Блогрол
Постинг
25.12.2015 11:12 -
Още спомени от детството по Коледно време
От рецептите на баба и дядо
Спомням си че, си умирах за пълненото агне с ориз и зелен лук, печено на пещ. Толкова години вече моите роднини се опитват да го направят, но не се получава така вкусно като на баба и дядо.
Спомням си и едни маслени сладки, на които викахме гъсенички. Топяха се в устата и едва дочаквахме да изстинат.
И доматите директно от градината, хубавото селско сирене и сочните,червени и сладки дини.
Лучена яхния с пилешко (Добруджанска)
В тенджера с дебело дъно се запържва много лук - около 1 кг, нарязан на едри полумесеци.
Като си редуцира обема и се позапържи, се добавя червен пипер и пилешко - сурово месо, ако е по-дребно(крилца, подбедрици), или варено, ако са по-едри парчета. Добавя се вода да покрие всичко, сол, и се оставя да къкри, докато изври водата и остане на мазнина. Яхнията става сладникава от лука, не е люта. Накрая може да се добави пресен джоджен или гьозум, както му казват в Добруджа. Върви чудесно с люти чушки.
Любимото ми сладко с тиква и орехи - киснеше парченцата тиква по някакъв начин, с вар. Парченцата остават хрускави, вместо да омекнат и да се скашкат.
За всички празници, се събирахме цялата фамилия. Печено агне, печено яре. Нямаше фолио - или поне тя не е ползвала, отгоре запечатваше с тесто. Творението се пече във фурна на дърва, зарито в жар.
И разбира се, боба на баба,вкусен и се топеше в устата. Като готвеше боб цялата махала омирисваше.Всичко, което готвеше, беше минало през градината й, или беше от домашните животни - хем вкусно, хем знаеш какво ядеш.
Като колехме прасе дядо печеше в огъня ушите на прасето и други мръвки за мезе. Баба още правеше пържена баница отгоре на печката.
Всичко , което готвеха беше 100 пъти по-вкусно, защото беше Истинско,без оцветители и консерванти и се готвеше на огън.
Просеник-царевично брашно, хладка вода, сол, олио. Всичко е на око, прави се гъста каша и се разстила в намазнена тавичка. С мокри ръце или мокра шпатула се заглажда и се намазва с малко мазнина. Пече се до готовност и става вкусно хрупкаво нещо, което може да се хапва с масло, сирене и шарена сол. Върви чудесно с чорба от коприва.
И яйце на хартия, върху печка на дърва.
Домашна юфка , на ръка точена, сушена на слънце на големи чаршафи пред къщата . Пръстите си облизвахме.
Пиперка от градината пълнена със сирене.
Червена манджа с много домати и пресечено яйце.
Или супа със сирене, ама с домашните картофи и чушки.
Уффф като съм била малка и не съм се научила.
А майка не е била покрай нея и тя да се научи. Сега се опитваме по спомен да ги правим тия неща, ама не са същите.
Как ми липсва всичко това!
Вълнообразно
Лордът на шефовете и отзвукът му у всичк...
Домашни рецепти от лято за зима
Леща плакия с орехи и маслини или „фолкл...
Домашни рецепти от лято за зима
Леща плакия с орехи и маслини или „фолкл...
Следващ постинг
Предишен постинг
Баба правеше и качамак със запечена захар отдолу на тавата, изсипва вече готовия качамак върху карамелизираната захар и беше много вкусно. Преди дни се опитах да я направя така както тя я правеше, но не стана така вкусна. Може би съм прекалила с дозата. Стана много гъста и като истина се нацепи и напука. Но, аз съм упорита. Пак ще направя някой ден.
цитирайв тенджера се налива вода, слага се на котлона да заври. След това сипваме в топлата вода царевично брашно, с точилката на баба разбъркваме сместта докато стане на каша добре сварена. После изсипваме съдържанието във широка тава, в която сме насипали захар залята със запръжка от олио и червен пипер. Оставаме на хладно да поизстине малко и е готово за ядене.
цитирайбаба правеше вкусен домашен хляб, ама и на фурната продаваха хубав хляб та се сетих, че докато се прибера от фурната половината хляб отиваше в корема ми. Майка все ми се караше и после пак,кръгом обратно до фурната за нов. После сравнявахме бабиния хляб с фурнаджийския, сякаш разлика нямаше, и двата бяха вкусни, особено когато бяха топли. С мерудия и сол,ставаше идеално, за гладни деца. Спомням си в Бургас до последно работеше фурната до църквата Кирил и Методи, пак там преди години си опекохме прасенцето за коледа. Вече никоя фурна в града не работи. Няма клиенти, които се занимават с домашно приготвена храна която да се опича в такава фурна с въглища и дърва. Модата си казва думата и затова и нашите деца и внуци не познават Истинския вкус на Хляба.
цитирайТрадиция е и на Коледа да се коли прасето... Прави се много вкусна сланинена чорба /със зелев сок/... Поздрави!...
цитирайЗа Коледа и Нова година най си обичам пържолката с гарнитура кисели краставички.
Една година направих за Коледа пуйка и хич не ми хареса. Месото беше твърдо и жилаво, макар че го пекоха в обществена фурна, уж за по-добро опичане и от майстор. Ама не, изобщо не ни хареса. Та оттогава - прасе в домашната фурна. Става превъзходно и за доувкосяване малко лимонов сок отгоре мммм, много вкусно!
цитирайЕдна година направих за Коледа пуйка и хич не ми хареса. Месото беше твърдо и жилаво, макар че го пекоха в обществена фурна, уж за по-добро опичане и от майстор. Ама не, изобщо не ни хареса. Та оттогава - прасе в домашната фурна. Става превъзходно и за доувкосяване малко лимонов сок отгоре мммм, много вкусно!
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене
Най-четени
1. cchery
2. radostinalassa
3. zahariada
4. mt46
5. varg1
6. leonleonovpom2
7. wonder
8. sparotok
9. kvg55
10. planinitenabulgaria
11. rosiela
12. bven
13. apollon
14. getmans1
2. radostinalassa
3. zahariada
4. mt46
5. varg1
6. leonleonovpom2
7. wonder
8. sparotok
9. kvg55
10. planinitenabulgaria
11. rosiela
12. bven
13. apollon
14. getmans1
Най-активни
1. sarang
2. geraltofrivia
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. simonata
7. metaloobrabotka
8. djani
9. iw69
10. rosiela
2. geraltofrivia
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. simonata
7. metaloobrabotka
8. djani
9. iw69
10. rosiela