Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
18.12.2019 08:13 - Иначе казано - какво е средна класа?
Автор: dalida Категория: Регионални   
Прочетен: 402 Коментари: 0 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


                            image

                                КЛАСОВО РАЗДЕЛЕНИЕ НА БЪЛГАРИТЕ


В графа "белите якички" влизат - отбора на най-богатите българи със заплати над 10 000 лв/мес. Това са - президент на държавата, предприемачи (олигарси), политици с техните обръчи от фирми, мениджъри, директори на болници, президенти на фирми, премиери на държавата, магистрати и съдии.

В графа "средна класа" влизат - отбора на професорите, учителите, служителите в общ.съвети, платените политолози, депутатите, търговците, държавната администрация.

В графа "социално общество" влиза - работници, специалисти, инжинери, професионалисти, икономисти и мед.сестри.

В графа " социално бедни" влизат - пенсионери с пенсии под МРЗ, работници с МРЗ, социално бедни с помощи, инвалиди, чистачи-метачи.

В графа "пирамиди и пирамидални образувания" влизат всички с недекларирани доходи, заети в "сивата икономика" - тази част е около 38% от всички българи заети в икономиката на България. Тази част от българите - трайно не учавстват в изборите, каквито и да са те.

                            Иначе казано - какво е средна класа?


И...отговорът е - Средната класа, казано в по-общ, абстрахиран план, е макросоциална група, състояща се от онези социални слоеве на индивидите, които поради специфичното си цялостно социално положение и най-вече поради особения си придобит социално-икономически статус разчитат (изцяло или в основна степен) на своя собствен ресурс, качества, капитал – главно придобити знания и квалификация, организационни умения, собственост; те разчитат на собствения си труд, на относително по-голяма автономия и лична свобода в своята пряка трудова активност, извършвана в съответната законово-регламентирана рамка. Този техен специфичен социално-групов характер им отрежда междинното, средно положение в социалната стратификация сред системно-йерархизираните социални неравенства и най-вече сред икономическите, властовите и културни неравенства, в статусната йерархия по занятие, образование, доходи и имущество, социален престиж (между високо и нискостатусните равнища, между елитните позиции на “горната класа” – от една страна и “работническата” и “ниската” класи – от друга, между най-високодоходните и нискодоходните, между най-високопрестижните и нископрестижните групи и т.н.)



Гласувай:
7



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6156562
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031