Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
25.12.2015 11:12 - Още спомени от детството по Коледно време
Автор: dalida Категория: Рецепти   
Прочетен: 1874 Коментари: 5 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
             От рецептите на баба и дядо




 image

       

Спомням си че, си умирах за пълненото агне с ориз и зелен лук, печено на пещ. Толкова години вече моите роднини се опитват да го направят, но не се получава така вкусно като на баба и дядо.
Спомням си и едни маслени сладки, на които викахме гъсенички. Топяха се в устата и едва дочаквахме да изстинат.
И доматите директно от градината, хубавото селско сирене и сочните,червени и сладки дини.

Лучена яхния с пилешко (Добруджанска)

В тенджера с дебело дъно се запържва много лук - около 1 кг, нарязан на едри полумесеци.
Като си редуцира обема и се позапържи, се добавя червен пипер и пилешко - сурово месо, ако е по-дребно(крилца, подбедрици), или варено, ако са по-едри парчета. Добавя се вода да покрие всичко, сол, и се оставя да къкри, докато изври водата и остане на мазнина. Яхнията става сладникава от лука, не е люта. Накрая може да се добави пресен джоджен или гьозум, както му казват в Добруджа. Върви чудесно с люти чушки.

Любимото ми сладко с тиква и орехи - киснеше парченцата тиква по някакъв начин, с вар. Парченцата остават хрускави, вместо да омекнат и да се скашкат.

За всички празници, се събирахме цялата фамилия. Печено агне, печено яре. Нямаше фолио - или поне тя не е ползвала, отгоре запечатваше с тесто. Творението се пече във фурна на дърва, зарито в жар.
И разбира се, боба на баба,вкусен и се топеше в устата. Като готвеше боб цялата махала омирисваше.Всичко, което готвеше, беше минало през градината й, или беше от домашните животни - хем вкусно, хем знаеш какво ядеш.

Като колехме прасе дядо печеше в огъня ушите на прасето и други мръвки за мезе. Баба още правеше пържена баница отгоре на печката.
Всичко , което готвеха беше 100 пъти по-вкусно, защото беше Истинско,без оцветители и консерванти и се готвеше на огън.

Просеник-царевично брашно, хладка вода, сол, олио. Всичко е на око, прави се гъста каша и се разстила в намазнена тавичка. С мокри ръце или мокра шпатула се заглажда и се намазва с малко мазнина. Пече се до готовност и става вкусно хрупкаво нещо, което може да се хапва с масло, сирене и шарена сол. Върви чудесно с чорба от коприва.

И яйце на хартия, върху печка на дърва.

Домашна юфка , на ръка точена, сушена на слънце на големи чаршафи пред къщата . Пръстите си облизвахме.
Пиперка от градината пълнена със сирене.


Червена манджа с много домати и пресечено яйце.
Или супа със сирене, ама с домашните картофи и чушки.
Уффф като съм била малка и не съм се научила.
А майка не е била покрай нея и тя да се научи. Сега се опитваме по спомен да ги правим тия неща, ама не са същите.

Как ми липсва всичко това!









Гласувай:
4


Вълнообразно


1. dalida - Още спомени от детството по Коледно време
25.12.2015 11:17
Баба правеше и качамак със запечена захар отдолу на тавата, изсипва вече готовия качамак върху карамелизираната захар и беше много вкусно. Преди дни се опитах да я направя така както тя я правеше, но не стана така вкусна. Може би съм прекалила с дозата. Стана много гъста и като истина се нацепи и напука. Но, аз съм упорита. Пак ще направя някой ден.
цитирай
2. andri - Рецептата за качамака:
25.12.2015 12:43
в тенджера се налива вода, слага се на котлона да заври. След това сипваме в топлата вода царевично брашно, с точилката на баба разбъркваме сместта докато стане на каша добре сварена. После изсипваме съдържанието във широка тава, в която сме насипали захар залята със запръжка от олио и червен пипер. Оставаме на хладно да поизстине малко и е готово за ядене.
цитирай
3. djem - баба правеше вкусен домашен хляб
25.12.2015 15:19
баба правеше вкусен домашен хляб, ама и на фурната продаваха хубав хляб та се сетих, че докато се прибера от фурната половината хляб отиваше в корема ми. Майка все ми се караше и после пак,кръгом обратно до фурната за нов. После сравнявахме бабиния хляб с фурнаджийския, сякаш разлика нямаше, и двата бяха вкусни, особено когато бяха топли. С мерудия и сол,ставаше идеално, за гладни деца. Спомням си в Бургас до последно работеше фурната до църквата Кирил и Методи, пак там преди години си опекохме прасенцето за коледа. Вече никоя фурна в града не работи. Няма клиенти, които се занимават с домашно приготвена храна която да се опича в такава фурна с въглища и дърва. Модата си казва думата и затова и нашите деца и внуци не познават Истинския вкус на Хляба.
цитирай
4. mt46 - Честита Коледа!...
26.12.2015 10:36
Традиция е и на Коледа да се коли прасето... Прави се много вкусна сланинена чорба /със зелев сок/... Поздрави!...
цитирай
5. dalida - Аз мислех че зелевият сок е само за изтрезняване, а то какво било...
30.12.2015 08:17
За Коледа и Нова година най си обичам пържолката с гарнитура кисели краставички.
Една година направих за Коледа пуйка и хич не ми хареса. Месото беше твърдо и жилаво, макар че го пекоха в обществена фурна, уж за по-добро опичане и от майстор. Ама не, изобщо не ни хареса. Та оттогава - прасе в домашната фурна. Става превъзходно и за доувкосяване малко лимонов сок отгоре мммм, много вкусно!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6157762
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031