Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
12.10.2013 20:02 - МИСТЕРИИ, КОМПЮТРИ, ВСЕЛЕНАТА
Автор: dalida Категория: Технологии   
Прочетен: 2319 Коментари: 0 Гласове:
21

Последна промяна: 09.04.2015 09:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                             Относно мистериите на живота и вселената

       image




VICE: Кога за пръв път заподозря, че реалността, в която живеем, може да е компютърна симулация?



Преди две години Рич Терил се появи в епизод на В "червеевата дупка", предаване по Science Channel относно мистериите на живота и вселената. Той беше поканен в програмата, за да обсъди теорията, че човешкото изживяване може да бъде сведено до нещо като невероятно напреднала метафизична версия на The Sims.

Не вярвайте на това,то е несериозно.Теорията на РИЧ.

Това е идея, за която всеки студент с гравитационен боинг и Матрицата на DVD си е мислил, но Рич е уважаван учен и директор на Лаборатията за реактивна тяга към Центъра за еволюционно изчисление и автоматизирано проектиране на НАСА, и в момента пише все още неозаглавена книга по темата, така че смятаме да продължим като го вземем на сериозно. Есенцията на теорията на Рич е, че „програмист” от бъдещето е проектирал нашата реалност, за да симулира хода на това, което той смята за древна история. Причината не е ясна, може да му е скучно.

Според Закона на Мур, който гласи, че компютърната мощност се удвоява приблизително на всеки две години, всичко това ще е теоретично възможно в бъдещето. Рано или късно ще се стигнем до момента, в който да симулираш живота на няколко милиарда души – и да ги караш да вярват, че са съзнателни същества със способността да контролират техните собствени съдби.


Философите в действие:

Тази хипотеза, версии на която се подмятат от доста време насам, се превръща в странно моментно вярване на философите. Хора като Ник Бостром, директор на Института за бъдеще на човечеството към Оксфордския университет, сериозно обмислят предпоставките за това.

До скоро този спор не привличаше традиционни изследователи. Казвам го, за да не излезе, че Рич не е първият учен, който предсказва способността ни да създаваме реалистични симулации (измежду многото, Рей Кързуайл го направи през 1999г. в книгата си Епохата на духовните машини), но той е един от пионерите на твърдението, че ние самите може да живеем в такъв компютърно генериран свят. Терил дори отиде по-далеч, като се опита да докаже теориите си чрез физика, позовавайки се на неща като наблюдаема пикселизация на най-малката материя и на зловещи прилики между квантовата механика, математическите правила, които властват над вселената ни, и на създаването на света във видео игрите.

Само си помисли

– всеки път, когато осереш нещата, някъде там може да има интергалактическа версия на дебело 13-годишно корейче, което те контролира и крещи „Мамка му!” в микрофона на Xbox слушалките си. Това е някак си успокоително.....

VICE: Кога за пръв път заподозря, че реалността, в която живеем, може да е компютърна симулация?
Рич Терил: Освен ако не вярваш, че има нещо магическо по отношение на съзнанието – а аз не вярвам, смятам, че то е продукт на много сложен архитектурен дизайн вътре в човешкия мозък – тогава трябва да приемеш, че в някой момент то може да бъде симулирано от компютър.

Или с други думи – пресъздадено. Има два начина, по които може да се постигне изкуствен човешки интелект в бъдещето.

Единият от тях е чрез обратно проектиране, но смятам, че ще бъде много по-лесно да развиеш верига или архитектура, която да стане съзнателна. Може би в следващите 30 години ще сме способни да внедрим изкуствено съзнание в машините....може би...

Толкова ли бързо ще стане?

В момента най-мощните суперкомпютри на НАСА работят два пъти по-бързо от човешкия мозък.

Ако направиш просто изчисление, използвайки Закона на Мур, ще откриеш, че тези суперкомпютри в рамките на десетилетие ще могат да изчислят цял човешки живот от 80 години - включително всяка мисъл, зачената от мозъка за това време - само за месец.

Това е депресиращо.

Сега се дръж здраво.

След 30 години очакваме, че PlayStation – на всеки шест до осем години се издава нов, така че това ще бъде PlayStation 7 – ще бъде способен да изчисли около 10,000 човешки живота наведнъж в реално време, или един човешки живот за около час.

Колко PlayStation-а има по света?

Определено повече от 100 милиона. Става въпрос за 100 милиона конзоли, всяка от които съдържа 10,000 души. Това означава, че до тогава, концептуално, ще има повече хора, живеещи в PlayStation-ни отколкото има в момента на планетата.

Значи има вероятностние да живеем в свръхнапреднала игра на PlayStation-а на някой тъпак с кръвясали очи?

Точно така.

Предпоставката тук е как да разбереш, че не сме 30 години напред в бъдещето и ти не си една от тези симулации?

Нека се върна малко назад, за да обясня.

Като учени ние разглеждаме физически процеси в математически рамки или в уравнения. Вселената се държи по много специфичен начин, защото следва математиката. Айнщайн каза „Най-неразбираемото нещо по отношение на вселената е, че е разбираема.”

Не е задължително вселената да работи по този начин. Не е необходимо да е толкова лесно да съкращавам цели процеси, като всъщност мога да напиша няколко страници уравнения, които съдържат достатъчно информация, за да ги симулират.

Другото интересно нещо е, че естественият свят се държи по абсолютно същия начин, по който се държи и околната среда в играта Grand Theft Auto IV.

В играта можеш да изследваш Либърти Сити безпроблемно във феноменални детайли. Изчислих колко е голям този град и излезе, че е над милион пъти по-голям от моя PlayStation 3. Виждаш точно каквото трябва да видиш в Либърти Сити, когато е необходимо да го видиш, събирайки цялата вселена на играта в конзолата. Вселената се държи по точно същия начин.

В квантовата механика частиците нямат определено състояние освен ако не биват наблюдавани. Много теоретици са отделили доста време, опитвайки се да проумеят как да си го обяснят. Едно от обясненията е, че живеем в симулация, виждайки каквото трябва да видим, когато трябва да го видим.

Което би обяснило наличието на известия за учени, които наблюдават пиксели в най-мъничките микроскопични изображения.

Правилно.

Вселената също е пикселизирана – времето, пространството, звукът и енергията. Съществува фундаментална единица, която не можеш да разпаднеш на нищо по-малко, което означава, че вселената е направена от ограничен брой такива единици. Това също така означава, че има ограничен брой неща, които вселената може да бъде – тя не е безкрайна, така че може да бъде калкулирана. И ако тя се държи само по определен брой начини, когато е наблюдавана, тогава въпросът е – изчислена ли е? Но има и математически паралел. Ако две неща са математически еквивалентни, те са еднакви. От което следва, че вселената математически е еквивалент на симулираната вселена.

Играеш ли на видео игри?

Да, в интерес на истината играя. Играл съм The Sims преди, но възникването на тази теория беше резултат на комбинация от няколко неща. Като учен се занимавам с планетите, така че мисля доста за бъдещето на технологията и къде може да ни отведе. Също така работя много с еволюционното изчисляване и изкуствения интелект, където ме интересува природата на съзнанието. Плюс това започнах да мисля за религията или в какво вярване си за вселената, ако си атеист, което значи, че трябва да смяташ, че има алтернативен произход, независим от какъвто и да било създател.

И ние си имаме доста добър създател – Големият взрив.

Но също така трябва да се замислиш за проектирането ни и за това дали някакъв създател може да съществува в сегашната вселена. А ако се окаже така, по какво се определя създателят? След известен размисъл осъзнах, че създателят на вселени е способен да променя законите на физиката и да оформи вселената каквато е, което аз мога да направя в компютърна симулация.

Фактически скоро може и да съм способен да го направя с разумни същества.

Същества, с които би могъл да комуникираш?

Може би, а може би просто ще ги пусна на свобода. Те ще изживяват животите си за изключително кратко време. Може би ще променя и законите на физиката. Мога да ги накарам да живеят на места, които са едновременно гостоприемни и негостоприемни. Мога да направя така, че те да са напълно сами. – възможно е това да е гранично състояние за нас, което обяснява защо няма извънземни.

Изглежда, че си се примирил с тази концепция. Когато за пръв път чух за теорията ти, бях страшно сащисан, но и изключително заинтригуван.

Намирам огромно вдъхновение в идеята и ще ти кажа защо – тя ми подсказва, че сме на границата на това да сме способни да създадем вселена – симулация.

Ние самите може да живеем в една, от което следва, че създателя ни може да е в друга симулация. И нашите симулирани същества също може да създават симулации. Намирам за интригуващо именно това, че ако има създател, то ще има създател и в бъдещето, и това ще сме ние. Това значи, че сме едновременно Бог и слуги на Бог, и че сме създали всичко сами. Вдъхновяващото тук е, че дори да сме в симулация или в низ от низходящи симулации, някъде по линията нещо е избягало от първичната тиня, за да се превърне в нас и да се отрази в симулациите, които са ни създали.

И това е яко.


vice.com






Гласувай:
21


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6200365
Постинги: 1102
Коментари: 4873
Гласове: 29482
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930