Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
21.08.2013 17:44 - За интернета
Автор: dalida Категория: Технологии   
Прочетен: 4431 Коментари: 3 Гласове:
19

Последна промяна: 09.04.2015 09:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
                                 как дойде интернета в
                                          България


                                          ( 1992. )
 
ПРЕЗ 1991 година изморен от безкрайното лутане из безразборните и неструктирани файлове с данни в Интернет Тим Бернерс предлага нов, опростен начин за свързване в уеб страниците; разработен е специален Markup език за описване на информацията,която получава името HTML,който поддържа описанието на информацията(текст, адрес, цитати) и поддържа връзки (линкове) между отделните текстове с възможност за бърз преход от един към друг от където идва и названието Hyper Text.

Mosaic e първият браузер с графичен интерфейс и е въведен през 1993 год., а през 1994 г се появява Netscape Navigation,която е създадена от няколко студенти учавствали в разработката на Musaic.едва през 1995 г в надпреварата се включва Microsoft,чийто ОС присъстват при по-голямата част от потребителите, а нейния браузер получава името Internet Exsplorer.Това е етапа който интернет е на върха и грабва интереса на потребителското общество и насочва вниманието към новата медия.

Оказва се че интернет не е от вчера и благодарение на много труд, търпение, ресурси и много усилия, ние днес разполагаме с това изключително мощно средство за комуникация и обработка на информацията.

ЕПОХА НА ВВS-ите
Първите  - Дабмо BBS  Варна, с администратор Даниел Кънчев, РООН - на Калин Богацевски, Микроком и мн.други. Обменяха се файлове и за да получиш, трябва да дадеш.Вирусите и фантастиката много вървяха.
Родните вируси правят България световно известна Dark Avenger стигна Америка без пречки.
Мрежови координатор е Даниел Кънчев от Варна.,Майк и генератор на кредитни карти и др.

ПЪРВИТЕ ВРЪЗКИ
Връзката ни минава през Гласнет - първата частна руска мрежа. - 1994 г

В-к "Стандарт" предаваше Олимпийските игри от Лилехамер също чрез D"Bridge.- 1995.
Окончателният преход от Фидонет към Интернет. БИС, Булнет и другите пионери.Създаване на "Интернет общество - България".

10/96. първи частен VSAT. Невен Дилков и неговите опити да направи нещо в сателитните комуникации; документи още от 1994 г.
Първото Интернет-кафе на "Петко Каравелов" 1
Първата в България кандидат-президентска кампания в Интернет. Правим сайтовете и на Петър Стоянов, и на Иван Маразов

-  1997 Г
Появата на десетките доставчици.
"Интернет общество - България" става официален член на едноименната международна организация.

Началото на електронната поща в България.
1997 /98 г.

В библиотеката на Варна се пази първия публичен емейл-сървър, от който свободно се изпраща електронна поща.
Създава се SofiaNet -350 с координатор Димитър Ганчев (Денят на Майстора)

Първата хакерска атака в българската мрежа са в MicroCom BBS разстройват работата на цялата система.Учредява се БАИТ, а на 12 септември българските IT фирми подписват проектоустава на новата браншова организация. Интернет окончателно измества ФидоНет. Регистрират се домейни Bulgaria.com end Sofia.com. Техният собственик е Живко Колчев,следващата година купува и Bulgaria.net.

Първият интернет център в страната се открива през юни в билетния център на НДК - "Агенция Интернет", започва и провеждането на курс за ограмотяване - интернет.



        ISP -тата стават близо 100. Май: 1998 Г - Създава се БАИ

               НАМЕСАТА НА ДЪРЖАВАТА - 1999

Държавата поиска тотален контрол върху мрежата;  април: първи фалит. Бончо Радев докара CIT.bg до ликвидация.
месец май: БАИ се регистрира най-накрая в съда
месец юли: основана е Българска Интернет Камара (БИК) - професионална асоциация на хората и фирмите, занимаващи се с Интернет.


ИНТЕРНЕТ ОБЩЕСТВО
Основателите му са и сред пионерите на Интернет в България - Димитър Ганчев, Димитър Киров и Вени Марковски.

Организацията стана известна след като през 1999 г. заведе и спечели делото срещу заповедта на председателя на Комитета по пощи и далекосъобщения, с която се налагаше лицензионен режим за Интернет-доставчиците в България.

През 2001-2004 г. експерти от "Интернет общество - България" помогнаха за редица промени в българското законодателство които доведоха до появата на масов достъп до Интернет, алтернативни услуги за гласова телефония (Законът за далекосъобщенията бе променен през 2001 г. след намесата на организацията в последните дни на 38-ото НС и позволи законовото уреждане на VoIP - гласова телефония чрез Интернет. За справка: Петър Рендов, член на КРС; Никола Николов - бивш председател на икономическата комисия на НС, Иван Н. Иванов - нар.представител), огромно количество уеб-съдържание.


Дискусията нямаше да се състои без помощта на тези, които подкрепиха лицензирането - Николай Горчилов и Стефан Стефанов (Интернет доставчик, който бе подал заявление за лицензиране още през месец април т.г.), Юлиян Генов (Прософт), Нели Огнянова (НСРТ), доц. Емил Алтимирски (ДКД). Същевременно напомняме, че не е добре човек да се прави на по-светец и от Папата.

Специални благодарности за всички журналисти от всички вестници, радиостанции и телевизии, без чиято подкрепа за свободата на Интернет нашата победа нямаше да е възможна!

                   Специални благодарности към -
 
"бащата на Интернет" - Винтън Сърф (председател на "Интернет общество"

 Невен Дилков (spct.net), Живко Вълов (skynet.bg), Иван Иванов (Комитет на българските емигранти в Швеция), Николай Камов (Евролевица), Михаил Миков (БСП), Гроздан Караджов (БТК и КПД), Лъчезар Тошев (СДС), Веселин Стойков и Мартин Захариев (ДКД), евронаблюдателите Аткинсън и Гелерод, Христо Иванов, Мануш Христов и всички знайни и незнайни наши подръжници. Благодарим също и на Българска асоциация за информационни технологии (БАИТ), която взе решение миналия месец и подаде молба до съда за включване като помагач, както и на Българска асоциация за Интернет, която реши да се включи в делото във вторник тази седмица.


през 2000 година
Провежда се първата в страната Интернет фиеста Държавата се включва по-активно в Интернет. Президентът Стоянов става член на Интернет общество Подпомагаме общобългарската среща в Рожен

през 2001 година  -  Падна монополът на БТК върху гласовата телефония - благодарение на "Интернет общество - България"
Първата кампания за изборите за Народно събрание Георги Първанов става член на Интернет общество Втората Интернет-фиеста

през 2002 година  -  Приватизацията на БТК  Инкриминират се компютърните престъпления....

Членове

Сред членовете на "Интернет общество - България" са бившите президенти Георги Първанов и Петър Стоянов, бившите премиери Сергей Станишев и Иван Костов, шефът на Държавната ИТ-агенция Пламен Вачков, министри (напр. Румен Овчаров, депутати (напр. Михаил Миков и Николай Камов (БСП), Иван Н. Иванов, Димитър Абаджиев и Екатерина Михайлова (ДСБ), Любен Дилов-син (ОДС), ИТ-специалисти, много общественици, стотици потребители.


През първите години на XXI век, "Интернет общество - България" започна да се занимава с проекти в областта на използване на свободен софтуер и софтуер с отворен код, като през 2005 г. професионалистите от организацията работиха над два проекта, финансирани от ПРООН, още два, финасирани по 6-а Рамкова програма на ЕС, както и редица други проекти, свързани с популяризирането на Интернет-услугите в България и Югоизточна Европа.

През 2005 г. "Интернет общество - България" стартира и официалния проект "Криейтив комънс" за България - част от лицензите на Криейтив комънс се използват и от Уикипедиа.

През 2012 г. "
        Интернет общество - България" участва чрез свои представители, с публикуването на статии, мнения и оценки в общогражданската кампания срещу подписването на търговското споразумение АСТА от страна на правителството на Република България.    



http://cio.bg/5005_internet_na_neshtata__interesni_fakti_ot_istoriyata
http://timeline.hit.bg/
http://bg.wikipedia.org/wiki/






Гласувай:
19


Вълнообразно


1. alexs - На 13 март 1990 г. ще се навършат 21 ...
21.08.2013 22:59
На 13 март 1989 г. World Wide Web (WWW) се появи в централата на Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН, CERN.ch) в Женева.
Исторически протоколът за изработването на уеб страници е създаден от Европейската организация за ядрени изследвания CERN. Първоначално уеб страниците са били използвани като вътрешна система за каталогизиране и свързане на отделени един от друг текстове на сървърите на ЦЕРН. Впоследствие поради изключителното си удобство по този начин да се свързват текстове чрез хипер връзки идеята бързо набира скорост и скоро след това се появява първият графичен браузър Gopher, който при пускането си е бил невероятен хит, поради възможността си да представя графично хипертекста, позволявайки не само форматирането му, но и използването на картинки. Впоследствие се появяват по-модерни браузъри с които WWW (World Wide Web) започва да доминира над по-старите стандарти и продължва да съществува и до днес. Първият създаден уеб сайт се е намирал на адрес info.cern.ch Днес CERN е известен с ГАК/големия адронен колайдер/.
По-късно с навлизането на Windows започва да се използва Internet explorer. Internet Explorer е уеббраузър на компанията Майкрософт, включен във всяка операционна система на Windows от 1995 Но през последните няколко години се наложи Firefox поради по-високата скорост и по-голямата сигурност, след като стана ясно, че Internet Explorer има сериозни дупки в сигурността. Но в последно време Google отправи ново предизвикателство - Google Chrome
цитирай
2. dalida - Благодаря,Алекс!
22.08.2013 07:09
Благодаря за коментара, така и аз научих нещо,което не знаех.
Поздрави!
цитирай
3. savchev - Savcom BBS с адрес FidoNet: 2:356/1
05.12.2013 10:01
Тогава по онова време работеше на сърверче с професор 386/88 на Intel.
Официално работеше от 20:00-08:00 и около 800МБ Харддиск...
Еххх! Славни времена бяха! ;)
Сега www.savchev.org работи вече не като BBS, а като обикновен уеб сървер!
Що боп-пъррррръц изядохме от тогава и що вода изтече.....
Имаше няколко основни канала (конференции) и както и сега из блоговете, нещата бяха разделени и структурирани. Имаше и модератори на канала и т.н.
Лошото бе, че всичко беше "на MB" и всичко минаваше през телефона.
можете да си потърсите софтуер и да си сетнете една такава работеща станция.
Remote Access BBS 2.05 или по-голям. Ще Ви трябва още предна врата, Z-Modem, Bi-modem и някакъв терминален софтуер - примерно Terminate Pro!
...и може да стане кушията...
(за по-сигурна работа - намерете модем Acorp V32,V32bis,V42,V42bis (викахме му "ракетката")
С уважение: Николай Савчев
Живи и здрави!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6156681
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031