Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
13.09.2013 11:40 - СЕКСЪТ В ДРЕВНОСТТА И АНТИЧНОСТТА (част втора)
Автор: dalida Категория: Тя и той   
Прочетен: 6810 Коментари: 7 Гласове:
24

Последна промяна: 09.04.2015 09:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                      СЕКСЪТ И ЛЮБОВТА ПРЕЗ ДРЕВНОСТТА
                                                         прелюдия в две части   втора част - продължение от  http://dalida.blog.bg/history/2013/09/10/liubovta-i-seksa-prez-antichnostta.1147301


image

Така, от падането на римската империя нататък, християнството в Европа утвърдило своята желязна хватка върху обществената култура, като универсален съдник и разпоредител. Сексът и всичко еротично се превърнали в табу и греховност, подлежащи на социално порицание. А сексуалната природа на човешкото тяло била подложена на цензура и изтласкване, така в изкуството голите тела се обличали прилежно, а в исляма, дори, от глава до пети.


Трите религии, юдеизма, християнството и исляма, установили своя универсален патриархат и обвинили жената за виновна заради самото си съществуване, с което съблазнявала мъжа и го примамвала към съгрешаване. Моралният контрол се затегнал здраво и вече хората давали свобода на своята сексуалност само скришно във фантазиите си и то с риск Бог да ги накаже, тъй като всевиждащото му око прониквало и в най-скришните места.    И макар в средновековието еротичните репрезентации от камък и дърво на първичните човешки нагони да продължили във фрески на капители и архитектурни орнаменти, изобразяващи все същите сцени от сексуалния аспект на човешкия бит и култура  в Европа и по света, силата на религиозния канон добивала все по-голяма власт и естествения сексапил - изтласкван под стриктния морален контрол на религията.
В Европа настанали трудни времена, но тежката мъгла на догмата върху културата и свободния израз на изкуството бавно започнала да се разсейва през последващите векове с натуралистичната, полузавоалирана еротика на ренесансовото изкуство, което плахо оголвало отново сексуалността, винаги в присъствието на пухкави ангелчета, уверяващи невинността на сцената пред зорката бдителност на църквата.

Сексуалността вече се свързвала със злото и където се изобразявали актови сцени, винаги присъствали демони, дяволи и други същества от греховния аспект на човека....родени от болният му ревнив и деспотичен мозък....     А някога сексуалността е била култ, даряващ красота, интимност и благополучие......   През 18-ти Век назрявали социални революции, научната мисъл набирала скорост и авторитет, грамотността сред населението се увеличавала и масите се организирали в търсенето на своите права. На прага на индустриалната революция, моралните и нравствени традиции в западните общества били утвърдени в камък, макар и това съвсем да не означавало, че хората не правели секс. 
Романтизмът с перото на поезията и идеализма постлал пътя на новото сексуално освобождаване на индивида и обществото. Последвали културни и артистични движения едно след друго, които предизвиквали социалните норми и колективните възгледи, скандализирали и провокирали.   Западните общества още дълго останали в оковите на църковната догма и патриархалната доминанта, където женския елемент е изтласкан и избутан в страни от публичната сцена, ограничен и принизен.
През 19-ти Век, сексуалността все така била табу, открития сексапил в модерната масова култура още не бил възроден, жените нямали право да гласуват, модата все още се водела от класицизма със стриктни рамки и много пластове. Средновековните социални модели на строга йерархия, класова и полова, все още се използвали. 
Така чак до 60-те години на ХХ век, когато назрялото през изминалите десетилетия масово културно движение на хипитата (1962 - 69..по времето на Битълс,Елвис Пресли (1959/65),Ролинг Стоунс...) променя всичко това и оставя своя дълбок отпечатък върху съвременната популярна култура ЗАВИНАГИ.
Хората започнали да се обединяват и да организират стачки и протести, старите морални норми и социални порядки били отхвърлени, сексуалността отново се разкрепостила, изцяло и открито, настъпил бум на субкултурни движения, авторитетите били поставени под въпрос и правотата им оспорена, хората се сдобили с много нови права, сред които била и свободата на обличане според личния вкус.   Така, сексът днес отново не е табу в масовата култура.    И все пак, не е съвсем същото, както е било преди. В западните и развитите държави хората вече не са толкова първични и нивата на самосъзнателност са по-високи като цяло. 
Макар полигамното сексуално поведение да процъфтява и да е достъпно на всеки ин виво по дискотеките или чрез интернет, моралните дефиниции днес са определени с по-голяма яснота и осъзнатост. 
Така че, например, днес педофилията и содомията се считат за психопатологии и дебилизъм в поведението на съвременния човек и вече не се възприемат като нещо нормално.
Сексуалността е инстинкт, залегнал в самата структура на човешката психика, която вижда сексуални елементи в най-различни форми и контексти. 
В природата, в архитектурата, в безформени мастилени петна, изобщо сексуалността е част от начина, по който възприемаме света.      
източник: www.mindvolution.net/erotoa.htm      



Гласувай:
26


Вълнообразно


1. kostas - Лицемерно е да отричаме ,че сме същност на тази функция. Подходът и разясняването трябва да е
13.09.2013 14:08
в точния момент, внимателно и без пошлост и цинизъм. Във всемирен аспект ,би трябвало да се разглежда като дейност на " Големият взрив" и раждане на нова планитарна система .
цитирай
2. dalida - За секса и всичко останало
13.09.2013 17:59
В нашето ежедневие, самите лекари и психолози са на мнение че, един добър взаимен секс между мъж и жена, освобождава отрицателната енергия събрана до този момент и съзнанието,мисълтау се събужда,освобождава натоварването. Нямаме еротична култура. Живеем още в 18 век, когато католическата църква наложи "вето" в отношението между жената и мъжа.... Определили - секса като грях...да не би католиците -(мъже и жени) да са 100% въздържатели....затова ли населението на бялата раса намалява?

Европа застарява. България - също!

Замислили монасите - отшелници - отмъщение и написали...Библията.

********************************

Обожествяването на мъжкия полов член - в най-древната история
Обожествяването на мъжкия полов член се заражда сред хората в дълбока древност - в момента, в който бива осъзната причинно-следствената връзка между половото сношение и забременяването/ раждането.

Изразява преклонение пред най-великата и мистична сила - зачеването на нов живот - чийто носител е фалосът. От тази сила е зависело изцяло оцеляването на човека и природата въобще, защото всичко е тленно, всичко умира и единствено способността за възпроизводство гарантира продължението на рода, безсмъртието на видовете и света, какъвто го познаваме.....

Този култ, за разлика от повечето други, запазва значимостта и характера си, независимо от развитието на религиозните идеи; той не изживява упадък, ограничаване или отмиране, както не може да бъде в упадък или да отмре самият процес на биологично възпроизводство. У славяните култът към фалоса е особено устойчив и почти всички обредни практики са свързани с него.....
цитирай
3. get - - Твърде много примитивен фройдизъм и-и-и ... протестанско пуританство ?!
13.09.2013 20:09
dalida написа:
Обожествяването на мъжкия полов член - в най-древната история
Обожествяването на мъжкия полов член се заражда сред хората в дълбока древност - в момента, в който бива осъзната причинно-следствената връзка между половото сношение и забременяването/ раждането.


- Още през 10-то хилядолетие ПРЕДИ ХРИСТА - Древните демонстрират една много по-дълбоко познание и менталност по въпроса, който се оптивате да изясните ?!

- Само ви подсказвам с две РЕПЛИКИ:
1. Икона на св.Герги БОРЕЩ СЪС ЗМЕЯ (от Рилски манастир) ?: http://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Orthodox_Bulgarian_icon_of_St._George_fighting_the_dragon.jpg
2. Този сюжет Богинята майка ДЪРЖАЩА НА ВЕРИЖКА дракона Е ТИПИЧНА ЗА БЪЛГАРСКАТА ИКОНОГРАФИЯ !!
3. Забележете св.Георги ... се произнася на руски Юри, на полски Йер(г/жи) ? - това е ЕР-ът, за който изкушените от мистиката на българският език и азбука (много пишат, но нищо не казват) ! - еР-ът ... дава производни думи, като "Ерм"-"Ерми(ния)-Херм ... и др. подобни ? - А когато(?) си изясните дълбокото съдържание на тази образност било в икони, било в "имена" ?
- Мисля вече тогава, ще сте подготвена да пишете по въпроса на ПРЕВРАЩЕНИЕТО "секса" е един дребен аспект от същото ?

- Ако съм бил малко остър ? - като компенсация ! - http://vbox7.com/play:af903ef6

П.П.
- Именно този юдеизъм имплантиран в християнството(арианство) доведе ... до упадъка на християнските държави ... и съществуващият в момента "Содом и Гомор" в "просветена" Европа (и не само !) ?
- Още нещо ? - забелязал, че голямата част от "специалистите", имащи нагласата да ни говорят разни "дълбокомислия" по въпроса ... страдат от сексуални разстройства ? - Защото прощавайте (!) - но тази работа става не с теоритизиране, а с можене ! :))

- С уважение !
цитирай
4. djani - Интересно, каква е позицията на исляма? Да не забравяме, че е в експанзия...
14.09.2013 08:46
Която в скоро време ще сложи тежкия си отпечатък върху еротичното ни свободомислие. Вече и по нашите улици тръгнаха брадати мъже и забулени жени. А срещу идеите, все още не са изобретени оръжия. Така, че това ЗАВИНАГИ, ми се струва прибързано и претенциозно...
цитирай
5. milady - re tit..
14.09.2013 20:28
Моето уважение, за достойния Отговор:)
цитирай
6. dalida - Благодаря на всички че, изказахте собственото си мнение
15.09.2013 09:04
свързани с темата.

В природата, в архитектурата, в безформени мастилени петна, изобщо сексуалността е част от начина, по който възприемаме света.

Това е ИСТИНАТА!
цитирай
7. dalida - Знаете ли че.......
15.09.2013 09:08
Знаете ли, защо нашата планета се нарича Земя?

Малко хора знаят защо планетата ни се нарича Земя.
Произходът на думата се намира в древният град Ериду, където археолозите откриха доказателства за шумерската цивилизация. Ериду е бил не само първият град на шумерите, но и първото селище на боговете. Неговото име Е.РИ.ДУ е ехо на по-ранната му история, защото буквално означава "дом в далечна сграда", най-подходящото име за посетителите от планетата Нибиру

-------------------------------
Така че, нека не търсим кой крив, кой прав.
Не търсете под Вола,теле.
Няма да го намерите там!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6157377
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031