Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
14.07.2019 18:08 - Истерията на НПО - "Атлантически съвет на България"
Автор: dalida Категория: Политика   
Прочетен: 403 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                               ДВОЙНАТА ИГРА НА БИВШИТЕ ВОЕННИ

Кой - кой е в това НПО ?
1. Велизар Шаламанов - ДБ - основател
2. Тодор Тагарев - бивш министър в правителството на Райков
3. Манол Глишев - блогер
4. Кирил Чуканов - квантов изобретател
НПО - то е събрано през 2017 г.



В последните дни тонът, с който се обсъжда темата започва да се изостря и има първите признаци на кампания за очерняне на един от кандидатите.

Тон на истерията сякаш зададе президента Росен Плевнелиев (2012 – 2017 г.), който в събота (13 октомври) се впусна в почти 10-минутна тирада в ефира в защита покупката на F-16, като многократно заяви големите си притеснения, че страната няма да купи типа, а вместо това е щял да бъде купен шведския Gripen. Тогава той атакува военната експертиза и призова за чисто политическо решение.

В понеделник (15 октомври) действащият президент Румен Радев призова за „радиомълчание” по темата, докато не приключи работата на експертната комисия. Радев оправда това с необходимостта от поддържане на атмосфера на „прозрачност, обективност и равнопоставеност”.

Радев обаче веднага бе атакуван от сдружението с нестопанска цел „Атлантически съвет на България”, което заяви, че призива на президента е руски/съветски военен прийом, който цели въвеждане в заблуждение.

„Атлантически съвет на България” бе основан през миналото лято и е известен с честите си позиции по тема на отбраната и сигурността. Като съпредседател на сдружението фигурира името на Тодор Тагарев, бивш служебен министър на отбраната. В управителния съвет влизат още и Александър Йорданов, бивш председател на НС, Трайчо Трайков, бивш министър на икономиката и бивш кандидат за президент и пенсионираният генерал Съби Събев.

Позицията на сдружението бе озвучена и от Илиян Василев, бивш посланик в Русия и настоящ анализатор.

„Решението по изтребителите е Рубикон за българската армия и за членството ни в НАТО. С позицията си и открития лобизъм в полза на Русия и на „Грипен” той загуби правото да иска каквото и да било, защото дискредитира позицията си като независим арбитър. Тъй като изборът в последна сметка няма как да не бъда политически, това се признава от всички, "радиомълчанието" е предпоставка за изолация на обществото от този процес, за държането му "на тъмно", докато русофилското лоби и лично президентът се опитват да мобилизират и консолидират подкрепа за „Грипен”, за да изпълня желанието на Москва”, написа Василев.


В същото време, „Атлантическия съвет на България” започна да се опитва да лансира хаштага #РусофилиЗаГрипен в социалната мрежа Facebook.

За сега, своеобразна кулминация на тези истерии е конференция за хибридните заплахи срещу България организирана на 16 и 17 октомври 2018 г. от катедра "Политология" на Софийския университет "Св. Климент Охридски " и „Атлантическия съвет на България”.

Но конференцията, на която са говорили Росен Плевнелиев, Иван Костов, Александър Йорданов, Тодор Тагарев, Велизар Шаламанов, Николай Ненчев, Съби Събев и други, е била ясно изложена позицията, че шведския Gripen е избор на Москва, а единствения добър избор за България е F-16.

Всичко това бе обобщено от доцент Момчил Дойчев, преподавател по политология, който е сред организаторите на конференцията, в предаването "Денят с Веселин Дремджиев".

„Участниците в днешната конференция показаха заплахата от една такава радиотишина, защото тя означава да се запази мълчание, за да може политическото задкулисие на тъмно и без знанието на българския народ и без никакъв експертен анализ да вземе решение за Gripen, което е и руското желание”, разказа Дойчев в ефира на TV+.



Гласувай:
6



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6156248
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031