Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
10.07.2010 06:14 - БЪЛГАРИЯ - с. Дъбене
Автор: dalida Категория: Туризъм   
Прочетен: 8784 Коментари: 10 Гласове:
11

Последна промяна: 09.04.2015 12:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                   
История  за древните  съкровища
                     
                             
Село  Дъбене.      


 При разкопките през 2006 година е открит уникален златен кинжал или кама, сплав от злато платина и други метали с много висока чистота на златото. Златният кинжал е с дължина 16 см. в предната си част е отрязан и заточен, а в задната личат двете дупки чрез които е била закрепена към него дръжката му, предполагаемо от кост или дърво. Сплавта от която е изработен е достатъчно твърда за да остане добре наточен през хилядолетията и с достатъчно силно съдържание на злато за да се запази в перфектно състояние, без патина. Той е единствен по рода си в целия свят. Приема се че е служил за олицетворение на царската и жреческа власт на притежателя.
През пролетта на 2004 край град Сопот археологическа експедиция провежда проучване на римска пътна станция намираща се на стар римски път минавал наблизо. Един ден двама археолози влизат да пазаруват от магазинче в града и забелязват на шията на продавачката наниз от златни мъниста напомнящи им на древно злато. Установило се че пластинките са намерени от съпруга на продавачката в землището на с.Дъбене докато орял с трактора си. Човекът показва мястото и скоро започват разкопките.
        През периода 2004-2007 година на мястото са открити над 20000 златни находки от 18 до 23 карата – мъниста, златни халкички от огърлици, обеци, спирали, фиби за коса, малки златни амулетчета с форма на тесла и други украшения с     много финна изработка, най-малките достигат диаметър от едва 1,5 мм. Нещо немислимо според представите ни за технологиите съществували през бронзовата епоха.Предметите са датирани към края на III хилядолетие пр.Хр. Оказва се че в Карловското поле по това време е съществувала много високо развита цивилизация, която според някои учени е снабдявала по това време цяла средна и южна Европа с ценния метал. Районът и днес е златоносен и става въпрос за местна изработка, от местни майстори златари живяли по тези места. Особен интерес предизвиква самото място където са направени откритията. 
    
 Познатото на археолозите праисторическо селище от IV-III хилядолетие пр.Хр. се намира на километри от тук. На мястото на откритията няма следи от селище или отделни сгради, няма следи от пожари, нито следи че мястото е древен некропол. Откритията са направени в малки могилки-стотици на брой, в самото поле. В някои от тях са намерени керамични, бронзови и сребърни съдове, открита е една златна плочка. Предметите са поставяни в земята вероятно като част от жертвоприношение към неизвестно божество, най-вероятно към Великата богиня майка на траките. Съдовете са били заравяни и над тях ритуално са били разкъсвани и разпръсквани златните нанизи и после заривани с пръст като дар към богинята.


image


По време на разкопките през 2007 година в дълбока и запълнена с камъни яма са намерени осем различни по вид и размер керамични съда, една чаша и златна спирала с много висока проба на златото и с изключително интересна изработка – от златна тръбичкa.


image
 
    
Друго  съкровище открито в центъра на старата част на гр. Враца заинтересувало археолозите. Те намерили надгробна могила, където открили 3 гробници. Едната била ограбена много отдавна, предполагат те, но другите две били пълни със златни предмети.
В по - голямата   от тези  гробници  били намерени  колесница с два коня впрегнати в нея. Ритуално убити по време на погребението.  Около останките са намерени: сребърна юзда,  сребърни апликации, конска сбруя. До коня археолозите намират млада жена без накити по себе си. Предполага се, че е слугинята на принцесата, която също е погребана в тази могила. Скелета на младото момиче било открито в дъното на гробницата. Главата му била украсена със златен венец тежък 200 грама, чисто злато. Около него, сякаш токущо подноли от ушите й са златните обици тежащи 200 грама, чисто злато, златни фигурки, златна ваза, златна амфора.  А, до нея лежал скелет на мъж - войн заедно с цялото си снаражение; 88 върха на копия, златни канички за вода, златни амфори за вино, дребни украшения за подаръци в отвъдния свят и мн. др.


фиг.№ 1  златна амфора

image

фиг. № 2  златните обици на принцесата/ИМИТАЦИЯ/
image

фиг.№3  златните съдове, с които е погребана принцесата
image

фиг. № 4   сребърните апликации
image
фиг. № 5  златната гривна
image

фиг. № 6  Златни фигурки
image

   

 Предполага се, че гробницата е на царска династия живяла през IV век пр. Хр.

фиг.№7   Златна спирала от златни пръчици.

image

  
  фиг. № 8  Малки късчета злато
 image 

Мястото където са намерени  тези златни и сребърни находки  не е обявено за туристическа дистинация, не е официално обявен  археологически  обект. Тези археологически находки са изложени в музеят в гр. Варна и всеки който желае може да ги види.  
 
Цивилизацията съществувала на това място е наричана " Култура Варна".  Златните предмети  от  варненското  съкровище  са  от най - старото  обработено  злато досега. 
   




Гласувай:
11



1. анонимен - До колкото съм запознат с историята
10.07.2010 11:25
До колкото съм запознат с историята на българите има доста голяма разлика в погребалните ритуали между българското погребение и това на тракийците.
Например: тракийските жени на починалия войн са се самоубивали, за да бъдат погребвани заедно със своя съпруг. Друг тракийски ритуал е - когато се е раждало дете, траките са плачели, а когато е умирал техет събрат, те са се радвали.
При българските ритуали няма такова нещо. При раждането на дете - българите се радват, а при починал близък - плачат.
Освен това се знае че траките са били обединени 77 тракийски племена.
Единствената държава която са създали траките е по времето на царя на одрисите -Терес през 480 г. пр. Хр. Синовете му Спарадок и Ситак подчинили бесите, пеоните и други племена и разширили границите на одриската държава от Егея до Дунава и от Босфора до Сердика. Редували се много водачи при управлението на тази държава: Севт, Амадок, Котис. Когато Котис бил убит, одриската държава, държавата на траките се разпада, разцепва на три части и чак след смъртта на Ал. Велики, Севт III се опитва да я събере отново. Създава нова столица - Севтополис. Севт III сече монети със своя образ увенчан с лавров венец. Тракийската държава просъществувала 150 години, всяко племе се е борило за своята независимост, траките са мразили робството, ново обединение на тракийските племена се осъществява с помощта на Децебал през 60-те години на новата ера, владетелят на даките обединил северотракийските племена.
Много дълго стана, но ако се сетя нещо повече, отново ще пиша.
цитирай
2. hristo27 - Колко красота крие земята на Бъл...
10.07.2010 11:52
Колко красота крие земята на България!
цитирай
3. iliada - към анонимен с коментар №1
10.07.2010 16:02
"Друг тракийски ритуал е - когато се е раждало дете, траките са плачели, а когато е умирал техет събрат, те са се радвали.-Този обичай е на туземци в Африка ,а не траките
цитирай
4. iliada - Поздрави за постинга Далида!:)
10.07.2010 16:03
И пегръдки!:)
цитирай
5. анонимен - На мене не ми стана ясно кой е открил ...
10.07.2010 18:46
На мене не ми стана ясно кой е открил тези неща и къде се намират те в момента...
могат ли обикновени хора да ги видят, публикувани ли са от специалисти, какво казват чуждестранните учени по въпроса...
Интересен постинг, но не е много ясно с каква цел е пуснат...
цитирай
6. voinyt - SAMOTNIQT_VOIN
10.07.2010 18:54
Илиада, не знам дали в Африка има такъв обичай.
Но е доказано, че част от тракийските племена са го имали. Обнови си инфото.
Също така са се обличали в бяло при смърт.
цитирай
7. анонимен - ДО КОЛКОТО ЗНАМ
10.07.2010 19:28
Мястото където са намерени находките не е археологически обект предназначен за туристи, но можете да посетите музеят, който се намира в гр. Варна и там ще ви дадът по - подробна информация.
цитирай
8. magnoliya - Каква фина изработка!
10.07.2010 22:23
Още колко ли такива изящни произведения на изкуството крие нашата земя хубава? Благодаря ти, приятна вечер!
цитирай
9. panazea - Прекрасно е това , което правиш!
12.07.2010 12:33
Ще влезе в златната съкровищнища на българската история!
цитирай
10. анонимен - ???
11.06.2012 19:55
Нерде Ямбол, нерде Стамбул. Карловското Варненско съкровище. Ъпсурдистааан.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6211914
Постинги: 1102
Коментари: 4873
Гласове: 29489
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930