГРЪЦКИ. . МАКЕДОНИА - ГРЪЦКА ...
29.11.2012 18:38
орела е ГРЪЦКИ..
МАКЕДОНИА - ГРЪЦКА БАЩИНА ЗЕМЯ..
ЦАР ФИЛИППОС АКО ТЕ ЧУЕ ДАЛИДО,,ЩЕ ТЕ ОПЕЧЕ ЖИВА В ПЕЩА.

ТРАКИА===ГРЪЦКА ЗЕМЯ.
цитирай
6. shtaparov - орела е ГРЪЦКИ. . МАКЕДОНИА - ГРЪЦКА ...
29.11.2012 23:37
voulgaros написа:
орела е ГРЪЦКИ..МАКЕДОНИА - ГРЪЦКА БАЩИНА ЗЕМЯ..
ЦАР ФИЛИППОС АКО ТЕ ЧУЕ ДАЛИДО,,ЩЕ ТЕ ОПЕЧЕ ЖИВА В ПЕЩА.ТРАКИА===ГРЪЦКА ЗЕМЯ.

Ако Барбаринът (Баргаринът) Филип те чуеше тебе какви ги плещиш по адрес на неговите сънародници Павка,ще те пратеше веднага при Хадес,та да разправяш нему гръцките си измишльотини по адрес на родната ни Македония!
цитирай
7. kalabak - Браво на професора!
01.12.2012 23:00
Цитат от текста: "По подобен начин е погребан и трако-македонския цар Филип II (359-336 г. пр.Хр.) в гробницата от Вергина (Южна Тракия)."

Любопитно ми е кога село Кутлеш (на гръцки Вергина), което се намира в Егейска Македония, на 75 километра западно от Солун, е преместено на повече от 200 клм на изток и сега според именития професор се намира източно от река Места, в Западна Тракия (която той нарича Южна).
цитирай
8. nemak - и за мен няма съмнение, че погреб...
02.12.2012 10:04
и за мен няма съмнение ,че погребението при Вознесенка е свързано с Аспарух.
Единствено не съм съгласен, че във Фанагория са намерени разни гробове на аристократи от рода Дуло. та там няма даже и Грам следи от каквито и да е "прабългари" ! няма и да намерят, понеже Фанагория няма нищо общо с българите. Теофан пише, че там и бела столицата на велика България, но няма никаква подкрепа откъм археологични доказателства. виж Крим е друга работа, там следите от "прабългарите" са огромни :)
цитирай
9. leonleonovpom - Как превратно могат да се тълкуват ...
03.12.2012 15:26
Как превратно могат да се тълкуват нещата Филип бил грък и обединил древна Елада. Цената на обединението е унищожението й. Докато я" обединявал" ,Демостен произнасял гневните си Филипики срещу него, че не е никакъв грък и, че те македонците нямат нищо общо с гръцката култура Това между другото
Нямам нищо против Аспарух да се титулова кан, ако в това не прозираше стремежът ние да се обвържем без сериозни основания с монголи и тюрки. Кан сиреч хан. Но, ако не се лъжа Щапаров в един коментар в закрития ми блог сполучливо беше репликирал, че хан е след името- Чингиз хан и следователно трябва да е Аспарух хан или кан В надписа на Омуртаг пише канас, което съдържа наистина кан, но по звучение е подобно на княз ,предшества името на владетеля и по всичко личи, че е европейска титла, а не източна. Иначе кан, хан , канас или княз са модификации на една титла- първите две източни,азиатски, другите две европейски. Не виждам защо като европейци, каквито винаги сме били, трябва да изберем азиатската?!
Не критикувам Далида. Тя правилно е маркирала титлата ,с която Аспарух се цитира в научните среди.Друг е въпросът доколко правилно е тяхното определение?!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6155832
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29445
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031