Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
08.02.2014 18:43 - Великите изобретения през вековете / Науката и електричеството
Автор: dalida Категория: Технологии   
Прочетен: 3490 Коментари: 2 Гласове:
18

Последна промяна: 09.04.2015 09:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                     
               image
1752 г.

 ПРИРОДНИТЕ СИЛИ СА ОБУЗДАНИ


 Трябвало е да се изчака по-доброто опознаване на електрическите явления, за да се разбере, че най-мощното от тях е мълнията. Оттогава насетне, благодарение на опитите на Бенджамин Франклин, човекът не се бои от яростта на небето.

През ХVІІІ век абат Ноле изрича следното: „електричеството е в ръцете ни, както мълнията е в ръцете на природата”. Много историци на науката отбелязват, че за приликата между електричеството и мълнията се знае отпреди Бенджамин Франклин. Но трябва да се изчакат неговите експерименти през 1752 г., за да бъде потвърдена тази идентичност и гръмоотводът да стане действителност. През 1749 г. бележитият американски учен разсъждава върху природата на мълнията. За да разполага с подходящ модел за доказване на идентичността между електричеството и мълнията, той започва с описание на наелектризирането на облаците. Според него това явление е възможно чрез изпаряването от морето на електрически заредени водни капки, които се присъединяват към въздушните частици, усилвайки по този начин отблъскващите сили помежду им. Като последствие зареденият с вода и електричество въздух се разрежда, при което става по-лек от заобикалящия го въздух и може да се издигне в атмосферата, където образува облаци.

 
 ЕДНО ЕЛЕКТРИЧЕСКО ЯВЛЕНИЕ

 Каквато и да е научната стойност на това предположение, американският историк Бърнард Коен отбелязва, че „от месец април 1749 г. Франклин предполага, че мълнията е електрическо явление, и е подготвил обяснение за наелектризирането на облаците”. Шест месеца по-късно Франклин изпраща писмо на своя приятел д-р Джон Мичел от Филаделфия, в което отбелязва дванайсет други прилики между електричеството и мълниите.
Той завършва с думите: „Електрическият флуид се привлича от остри предмети.
Не знаем дали това свойство има общо с мълнията. Но тъй като имат много общо помежду си и в резултат ние можем да ги сравняваме, не е ли допустимо да бъдат в съгласие и по този пункт? Да направим опит”.

  ПОСТРОЯВАНЕ НА ХИПОТЕЗАТА


 Франклин е убеден в резултата на експеримента, преди още да го е провел.
Той отбелязва в писмото си, че мълнията се привлича от високи хълмове, дървета, кули, камбанарии, корабни мачти, комини и т.н. Впрочем много опити са показали, че когато се разрежда електричеството от генератор в близост до игла, забодена вертикално в пода, тя поема електрическия удар и не позволява разпространението му към метален предмет, оставен в близост. От това може да се заключи, че метален връх, поставен вертикално, може по същия начин да поеме мълнията, породена от облаците. Би било достатъчно този „гръмоотвод” да се свърже с проводник със земята (или с водата, око е върху мачта на кораб). Тогава електричеството от мълнията ще бъде напълно абсорбирано и нито хора, нито сгради биха пострадали от това.

 ДВА ИЗВЕСТНИ И РИСКОВАНИ ЕКСПЕРИМЕНТА

 Преди да стигне до демонстрация, Франклин иска да получи неоспоримо доказателство за идентичността между електричеството и мълнията, както и че тя се привлича от остри метални предмети точно както електричеството от иглата. Той замисля много рискован опит, наречен „опитът на часовия”, който се състои в поставяне на часови в караулна будка, изолирана срещу електричество и разположена на най-високата част на кула. Часовият е свързан с железен прът, който стърчи на височина 8 – 10 м. над будката. Този прът според Бенджамин Франклин трябва да привлече мълнията, да поеме бавно електрическия заряд, който след това ще бъде изведен от часовоя под формата на искри.
През май 1752 г. във Франция експеримента е проведен успешно. Участниците имат късмет: „железният прът” привлича много малко електричество от долния слой на атмосферата и при опита няма фатални последствия. Физикът Д. У. Ричмън няма този късмет: в стремежа си да повтори опита на Франклин и да привлече мълния в дома си, тя го убива на място.

 
СЪС ЗАЗЕМЯВАНЕ

След като окончателно е установено тъждеството между електричеството и мълнията, не по-малко ясно е, че гръмоотводът задължително трябва да бъде зазимен, за да не причини опасно натрупване на електрически заряд. Вторият опит на Франклин, проведен на 1 октомври 1752 г. с цел да демонстрира наелектризиране на облаците, бива проведен с материал, удобно разположен на земята. Той остава за поколенията под името „експеримент на хвърчилото”. От този момент нататък приспособлението е с абсолютно сигурна употреба и през 1752 г. първите гръмоотводи са монтирани на върха на две обществени сгради във Филаделфия.
Новината за изобретението на Франклин се разпространява светкавично, а неговите опити са повторени и потвърдени в цяла Европа и по-конкретно във Франция. Гръмоотводът донася международна известност на създателя си: английският учен Джоузеф Пристли пише дори, че става въпрос за „капитално откритие… може би най-голямото от времето на сър Исак Нютон”. Действително, това е първата значима практическа реализация на науката за електричеството, тя освобождава хората от истински бич.

 ОТ „РЪКАТА С ПЕРОТО” ДО МАШИНАТА
В началото на 1714 г.

Изобретяването на пишещата машина бележи важна дата в историята на съобщенията и обществените връзки. Тя ще даде на жените от ХІХ и ХХ век обществено приемливо занятие и достъп до света на бизнеса.
Търсенето на механични процеси на писане отговаря на състоянието на общества, където се налага ускоряване на комуникацията, забавена от ръчното преписване, и предаване на по-официален и по-малко личен облик на търговските и политическите указания. То е марката на общества в процес на бюрократизиране. И не е учудващо, че първите сполучливи опити се отнасят съм началото на ХІХ век, когато се наблюдава зараждането на бюрократичната държава от съвременен тип.

ПАТЕНТ НА ХЕНРИ МИЛ

Историята на пишещата машина започва от патента, издадена на англичанина Хенри Мил през 1714 г. за „изкуствена машина или метод за печатане или транскрипция на букви, отделни или в изречения, и то така, че всеки написан текст да може да бъде възпроизведен върху хартия или папирус толкова спретнато и точно, че да няма разлика между това и истинското печатане”. За съжаление от изобретението на Мил няма никаква следа освен текста на този патент.

 НОВ НАЧИН НА ПИСАНЕ

 След Мил различни изобретатели предлагат примитивни начини на механично писане, като Фридрих фон Кнаус (1753 – 1760 г.), граф фон Найперг (1762 г.), Пенжрон (1780 г.), Луи Жаке (ок. 1780 г.) и Л`Ермина (1784 г.). Но създадените системи остават зависими от ръчното писане.
Например Фон Найперг предлага система на водене на ръката, която довежда до добро подреждане при краснописа.
Първите пишещи машини, които наистина заслужават това име, са от началото на ХІХ век и са дело на италианците Пелегрино Тури (1808 г.) и Пиетро Конти (1823 г.), то от тях също не остава някакво свидетелство.
Други машини, като тази на Пенжрон, на Жак и на Тюри, са замислени за слепи: така че пишещата машина  е имала в началото си почти филантропско предназначение.

 ТЕХНИЧЕСКИ ПРОБИВ
Първият значителен принос към развитието на пишещата машина  е този на французина Ксавие Прожен, който през 1833 г. предлага машина с клавиши. Неговата криптографска система е снабдена с 66 ставни, кръгово разположени лостчета и чукащи върху лист хартия. Италианецът Джузепе Равица усъвършенства това устройство в своята машина Cembelo scrivano (1837 г.), която разпространява от 1855 г. Машината на Равица е бърза, практична и за първи път при нея се използва мастилена лента. От 1838 до 1870 г. едно след друго следват многобройни нововъведения, като подаването на хартията от валче или система за регулиране на шпациите между буквите.

 СЕРИЙНО ПРОИЗВОДСТВО

Но първата голяма практическа реализация, която включва най-същественото от предишните нововъведения, е колективно дело на Кристофър Латъм Шолс, Карлос Глидън и Семюел Соул между 1867 и 1868 г. Техният модел е усъвършенстван от 1868 до 1872 г. в резултат на серия тестове, организирани от бизнесмена Джеймс Денсмор, който след това се свързва с американския оръжеен производител Ремингтън. Той приема да произвежда серийно модела през 1873 г.
Шолс & Глидън става първата пишеща машина, пусната в продажба в големи серии под името Remongton Model І, и открива пътя към бързото развитие на съвременния машинопис. В продължение на век пишещата машина претърпява промени, които подобряват изключително много качеството на работа (с електрическата машина се уеднаквява ударът), удобството (с преносимата машина) и най-вече начинът на употреба (с въвеждането на маргаритата през 1961 г. от ІВМ, което позволява смяна на шрифтовете). Но царството й свършва, когато започва информационната революция (работата върху текстове чрез автоматични системи за обработка интегрира текст и изображение).

 

Източник: едноименният труд на Мишел Ривал.






Гласувай:
18


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. djem - Изобретения
08.02.2014 22:46
През времената човечеството е изобретявало предмети и методи за осъществяване на задачи, които са водели до даден резултат по нов или различен начин, като обикновено целта е била резултатът да бъде достигнат по-бързо, по-ефикасно, по-лесно или по-евтино.

Въпреки че е явно, че хората изобретяват, обстоятелствата способстващи или довеждащи до оптимум изобретяването на откритие са по-неясни. Една от мисловните школи, разпространила фразата, че "нуждата е майка на изобретението", твърди, че по същество липсата на ресурси води до изобретяване, докато противопоставяща се школа твърди, че само излишъкът от ресурси има такъв резултат. Все пак, истинната гледна точка не може да бъде достигната чрез простото посочване на някое от тези две твърдения от коментара по-горе.

цитирай
2. f873 - Явно съм бил в несвяст за да не обърна ...
08.02.2014 23:18
Явно съм бил в несвяст за да не обърна внимание че темата е ”история”.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6157406
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031