Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
01.03.2011 08:32 - ЗЕМНИ РЕЛЕФИ - ПРИРОДНИ ФЕНОМЕНИ
Автор: dalida Категория: Технологии   
Прочетен: 15816 Коментари: 25 Гласове:
33

Последна промяна: 09.04.2015 11:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                                                "Богове на Земята"
     или   когато скалите приемат   човешка форма


От “Изгубената съпруга” до “Молещия се монах”, много естествени образувания имат любопитна прилика с човешката форма

“Хората си окачват табели, обозначаващи занаятите им; обущарите провесват гигантска обувка; бижутерите – чудовищен часовник, а зъболекарят окачва златен зъб; но в планините на Ню Хемпшир Всемогъщият Бог е окачил табела, за да покаже, че Той създава хората.” – Даниъл Уебстър (1782-1852), американски държавник.

Според древна китайска традиция, боговете на Небето не съществували в изцяло независимо от реалността ниво – те имали и материално съответствие на Земята.

Древните вярвали, че големите скали, планини или ‘своенравни’ земни релефи са част от цикъла на движение, чрез който боговете живеели и се поддържали.
Така че всеки път, когато някое от тези изображения се сринело или се отронело парче от камъка, това означавало, че жизненият цикъл на този бог е свършил или нещо лошо ще се случи.

Отвъд митовете или истините за съдбата на Вселената, тези визуални чудеса на природата могат да бъдат намерени по цялата планета – и дори отвъд нея. Докато настоящата ни култура не предлага такива великолепни обяснения за естествените каменни структури, тези необичайни образувания все още пленяват въображението ни, често превръщайки се в ценни централни фигури по паркове и природни резервати.



                                     Пазителката на Бедлендс

Разположено в югоизточна Алберта, Канада, това величествено геоложко чудо може да бъде наблюдавано само от голяма височина. Независимо от това, хуманоидните му детайли са поразителни, когато човек си даде сметка, че в оформянето на тази огромна скална маса не е участвала човешка ръка. Интерпретиран от мнозина като човешка глава, носеща като местно украшение за глава - слушалки, профилът е бил оформен вследствие ерозията на глинести скали от дъждовните води.
Кабелите на слушалките са образувани от черен път, а ухото – от нефтен кладенец, където пътят свършва. Но тези допълнителни детайли, създадени от човешка ръка, единствено добавят интересна нотка; те не са абсолютно необходими, за да придадат идентичност на фигурата.


image

В действителност те придават съвременен вид на това лице, който изглежда несъвместим с местния стил на първоначалната му форма.
Други имена, приписани на “Пазителката” с нарастване на популярността й, са “Супер-баба”, “Скалата”, “Главата на Хикокс”, “Изгледът от равнината”, “Слушащата скала” и “Напи”.

                             Стареца от планината

Някога този каменен портрет в Ню Хемпшир е бил величествена гледка. Според направени изчисления, профилът на “Стареца от планината”, измерен от брадичката до челото, е около 12 м. висок и 7,60 м. широк.
Счита се, че ледниците и поредица от няколко геоложки явления, започнали преди около 200 млн. години, са започнали първи да оформят тази естествено зародила се скулптура. В продължение на десетилетия туристите й се възхищават като на благороден символ на Ню Хемпшир.

Въпреки че местни легенди за региона разказват как следването на р.Меримак ще покаже пътя към планината с каменно лице, първите писмени записки, описващи подробно “Стареца от планината” датират от 1805 г.
През последните 100 години са използвани много съоръжения, за да се предотврати разпадането на гранитния монумент. Само няколко години преди разпада му бе приложено използването на кабели и епоксид, но впоследствие митичната глава се подчини на същите природни сили, които я бяха създали. Силни ветрове, съчетани с обилни дъждове и последвалото замръзване доведоха до срутването на гигантското лице в ранното утро на 3 май 2003 г. 


                                           Марсианското лице

Освен световно-признатите “Старец от планината” и “Супер-баба”, много запустели краища на Земята също могат да се похвалят със свои природни скулптури. “Седемте сестри”, “Молещият се монах” или румънският “Сфинкс” са само няколко от хилядите естествено-образували се монолити, които могат да бъдат намерени почти във всяка част на света. Вероятно още много такива естествени скулптури все още мълчаливо чакат да бъдат открити.

Но Земята не е единствената планета с подобни ‘своенравни’ образувания.Когато през 1976 г бяха разпространени снимки на известната марсианска цитадела, Сидония Менсае (Cydonia Mensae), това отприщи вълна от полемика. Изображенията на тези предполагаеми образувания подхраниха фантазиите на хилядите, таящи надежда, че червената планета може да е обитавана от разумни същества с напреднала технология.

Докато служители на NASA настояват, че първоначалните изображения на “Марсианско лице” (също част от Сидония) са се получили от случайната игра на светлината и сянката, други са убедени, че тези снимки разкриват една изумителна, неразказана история на червения ни съсед.

Вероятно най-прям сред тях е дискутираният изследовател Ричард Хоугланд (Richard C. Hoagland). Тъй като разположението на тези интригуващи марсиански структури е в изумителен паралел със земните Египетски пирамиди, Хоугланд предлага смела теория, която се стреми да установи връзка между създателите на известния египетски Сфинкс и въпросното загадъчно Марсианско лице.

image

За много хора сателитните снимки на Марсианското лице, направени през 2006 г, омаловажиха репутацията на Лицето като геоложко чудо или като по чудо възникнало природно образувание. Но през 2008 г марсианският пейзаж разкри друга една фотографска мистерия: появата на седяща фигура сред скалите. Кадърът бе уловен от марсианската сонда “Spirit” и подобно на по-ранното Марсианско лице тази снимка е убедила редица изследователи, че в крайна сметка Марс може и да не е чак толкова необитаем.
http://www.youtube.com/watch?v=-t4KfMok4U0

Независимо дали марсианските технология и култура действително съществуват, никой не може да отрече, че тези структури, подобно на откритите на Земята, са успели да завладеят въображенията ни. Човечеството отдавна се вълнува при гледката на собствения си образ, изсечен в камъка. Но когато стане ясно,
 че тези скулптури са изваяни от ръката на самата Майка - природа, скалата става обвита в дори още по-голяма мистерия.

В такива моменти природата изглежда предлага отражение на нас самите. Природният свят създава лице, с което лесно бихме могли да се асоциираме.


източник: http://bg.clearharmony.net/articles/200905/3842.html
Превод: Цвета Петкова



Гласувай:
34



1. dalida - Мистериите никога няма да свършат.
01.03.2011 08:52
Земята крие още много тайни от нас - хората. Тя, сякаш осъзнава, че трябва да ни се разкрие. Малко от нейната история знаем, но ще научим ли всичко, свързано с нас хората?
цитирай
2. анонимен - by levital
01.03.2011 11:43
Всички хора сме дошли на Земята от Космоса. Това обяви британският астробиолог Чандра Викрамасингх от Университета в Кардиф пред "Дейли телеграф".
цитирай
3. анонимен - by levital
01.03.2011 11:47
"Всички ние сме извънземни - имаме общ космически произход. При всяко образуване на планетна система няколко оцелели микроби се озовават в комети. Те след това се размножават и "засяват" други планети", обясни астробиологът пред
нас - студентите.
-----------------------
Честита Баба Марта, далида:))
цитирай
4. анонимен - от Илето.
01.03.2011 11:49

Теория: Преди много години, вероятно свръх напреднала цивилизация е достигнала Земята. Обаче може корабът да е претърпял авария и поради невъзможност да се върне обратно, остава тук където условията са били близки до тяхните. Може да се предположи че са направили генни експерименти с вече появилите се маймуни или от няма накъде да са правили нещо с маймуни, и така се появили днешните хора. В началото те са били много умни, защото са получавали информация наготово и им се е обяснявал произход и др., но когато няма пример тя не може да се разбере и така в един момент през поколенията се стига до пълно затъпяване. След което започва естественият процес на развитие на човека.
Доказателства: Защо хората казват, че бог е на небето, а не някъде другаде.
Рисунките и древните писти на платото Наска, които са били доста трудни за онова време.
Скалните рисунки в пещерите на първобитните на хора със скафандри, с които летят днешните космонавти.
Пирамидите.
Ева е направена от ребро - евентуален генетичен експеримент. Адам от пръст, земя - обитание.
Защо в най-голямата древност е било най-голямото познание - Атлантида, пирамиди, мумифицирания, измествания на речни корита и т.н.
Защо повечето древни народи са чакали прераждане ? За да ги вземе някой обратно ли ?
---------------------
Поздрави и весела Баба Марта:)))
цитирай
5. анонимен - От м-р Моор.
01.03.2011 11:54
Житните кръгове се виждат в цял образ само от небето. Земен човек не може да се ориентира и да ги направи така, с 100 процента абсолятна точност.
---------------
Честит празник на мартеницата!
цитирай
6. анонимен - Боговете на Земята...
01.03.2011 13:08
Учени доказали, че Земята е на 100 милиона години, а не както се знаеше досега
че се е образувала преди 4,5 милиарда години. Марс се е възпламенил преди 50 млн. години.
Димитър.
цитирай
7. dalida - Благодаря:)))
01.03.2011 13:32
анонимен написа:
"Всички ние сме извънземни - имаме общ космически произход. При всяко образуване на планетна система няколко оцелели микроби се озовават в комети. Те след това се размножават и "засяват" други планети", обясни астробиологът пред
нас - студентите.
-----------------------
Честита Баба Марта, далида:))

цитирай
8. dalida - Генетиката се занимава с развитието на живите същества.
01.03.2011 13:44
анонимен написа:

Теория: Преди много години, вероятно свръх напреднала цивилизация е достигнала Земята. Обаче може корабът да е претърпял авария и поради невъзможност да се върне обратно, остава тук където условията са били близки до тяхните. Може да се предположи че са направили генни експерименти с вече появилите се маймуни или от няма накъде да са правили нещо с маймуни, и така се появили днешните хора. В началото те са били много умни, защото са получавали информация наготово и им се е обяснявал произход и др., но когато няма пример тя не може да се разбере и така в един момент през поколенията се стига до пълно затъпяване. След което започва естественият процес на развитие на човека.
Доказателства: Защо хората казват, че бог е на небето, а не някъде другаде.
Рисунките и древните писти на платото Наска, които са били доста трудни за онова време.
Скалните рисунки в пещерите на първобитните на хора със скафандри, с които летят днешните космонавти.
Пирамидите.
Ева е направена от ребро - евентуален генетичен експеримент. Адам от пръст, земя - обитание.
Защо в най-голямата древност е било най-голямото познание - Атлантида, пирамиди, мумифицирания, измествания на речни корита и т.н.
Защо повечето древни народи са чакали прераждане ? За да ги вземе някой обратно ли ?
---------------------
Поздрави и весела Баба Марта:)))

--------------------------------
1.Според изследванията до сега, ДНК доказва, че не сме мутанти.
2.Бог е на небето защото Бог е Висшият разум, създал всичко живо на Земята.
3.Пирамидите са строени преди 35 000 години и това е доказано от учените.
4.Скалните рисунки по стените на пещерите са направени от пещерните хора още по времето, когато е имало частично заледяване на повърхността на Земята.
5.За Ева и Адам не съм сигурна дали са създадени, така както описваш.
6.Чрез мумифицирането, хората са си въобразявали, че така мъртвите отново ще се преродят.
-----------
До тук отговорих на повечето ти въпроси.
-----------------
Весели празници!
цитирай
9. dalida - Рисунките от платото Наска,
01.03.2011 13:51
са направени от онези светещи сфери, които се появяват само нощтно време и само за няколко минутки "рисуват" върху земната площ фигури, които се виждат само от небето в цял размер. Освен в платото Наска, такива фигури са открити в Бразилия, Канада, Перу, Чили, на места незаселени от живи същества. Тези сфери се появяват по време на северните сияния и се виждат в Северното полу-кълбо.
цитирай
10. dalida - И аз съм на същото мнение.
01.03.2011 13:53
анонимен написа:
Житните кръгове се виждат в цял образ само от небето. Земен човек не може да се ориентира и да ги направи така, с 100 процента абсолятна точност.
---------------
Честит празник на мартеницата!


---------------------------
Честит празник и на теб м-р Моор:)))
цитирай
11. dalida - Учените...
01.03.2011 13:56
анонимен написа:
Учени доказали, че Земята е на 100 милиона години, а не както се знаеше досега
че се е образувала преди 4,5 милиарда години. Марс се е възпламенил преди 50 млн. години.
Димитър.

------------------------------
Благодаря, за коментара!

Бях чела в едно научно списание, че има хипотеза за това ново изследване, но все още си е хипотеза. Няма окончателно заключение.
цитирай
12. анонимен - Марсианското лице
01.03.2011 19:00
Най-накрая се изясни една от загадките на Марс, която отдавна занимава предимно уфолозите. Европейският космически апарат Mars Express направи снимки с висока разделителна способност в областта от Марс, получила скандална известност със своите тайнствени “Сфинкс” и “Пирамиди”, съобщи Европейската космическа агенция (ESA).
------------------------
от в. Фактор
цитирай
13. анонимен - Има малко информация и тук:
01.03.2011 19:29
http://www.epochtimes-bg.com/2009-02/2009-05-15_01_d.html
цитирай
14. анонимен - И тук има информация -
01.03.2011 19:31
http://www.bis.bg/entry.php?id=119837
цитирай
15. dalida - И още малко интересна информация за темата:
01.03.2011 20:24
Специално относно Бедлендс - се намира пустинята Анза Борего, във Виста Фонт
Поинт. Пустинята се простира на 2420 км. км. и е обявена за парк още през 1933 година. А, през 1979 е отворен туристически център за посещение на туристи. Може да се обходи само с джип,заради трудната местност. Планините са със средно високи върхове, най-високият е около 1675 метра. В парка има много минерални извори, флората е богата а и фауната е разнообразна.
цитирай
16. dalida - На тези двата сайта - 13 и 14 коментари
01.03.2011 20:27
също има информация по темата. Авторите разрешават темата да се разпостранява, ако не е с комерсиална цел. Надявам се че съм успяла да задоволя любопитството ви.
цитирай
17. nikita6865 - Това е като приказка.
02.03.2011 00:06
цитирай
18. dalida - Марсианското лице се оказа че,е....планински хребет.
02.03.2011 00:15
анонимен написа:
Най-накрая се изясни една от загадките на Марс, която отдавна занимава предимно уфолозите. Европейският космически апарат Mars Express направи снимки с висока разделителна способност в областта от Марс, получила скандална известност със своите тайнствени “Сфинкс” и “Пирамиди”, съобщи Европейската космическа агенция (ESA).
------------------------
от в. Фактор

цитирай
19. анонимен - Според китайската митология в
03.03.2011 09:13
СВЕЩЕНАТА ПЛАНИНА
В основните световни митологически системи шумерската, египетската, индийската, китайската и гръцката - централно място заема свещената планина като център на света, местообиталище на боговете, инструмент на сътворението и др.
Това значение на планината е универсално на всички нива на религиозно възприемане на света и при всякакъв начин на живот и поминък, дори и при степните народи развитието на така наречените могилни погребения се свързва с представата за свещената планина на боговете. Този универсален модел се отразява в етимологията, свързана с него.
Британската енциклопедия описва Имеон по следния начин: "В древната география част от дългата планинска верига,която отделя Руски Тюркестан от "независим" Тюркестан (днес китайски Тюркестан или Тарим), с чиито размери и посоки древните географи не са били добре запознати. Според тях тази планинска верига е разделяла Скития на две чести – Скития от вътрешната страна (т.е.западната) на Имеон и Скития от външната страна (т.е.източната) Птоломей описва Имаус като планинска верига, насочена на север към юг и след това към изток. Пинкертън твърдо определя югоизточен Имеон като Хи-малех (Хималаите) на древните индийци.
цитирай
20. анонимен - И още нещо полезно...
03.03.2011 09:16
В Индо-Арийската традиция на планината Меру се намират престолът на Брахма и неговият двор – събранието на боговете. Там е и дворецът на Индра, първият обожествен арийски владетел. Като "център на света", планината Меру винаги е присъствала в символиката, обкръжаваща индийските царе в тяхната столица, обикновено представени от изградени пирамиди в техния център. Пирамидите са били една или три, като във втория случай указвали трите върха на свещената планина. Символизмът на тази форма е твърде богат – трите върха отбелязват трите високи точки на кораб, тъй като Меру е оприличен (както в много традиции) именно на кораб (женското начало, земя) с мачта (мъжкото начало – небе,слънце). На санскрит името на кораба е Аргхо. Меру често се символизира и с чаша, в която се принася в жертва божествената напитка Сома – тук символът е насочен към постигане на безсмъртие, чрез приемане на приносители в кръга на боговете.
цитирай
21. dalida - За древните египтяни има още знания:
03.03.2011 09:22
Много от учените застъпват идеята, че именно древните египтяни са строителите на пирамидите. Ето какво откриват те:
Древните египтяни са могли изключително точно да определят местоположението на паралелите и меридианите. Те са използвали тези познания при ориентирането на своите най-големи архитектурни паметници. Например голямата пирамида в Гиза е по-точно ориентирана на север, отколкото е Гринуичката обсерватория. Пирамидата е разположена на 31-вия меридиан с отклонение само 3/60 от градуса! Тя маркира точно 1/3 от разстоянието между екватора и полюса като лежи с абсолютна точност на 30-я паралел! Такова строителство е възможно само чрез дългогодишни астрономически наблюдения, например определяне на пълният цикъл на "процесията" предполага наблюдения през период от 25 920г.
цитирай
22. dalida - Всъщност, искам да ви кажа,че
03.03.2011 09:29
колкото повече разбираме първоначалната причина за всяко събитие и постепенно осъзнаваме, че всяко нещо е следствие на причина, в толкова по-голяма загадка се превръща причината за създаването на Вселената – узнаването на най-висшата истина…

Всяка планина, река и долина, всички животни и човешки същества – всичко, което е било, е, и ще бъде, някога е било събрано в една миниатюрна, нажежена точка. Точка, толкова безкрайно плътна, че простосмъртното ни въображение вероятно никога няма да е в състояние да го разбере напълно. Милиони милиарди тонове материя в комбинация с цялата енергия на голямата Вселена започват да се разширяват и да се откъсват в огромна експлозия преди около 20 милиарда години.
цитирай
23. dalida - Има още много коментари по въпроса - как сме се появили на този свят
03.03.2011 09:34
Сравнен с Големия взрив, шумът от най-мощната атомна бомба на човечеството би се равнявал в най-добрия случай на този от комар, падащ от другата страна на Земята.

От този момент нататък историята на космоса поема един непрекъснато обогатяващ се и любопитен път. Постоянното разширяване на всичко съществуващо превръща Вселената в една плазмена супа, преминаваща постепенно в състояния, все по-близки до познатото ни днес.

После тази материя се охлажда бавно, образувайки първите кварки, електрони и протони. Минават стотици хиляди години и електроните се комбинират с ядрата, за да сформират атоми, а те на свой ред да образуват квазари, звезди, галактични групи и всичко, което е познатата ни днес Вселена.

Независимо от събраната през годините информация от научни изследвания, етапите на съществуване на Вселената в първите й мигове след въпросната огромна експлозия са все още обект на разгорещени дебати. Циркулиращите в научните кръгове разнородни теории изглежда по-скоро да се разпадат при опитите да се обясни конкретното квантово състояние на материята в началните фази – първите моменти от Големия взрив. Все още не съществува дори един убедителен физически модел, който да обясни първите 10-33 секунди на Вселената.

Да се опитаме да разберем началото на тази така важна експлозия е дори още по-трудно. Колкото повече разбираме първоначалната причина за всяко събитие и постепенно осъзнаваме, че всяко нещо е следствие на причина, в толкова по-голяма загадка се превръща причината за създаването на Вселената – узнаването на най-висшата истина.

Това, което е описано в поста е само част от .... началото.... на истината.
цитирай
24. dalida - Не само древните са виждали образи изваяни върху земната повърхност
03.03.2011 10:59
И в наши дни има такива образи, например:
По пътя за Созопол на една скала има изваяна глава подобна на мечка, местните наричат тази скала "Мечата глава".
В България има много такива скални образи, наподобяващи глава, тяло или ръка.
Просто трябва по-често да се заглеждаме в скалите - човешкото въображение ражда и понятията, дава и наименованията на подобни изображения. Така, както са произлязли наименованията на "Съзвездията", така човекът дава наименование на всичко, което има някакъв образ,понятен нему /на човека/.
цитирай
25. dalida - Мадарският конник
03.03.2011 11:12
издялан в скалата е също релефно очертан като послание към бъдещето. Днес учените се опитват да го разгадаят, но... все нещо липсва. Определението не е пълно.
Освен това такова очертание има и в планината Тибет, според тамошните археолози,
тибетския конник много приличал на нашия - мадарски. Техните учени са на мнение,че като чели се появява ..... огледален образ на някои земни образувавия,отразени в друга местност, но намиращи се на еднаква ширина - паралелно.
Питам се, дали "лицето" / планинският хребет/, не е нечие отражение?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6156681
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031