Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
24.02.2013 23:54 - ИСТОРИЯ НА ерп -тата У НАС
Автор: dalida Категория: Технологии   
Прочетен: 6339 Коментари: 3 Гласове:
14

Последна промяна: 09.04.2015 09:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                           ИСТОРИЯ НА ЕРП -тата у нас

 


Приватизацията на енергоразпределителите започва още през 1996 година.

 В първите дни на 1976 е създадено дружество “Топлофикация”, което е преобразувано в Акционерно Дружество (АД) на 10 януари 1996 г.През месец март 2004 г. дружеството е продадено на фондовата борса на холдинга “АКБ-Форес”. Новият собственик преструктурира дружеството в “Топлофикация Казанлък” ЕАД.


ЧЕЗ  - 2004 година


2000 г. - След отделяне от “НЕК” АД със Заповед на Държавната Агенция по енергетика и енергийните ресурси  (в момента – Министерство на икономиката и енергетиката), се учредява Електроразпределение Столично АД. То е правоприемник на стопанското предприятие “Електроснабдяване - Столично”.


2005 г. - Държавното дружество Електроразпределение Столично ЕАД, заедно с Електроразпределение София област ЕАД и Електроразпределение Плевен ЕАД бяха приватизирани.

Договорът за приватизационната продажба на акциите бе сключен на 19.11.2004г. между Република България чрез Агенцията за приватизация и CEZ, Република Чехия. Процедурата по приватизацията на ЕРП Столично, ЕРП София област и ЕРП Плевен приключи окончателно в началото на 2005 г. с джиросването от Агенцията по приватизация на 67 % от акциите, закупени от чешката фирма CEZ.

С решение на тогавашния Министър на енергетиката и енергийните ресурси Милко Ковачев, в качеството си на представител на Република България като едноличен собственик на капитала на Електроразпределение Столично, Електроразпределение София област и Електроразпределение Плевен, дружествата приемат нов устав и променят системата си на управление от едностепенна в двустепенна – с надзорен и управителен съвет.

До началото на 2007 г. дружествата притежават по още една лицензия - за обществено снабдяване с електрическа енергия на територията, която обслужват.

29 януари 2008 г. - С решение на Софийски градски съд бе осъществена промяна на името на дружеството от “Електроразпределение Столично” АД на “ЧЕЗ Разпределение България” АД


               Единствените ТЕЦ-ове които останаха държавни са:

Конкурсът за приватизация на ТЕЦ “Варна“, ТЕЦ “Бобов дол“ и “Топлофикация Русе“ (в която се вля местният ТЕЦ) е преломът в раздържавяването на енергетиката. Чрез него ще бъдат продадени повечето активи и държавата ще остане с участие само в 12 ВЕЦ-а, пет мини и седем топлофикационни дружества (без това в София, което е общинско), както и ТЕЦ “Марица изток 2“, ако следващото правителство реши да я извади от забранителния списък.


“ЕФТ - България“
получи първия лиценз за търговия с ток, съобщиха от Комисията за енергийно и водно регулиране. Акционери в дружеството са ЕФТ - Дания (52%) и “Енергийно-финансова група“, която се контролира от Богомил Манчев. Малък дял в нея има и бившият шеф на “Химко“ Николай Вузев.
ЕФТ оперира предимно на Балканите, има офиси и в Швейцария и Лондон. През миналата година компанията е реализирала от сделки с електроенергия в нашия регион приходи за около 300 млн. евро. От тях 147 млн. евро се падат на сделки с НЕК. Това е по-голямата част от износа на ток от България, който е 6 млрд. квтч годишно. Компанията посредничи на НЕК в износа на ток от 2002 г. Лицензът ще “ даде право да изнася и внася електроенергия след отпадането на монопола на НЕК през 2007 г., а също така и да продава ток на крайните потребители.


Досега дейността на ЕФТ в България бе слабо позната. За първи път за посредническите “ сделки се заговори през 2002 г. покрай неуредения спор за транзитните такси при преноса на електроенергия от Румъния за Гърция. Миналата година дружеството се опита да купи каскада “Петрохан“. Плановете му обаче са далеч по-амбициозни. То смята да участва в търговете за поне три от 14-те ВЕЦ-а, които ще се приватизират до края на годината, заявява заместник-шефът на борда на “ЕФТ - България“ Андрей Кристов пред SeeNews. Освен това дружеството ще преговаря с победителите в конкурса за ТЕЦ-овете във Варна, Бобов дол и Русе, като планира след приватизацията да придобие 10-15% в най-малко един от тях. Условията на сделката позволяват влизането на нови инвеститори, за които не важат предварителните квалификационни изисквания.



2005 г  

Групата EVN България е създадена след приватизация на енергийни дружества в началото на 2005 г. и първоначално обхваща бизнес дейности в областта на разпределението и продажбата на електрическа енергия в Югоизточна България. От декември 2007 г. EVN България е активна и в областта на топлоснабдяването в Пловдив и Асеновград, а от 2009 г. започва да реализира и проекти в областта на възобновяемите енергийни източници.

1.EVN България е част от голямото семейство на EVN AG – водеща австрийска компания с централа в най-голямата австрийска федерална област - Долна Австрия. Групата EVN България е създадена след приватизация на енергийни дружества в началото на 2005 г.  с бизнес дейности в областта на разпределението и продажбата на електрическа енергия в Югоизточна България. От 2007 г. EVN България е активна в областта на топлоснабдяването в Пловдив.

2.EVN България обслужва над 1,5 млн. клиенти на електроенергия енергия и над 30 000 клиенти на топлинна енергия.


....и за да стане положението още по-сложно и скандално ДКЕВР предлага....

Освен дневна и нощна тарифа, скоро токът може да има и сезонни цени. Това предвижда проектонаредба на ДКЕВР.
Така например токът за част от потребителите може да има различна цена през лятото и през зимата.

Тарифите пък ще се променят не само веднъж годишно.

Според наредбата, когато има промяна в цената на газа или вредните емисии и това оказва съществено влияние върху цената на тока, регулаторът може да я коригира. Това означава, че е възможна промяна на всяко тримесечие, тъй като тарифите на синьото гориво се променят четири пъти годишно.

Ако има предпоставка за извънредна промяна в цената на тока, ДКЕВР ще приканва засегнатите дружества (електроцентрали, ЕРП-та, НЕК или др.) да подадат заявление какво изменение на тарифата искат. След като се запознае с предоставените данни, регулаторът може да приеме или отхвърли предложението.

ДКЕВР последно решава на какво цена ЕРП-тата ЧЕЗ и НЕК ще продават тока на потребителите.


(архив)





Гласувай:
14


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. injir - Цената е ясна - да ти отрежат глав...
25.02.2013 00:10
Цената е ясна - да ти отрежат главата. Ама кой след това ще плаща?...
цитирай
2. kostadin - Историята е толкова тъпа, колкото и ...
25.02.2013 05:39
Историята е толкова тъпа ,колкото и всички паразитни търговски дружества участвуващи във веригата на енергопроизводството с една единствена цел -незаконо забогатяване в разрез с конституцията ,че държавата трябва да работи само за добруването на народа ни.
Бандитско ограбване в бандитска държава подкрепяни от бандитски партии управлявали ни 23 години
цитирай
3. tota - Това е ясно и е структороопределящо...
25.02.2013 07:14
Ами добивната и металургична индустрия?? Особено добивната, за която се твърди, че се изнася злато? Та нашата е като поговорката: "Вода гази - жаден ходи"?

А, извън тях??
http://planinitenabulgaria.blog.bg/turizam/2013/02/24/izvyn-erepetata.1057445
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6156448
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031