Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
29.06.2016 08:21 - САЛМОНЕЛА И СТАФИЛОКОКИ/болести на ...лакомията
Автор: dalida Категория: Технологии   
Прочетен: 1826 Коментари: 1 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                        БОЛЕСТИ ПРИЧИНЕНИ ОТ ВРЕДИТЕЛИ В МЕСОТО



                 image


                                                    СКРИТАТА ИЗМАМА

      Изследване от колектив  на УНСС доказа:



Пет години след като осъществихме първия сравнителен тест на кисели млека в България, решихме да проверим доколко качеството на пазара се е подобрило след въвеждането на БДС стандарта. За целта колектив от УНСС - София и АКТИВНИ ПОТРЕБИТЕЛИ по проект на тема „Устойчиво потребление в България – промяна на моделите” изследва 16 марки краве кисело мляко по основните показатели, които са заложени в българските нормативни документи за регламентиране на качеството. Действащият вече стандарт ни дава добра възможност за съпоставка на продуктите с неговите изисквания. Въз основа на получените резултати може да се даде оценка на хранителните качества на изследваните търговски марки кисело мляко.



ОСНОВНИ ПОКАЗАТЕЛИ
Основните показатели, залегнали в БДС 12:2010, са водно съдържание, сухо вещество, масленост, киселинност, съдържанието на млечен белтък, на нишесте и на типичните млечнокисели бактерии.
Водно съдържание
** Съдържанието на вода в изследваните кисели млека варира от 86,7% (при „Боженци”) до 89,4% (при „Маркели”) и съответно сухото вещество е от 10,6% (при „Маркели”) до 13,3% (при „Боженци”).
СУХО МЛЯКО - По-високо от минимално установеното в БДС съдържание на сухо вещество е установено при „Табу” (12,1%), „Елена” (12,2%), „Бор чвор” (12,4%) и „Боженци” (13,3%).


1. ШУНКА - вода 79%, сухо вещество - 5%, желатин - 14%, /няма месо/
Хранителна стойност - няма показатели

2. СВИНСКО МЕСО - заради печалбата, производители и търговци вкарват ( със спринцовки) голямо количество вода, което всъщност разваля месото, прави го меко и податливо на мухъл. Розовият цвят се получава от суха кръв размесена във вода. Месата се накисват в тази смес около 7 дни, след което се разфасоват и....в търговската мрежа. Месарниците които са и транжорни също накисват трупа на свинята в разтвори, които правят добро впечатление на клиента, че купува прясно месо. Уловката е - трябва да консумираме месото веднага, защото ако го държим в хладилник, след ден-два, започва да мирише на гнило.
Хранителна стойност - между 1.5 % и 2%. Но, пък съдържа достатъчно водни масни и вредни вещества, които влияят така: човешкото тяло което консумира 5 дни в седмицата месо, се подува (от количеството водни отровни смеси и добавки), краката отичат около глезените.
"Прясно месо" е месото, което не е минало през друг процес на консервиране освен охлаждане, замразяване или бързо замразяване, включително месо, което е във вакуумна обвивка или е обвито в контролирана среда
"Мляно месо" (кайма) е обезкостено месо, което е смляно на парченца и съдържа по-малко от 1 % сол. Ако каймата е доста солена, това означава че е стара и лошо съхранявана.
"Механично обезкостено месо" (МОМ) е продуктът, получен чрез отделяне на месото от костите след обезкостяване или от труповете на домашните птици като се използват механични средства, водещи до нарушаване или изменение на структурата на мускулните влакна


КРЕНВИРШИ
Какво съдържат кренвиршите?
Обескостяване на месо
В идеалния кренвирш, като потребители, бихме искали да има чисто месо. Но ако имаше само месо, името на продукта нямаше да е „кренвирш“, а друго. Когато се произвеждат кренвирши, те се правят по най-различни рецепти. В някой се добавят повече подправки, в други сланина или пуешко месо. Затова е трудно да се направи анализ на всички кренвирши на пазара без те да се групират по определени критерии.
1. пресованите механично раздробени кости – "костен шрот".
2. костен мозък и определено количество разрушена мускулна или съединителна тъкан
3. Соя – по БДС в кренвиршите може да има до 3% соя (соев концентрат или изолат).
4. Нишесте – ползва се царевично, картофено или пшеничено.
5. Оцветители – това са пигменти, които се добавят за постигане на търговски вид.
6. Пълнители – някои от тях се слагат за да задържат вода, т.е. изкуствено повишават теглото на продукта абсорбирайки повече вода.
7. Сол – в някои случаи се добавя в завишени количества, за да се удължи срока на годност.
8. В някои случаи се добавя лой, мас, сланина, кожи и т.н, което не се счита за добра практика.
9. Вода - в зависимост от гъстотата на веществата, съдържащи се в кренвирша.



ПРОБЛЕМИ - Проблем при ползването им се оказва възможността за развитие на спонгиоформна енцефалопатия (Кройцфелд-Якобс синдром, по-известен като болест „Луда крава"
Микробиологична опасност /САЛМОНЕЛА /СТАФИЛОКОКИ/
Както всяко друго месо, така и пилешкото, свинското и говеждото, което се влага в кренвиршите са обект на гнилостни процеси ако не са спазени санитарно-хигиенните изисквания за производство и съхранение на продукцията. Ако на някакъв етап от производството има неизпълнение на добрите практики в кренвиршите могат да се установят патогенни
микроорганизми от родовете Salmonella, E. coli О157: Н7, Listeria, Yarsinia, Staphylococus и Pseudomonas.




Гласувай:
7


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. andri - За вредителите..
30.06.2016 08:50
Вчера си купих диня с тегло 7 кг. на цена 5 лв. Като я разрязах, тя се пукна и доста вода изтече от нея. Вътрешността и беше мека блудкава а захарност нямаше. Хапнах съвсем малко от едно пърче и я хвърлих на боклука.

Така. Пословично стана вече с тази вода. Напоследък във всички хранителни продукти ИМА ВОДА !!!

Ядем ВОДА. Месото, маслото, сиренето, кашкавала, дините и пъпешите съдържат много ВОДА за да тежат и да носят печалба.

А във водата която продават в магазините има ПЯСЪК / прах някакъв който се отаява, след като водата преседи седмица в PVC бутилката, докато се изконсумира.

Често водата от чешмите е много по-вкусна отколкото водата, която продават за минерална или изворна.



цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6201808
Постинги: 1102
Коментари: 4873
Гласове: 29483
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930